Συγκριτικά μηχανών γιά φωτογραφία

Re: Versus

ο καθενας χρησιμοποιει οπως θελει τον εξοπλισμο του. εξαλλου ο εξοπλισμος για μενα τουλαχιστον αποτελει το λιγοτερο σημαντικο κομματι της διαδικασιας. μετα απο ελαχιστο καιρο βαριεμαι οποιαδηποτε μηχανη η φακο. μπορω ομως με σιγουρια να πω οτι πλεον τραβαω το πολυ 300 φωτο το χρονο

αν τραβας φωτογραφια δρομου, 300 μπορει να ειναι σε μια μερα....

εμενα παντως η Olympus Ε410 ακομα δουλευει μετα απο 10 χρονια, εχει πεσει και σε λιμνη και εχει πεσει και απο ραφι σε τρενο απο 2 μετρα υψος, εχει κατι ραγισματα , αλλα δουλευει μια χαρα, την εχει η αδερφη μου τωρα.
εχω ακομα και την Ε420 εδω και 8 χρονια μαλλον, δουλευει και αυτη μια χαρα, εχει μονο προβλημα με τον διακοπτη ON/OFF, την πηρα και στην βαικαλη περυσι
η gx1 τις εχει χαλασει το touchscreen πριν κανα χρονο , αλλα κατα τα αλλα δουλευει μια χαρα εδω και 4-5 χρονια.
η olympus em5 που ηταν η μονη μηχανη που πηρα καινουρια , της χαλασε το κλειστρο μετα απο ενα χρονο, η ολυμπους μου την αλλαξε με την εμ5μκ2 ομως.
μαλλον κανεις δεν θα αγορασει απο μετα μεταχειρισμενα τωρα:))

Απάντηση: Re: Versus

η olympus em5 που ηταν η μονη μηχανη που πηρα καινουρια , της χαλασε το κλειστρο μετα απο ενα χρονο, η ολυμπους μου την αλλαξε με την εμ5μκ2 ομως.

βρε μην τα λες αυτά δυνατά, μόλις βγεί η ΙΙΙ θα πρέπει να χαλάσεις την ΙΙ να στην αλλάξουν ξανά :flipout: και εγω την ΕΜ1.2 :grandpa:

χαχα , παει αυτη, την ανταλαξα με την fuji ex2:)
πολυ μικρα ηταν τα κουμπακια για μενα στην ΕΜ5, και δεν με βολεψε, αν και το jpeg της ηταν πολυ καλο

Απάντηση: Re: Versus

Aν δεις το αυξημένο rolling shutter στην τελευταία σκηνή σου χαλάει λίγο το γλυκό.

Απάντηση: Versus

Δεν μας λέει ρυθμίσεις η τίποτα για το πώς προκύπτει η εικόνα σε κάθε μία και το WB είναι ότι νά 'ναι, δεν το φτιάχνει απο πρίν με greycard να μοιάζει;

Το wb στο αυτόματο και καλά έκανε δε σημαίνει αυτό ότι όταν τραβήξουμε βίντεο δεν το ρυθμίζουμε.
Το φάουλ στο βίντεο αυτό είναι στην Sony A7r ii γιατί δεν είχε εστιάσει στο μοντέλο για να έχουμε σωστή σύγκριση. Δεν λέω ότι θα είναι καλύτερη ή ίση ή κατώτερη η Sony A7rii μα δε βγάζω ασφαλή συμπέρασμα.

Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

0ccEWk.jpg

O Sigma 135/1.8 ART κεντάει πάνω στην SD1 Merrill, όπως δείχνει η προηγούμενη σύγκριση, χάρη στον Foveon αισθητήρα.

Ας δούμε και πώς στέκεται στην α6500+MC-11 σε σύγκριση με τον Samyang 135/2 e-mount, που θεωρείται πολύ οξύς φακός.
Ξυρίζει ο Sigma!

3T6XZJ.jpg

O λόγος που έγινε η σύγκριση στο f/4 είναι για να δοκιμαστεί και κόντρα στον FE70-200G f/4 πάνω στην α6500.

Παρόλο που εξακολουθεί να κερδίζει ο Sigma, όπως είναι φυσικό για κλειστό κορυφαίο prime κόντρα σε ζουμ τέρμα ανοιχτό, εντύπωση μου κάνει η πολύ καλή επίδοση του FE70-200G f/4. Μπορεί να χάνει με απόλυτα κριτήρια, αλλά σε πραγματικές συνθήκες δίνει πιο εύκολη επαναληψιμότητα της μέγιστης επίδοσής του. Και καταφέρνει και ξεπερνά μάλιστα τον Samyang.

Υπόψιν οι συγκρίσεις έγιναν σε τρίποδο και με χρονοκαθυστέρηση για να εξαλειφθεί η ταλάντωση του Sigma, βαρύς και μακρύς όπως είναι (με τον αντάπτορα MC-11) σε σχέση με το κέντρο βάρους της κεφαλής του τριπόδου. Ο FE70-200G f/4 προσφέρει και κολάρο τριπόδου που βοηθά στην καλύτερη κατανομή του βάρους πάνω στο τρίποδο. Εδώ όμως δοκιμάστηκε χωρίς το κολάρο.

D9JJfF.jpg

Μου φαίνεται δύσκολο ο 70-200 να είναι πιο sharp από τον samyang 135. Μηπως λογω MF δεν ήταν 100% εστιασμενος..? όταν τον είχες πρωτοπάρει έλεγες ότι είναι απίστευτα οξύς. κι έτσι τον πήρα κι εγώ χαχα

Last edited:

Καλά έκανες και τον πήρες. 135άρης φακός f/2 σε αυτά τα λεφτά είναι εξαιρετική πρόταση.
Θα κάνω ακόμη μία επανάληψη μεταξύ Sony και Samyang να μας φύγει η απορία.

Ξέχασα να αναφέρω ότι το τεστ έγινε σε MF σε όλους τους φακούς, με εστίαση από το EVF σε μεγέθυνση προεπισκόπησης στο x11.7.
Ο στόχος στα 19 μέτρα.
Μάλιστα η διαφορά οξύτητας φαίνεται ακόμη και από την προεπισκόπηση.
Επίσης ο Samyang 135/2 θέλει απειροελάχιστη περιστροφή στη μικρορύθμιση της εστίασης, τόσο λίγη στο χιλιοστό και σφιχτή που δυσκολεύει.
Ο FE70-200/4 δίνει μεγαλύτερα περιθώρια περιστροφής. Μικροεστιάζεις άνετα παρά το focus by wire.
Ο Sigma 135/1.8 δείχνει τέτοια εικόνα κρύσταλο που το MF είναι παιχνιδάκι. Μου θύμισε τον FE85/1.4GM, που και σε κείνον η οξύτητα κάνει μπαμ από την προεπισκόπηση ακόμη.

Στο f/4 στο imatest το photozone μέτρησε σε LW/PH:
3823 o FE70-200G/4
3435 o Samyang 135/2
3527 o Canon 135/2
Εκτός συναγωνισμού ο Sigma 135/1.8 με 5303 στην 5DSR.

Ενδεικτικές βέβαια είναι οι μετρήσεις αυτές σε διαφορετικά σώματα και κοντινούς στόχους εντός στούντιο.
Προτιμώ να κρίνω με αυτό που βλέπουν τα ματάκια μου στις δικές μου συγκρίσεις A/B.

Απάντηση: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Ευχαριστούμε tzo, πολύ ενδιαφέρον συγκριτικό.

Μου φαίνεται δύσκολο ο 70-200 να είναι πιο sharp από τον samyang 135. Μηπως λογω MF δεν ήταν 100% εστιασμενος..? όταν τον είχες πρωτοπάρει έλεγες ότι είναι απίστευτα οξύς. κι έτσι τον πήρα κι εγώ χαχα

Mια ακόμη επανάληψη, αλλά επιβεβαιώνεται πάλι το ίδιο. Με προσπάθεια και πάλι δεν πέτυχα καλύτερη οξύτητα στον Samyang 135. Και πάντα με το χαρακτηριστικό του color cast.
Ξεχωρίζουν όλες οι λήψεις με Samyang αμέσως χωρίς καν να κοιτάξω το exif.
O 70-200G άνετα επαναλαμβάνει αυτή την καλή του απόδοση χωρίς κόπο εκ μέρους μου.
Άραγε τι βελτίωση θα είχαμε με τους 100-400 και 70/200 GM ζουμ στα 135; Χμμ, θα δούμε εν καιρώ.

xj7h80.jpg

Απάντηση: Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Μην σας κάνει εντύπωση ότι ένας καλά σχεδιασμένος ζουμ σε μια ή και δύο εστιακές του είναι καλύτερος από prime , το έχω συναντήσει αρκετές φορές σε συγκρίσεις φακών ακόμη και με ακριβοϋς και καλούς prime.