Σύγχρονες ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής

Ο Nelsons είναι από τους καλύτερους μαέστρους της γενιάς του και όχι μόνο. Δεν έχω ακούσει κάτι δικό του που να μην είναι τουλάχιστον πολύ καλό. Οι χαμένοι της υπόθεσης είναι οι Βοστωνέζοι.
Φαίνεται ότι δεν χωρούν δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Με Βοστώνη κύκλο Shostakovich με Gewandhaus κύκλο Bruckner. Άσε που με την ιστορία της Λειψίας ίσως έπρεπε ο κύκλος Bruckner να είναι καλύτερος. Από τον κύκλο αυτόν έχω ακούσει μόνον 8η και μου άρεσε. Φίλοι όμως, που εμπιστεύομαι και που τις έχουν ακούσει όλες προτιμούν άλλες, παλαιότερες ηχογραφήσεις Λειψίας.

• Like
Reactions: Sonorus
Φαίνεται ότι δεν χωρούν δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Με Βοστώνη κύκλο Shostakovich με Gewandhaus κύκλο Bruckner. Άσε που με την ιστορία της Λειψίας ίσως έπρεπε ο κύκλος Bruckner να είναι καλύτερος. Από τον κύκλο αυτόν έχω ακούσει μόνον 8η και μου άρεσε. Φίλοι όμως, που εμπιστεύομαι και που τις έχουν ακούσει όλες προτιμούν άλλες, παλαιότερες ηχογραφήσεις Λειψίας.
Πάντως με την Βοστώνη στον Shostakovich έκαναν εξαιρετική δουλειά. Ο κύκλος είναι τουλάχιστον εφάμιλλος με του Kondrashin και σε σημεία καλύτερος. Αν προσθέσουμε και τον πολύ καλό ήχο τότε μιλάμε για αριστούργημα.

Σε λίγο θα ανεβάζουμε μόνο εικόνες χωρίς σχολιασμό των ερμηνειών, όπως κάνω τώρα και απολογούμαι, αλλά ας είναι κι έτσι.

ο Marcus Poschner ολοκλήρωσε ένα εξαντλητικό κύκλο των συμφωνιών του Bruckner με την ορχήστρα ραδιοφώνου της Βιέννης και με την ορχήστρα Bruckner της Λίντς.
Γράφω εξαντλητικό γιατί ηχογράφησε όλες τις versions 18 τον αριθμό. Όσες άκουσα ήταν από καλές έως πολύ καλές εκτελέσεις.
Ακολούθησε η ηχογράφηση της 2ης Mahler, της 4ης,5ης και Μanfred του Tchaikovsky. Οι τρεις αυτές ερμηνείες είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο παρά το ότι είναι με διαφορετικές ορχήστρες, Βασιλείας και Λουγκάνο.

Με αφορμή την εξαιρετική 2η Mahler του Poschner ένα quiz για να γίνει η ανάρτηση λίγο ποιο ενδιαφέρουσα. Εγώ δεν το έλυσα.
Ποιος είναι ο unsung μαέστρος (αφανής ίσως γιατί ηχογράφησε στα όριο καθιέρωσης της στερεοφωνίας) που έχει κάνει όλο τον Mahler και όλο τον Bruckner και είναι εξίσου εξαιρετικός? Μας είναι γνωστός από τον Sibelius.

Mahler Symphony No. 2.jpg

Manfred.jpgTchaikovsky.jpg

• Like
Σε λίγο θα ανεβάζουμε μόνο εικόνες χωρίς σχολιασμό των ερμηνειών, όπως κάνω τώρα και απολογούμαι, αλλά ας είναι κι έτσι.

ο Marcus Poschner ολοκλήρωσε ένα εξαντλητικό κύκλο των συμφωνιών του Bruckner με την ορχήστρα ραδιοφώνου της Βιέννης και με την ορχήστρα Bruckner της Λίντς.
Γράφω εξαντλητικό γιατί ηχογράφησε όλες τις versions 18 τον αριθμό. Όσες άκουσα ήταν από καλές έως πολύ καλές εκτελέσεις.
Ακολούθησε η ηχογράφηση της 2ης Mahler, της 4ης,5ης και Μanfred του Tchaikovsky. Οι τρεις αυτές ερμηνείες είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο παρά το ότι είναι με διαφορετικές ορχήστρες, Βασιλείας και Λουγκάνο.

Με αφορμή την εξαιρετική 2η Mahler του Poschner ένα quiz για να γίνει η ανάρτηση λίγο ποιο ενδιαφέρουσα. Εγώ δεν το έλυσα.
Ποιος είναι ο unsung μαέστρος (αφανής ίσως γιατί ηχογράφησε στα όριο καθιέρωσης της στερεοφωνίας) που έχει κάνει όλο τον Mahler και όλο τον Bruckner και είναι εξίσου εξαιρετικός? Μας είναι γνωστός από τον Sibelius.

View attachment 270017

View attachment 270018View attachment 270019
Μόνο τόν Horenstein μπορώ να σκεφτώ, αλλά δεν είναι γνωστός από τόν Sibelius. Δύσκολα μας βάζει ο φίλος.

Eίναι πιο δύσκολο από ότι φαίνετια.
Barbirolli , Haitink είναι νεότεροι , έχουν προλάβει στέρεο , δεν είναι άγνωστοι.
Ακόμα το ΑΙ μου βγάζει λάθος απαντήσεις.

Last edited:
Barbirolli , Haitink είναι νεότεροι , έχουν προλάβει στέρεο , δεν είναι άγνωστοι.
Επίσης, από μνήμης, νομίζω ότι κανένας τους δεν έχει πλήρη κύκλο Mahler και Bruckner. Ο Barbirolli ειδικά, έκανε ελάχιστο Bruckner.

Δύσκολο...:unsure:

Νομίζω τον βρήκα, αλλά η εκφώνηση της ...άσκησης είναι λίγο παραπλανητική! Δεν τον λές και αφανή τον Maazel, αν είναι αυτός που ψάχνουμε.
Ξεκίνησα σκεπτόμενος ανάποδα, δηλαδή ποιόν ξέρουμε από τον Sibelius κλπ. Πρέπει να ήταν ο πρώτος μου κύκλος Sibelius.

OIP.Fn5qLqgHZDI6tp_LuNlPgQHaHW
OIP.nccV0P1VXMEMt-Y_vGb_dwHaHa
OIP.C0lEtE123-MKYRhiPKzJHwHaHb

• Like
Δεν έχει όλες τις συμφωνίες του Sibelius, είναι Αυστριακός, ελάχιστες φορές είχε ονομαστή ορχήστρα, δεν είχε ποτέ μεγάλη δισκογραφική πίσω του και είναι εξαιρετικός τόσο στον Brahms όσο και στο Γαλλικό ρεπερτόριο.

Last edited:
Σχετικά με το quiz. Γνώριζα μόνο αυτή την ηχογράφηση που η DG είχε κατατάξει στα originals.

Rosbaud Filandia,Karelia...jpg

οι υπόλοιπες είναι ηχογραφήσεις του προέρχονται αποκλειστικά από αρχεία της ραδιοφωνίας. Σχεδόν ποτέ δεν είχε μεγάλη ορχήστρα ούτε υποστηρίχθηκε από δισκογραφική εταιρία.. H ορχήστρα του Baden - Baden παντελώς άγνωστη.
Το εντυπωσιακό είναι ότι έχει ηχογραφήσει είναι πρώτης τάξεως είτε είναι Mahler είτε Bruckner είτε Γάλοι είτε Sibelius. Νομίζω ότι είναι σπάνιο να συναντήσει κανείς τέτοιο επίπεδο αρτιότητας σε έναν μαέστρο. Κρίμα που έζησε στο όριο καθιέρωσης της στερεοφωνίας.

Rosbaud - Bruckner Symphonies Nos. 2-9.jpgHans Rosbaud - Mahler Orchestral.jpg

Με αφορμή την εξαιρετική 2η Mahler του Poschner ένα quiz για να γίνει Ποιος είναι ο unsung μαέστρος (αφανής ίσως γιατί ηχογράφησε στα όριο καθιέρωσης της στερεοφωνίας) που έχει κάνει όλο τον Mahler και όλο τον Bruckner και είναι εξίσου εξαιρετικός? Μας είναι γνωστός από τον Sibelius.
Χάριν ακριβείας, να πω ότι δεν είναι πλήρεις κύκλοι, ούτε του Mahler ούτε του Bruckner.
Μας μπέρδεψες Κώστα!!! 😄

Αν θυμάμαι καλά, για τις ηχογραφήσεις του Mahler, έχει αναφερθεί πολύ κολακευτικά ο Hurwitz.

Σχετικά με το quiz. Γνώριζα μόνο αυτή την ηχογράφηση που η DG είχε κατατάξει στα originals.

View attachment 270074

οι υπόλοιπες είναι ηχογραφήσεις του προέρχονται αποκλειστικά από αρχεία της ραδιοφωνίας. Σχεδόν ποτέ δεν είχε μεγάλη ορχήστρα ούτε υποστηρίχθηκε από δισκογραφική εταιρία.. H ορχήστρα του Baden - Baden παντελώς άγνωστη.
Το εντυπωσιακό είναι ότι έχει ηχογραφήσει είναι πρώτης τάξεως είτε είναι Mahler είτε Bruckner είτε Γάλοι είτε Sibelius. Νομίζω ότι είναι σπάνιο να συναντήσει κανείς τέτοιο επίπεδο αρτιότητας σε έναν μαέστρο. Κρίμα που έζησε στο όριο καθιέρωσης της στερεοφωνίας.

View attachment 270075View attachment 270076
Τον Sibelius τόν έχω σε βινύλιο και είναι πραγματικά πολύ καλός και πρωτοπόρος για την εποχή του στη Γερμανία. Τόν Mahler και Bruckner δε γνώριζα, θα τόν ψάξω στο Qobuz