Σύγκλιση τεχνολογίας ήρθε η ώρα ?

Status
Not open for further replies.
Παραδίνομαι!!!

Τα περισσότερα CD players ακόμα και τα μέτρια έχουν απόκριση συχνότητος 20~20.000 Hz σε λιγότερο από ±1 dB. Αντίθετα οι περισσότερες κεφαλές έχουν απόκριση συχνότητος 20~20.000 Hz σε ±3 dB. Ελάχιστες (έως καμμία) καταφέρνουν να πιάσουν τα 45KHz που αναφέρεις έστω και στα -3dB
Μετά από αυτη την εκπληκτική διαπίστωση, πραγματικά δεν μπορώ πιά να συνεχίσω... Αισθάνομαι τόσο μικρός... -bye-

Εχεις δει πολλές κεφαλές που να έχουν επίπεδη απόκριση συχνότητας "τραβηγμένη με τον χάρακα" όπως έχουν τα περισσότερα (ακόμα και τα πιο φθηνά) CDs; Μάλλον καμμία!
Ακόμη και αν υπήρχε μία τέτοια κεφαλή, η ύπαρξη του phono stage και η εφαρμογή της ισοστάθμισης RIAA είναι αρκετές για να την κάνουν "φιδάκι" :silly:

Το μεγαλύτερο φίδι είναι η απόκριση συχνότητας στην θέση ακρόασης από το συνδυασμό ηχείου / χώρου .

Και επειδή το πιό φιδίσιο κομμάτι είναι και στις χαμηλές συχνότητες μιλάμε γιά ανακόντα κανονική.
Η απόκριση συχνότητας του player σε σχέση με αυτό είναι απλό σκουλήκι.

Το μεγαλύτερο φίδι είναι η απόκριση συχνότητας στην θέση ακρόασης από το συνδυασμό ηχείου / χώρου .

Και επειδή το πιό φιδίσιο κομμάτι είναι και στις χαμηλές συχνότητες μιλάμε γιά ανακόντα κανονική.

:worshippy:

Απάντηση: Re: Σύγκλιση τεχνολογίας ήρθε η ώρα ?

:SFGSFGSF: :2thumb22sup: :SFGSFGSF:

Πέστα Χρυσόστομε.

Στο πεδίο του χρόνου;
Πάλι χαμένο βγαίνει το βινύλιο! Φθορά της βελόνας, φθορά των αυλακιών του δίσκου με κάθε παίξιμο... Και όλα αυτά χωρίς να πέσουν στα θαυματουργά χεράκια του 3χρονου γιού μου! ;)

Στο πεδίο του χρόνου;
Πάλι χαμένο βγαίνει το βινύλιο! Φθορά της βελόνας, φθορά των αυλακιών του δίσκου με κάθε παίξιμο... Και όλα αυτά χωρίς να πέσουν στα θαυματουργά χεράκια του 3χρονου γιού μου! ;)

Αν σου έλεγα στο πεδίο της συχνότητας (frequency domain), θα μου απαντούσες ότι ποιο συχνά αλλάζεις βελόνα στο πικάπ απ' ότι laser στο CD player ? -bye-

Last edited:
Συγνώμη που παρεμβαίνω, αλλά νομίζω ότι αρκετά με το flame war μεταξύ των υποστηριχτών του CD ή του LP. Επίσης, αρκετά (με τα πανέμορφα και πολύ ενδιαφέροντα, είναι αλήθεια) DIY turntables.
Ας ασχοληθούμε και λίγο με το θέμα του ταλαίπωρου αυτού νήματος.
1. Πράγματι όλο και περισσότεροι αναφέρουν ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις για πηγή ένα σκληρό δίσκο του PC (αφού πρώτα κάνεις extract με το EAC τα CD σου) και να οδηγήσεις ένα DAC με ανέλπιστα καλά αποτελέσματα. Το έχει κάνει κανείς από εδώ, και ποια η εμπειρία του; Μπορεί δηλ. κάποιος να αντικαταστήσει ακόμα και πολύ ακριβά CD players με μια τέτοια λύση ή όχι; Πως συγκρίνεται ένα PC με τα καλά transport;
2. Υπάρχουν και ορισμένοι ενισχυτές AV οι οποίοι δέχονται USB σκληρούς δίσκους. Θα μπορούσε κάποιος με τη χρήση του EAC να γεμίσει έναν δίσκο με αρχεία .wav και να συγκρίνει το αποτέλεσμα με κάποιο καλό transport που θα οδηγεί το DAC του ενισχυτή.
3. Θα μπορούσε να γίνει κάτι ανάλογο και με τα LPs! Μόλις αγοράσει κάποιος ένα LP, όπως θα είναι φρέσκο και άφθαρτο, θα μπορούσε να το ψηφιοποιήσει, όχι βέβαια στην ανεπαρκή δειγματοληψία του CD, αλλά σε μια πολύ καλύτερη (π.χ. 196KHz/24bit) με κάποιο υψηλής ποιότητας ADC. Και για να προλάβω πιθανές φωνές φανατικών, σκεφθείτε ότι πολλά από τα σύγχρονα LPs έχουνε σαν master ψηφιακό σήμα. Άραγε, το έχει κάνει κάποιος και ποια τα αποτελέσματα; Η παραπάνω δειγματοληψία επαρκεί για τις καθαρά αναλογικές εγγραφές (ΑΑΑ) ή όχι; Μήπως με αυτό τον τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα από τα LP καθότι αποφεύγεται η φθορά του δίσκου; (και να έχουμε και μεγαλύτερη ευκολία στη χρήση επίσης)

Δυστυχώς, εγώ δεν μπορώ να απαντήσω στα παραπάνω ερωτήματα. Αν κάποιος μπορεί, παρακαλώ ας το κάνει!

Εγώ προσωπικά έχω κάνει το ανήκουστο να χρησιμοποιώ για πηγή μια… τηλεόραση(!!). Η τηλεόραση αυτή έχει USB είσοδο και εκεί έχω συνδέσει ένα σκληρό δίσκο τον οποίο έχω γεμίσει με τραγούδια. Η ψηφιακή έξοδος της τηλεόρασης οδηγεί την coaxial input ενός ενισχυτή AV. Εντυπωσιακή σύγκλιση τεχνολογιών, έτσι δεν είναι; Είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα από πλευράς ευχρηστίας και χαμηλού κόστους, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να κρίνω τίποτα από πλευράς ποιότητας γιατί το σύστημά μου όχι μόνο δεν είναι High End, αλλά ούτε καν Hi-Fi (άλλωστε είμαι και λίγο … κουφός αφού ακούω μόλις μέχρι τα 12KHz).

Υ.Γ.

To σύστημα ανάγνωσης του βινυλίου υστερεί. Στο βινύλιο υπάρχει πολύ περισσότερη πληροφορία απλώς δεν μπορούμε να την διαβάσουμε ολόκληρη και σωστά.
.
Χωρίς να γνωρίζω προσωπικά τον φίλο internet king θέλω να τον συγχαρώ. Τα γραφόμενά του που έτυχε να διαβάσω σε πολλά thread, δείχνουν άνθρωπο με ευρεία εμπειρία και υψηλό τεχνικό υπόβαθρο, ενώ σχεδόν πάντα είναι εύστοχα.

Re: Απάντηση: Σύγκλιση τεχνολογίας ήρθε η ώρα ?

Συγνώμη που παρεμβαίνω, αλλά νομίζω ότι αρκετά με το flame war μεταξύ των υποστηριχτών του CD ή του LP. Επίσης, αρκετά (με τα πανέμορφα και πολύ ενδιαφέροντα, είναι αλήθεια) DIY turntables.
Ας ασχοληθούμε και λίγο με το θέμα του ταλαίπωρου αυτού νήματος.
1. Πράγματι όλο και περισσότεροι αναφέρουν ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις για πηγή ένα σκληρό δίσκο του PC (αφού πρώτα κάνεις extract με το EAC τα CD σου) και να οδηγήσεις ένα DAC με ανέλπιστα καλά αποτελέσματα. Το έχει κάνει κανείς από εδώ, και ποια η εμπειρία του; Μπορεί δηλ. κάποιος να αντικαταστήσει ακόμα και πολύ ακριβά CD players με μια τέτοια λύση ή όχι; Πως συγκρίνεται ένα PC με τα καλά transport;
2. Υπάρχουν και ορισμένοι ενισχυτές AV οι οποίοι δέχονται USB σκληρούς δίσκους. Θα μπορούσε κάποιος με τη χρήση του EAC να γεμίσει έναν δίσκο με αρχεία .wav και να συγκρίνει το αποτέλεσμα με κάποιο καλό transport που θα οδηγεί το DAC του ενισχυτή.
3. Θα μπορούσε να γίνει κάτι ανάλογο και με τα LPs! Μόλις αγοράσει κάποιος ένα LP, όπως θα είναι φρέσκο και άφθαρτο, θα μπορούσε να το ψηφιοποιήσει, όχι βέβαια στην ανεπαρκή δειγματοληψία του CD, αλλά σε μια πολύ καλύτερη (π.χ. 196KHz/24bit) με κάποιο υψηλής ποιότητας ADC. Και για να προλάβω πιθανές φωνές φανατικών, σκεφθείτε ότι πολλά από τα σύγχρονα LPs έχουνε σαν master ψηφιακό σήμα. Άραγε, το έχει κάνει κάποιος και ποια τα αποτελέσματα; Η παραπάνω δειγματοληψία επαρκεί για τις καθαρά αναλογικές εγγραφές (ΑΑΑ) ή όχι; Μήπως με αυτό τον τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα από τα LP καθότι αποφεύγεται η φθορά του δίσκου; (και να έχουμε και μεγαλύτερη ευκολία στη χρήση επίσης)

Δυστυχώς, εγώ δεν μπορώ να απαντήσω στα παραπάνω ερωτήματα. Αν κάποιος μπορεί, παρακαλώ ας το κάνει!

Εγώ προσωπικά έχω κάνει το ανήκουστο να χρησιμοποιώ για πηγή μια… τηλεόραση(!!). Η τηλεόραση αυτή έχει USB είσοδο και εκεί έχω συνδέσει ένα σκληρό δίσκο τον οποίο έχω γεμίσει με τραγούδια. Η ψηφιακή έξοδος της τηλεόρασης οδηγεί την coaxial input ενός ενισχυτή AV. Εντυπωσιακή σύγκλιση τεχνολογιών, έτσι δεν είναι; Είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα από πλευράς ευχρηστίας και χαμηλού κόστους, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να κρίνω τίποτα από πλευράς ποιότητας γιατί το σύστημά μου όχι μόνο δεν είναι High End, αλλά ούτε καν Hi-Fi (άλλωστε είμαι και λίγο … κουφός αφού ακούω μόλις μέχρι τα 12KHz).

Φίλε Plin προσπάθησα και εγώ και άλλοι να επαναφέρουμε την συζήτηση στο θέμα της αλλά μάταια. Νομίζω οτι σε πολλούς δεν αρέσουν τέτοια θέματα και θέλουν να συζητούν τα ίδια και τα ίδια τα οποία μάλιστα αφορούν σε υποκειμενικές κρίσεις και για αυτό δεν έχουν ούτε πρόκειται να καταλήξουν ποτέ σε σαφή απάντηση. Αντίθετα το πολύ ενδιαφέρον θέμα της τεχνολογικής εξέλιξης και σύγκλισης μάλλον τους αφήνει αδιάφορους. Αλλά στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε τουλάχιστον να μην αποπροσανατολίζουν το
θέμα αφού κάλιστα μπορούν να ανοίξουν δικό τους ανάλογο thread.

Φίλε Plin ,
Αυτό που αναφέρεις και συγκεκριμένα για την αναπαραγωγή μουσικών tracks χρησιμοποιώντας τον σκληρό δίσκο ενός σύγχρονου Η'Υ είναι κατ' αρχάς μια πολύ καλή λύση όχι όμως απαραίτητα και οικονομική σε περίπτωση που μας ενδιαφέρει η πολύ υψηλή ηχητική ποιότητα.

Το πρόβλημα του DAC δυστυχώς παραμένει. Στο τέλος της ημέρας πρέπει με κάποιο τρόπο να μετατρέψεις τα ψηφιακά δεδομένα σου σε αναλογικά μουσικά σήματα. Αυτό δεν θα ήταν απαραίτητο εάν τα ηχεία μας αναγνώριζαν και στη συνέχεια μπορούσαν να αναπαράγουν τις ψηφιακές λέξεις. Ελάχιστα ηχεία δέχονται ψηφιακό σήμα και αυτά που το κάνουν έχουν μέσα τους έναν ψηφιοαναλογικό μετατροπέα (DAC).

Από την άλλη, υπάρχουν και απλές προσιτές κάρτες επέκτασης για τον Η/Υ και τα πρώτα δείγματα φαίνεται ότι ξεπερνούν σε ποιότητα τουλάχιστον τα αντίστοιχα σε τιμή εξωτερικά DACs του εμπορίου (consumer grade). Υπάρχουν βέβαια και κάρτες Η/Υ στουντικές που ξεπερνούν σε αξία τα $15.000. Είναι αυτές που χρησιμοποιούν τα studios και για την μετατροπή του αναλογικού σήματος των μικροφώνων σε ψηφιακό σήμα κατάλληλο για αποθήκευση στον Η/Υ ή σε μια dedicated πλατφόρμα που ουσιαστικά λειτουργεί σαν ένας Η/Υ.

Ζούμε σε έναν πλανήτη μαγικό που έχει τα πάντα, λειτουργεί και ανακυκλώνει τα ίδια υλικά εδώ και 1 εκατομμύρια χρόνια. Δεν εισάγουμε σαν πλανήτης τίποτα από το διάστημα και έχουμε ικανή επάρκεια υλικών αγαθών για πολλά εκατομμύρια χρόνια ακόμα. Όσα χρόνια όμως και να περάσουν θα είναι τέτοιες οι συνθήκες και μαζί και οι ανάγκες μας που πάντα θα υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό που θα μπορούμε να αποκτήσουμε και πάντα θα υπάρχει ο γνωστός "γείτονας" που θα βρίσκεται σε καλύτερη οικοδομική κατάσταση από εμάς.
Και γιατί στα λέω όλα αυτά ?
Στα λέω για να καταλάβεις ότι κατ' αρχάς έχεις κάτι και ακούς αυτή τη στιγμή που μιλάμε μουσική στο σπίτι σου και εν συνεχεία σκέφτεσαι να κάνεις το επόμενο βήμα αναβάθμισης. Εάν διαθέτεις ήδη μια σημαντική βάση με μουσική στον Η/Υ σου είναι μια πολύ καλή αρχή για να ξεκινήσεις από εδώ. Μπορείς με ελάχιστα έξοδα να μεταφέρεις τα δεδομένα του δίσκου σε ένα εξωτερικό DAC ή να χρησιμοποιήσεις μια κάρτα H/Y DAC και στη συνέχεια να τα στείλεις σε έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή που θα οδηγεί ένα ζεύγος ηχείων.
Αν σε ενδιαφέρουν συγκεκριμένες λύσεις ή έχεις κάποιες άλλες ειδικές απαιτήσεις δεν έχεις παρά να μας ρωτήσεις . Θα γεμίσουμε καμιά 40ριά σελίδες με διαφορετικές απόψεις αλλά στα τέλος θα βγει από μόνη της η λύση.

Last edited:
Υπενθυμίζω λίγο το άνοιγμα αυτού του thread:
Αποφάσισα να κάνω ένα χαζούλι τέστ, έβαλα γιά πηγή ένα απο τα καλήτερα laptop που θά μπορούσαμε να το κατατάξουμε με αναγωγή σέ HI-END (1920. 1200 ανάλυση hd.sound card klp klp computero νεοτερισμούς) καί το πάντρεψα μέ ενα puss-pullατο el-84, τεχνολογία 1950 κατουσίαν, και το έβαλα να μουρμουράει mp3 τεχνολογία 2000.

Τα αποτελέσματα απο ενθαρρυντικά μέχρι και αρκετά καλά (εχω την εντύπωση οτι players μέχρι 700 eyro τα πατούσε παιζοντας mp3!!!, η διάφορα σε wave ηταν ακόμα μεγαλύτερη). Νομίζω πλέον οτι οι αλγόριθμοι ήρθαν να συμμετάσχουν γερά στο παιχνίδι. Αυτό που μάρεσε όμως ειναι οτι ακούγοντας απο δίαφορα software players, ήταν διαφορές όπως σάν αλαζες desktop players, μεχρι και προσομοίωση λυχνίας εκανε κάποιο απ' αυτά.

TI ΛΕΤΕ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ? :grinning-smiley-043 :grinning-smiley-043

Σε οποιοδήποτε άλλο forum της Υδρογείου αν άνοιγε τέτοιο θέμα, αυτόματα θα μεταφερόταν από τους διαχειριστές στην κατηγορία PC...

Εδώ βέβαια (στην "εκλεκτική και ιδιόρυθμη" High End κατηγορία σας) όχι μόνον αυτό δεν έγινε αλλά υπήρξαν και υπονοούμενα ότι εγώ προσπαθούσα να αποπροσανατολίσω το θέμα βάζοντας αναλογικά συστήματα (οποία αμαρτία!!! έξω από δω τα αναλογικά κατά τον κομπλεξικό κο Κόγια η εποχή τους έχει περάσει ανεπιστρεπτί!!!)

Δείτε μόνον εδώ http://aca.gr/event06-11.htm στο περασμένο High End Show πόσα αναλογικά έλαβαν μέρος (με τον αριθμό τους να αυξάνει, χρόνο με τον χρόνο...)

Μην νομίζετε λοιπόν ότι υπάρχει πλέον διάθεση (και από μένα και από άλλους...) να συνεχίζουμε εδώ...

ΥΓ: Κε Κόγια, για την λέξη "κομπλεξικό" περιμένω μήνυση όπως αλλού έχετε υπονοήσει για το άτομό μου...

Σε οποιοδήποτε άλλο forum της Υδρογείου αν άνοιγε τέτοιο θέμα, αυτόματα θα μεταφερόταν από τους διαχειριστές στην κατηγορία PC...

Εδώ βέβαια (στην "εκλεκτική και ιδιόρυθμη" High End κατηγορία σας) όχι μόνον αυτό δεν έγινε αλλά υπήρξαν και υπονοούμενα ότι εγώ προσπαθούσα να αποπροσανατολίσω το θέμα βάζοντας αναλογικά συστήματα (οποία αμαρτία!!! έξω από δω τα αναλογικά κατά τον κομπλεξικό κο Κόγια η εποχή τους έχει περάσει ανεπιστρεπτί!!!)

Δείτε μόνον εδώ http://aca.gr/event06-11.htm στο περασμένο High End Show πόσα αναλογικά έλαβαν μέρος (με τον αριθμό τους να αυξάνει, χρόνο με τον χρόνο...)

Μην νομίζετε λοιπόν ότι υπάρχει πλέον διάθεση (και από μένα και από άλλους...) να συνεχίζουμε εδώ...

ΥΓ: Κε Κόγια, για την λέξη "κομπλεξικό" περιμένω μήνυση όπως αλλού έχετε υπονοήσει για το άτομό μου...

δεν καταλαβαίνω γιατί το θέμα της σύγκλισης της τεχνολογίας δεν μπορεί να συζητείται στην κατηγορία Hi End. Τότε όλες οι εφαρμογές των studios πρέπει να αποκλείονται. Απο πότε τα αναλογικά πρέπει να την μονοπωλούν? Δεν είπε κανείς να μην συζητούνται, αλλά να επιβάλλονται ντε και καλά σε άσχετα θέματα? Γιατί να μην αξιοποιηθεί το θέμα ώστε ο Internet King και όποιοι άλλοι έχουν γνώσεις πάνω σε αυτό να τις μοιραστούν μαζί μας?

Aς ορίσει λοιπόν ο κάθε ένας από εσάς που συμμετείχε σε αυτό το thread τι σημαίνει για αυτόν σύγκλιση τεχνολογίας, σε ότι αφορά το H/W ή/και το S/W που συμβάλουν στην αναπαραγωγή της μουσικής.

Type: Vacuum tube USB digital to analog converter with outboard power supply
wavelength_audio_cosecant.jpg

Price: $3500 with copper wound output transformers, $10,000 with silver wound output transformers
HI-END DEVICE HI END PRICE

.........-bye-

Για εμένα είναι η υιοθέτηση απο το hi fi τεχνολογιών που αναπτύχθηκαν σε άλλους χώρους (πληροφορική, δίκτυα, υλικά, αποθήκευτικά μέσα, επικοινωνίες κλπ) με στόχο την βελτίωση της ποιότητας, της ευχρηστίας, της αναβαθμησημότητας και τελικά της οικονομίας προς όφελος του τελικού χρήστη. Χαρακτηριστικότατο παραδειγμα αποτελεί η χρησιμοποίηση ως μηχανισμών ανάγνωσης μέσων όπως σκληροί δίσκοι, φλας μνήμες κλπ που λύνει βασικά ζητήματα των παλαιών τρανσπορτ αλλά και την φορητότητα των αρχείων μουσικής για να αναφέρω μόνο μερικά
Όλα αυτά δεν είναι άξια λόγου και διερεύνησης ?
Δεν τρέχουν οι εξελίξεις με ραγδαίους ρυθμούς ? Δεν είναι τα chip της Tripath η μεγαλύτερη επανάσταση εδώ και πολά χρόνια στο hi fi ?

Status
Not open for further replies.