Συγκριτικά μηχανών γιά φωτογραφία

Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Παιδιά όταν κρίνουμε ένα σύστημα και μια μηχανή σαφώς το βλέπουμε συνολικά και σφαιρικά, δεν είναι μόνο η ποιότητα εικόνας, η em1II σαν σώμα δεν έχει ουδε μια σχέση με την rx100IV, σε ποιότητα εικόνας σαφώς κρίνοντας μόνο φακούς ζουμ δεν θα έχουν και τεράστια διαφορά, και λογικό είναι, η em1II έχει απλά λίγο μεγαλύτερο αισθητήρα και έναν παρόμοιο φακό. Αν βάλουμε μέσα τον παράγοντα κόστους/αισθητήρα ε τότε παίρνουμε μια Sony A7 την πρώτη που αυτή την περίοδο την βρίσκεις σε τιμή χώμα και απλά σε raw αρχείο ισοπεδώνεις ότι υπάρχει στην αγορά με crop αισθητήρα και τέλος.
Η αλήθεια είναι ότι όσο περνάει ο καιρός και βελτιώνονται οι αισθητήρες όλο και μικραίνουν οι διαφορές, εδώ φτάσαμε σε σημείο την μέρα και σε καλό φωτισμό να δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε διαφορές σε ποιότητα εικόνας από ένα κινητό σε μια Mirrorless μηχανή...

Υ.Γ. Στο θέμα μας τώρα το έχω ξαναγράψει πολλές φορές, τα λεφτά που ζητάει ο 12-100 είναι πάρα πολλά, με λιγότερα χρήματα αγοράζεις έναν παρόμοιο φακό (24-200f2.8) στην rx10II και παίρνεις και δώρο ένα ποιοτικότατο σώμα κολλημένο πάνω στον φακό, ε κάτι λάθος κάνει η Olympus, πόσο μάλλον συγκρίνοντάς τον με την λιλιπούτια rx100VI Αυτός ο φακός όπως το βλέπω είναι μόνο για φανατικούς του m4/3 και για αυτούς που με τίποτα δεν θα αγόραζαν άλλο σύστημα ή μηχανή πέρα από m4/3 που δεν είναι και λίγοι αυτοί, για αυτό και πουλάει μια χαρά ο φακός. Φυσικά ο καθένας έχει την γνώμη του, άλλα βλέποντας και τα δείγματα του Γιάννη ενισχύεται ακόμα περισσότερο η αρχική αρνητική γνώμη που είχα για αυτόν τον φακό. Αν είχε αρχική επίσημη τιμή κανένα 700αρι θα το βλέπαμε σε άλλη βάση άλλα 1.250 ευρώ είναι απλά αστείο ποσό.

Πολυ καλα τα τελευταία δείγματα οντως. Ο φακός σε συνδυασμό με την in-camera επεξεργασία δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα (τουλάχιστον σε daylight, δεν εχω δει νυχτερινα δείγματα)

Βεβαια το ερώτημα ειναι γιατί να δώσεις 1300 για μια compact camera μίας ίντσας? Θα τα έδινα σίγουρα αν ταξίδευα πολύ και εψαχνα την ιδανική travel cam. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, οχι, το ποσό είναι υπερβολικό.

Πολυ καλα τα τελευταία δείγματα οντως. Ο φακός σε συνδυασμό με την in-camera επεξεργασία δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα (τουλάχιστον σε daylight, δεν εχω δει νυχτερινα δείγματα)

Βεβαια το ερώτημα ειναι γιατί να δώσεις 1300 για μια compact camera μίας ίντσας? Θα τα έδινα σίγουρα αν ταξίδευα πολύ και εψαχνα την ιδανική travel cam. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, οχι, το ποσό είναι υπερβολικό.

Και εμένα μου φαίνονται υπερβολικά, άλλα αν ψάχνεις το μικρότερο δυνατό πακέτο με το μεγαλύτερο δυνατό ζουμ και με αξιόλογη ποιότητα εικόνας, τότε δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πρόταση στην αγορά, η Sony παίζει μπάλα μόνη της και χρεώνει ανάλογα σε αυτή την κατηγορία. Πάντως ενώ είχα αρχικά αρνητική γνώμη για την μηχανή, ο φακός της φαίνεται να είναι ανέλπιστα καλός και ειδικά σε καλό φωτισμό και μέρα ελάχιστα απέχει η ποιότητα εικόνας από μηχανές με μεγαλύτερο αισθητήρα που σε ένα βαθμό δικαιολογεί κάπως και το ακριβό κόστος της μηχανής. Στο θέμα μας τώρα αν ήταν να ήθελα για αγορά σουπερζουμ φακό (ενώ έχω ήδη σώμα m4/3) ανάμεσα στον 12-100 ή στην rx100VI θα επέλεγα any time την rx100VI χωρίς καν συζήτηση και θα είχα και μια δεύτερη λιλιπούτια μηχανή μαζί με το αρχικό σύστημα m4/3.

αυτο ακριβως ειπα κι εγω, εχοντας εναν τιμιο superzoom και οικονομικο (pany 14-140 II) δεν θα εδινα με τιποτα τοσα χρηματα για τον oly 12-100 (ΙΣΩΣ αν ηθελα αδιαβροχο συστημα μονο).
ΠΑιρνεις την sony κι εχεις ενα δευτερο super compact σωμα για ταξιδια κλπ.

Περι ορεξεως βεβαια....

Και εμένα μου φαίνονται υπερβολικά, άλλα αν ψάχνεις το μικρότερο δυνατό πακέτο με το μεγαλύτερο δυνατό ζουμ και με αξιόλογη ποιότητα εικόνας, τότε δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πρόταση στην αγορά, η Sony παίζει μπάλα μόνη της και χρεώνει ανάλογα σε αυτή την κατηγορία. Πάντως ενώ είχα αρχικά αρνητική γνώμη για την μηχανή, ο φακός της φαίνεται να είναι ανέλπιστα καλός και ειδικά σε καλό φωτισμό και μέρα ελάχιστα απέχει η ποιότητα εικόνας από μηχανές με μεγαλύτερο αισθητήρα που σε ένα βαθμό δικαιολογεί κάπως και το ακριβό κόστος της μηχανής. Στο θέμα μας τώρα αν ήταν να ήθελα για αγορά σουπερζουμ φακό (ενώ έχω ήδη σώμα m4/3) ανάμεσα στον 12-100 ή στην rx100VI θα επέλεγα any time την rx100VI χωρίς καν συζήτηση και θα είχα και μια δεύτερη λιλιπούτια μηχανή μαζί με το αρχικό σύστημα m4/3.

Αρνητική εντύπωση ποτε δεν ειχα, ισα ισα την συμπαθώ και πολύ την sony. Απλα ειναι "ειδικής χρήσης" και αν εισαι zoomάκιας και σου φτανουν τα 200mm τοτε ειναι ενα πολύ καλό δεύτερο σώμα.
Αλλα τωρα μη συγκρίνουμε σαν σύνολο την em-1 η οποιαδήποτε αλλο σώμα αυτής της κλάσης με την RX100VI ,είπαμε.

ps. για δεύτερο σώμα εχω βολευτεί με την J5 και τον εξαιρετικό λιλιπούτειο 30-100 ( 297mm eq. ) σε μέγεθος τσέπης κυριολεκτικά!

δεν συγκρινουμε συνολο.... προφανως ειναι εντελως διαφορετικες μηχανες.

Κρινουμε αν αξιζει καποιος να δωσει τα ιδια χρηματα μονο για εναν φακο, οταν μπορει να παρει μ αυτα μια ακομα μικρη κι ελαφρια μηχανη, που μπορει να την εχει παντα μαζι του.

Κι αυτο φυσικα ειναι σχετικο.... καποιος μπορει να θελει πχ αδιαβροχο συστημα, οποτε η oly ειναι μονοδρομος (σε σχεση με την μικρη sony), Μπορει να θελει επισης πιο καλο κρατημα , κι ας εχει μεγαλο συστημα κλπ
Ολα θεμα προτεραιοτητων ειναι...

Απάντηση: Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Πάντα οι συγκρίσεις έχουν θετικά και αρνητικά, είναι αυτονόητο τι αντιπροσωπεύει η κάθε μηχανή και σε ποιους απευθύνεται, το κοινό δεν είναι το ίδιο μιας μικρής premium compact ή ενός κατόχου κινητού και μιας επαγγελματικής AW m43 με εναλλαξιμους φακούς (και δεν νομίζω να γίνει ποτέ).

Ο 12-100 ξαναγράφω δεν είναι υπερτιμημένος φακός, ίσως είναι τσιμπημένη η τιμή του στα 1300 αλλά όχι και 700 βρε παιδιά για AW φακό με ποιότητα εικονας αυτή που έχει. Μην ξεχνάτε οτι με συνδιαστικό ΙS πιάνει τα 5 στοπ και στα νυχτερινά και στα άκρα και είδαμε ήδη σε αρκετά δείγματα υπερτερεί της SONY ειδικά σε RAW ενω έχει την ίδια απόδοση σε όλο το φάσμα εστιακών. Το μοναδικό του μειονέκτημα είναι οτι είναι μεγάλος αλλά ο ίδιος φακός αν αγοραστεί θα μπει και στο επόμενο σώμα με αναβαθμισμένο αισθητήρα σε 6 μήνες ή 10 χρόνια , όταν αυτό βγει.

Για εμένα που ξέρω τον φακό πολύ καλά έχω να πω οτι η SONY δικαιώνει την υψηλή τιμή της και δεν κοροϊδεύει κανενα, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και σε επίπεδο αισθητήρα , αφού είναι 2 χρόνια νεότερος αυτού της ΕΜ1.2 (όπως και άλλων σωμάτων άλλων εταιριών) αλλά και σε επίπεδο φακού, ήταν κάτι που το έγραψα σε ολα τα προηγούμενα post από το πρώτο κιόλας άσχετα με τις ενστάσεις που είχα για τον αρχικό τρόπο παρουσίασης του συγκριτικού.

ΥΣ1
Γιαννη νομίζω πως καλύτερα είναι να βάλεις και τα δυο φιλτρα στο off σε μελλοντικές συγκρίσεις αφού τραβάς σε χαμηλά iso, έτσι θα φανούν και τυχόν αδυναμίες σε θόρυβο (που οφείλονται τόσο στη διάσταση όσο και στην γενιά των αισθητηρων)

δεν συγκρινουμε συνολο.... προφανως ειναι εντελως διαφορετικες μηχανες.

Κρινουμε αν αξιζει καποιος να δωσει τα ιδια χρηματα μονο για εναν φακο, οταν μπορει να παρει μ αυτα μια ακομα μικρη κι ελαφρια μηχανη, που μπορει να την εχει παντα μαζι του.

Κι αυτο φυσικα ειναι σχετικο.... καποιος μπορει να θελει πχ αδιαβροχο συστημα, οποτε η oly ειναι μονοδρομος (σε σχεση με την μικρη sony), Μπορει να θελει επισης πιο καλο κρατημα , κι ας εχει μεγαλο συστημα κλπ
Ολα θεμα προτεραιοτητων ειναι...

Γιάννη και στην δεύτερη περίπτωση που αναφέρεις (αδιαβροχοποίηση, κράτημα κλπ.) και εκει υπάρχει λύση με την rx10II με φακό ίδιο και super sharp με τον 12-100.

Κώστα ο 12-100 είναι ακριβός, τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά με αυτό τον φακό έχει και ο φακός της sony rx10II, είναι μάλιστα και πιο φωτεινός με σταθερό f2,8, πλήρως μεταλλικός, αδιάβροχος, με δαχτυλίδι διαφράγματος, super sharp ακόμα και τέρμα ανοιχτός και παίρνεις και ένα πολύ καλό σώμα πάνω στον φακό με κόστος που δεν ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ, οπότε ναι κατά την γνώμη μου τα 1.300 ευρώ του 12-100 είναι πάρα μα πάρα πολλά, από εκει και πέρα περι ορέξεως όπως λέει και ο Γιάννης πιο πάνω.

Γιάννη και στην δεύτερη περίπτωση που αναφέρεις (αδιαβροχοποίηση, κράτημα κλπ.) και εκει υπάρχει λύση με την rx10II με φακό ίδιο και super sharp με τον 12-100.

ναι, αλλα ειναι μεγαλο σωμα σχετικα...καμια σχεση με τη νεα sony.
Εδω κερδιζεις πολυ απο τη φορητοτητα της sony...εκει παιζεται το παιχνιδι.

ναι, αλλα ειναι μεγαλο σωμα σχετικα...καμια σχεση με τη νεα sony.
Εδω κερδιζεις πολυ απο τη φορητοτητα της sony...εκει παιζεται το παιχνιδι.

Ναι το ανέφερα σε περίπτωση που θέλει κάποιος σώμα με καλό κράτημα, εργονομία, αδιαβροχοποίηση κλπ. και σε αυτή την περίπτωση έχει λύση η Sony με την rx10II....

Ολοι δικιο εχετε σε αυτα που λέτε, η οπτική γωνία αλλάζει ομως σε κάθε περίπτωση

όπως ειπα Νίκο ενας καλός φακός θα κανει πολλαπλή απόσβεση σε σχέση με ένα φιξ σώμα (οπως η RX10II που δεν τη λες και μικρή) γιατι μπορεί να φορεθεί και σε μελλοντικό σώματα με ότι αλλο θα κουβαλουν απο νέα χαρακτηριστικά π.χ. το IQ του 12-100/4 καλύπτει άνετα σήμερα και το hires της ΕΜ1.2 κάτι που δεν μπορουν να υποστηρίξουν επαρκώς οι low budjet φακοί π.χ. ο mzd 14-150ΙΙ, αν ο φακός δεν εχει την απαραίτητη ανάλυση να δώσει κάτι παραπάνω δεν πρόκειται να το πάρεις όσο και καλό αισθητήρα να βάλεις. Η σειρά pro της Ολυμπους δεν σχεδιαστηκε για την ΕΜ1.2 αλλά για όλα τα επαγγελματικά σώματα που ακολουθουν. Με το ίδιο σκεπτικό σχεδιάζουν και οι υπόλοιπες εταιρίες.

Τωρα σαν ερασιτέχνης που έχω ήδη την ΕΜ1.2 θα σκεφτομουν σαφως ως δευτερη μηχανή την μικρή Sony αντι της Πεν F για να έχω φουλ φορητότητα (αν τα χρηματα δεν επαιζαν ρόλο) αλλά πάλι δεν θα ειχα backup σωμα για τους prime αν συνεβαινε κάτι. Και αν έδινα τον 12-100/4 θα επρεπε να ειχα ταυτόχρονα για ευκολία τον 12-40/2.8 και τον 35-100/2.8 ή έστω τον ένα οποτε δεν θα κερδιζα πολλά σε χρηματα, ογκο, βάρος.

Η μοναδικη περιπτωση να ειχα για μονη μηχανη την Sony θα ηταν να ειμαι 70-80 χρονων και να κουράζομαι να κουβαλαω και τό σώμα μου μαζί.:grandpa:

ΥΣ
να πώ επίσης ότι ολοι οι pro φακοί ειναι ακριβοί όχι μόνο ο 12-100/4 , μην κοιτατε οτι ο 12-40/2.8 μετα απο χρόνια τον βρισκεις σε grey market 500ευρω, η επισημη τιμή ειναι 850-900ευρω.

Last edited:

Για το βίντεο δεν εχω άποψη για την ποιότητα, θεωρώ οτι η sony θα εχει καλύτερο focusing αλλα σε ολα τα αλλα η olympus θα την σκίσει. Εξάλλου στα 5 λεπτά και αυτά μπορεί να μην τα πιάσει λογω υπερθέρμανσης, δεν σε προδιαθέτει για σοβαρό videographing.

Πάνω από τρία 5λεπτα γράφει συνεχόμενα η VI.
Σε κανέναν τομέα ποιότητας εικόνας σε video mode δεν τη "σκίζει" όπως λες η E-M1II, πλην της σταθεροποίησης.

Αν μιλήσουμε για Photo 4K, αφού βρισκόμαστε στην κατηγορία της φωτογραφίας, οι ρυθμίσεις της VI σε video mode είναι άπειρες. Μπορείς είτε να δημιουργήσεις προφίλ για έτοιμο αρχείο Photo 4K, ή να ξεκινήσεις από HLG και με λίγη επεξεργασία στο καρέ, να αποκτήσεις φωτογραφία με καλύτερο δυναμικό εύρος, χρώμα, οξύτητα κτλ.
Ένα πρόχειρο δείγμα, δυστυχώς με διαφορετικό white balance:
E-M1II+12-100, @200mm, Picture Mode On, Noise Filter Off
RX100VI @200mm, PP10 (HLG2, Black Level -3), 200iso
RX100VI με στοιχειώδη επεξεργασία του καρέ

Re: Απάντηση: Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Προς τα εκεί με βλέπω:grandpa:

....
Η μοναδικη περιπτωση να ειχα για μονη μηχανη την Sony θα ηταν να ειμαι 70-80 χρονων και να κουράζομαι να κουβαλαω και τό σώμα μου μαζί.:grandpa:

Re: Απάντηση: Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Ήρθε στα χέρια μου και ο Olympus 25/1.2 pro.

Να δούμε πώς θα τα πάει κλειστός στο f/5.6 κόντρα στην RX100VI με τον φακό της τέρμα ανοιχτό στο f/4 στα 50mm.

100% sooc jpeg:

xaWdTS.jpg

Τώρα εμένα πειράζει που μου φαίνεται καλύτερο το δείγμα από την rx100VI???

Απάντηση: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

δε πετάς κάπου και τα raw να δούμε με λιγο peeping?

στη συγκεκριμένη σκηνή βλέπω:

η sony δίνει λιγο περισσότερο sharpness στο jpeg
ο 25/1.2 εχει χειριστεί λίγο καλύτερα τα highlights πάνω αριστερά στα κλαδιά οπου η sony εχει ενα ελαφρύ blooming
λίγο διαφορετικό white balance
καμία ουσιαστική διαφορά σε αναλυτικότητα.

για βαλε και καμια νυχτερινή να δούμε τι ψάρια πιάνει η RX100!

Στο φακό αυτό πληρώνεις το 1.2 ....
Βοηθάει στα σκοτεινά με κίνηση, και προφανώς στο ξεφονταρισμα.

Μα λες και εγώ σαν πιο καλό το βλέπω.
Θα μας τρελάνει η Sony στο τέλος.

μηπως σε ξεγελάει στο sharpness?
Τωρα?
A1.jpg