Σύγχρονες ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής

Καλό σύγχρονο άλμπουμ πιάνο που αξίζει σοβαρή ακρόαση:

Sergei Babayan - Rachmaninoff

babayan50.jpg

H ηχογράφηση έγινε τον Δεκέμβρη του 2009 στην Friedrich-Ebert-Halle του Hamburg, κυκλοφορεί από την DG.
10/10 στην εκτέλεση (η οποία είναι επιπέδου Richter, Horowitz )
και 10/10 στην ποιότητα της ηχογράφησης αν και δυστυχώς την βρήκα μόνο σε 24/44.

Ο Αμερικανο -€“ Αρμένιος πιανίστας Babayan έχει σπουδάσει στο κονσερβατουάρ της Μόσχας και έχει κερδίσει διεθνείς διαγωνισμούς κάτι που είναι απαραίτητο για την είσοδο του στην δισκογραφία.
Ο Rachmaninoff είναι η πρώτη ατομική του ηχογράφηση.
Υπάρχει και μια προγενέστερη με την Argerich σε μεταγραφή έργων του Prokofiev για δύο πιάνα κυρίως πάνω στο Romeo and Juliet.

0007607159_350.jpg

Η εκτέλεση του στον Rachmaninoff είναι καλή αλλά έχω κάποιες ενστάσεις.
Στα θετικά είναι η ευχέρεια του και η αίσθηση μιας συνεχούς ροής ακόμη σε δύσκολα περάσματα.
Η γενική όμως εντύπωση για το σύνολο της ηχογράφησης είναι ουδέτερο.
Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι η σειρά επιλογής των έργων που περιλαμβάνονται μου φάνηκε αταίριαστη.
Εκεί που η σειρά των έργων έχει ενδιαφέρον όπως στα tracks 5,6,7 (τρείς Etudes Tableau) ο Babayan είναι εξαιρετικός.

Τελικά ο μικρός είναι εξαιρετικός , με αφορμή τον Dvorak , τα άκουσα όλα!

eyJidWNrZXQiOiJwcmVzdG8tY292ZXItaW1hZ2VzIiwia2V5IjoiODYxMDAzNi4xLmpwZyIsImVkaXRzIjp7InJlc2l6ZSI6eyJ3aWR0aCI6MjAwfSwianBlZyI6eyJxdWFsaXR5Ijo2NX0sInRvRm9ybWF0IjoianBlZyJ9LCJ0aW1lc3RhbXAiOjE1NTI1NjA4ODF9

715Ybrt3UQL._SL1090_.jpg

eyJidWNrZXQiOiJwcmVzdG8tY292ZXItaW1hZ2VzIiwia2V5IjoiODI1Njk2My4xLmpwZyIsImVkaXRzIjp7InJlc2l6ZSI6eyJ3aWR0aCI6OTAwfSwianBlZyI6eyJxdWFsaXR5Ijo2NX0sInRvRm9ybWF0IjoianBlZyJ9LCJ0aW1lc3RhbXAiOjE0ODU3ODkwNzZ9

Last edited by a moderator:
What's Next Vivaldi?
Patricia Kopatchinskaja - Giovanni Antonini - Il Giardino Armonico
Δισκογραφική: Alpha
Ακρόσαη αρχείων .flac 24/192.

oeqwznvfnqwqb_600.jpg

Eίδα διαφήμιση στο gramophone, μετά στο presto , μου το έβγαλε στα προτεινόμενα στο tidal.
Παρότι δεν είναι το στυλ και η εποχή μου, είναι το δεύτερο CD που ακούω έστων και με *πειραγμένο* Vivaldi.
Eπιτέλους βρήκα σήμερα χρόνο και ησυχία για μια ήρεμη ακρόαση. Ήταν 70 ευχάριστα και ψυχαγωγικα λεπτά.
Η Άλφα φέτος είναι ξεκάθαρα η αγαπημένη μου δισκογραφική.

Για την εταιρία Alpha θα συμφωνήσω αλλά στον Vivaldi δεν βρεθήκαμε:D
Το <πείραγμα> στον Vivaldi δεν μου άρεσε και διέκοψα την ακρόαση παρά τον Antonini που μου αρέσει και την Kopatchinskaja που παρακολουθώ είτε είναι παπουτσωμένη ή ξυπόλυτη) . Να σημειώσω ότι δεν μου άρεσε ούτε το προηγούμενο cd της Kopatchinskaja με τίτλο <Zeit und Ewigkeit> πάλι στην Alpha.

Όσο αφορά την εταιρία Alpha άκουσα το τελευταίο διάστημα

πάρα πολύ ωραίο Pergolesi Stabat Mater

205169343_350.jpg

καλή ήταν η Veronique Gens-Nuits με Γαλλικά τραγούδια παραγωγή της Bru Zane που έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενη ανάρτηση

img_6717.jpg

μου άρεσαν αποσπάσματα που άκουσα από την κάθοδο του Ορφέα στον Άδη έργο που δεν γνώριζα του Charpentier- Orphee aux enfers και μια που άκουσα αποσπάσματα ακόμη μισογνωρίζω

7890154

συστήνεται ένθερμα για τους φίλους της viola da Gamba και του λαούτου αλλά και γενικότερα το Le secret de Monsieur Marais ιστορικά ενημερωμένη ερμηνεία με ενδιαφέρον

320x0w.jpg

Εξαιρετικότατη 3η Beethoven με μαέστρο τον Esa-Pekka Salonen και μία νεοσύστατη ορχήστρα την Sinfonia Grange au Lac που προήλθε από μουσικούς που συμμετείχαν στo φεστιβάλ του Evian. Είναι μουσικοί από ευρωπαϊκές ορχήστρες (Βερολίνου, Άμστερνταμ, Λονδίνου, Βιέννης, Παρισιού, Μονάχου...) με την προσθήκη ομάδων όπως το κουαρτέτο Ebene.

300x300.jpg

Με ενδιαφέρον για την συνέχεια της ακρόασης άκουσα δις την Waldstein από τον Ουκρανό πιανίστα Konstantin Lifschitz που ηχογράφησε όλες τις σονάτες του Beethoven

zaP2_G4428741W.JPG

Τέλος υπάρχει το κύκνειο άσμα του μαέστρου Reinbert de Leeuw που διασκεύασε για μικρή ορχήστρα το Das Lied von der Erde (unplugged που λέμε εμείς της ροκ) και επειδή έχει ενδιαφέρον κάποια στιγμή θα το αποκτήσω μια και δεν είμαι σε κάποια υπηρεσία streaming

320x0w.jpg

Η alpha εξαιρετική.
Έχω cd από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε και ήμουν βασικός παράγοντας που επηρέασε τον πρώτο αντιπρόσωπο που την έφερε στην Ελλάδα.

Θα συμφωνήσω και εγώ για την α

Την έχω σε μεγάλη εκτίμηση ήδη απ τον Κουρρεντζή (διδώ και Αινείας, Requiem)

Τώρα για την eroica που είναι η αγαπημένη μου,καλή προσπάθεια απ τον Salonen αλλά στερείται μεγαλείου και "χώρου" αν και η προσέγγιση γίνεται με σεβασμό.

Φταίει οτι έχω κακομάθει με τους "Μεγάλους"και δυστυχώς τον αδικώ.

Αύριο θα προσπαθήσω να ακούσω το Τραγούδι της Γής και να το συγκρίνω(όσο γίνεται) με την έκδοση που έχω ήδη.

Χαιρομαι πολυ που αγαπατε labels οπως η αlpha, και εγινε σχετικα γνωστη.
Υπαρχουν πολλες τετοιες εταιριες που υπαρχουν μεσω θυσιων και αγωνων παθιασμενων ανθρωπων.
Η Αλφα δημιουργηθεκε το 99 απο εναν παθιασμενο και αφιερωμενο ανθρωπο στην μουσικη τον Jean-Paul Combet, με γραπτες εργασιες, εκπομπες στο (επισημο σοβαρο) ραδιο, συμμετοχη σε δημιουργια συναυλιων και φεστιβαλ, προσπαθειες προωθησεως καλλιτεχνων και σχηματων... μια απο τις προοπτικες του ηταν να "σωθει η μουσικη βιομηχανια της Γαλλιας και η επιβιωση των μουσικων μεσω της τεχνης τους.

Η προσπαθεια του εζησε και διηρκησε καποια χρονια αυτονομα και με σχετικη επιτυχια μεχρι το 2006.

Απο τοτε αγοραστηκε απο εναν Βελγο, και πραγμα επισης για μενα ελπιδοφορο και με νοημα, εναν ανθρωπο που δεν ειναι ουτε μουσικος ουτε μουσικολογος αλλα Brasseur (δηλ παραγει και πουλαει μπυρα)... και επενδυσε για την επιβιωση τοσο της δισκογραφικης οσο και των καλλιτεχνων.
Το ονομα του Charles Adriaenssen....

Ομορφες ιστοριες που μενουν σαν φιγουρες επιβιωσης στην εποχη μας... σμικρραινουν μερα τη μερα αλλα επιμενουν και αντιστεκονται.

Μην σας κανει εντυπωση οτι συχνα οταν μιλαω για ερμηνειες και καλλιτεχνες μιλαω ταυτοχρονα για οικους μουσικης. Εξ αλλου διακρινω αισθητικες ανα οικο πραγμα απολυτα φυσικο. Γιατι πραγματικα προκειται για καταστασεις που προσωπικα μου προκαλουν συχνα τον θαυμασμο για το θαρρος και το κουραγιο τους.

Χαιρομαι πολυ που αγαπατε labels οπως η αlpha, και εγινε σχετικα γνωστη.
Υπαρχουν πολλες τετοιες εταιριες που υπαρχουν μεσω θυσιων και αγωνων παθιασμενων ανθρωπων.
Η Αλφα δημιουργηθεκε το 99 απο εναν παθιασμενο και αφιερωμενο ανθρωπο στην μουσικη τον Jean-Paul Combet, με γραπτες εργασιες, εκπομπες στο (επισημο σοβαρο) ραδιο, συμμετοχη σε δημιουργια συναυλιων και φεστιβαλ, προσπαθειες προωθησεως καλλιτεχνων και σχηματων... μια απο τις προοπτικες του ηταν να "σωθει η μουσικη βιομηχανια της Γαλλιας και η επιβιωση των μουσικων μεσω της τεχνης τους.

Η προσπαθεια του εζησε και διηρκησε καποια χρονια αυτονομα και με σχετικη επιτυχια μεχρι το 2006.

Απο τοτε αγοραστηκε απο εναν Βελγο, και πραγμα επισης για μενα ελπιδοφορο και με νοημα, εναν ανθρωπο που δεν ειναι ουτε μουσικος ουτε μουσικολογος αλλα Brasseur (δηλ παραγει και πουλαει μπυρα)... και επενδυσε για την επιβιωση τοσο της δισκογραφικης οσο και των καλλιτεχνων.
Το ονομα του Charles Adriaenssen....

Ομορφες ιστοριες που μενουν σαν φιγουρες επιβιωσης στην εποχη μας... σμικρραινουν μερα τη μερα αλλα επιμενουν και αντιστεκονται.

Μην σας κανει εντυπωση οτι συχνα οταν μιλαω για ερμηνειες και καλλιτεχνες μιλαω ταυτοχρονα για οικους μουσικης. Εξ αλλου διακρινω αισθητικες ανα οικο πραγμα απολυτα φυσικο. Γιατι πραγματικα προκειται για καταστασεις που προσωπικα μου προκαλουν συχνα τον θαυμασμο για το θαρρος και το κουραγιο τους.

Είσαι πολύ ενημερωμένος μπράβο.
Θυμάμαι φωτογραφίες με τις δύο - τρεις πρώτες κυκλοφορίες της εταιρείας όπου η διανομή των cd γινόταν ουσιαστικά από το σπίτι του ιδρυτή με την βοήθεια της οικογένειας του!

Μένοντας στην εταιρία Alpha θα ήταν παράληψη να μην αναφερθούμε στο σχέδιο της Haydn 2032.
To 2032 θα συμπληρωθούν τα 300 χρόνια από την γέννηση του Haydn και η Alpha σε συνεργασία με το Ίδρυμα Haydn σκοπεύει να ολοκληρώσει την ηχογράφηση των 107 συμφωνιών του συνθέτη.
Ο Giovanni Antonini πότε με τους Il Giardino Armonico πότε με την Kammerorchester Basel μας έχουν δώσει εξαιρετικές ηχογραφήσεις.

O πλήρης κύκλος των συμφωνιών του Haydn είχε ηχογραφηθεί από τον Dorati και την Philarmonia Hungarica στην Decca. Ο Ο ήχος των βινυλίων είναι εξαιρετικός αλλά οι εκτελέσεις είναι άνισες.
Αργότερα ήρθε ένας δεύτερος και καλύτερος κύκλος με τον Adam Fischer. Οι εκτελέσεις αυτές είναι υψηλοτάτου επιπέδου αλλά ο ήχος είναι μέτριος. Οι ηχογραφήσεις αυτές έγιναν σε διάστημα 14 ετών.

71kqpIqa7gL._SX466_.jpg

Οι εκτελέσεις της Alpha έχουν πολύ καλό ήχο και μια ιδιομορφία. Οι συμφωνίες συνοδεύονται με έργα της εποχής τους με τα οποία συνδέονται όπως μια συμφωνία του Kraus (1756-1792) ή του Cimarosa (1749-1801) ή του Gluck ή ακόμη και με τους Ρουμάνικους λαϊκούς χορούς του Bartok.
Οι τίτλοι της σειράς όπως <il filosofo> <la passion> κ.λ.π αντιπροσωπεύουν μια θεματική και όχι χρονολογική κατάταξη των ηχογραφήσεων.
Τέλος οι φωτογραφίες των εξωφύλλων και των φυλλαδίων είναι υψηλής αισθητικής. Επελέγησαν από την Magnum, μια από τις πρώτες κοοπερατίβες φωτογράφων που είχε δημιουργηθεί το 1947 στο Παρίσι.

3012352-1025961-Audio-Cd-Joseph-Haydn-Gli.jpg
3760014196720.jpg

ob_ec2c2f_haydn-2032-357.jpg
s-l400.jpg

Re: Απάντηση: Re: Σύγχρονες ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής

Αφού οι ηχογραφήσεις γίνονται τώρα ποιός ο λόγος να μην έχουμε και πολυκάναλλες εκδόσεις?

Έχουμε, της Channel Classics και της Pentatone.

Αφορμή για πολλή και πολύ καλή μουσική, ότι καλύτερο να περάσω την Κυριακή μου.
Εκτός από το τραγούδι της γης, από άλφα περιμένω και την 7η του Μάλερ απο την ορχήστρα της Λιλ και τον Αλεξάντρ Μπλοχ.
Έχω πολύ καλό προαίσθημα.

Την άκουσα σήμερα.
Ο Mahler ο ίδιος δεν θα την ερμήνευε τόσο καλά!

Μένοντας στην εταιρία Alpha θα ήταν παράληψη να μην αναφερθούμε στο σχέδιο της Haydn 2032.
To 2032 θα συμπληρωθούν τα 300 χρόνια από την γέννηση του Haydn και η Alpha σε συνεργασία με το Ίδρυμα Haydn σκοπεύει να ολοκληρώσει την ηχογράφηση των 107 συμφωνιών του συνθέτη.
Ο Giovanni Antonini πότε με τους Il Giardino Armonico πότε με την Kammerorchester Basel μας έχουν δώσει εξαιρετικές ηχογραφήσεις.

Eνδιαφέρον σαν πρότζεκτ.
Μου αρέσουν οι συμφωνίες από την Νο. 82-87 (Παρίσι) η Νο. 88 και οι 93-104 (Λονδίνο).
Λογικά τα συγκεκριμένα έργα θα κυκλοφορήσουν αρκετά αργότερα.
Βέβαια λίγο που το κοίταξα στο presto με μπέρδεψε το όλο εγχείρημα. Δεν πάει κάθε CD με τη σειρά.
Κάθε τόμος έχει μείξη από έργα χωρίς συγκεκριμένη σειρά όπως επίσης, κάποιοι τόμοι είναι σε βινύλιο ,κάποιοι σε 16/44 , καποιοι σε 88/176.
Πιθανολογώ θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή σε ένα μεγάλο boxset.

Την άκουσα σήμερα.
Ο Mahler ο ίδιος δεν θα την ερμήνευε τόσο καλά!

Είναι όντως τόσο καλή; Έχω πολύ ανυπομονησία από εχθές.
Δεν εχω κάνει ακόμα απόπειρα αν την βάλω σε streaming.
Θέλω να βρω χρόνο και ηρεμία να την ακούσω σωστά.

Μήπως αναλύσεις σαν και αυτή, πρέπει να ποσταρισθούν και στα αντίστοιχα νήματα / παρουσιάσεις των έργων ?