Σύγχρονες ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής

Juan Carlos Fernández-Nieto - Iberian Dances (2022).jpg

O τόπος και η ιστορία ενός τόπου είναι τα βασικά συστατικά συγκρότησης της εθνικής ταυτότητας. Στην μουσική οι κοινές αναμνήσεις ενός έθνους εκφράζονται μέσα από τους λαϊκούς χορούς και την λαϊκή μουσική.

Η γη του Καυκάσου αποτέλεσε το φαντασιακό τοπίο που ενέπνευσε τον Balakirev στην σύνθεση του συμφωνικού ποιήματος Tamara* αλλά και στην oriental fantasy Islamey. Είναι ένα έργο με τεράστιες τεχνικές απαιτήσεις όπως είναι και πολλά έργα του Liszt που αποτελούσε το πρότυπό του.

Από το επόμενο έργο του Lyapunov 12 studies of Transcendental Performance περιλαμβάνεται μόνο το Ν. 10 Lezginka, όνομα ενός χορού του Καυκάσου.

Το επόμενο ήρεμο τώρα έργο του Γεωργιανού Machavariani έχει τον τίτλο μιας λίμνης της πατρίδας του lake Bazaleti που ο μύθος λέει ότι δημιουργήθηκε από τα δάκρυα της μητέρας του παιδιού με τα χρυσά χείλη που κείται στον πυθμένα πάνω στην χρυσή του κούνια.

Ο Ισπανός πιανίστας κλείνει με ένα δικό του έργο την Suite Espanola Op. 47 του Albeniz. Ισπανικά τραγούδια και χοροί από την μίξη Βυζαντινών, Μαυριτανικών, Ιουδαϊκών και Τσιγγάνικων πολιτιστικών στοιχείων.

Τα έργα είναι πολύ ωραία και ο πιανίστας εκτός από την τεχνική του ικανότητα διατήρησε το λαϊκό στοιχείο που χαρακτηρίζουν τις συνθέσεις.

Στο προοίμιο του συνοδευτικού φυλλαδίου αναφέρεται απόσπασμα από τον Αρχοντοχωριάτη του Μολιέρου.

<Όλες οι ταραχές και οι πόλεμοι οφείλονται στην έλλειψη μουσικής εκπαίδευσης…. Εάν οι άντρες μάθαιναν μουσική δεν θα ήταν ένας τρόπος να καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο και να επικρατεί καθολική ειρήνη?>

*Ταμάρα https://avclub.gr/index.php?threads/apo-tin-rosiki-ergografia.164643/

Stravinsky Ballets​

Sir Simon Rattle, London Symphony Orchestra

igorstravbalets.jpg

Δεν χρειάζεται να πω κάτι για το έργο. Οι παλαιότεροι το έχετε εξαντλήσει το θέμα.
Εδώ σε μια πολύ σύγχρονη ηχογράφηση μας παρουσιάζεται ο Stravinsky υπό τη ματιά του σερ Σάιμον Ρατλ.
Υποκειμενικά πάντα η εκτέλεση του έργου είναι υποδειγματική, ενώ και η ποιότητα του ήχου είναι εξαιρετική.

Stravinsky Ballets​

Sir Simon Rattle, London Symphony Orchestra

View attachment 195962

Δεν χρειάζεται να πω κάτι για το έργο. Οι παλαιότεροι το έχετε εξαντλήσει το θέμα.
Εδώ σε μια πολύ σύγχρονη ηχογράφηση μας παρουσιάζεται ο Stravinsky υπό τη ματιά του σερ Σάιμον Ρατλ.
Υποκειμενικά πάντα η εκτέλεση του έργου είναι υποδειγματική, ενώ και η ποιότητα του ήχου είναι εξαιρετική.
Άκουσα την ιεροτελεστία, ανέλπιστα καλή ερμηνεία.
Δεν το περίμενα από τον sir Simon.
Έχει ρυθμό, νεύρο και η προσέγγιση είναι αρκετά βακχική.
Δεν φτάνει τον αγαπητό Θεόδωρο αλλά τα πάει εξαιρετικά χωρίς να καταφεύγει σε ακρότητες.

Bruckner – Symphonies Nos. 1 & 5
Wagner – Tristan und Isolde

Gewandhausorchester Leipzig
Andris Nelsons – Conductor
Deutsche Grammophon

Bruckner-Symphonies-1-5-Nelsons-1200-850-710x503.jpg

Με αυτή την ηχογράφηση κλέίνει ο κύκλος του Μπρούκνερ με τη ορχήστρα της Ληψείας και μαέστρο τον Νέλσονς.
Πέρσι περίπου είχαμε ακούσει μια πολύ καλή 8η από τον ίδιο κύκλο.
Η 1η συμφωνια δεν είναι από τα πιο ενδιαφέροντα έργα του Μπρουκνερ έτσι κι αλλιώς,
αντίθετα η 5η είναι και σαν έργο και σαν ηχογράφηση είναι πολύ καλύτερη δουλειά.
Προσωπικά με έχουν κερδίσει σε όλες του τις ηχογραφήσεις τα πνευστά του και ιδιαίτερα τα χάλκινα.
Επίσης ξέχασα να αναφέρω ότι το CD ανοίγει με Wagner, δεν άκουσα όμως κάτι αξιόλογο να αναφέρω.

hqdefault.jpg

Bezuidenhout/Heras-Casado/Freiburger Barockorchester/Beethoven piano concerto No2 &5
(Harmonia Mundi)

Δεν πίστευα ότι θα πρότεινα ένα τόσο πολύ και καλά παιγμένο έργο και μάλιστα σε εκτέλεση με fortepiano (αντίγραφο πιάνου του 1824).
Ο πιανίστας δεν παίζει απλά τραγουδάει.
Νομίζω ότι τον είχαμε πάλι αναφέρει με την Isabelle Faust στην εξαίρετη εκτέλεση με τις σονάτες για βιολί και αρπίχορδο του Μπαχός:fahne90:
Η ολοκλήρωση του κύκλου με όργανα εποχής.
Επαναλαμβάνω πάλι ότι δεν παίζει αλλά τραγουδάει.

folder.jpg

• Like
Reactions: Alexandros_Wallace
Η ολοκλήρωση του κύκλου με όργανα εποχής.
Επαναλαμβάνω πάλι ότι δεν παίζει αλλά τραγουδάει.

View attachment 196504
Μόλις τα άκουσα.
Απλά εξαιρετικά και για μένα το δυνατότερο του κύκλου.

• Like
Τα έχω σε τόσες εκτελέσεις που χάνω το μέτρημα και με όργανα εποχής (Brautigam)

Αλλά η περιέργεια όσο και αν είναι ελάττωμα ,είναι κάτι που με χαρακτηρίζει.

Τα βρήκα λοιπόν στο spotify και σύντομα θα γράψω την γνώμη μου

Bruckner – Symphonies Nos. 1 & 5
Wagner – Tristan und Isolde

Gewandhausorchester Leipzig
Andris Nelsons – Conductor
Deutsche Grammophon

Bruckner-Symphonies-1-5-Nelsons-1200-850-710x503.jpg

Με αυτή την ηχογράφηση κλέίνει ο κύκλος του Μπρούκνερ με τη ορχήστρα της Ληψείας και μαέστρο τον Νέλσονς.
Πέρσι περίπου είχαμε ακούσει μια πολύ καλή 8η από τον ίδιο κύκλο.
Η 1η συμφωνια δεν είναι από τα πιο ενδιαφέροντα έργα του Μπρουκνερ έτσι κι αλλιώς,
αντίθετα η 5η είναι και σαν έργο και σαν ηχογράφηση είναι πολύ καλύτερη δουλειά.
Προσωπικά με έχουν κερδίσει σε όλες του τις ηχογραφήσεις τα πνευστά του και ιδιαίτερα τα χάλκινα.
Επίσης ξέχασα να αναφέρω ότι το CD ανοίγει με Wagner, δεν άκουσα όμως κάτι αξιόλογο να αναφέρω.
Γενικά οι εκτελέσεις του Nelsons σε Bruckner, παρά την εξαιρετική ορχήστρα, δεν με έχουν κερδίσει.
'Όσον αφορά την πρώτη συμφωνία υπάρχει μια εξαιρετική εκτέλεση με τον Abbado. Είναι η εκτέλεση που άλλαξε την άποψη μου για το έργο. Περιλαμβάνει την πρώτη και την ενάτη συμφωνία.

Claudio Abbado - Bruckner Symphonies Nos.jpg

Η 8η συμφωνία τώρα είναι ένα τεράστιο, ένα μνημειώδες έργο. Πως να το πω υπερβαίνει την αντιληπτική μου ικανότητα. Ζήτησα την βοήθεια από εκλεκτό φίλο άριστο γνώστη της μουσικής του Bruckner που μου συνέστησε μια σύγχρονη εκτέλεση. Είχε δίκιο είναι καταπληκτική.

Markus Poschner - Bruckner Symphony No. 8 in C Minor, WAB 108 Apocalyptic (1890 Version) (2021).jpg

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Γενικά οι εκτελέσεις του Nelsons σε Bruckner, παρά την εξαιρετική ορχήστρα, δεν με έχουν κερδίσει.
'Όσον αφορά την πρώτη συμφωνία υπάρχει μια εξαιρετική εκτέλεση με τον Abbado. Είναι η εκτέλεση που άλλαξε την άποψη μου για το έργο. Περιλαμβάνει την πρώτη και την ενάτη συμφωνία.

H 1η και η 9η του Abbado με την ορχήστρα της είναι εξαιρετικό CD. Και οι δυο είναι απο τις αγαπημένες μου εκτελέσεις.
Παρόλα αυτά η μηδενική και η πρώτη θεωρώ ότι δεν έχουν σχέση με την 7η, την 8η και την 9η
σαν βάθος. Είναι έργα πολύ διαφορετικά από αυτό που εξελίχθηκε ο Μπρούκνερ.
Οι τελευταίες του συμφωνίες είναι πολύ πιο απρόβλεπτα έργα και με περισσότερα ανεξερεύνητα μουσικά μονοπάτια.

Η 8η συμφωνία τώρα είναι ένα τεράστιο, ένα μνημειώδες έργο. Πως να το πω υπερβαίνει την αντιληπτική μου ικανότητα. Ζήτησα την βοήθεια από εκλεκτό φίλο άριστο γνώστη της μουσικής του Bruckner που μου συνέστησε μια σύγχρονη εκτέλεση. Είχε δίκιο είναι καταπληκτική.

View attachment 196545

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

πολύ καλό βίντεο, ευχαριστώ!

Last edited:
Τώρα αξιώθηκα κι εγώ να ακούσω τον Bezuidenhout. Δεν είμαι φαν των οργάνων εποχής στον Beethoven* (έχω μια θεωρία ότι ούτε ο ίδιος θα ήταν αν είχε να επιλέξει μεταξύ ενός fortepiano και ενός μοντέρνου Steinway Concert Grand), αλλά έχει σίγουρα ενδιαφέρον, τόσο ως ξεχωριστός ήχος όσο και ως ερμηνεία. Από τα πλέον αγαπημένα μου κονσέρτα το 3ο.

* εκτός από τα tympani, που θεωρώ ότι ο σκληρός ήχος τους ταιριάζει.

Last edited:
Τώρα αξιώθηκα κι εγώ να ακούσω τον Bezuidenhout. Δεν είμαι φαν των οργάνων εποχής στον Beethoven* (έχω μια θεωρία ότι ούτε ο ίδιος θα ήταν αν είχε να επιλέξει μεταξύ ενός fortepiano και ενός μοντέρνου Steinway Concert Grand), αλλά έχει σίγουρα ενδιαφέρον, τόσο ως ξεχωριστός ήχος όσο και ως ερμηνεία. Από τα πλέον αγαπημένα μου κονσέρτα το 3ο.

* εκτός από τα tympani, που θεωρώ ότι ο σκληρός ήχος τους ταιριάζει.
πολύ λογικό αυτό που λες..
και ο Χένρυ Φορντ θα προτιμούσε να οδηγήσει σημερινό μοντέλο από το Model T και ας ήταν το ka... :ROFLMAO:

• Haha
Reactions: Maestro
Μια περιπλάνηση στην αραβο- ανδαλουσιανή μουσική πάνω σε στοίχους του Ibn Hazm ποιητή του 11ου αιώνα.
El collar de la paloma –το περιδέραιο του χελιδονιού- με την φωνή της Iman Kandoussi και τους μουσικούς σε ανατολίτικους ρυθμούς και χρώματα.

Μου άρεσε, ούτια, σάζια, αμανέδες, ανατολίτικος αισθησιασμός .

folder.jpg

• Like
81+biQJPRQL._SL1200_.jpg

Μια που το έχουν οι ημέρες.
Εξαιρετική ερμηνεία, απαλλαγμένη από αγκυλώσεις του παρελθόντος και συνάμα κατανυκτική.
Κορυφαίοι μονωδοί, χορωδία και ευαγγελιστής με ιδιαίτερα περιγραφικό basso continuo.

View attachment 196856

Μια που το έχουν οι ημέρες.
Να που συμπέσαμε

Dmitri Klebanov was a Ukrainian Jew whose career was sidelined by the Stalin regime when his First Symphony was denounced in 1949. Klebanov wrote his Fourth String Quartet three years earlier. He dedicated it to his compatriot, the composer Mykola Leontovych who, as a Ukrainian separatist, was murdered by the Soviet secret police in 1921.

• Like
9nqc5j-bachmassin-preview-m3.jpg

Δυστυχώς κατώτερος των περιστάσεων.
Αδιάφορη ερμηνεία χωρίς θρησκευτικό βάθος και παραδόξως χωρίς καν σπουδαία θεατρική προσέγγιση.
Κάποιες καινοτομίες στο στήσιμο της χορωδίας δεν σώζουν από την πιο βαρετή και μηχανική ερμηνεία της καριέρας του.
Απλά πληρώθηκε για να διεκπεραιώσει την ηχογράφηση και να πουλήσει το όνομα του.
Πλήρης απογοήτευση μετά τα εξαιρετικά κατά Ματθαίον πάθη.
Μέχρι και ο ήχος είναι σκληρός και απόμακρος.

• Like
Τώρα θα μου πείτε ακόμη ένας κύκλος συμφωνιών του Brahms ?
Δεν ξέρω, έχω ακούσει μόνο τις δύο πρώτες συμφωνίες αλλά νομίζω είναι κάτι εξαιρετικό.

Nicholas Milton - Complete Symphonies & Academic Festival Overture (2022).jpg

μετά το έριξα σε άφρο- καρίμπιαν ρυθμούς με την London Symphony Orchestra σαν big band. Απολαυστική μίξη κλασσικής και jazz.
Ο τίτλος Nazareno είναι διασκευή του περκουσιονίστα Gonzalo Grau θεμάτων των Παθών του Αγίου Μάρκου του Αργετίνου συνθέτη Osvaldo Golijov.

rattle.jpg