Συγκριτικά μηχανών γιά φωτογραφία

Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

θυμαμαι τον τζο που ειχε "χαντακωσει" τον fujinon 23mm 1.4 με κουνημενες φωτογραφιες και τελικα εχει γινει ο καλυτερος φακος για τους φουτζιστας....λιγη σοβαροτητα δεν βλαπτει

Σε τρίποδο ήταν οι μηχανές και οι λήψεις ήταν πολλαπλές με κάθε μηχανή.

Κουνημένες όλες τις λήψεις με τον Fujinon 23mm και καμία κουνημένη με τη Ricoh GR λίγο δύσκολο να κατάφερα να πετύχω.

Απλά η GR έχει καλύτερα άκρα, τουλάχιστον στην κοντινή απόσταση που έγινε το τεστ.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξ

Φίλε Νίκο, δεν ειρωνεύτηκα κάποιον, μιλάω σοβαρά να γράψουν κάτι οι ειδικοί, άλλα στα γραφόμενα δεν φαίνεται πολλές φορές τι θέλουμε να πούμε. Τέλος πάντων, ζητώ συγγνώμη αν κατάλαβες ότι ειρωνεύτηκα.

Αφού ήταν δικό μου το λάθος, δική μου και η συγνώμη.

Για εξήγησέ το μου με κάποιο επιχείρημα, γιατί θεωρώ ότι ακριβώς εκεί είναι το νόημα του παραδείγματός μου. Ότι αποσπασματικά αποτελέσματα δεν μπορούν να είναι σοβαρό κριτήριο σύγκρισης σετ μηχανών - φακών.

Κατανοητό. Κι εγώ θα ήθελα να είχαμε εδώ ένα μέλος να έκανε πλήρη συγκριτικά τεστ σε όλους τους τομείς οπτικής απόδοσης.

Εφόσον τα αποσπασματικά δικά μου δεν αρκούν, είναι ελλιπή, και ως εκ τούτου έως και παραπλανητικά, ενδεχομένως και λανθασμένα, και είναι προτιμότερο να μην ποστάρω τίποτε άλλο στο νήμα, κανένα πρόβλημα, μένω στο τίποτα.

Απάντηση: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Με έπιασε το κεφάλι μου...

Μην ξαναποστάρεις τίποτα ρε συ Τζο.

Φτιάξε ένα μπλογκ όπως σου πρότειναν και στείλε μου το λινκ.

Συμφωνώ απόλυτα.

Δυστυχώς η διαχειριστική τακτική που ακολουθείται με βρίσκει εντελώς αντίθετο απο κάθε πλευρά και άποψη. Δεν είμαι κάποιο ενεργό μέλος που γεμίζω post και topics, αλλα μπαίνω συχνά πυκνά και διαβάζω/ενημερώνομαι κλπ. Και καλώς ή κακώς οι εμπειρίες ορισμένων συγκεκριμένων μελών εχει βοηθήσει εμενα οπως και πολλούς άλλους εδώ.

Το να ακολουθείται μια τακτική "φίμωσης" (η πρώτη λέξη που μου ήρθε στο μυαλο) ενός μέλους με αυτο τον τροπο με βρίσκει κάθετα αντίθετο και οσο και να προσπαθώ να καταλάβω τον λόγο- όπως παρουσιάστηκε- , δεν μπορώ να τον δεχτώ.

Αντί να επικροτείται μια προσπάθεια έστω και αν δεν ειναι 100% σωστή -που σε καμμια των περιπτώσεων τα αποτελέσματα δεν ειναι αμελητέα- βλέπω οτι η προσπάθεια αυτή τελικά επικρίνεται και ισοπεδώνεται. Τελικά για ποιον λόγο? Για εναν απλό αναγνώστη, δυστυχώς η αιτία αυτής της "φίμωσης" μπορεί να αναζητηθεί μόνο στον οπαδισμό των εταιρειών καθώς και στην "υποστήριξη" των επιλογών μας.

Επαναλαμβάνω οτι, δυστυχώς, τέτοιες τακτικές ( δεν θα τις πω ολοκληρωτικες γιατι ειναι βαριά έκφραση αλλα προς τα εκεί τείνουν ) έχουν αποτελέσει ανα καιρούς το κλείσιμο -ή να μεινουν 3 και κουκος- σε τέτοιου τύπου forums, και το εχω δει με τα ματια μου αρκετες φορές.

Κριμα

Συμφωνώ με τον φίλο παραπάνω. Απαιτούμε από ένα μέλος να κάνει τα συγκριτικά με συγκεκριμένη μεθοδολογία που ούτε εξηγείται επαρκώς και ούτε μπορεί να εξηγηθεί σε μια παράγραφο. Κατανοητό ότι προσπαθείτε ως διαχειριστές να θέσετε κάποια στάνταρντ έστω και κάπως αργά αλλά ή θα πρέπει να κλείσετε το νήμα αφού διαπιστώνετε ότι δεν τηρούνται ή θα πρέπει να αφήσετε τα μέλη να βάζουν συγκριτικά εξηγοντας τις ρυθμίσεις τους και τον τρόπο παραγωγής τους. Τα υπόλοιπα μέλη έχουν κρίση να κρατήσουν ή να προσπεράσουν τα αποτελέσματα.
Με την ίδια λογική να λογοκρινουμε και την άποψη ενός κατά τα άλλα κοσμιου ποσταρισματος επειδή δεν ταιριάζει με την λογική και την κρίση μας.
Αν υπήρχε τοση ευαισθησία όση βλέπουμε αυτές τις μέρες στο μέλος tzo ας έγραψε η διαχείριση εξαρχής τους κανόνες ή έστω τώρα, όχι σκόρπια σχόλια εδώ και εκεί και μετά και κράζουμε γιατί δεν τα ακολουθεί!
Εγώ προσωπικά πάντα χαίρομαι να βλέπω συγκριτικά είτε μηχανών είτε κινητών είτε αμαξιών κοκ. Άλλες φορές τα υοθετω άλλες τα προσπερνω.
Αλλά το φιμωμα δεν είναι η λύση.

Στάλθηκε από το Mi Note 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Να γράψω δυο λόγια ως παθών.
Τα forum όπως και το παρόν είναι ιδιωτικοί χώροι ή καλύτερα να το γράψω ιδιόκτητοι. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και οι διαχειριστές είναι αυτοί που τους ορίζουν και τους τηρούν, όποιος δε το δέχεται αυτό ή δε συνεχίζει ή θα χαλιέται συνέχεια. Για όποιον θυμάται έχω τιμωρηθεί πολλάκις και πολύ αυστηρά για διάφορους λόγους και δε θα το αναλύσω άλλο γιατί δεν είναι του παρόντος.
Κάνω την παραπάνω αναφορά γιατί βλέπω μια κριτική προς τη διαχείριση και είναι κρίμα και στενάχωρο να υπάρξουν τιμωρίες. Ξαναλέω δυστυχώς ή ευτυχώς έτσι λειτουργούν τα forum, ιδανικό θα ήταν να υπάρχει εναλλαγή στη διαχείριση ή επιλογή από τη βάση των μελών με ψηφοφορία αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από όσο ξέρω.
Ας κάνουμε ένα γκρουπ στο viber να λύσουμε εκεί τα θέματα μας εδώ άκρη δε θα βρεθεί και στο τέλος ξέρω ότι θα καταλήξει σε ποινές και παρεξηγήσεις.
Φιλικά προς όλους.
Παναγιώτης.

Συγχωράτε με, αλλά εγώ άλλα κατάλαβα ότι είπαν οι συνάδελφοι διαχειριστές (κι όχι μόνο).
Ζήτησαν από τον tzo, προκειμένου να έχουν ΟΛΟΙ όσοι μπαίνουν σε αυτή τη γωνιά του forum, σωστή και αντικειμενική εικόνα για τις δυνατότητες της κάθε μηχανής/φακού, να επιλέξει :
Η να ανεβάζει RAW /full size jpegs, ή όταν ανεβάζει crop από αρχεία, αυτά να έχουν ΙΔΙΕΣ όλες τις παραμέτρους λήψης.
Στις παραμέτρους βάζουμε μέσα ΚΑΙ την απόλυτη σταθερότητα των καμερών κατά τη λήψη, για ευνόητους λόγους.
Σε αντίθετη περίπτωση, τα αποτελέσματα, δεν δικαιολογούν τον τίτλο του νήματος, και σε αυτό νομίζω πως θα συμφωνήσουμε όλοι.
Τη "φιμωση" που αναφέρετε, εγώ αδυνατώ να την διακρίνω!

Από τα πρώτα κιόλας τεστ του 2014 ανεβάζω raw.
Κατά κανόνα γίνονται σε τρίποδο με χρονοκαθυστέρηση και οι λήψεις είναι πολλαπλές κι επιλέγω την καλύτερη ανά μηχανή.
Προτιμώ συνήθως ίδιου φορμά μηχανές για να μην έχουμε διαφορές στο βάθος πεδίου.
Αυτό εφόσον κρίνεται όλο το κάδρο.
Αν κρίνω οξύτητα στο κέντρο και ποστάρω μόνο το κέντρο και όχι τα αδιάφορα άκρα νομίζω είναι λογικό.
Screenshots Α/Β δίπλα-δίπλα ανεβάζω για χάρη εποπτείας διευκολύνοντας τον θεατή. Δεν θα ανοίξουν όλοι τα full-size, ούτε θα επεξεργαστούν τα Raw, που σημειωτέον δεν μένουν στον χρόνο, αφού τα download links των παρόχων παύουν να λειτουργούν.
Στο imageshack πληρώνω μόνιμα συνδρομή, ακριβώς για να μη χάνονται τα jpeg στην πορεία των χρόνων.

Στην RX100VI είναι που αρνήθηκα να τη στήσω σε τρίποδο για τον ίδιο λόγο που δεν θα έστηνα ένα κινητό σε τρίποδο. Στο χέρι με ενδιαφέρει τι μπορεί να πετύχει η μικρή κόμπακτ. Ακουμπισμένη σε σταθερή επιφάνεια δεν μου φανέρωσε διαφορετική συμπεριφορά.
Όταν κάνω τεστ στο χέρι, οι λήψεις είναι ακόμη πιο πολλαπλές και ανά διαστήματα, έως και 10 λήψεις ανά ρύθμιση κι επιλέγεται η καλύτερη.
Εξαντλώ τα περιθώρια λάθους δικού μου, και φυσικά όσο προσέχω με τη μία προσέχω και με την άλλη μηχανή.
Τα τεστ τα κάνω καταρχήν για μένα και με καίει το αποτέλεσμα, αφού ο εξοπλισμοός δεν είναι δανεικός για να μη με νοιάζει.

Τέρμα ανοιχτούς να εξετάζω τους φακούς, όταν αυτοί είναι f/4 και μάλιστα μικρού φορμά δεν είναι παράλογο, όταν ξέρω ότι τέρμα ανοιχτοί κατά κανόνα θα χρησιμοποιηθούν λόγω περιορισμένης πρόσληψης φωτός. Και ως καθημερινής χρήσης θα οφείλουν να παγώνουν κίνηση. Στα 200mm ακόμη περισσότερο θα χρειαστώ το πάγωμα κίνησης λόγω θεματολογίας, και παράλληλα θα θέλω να έχω και όσο πιο ρηχό DoF γίνεται.

Παιδιά, "φίμωση" και "τιμωρία" είναι αυθαίρετα συμπεράσματα.
Αυτό έλειπε να τιμωρηθεί ένα μέλος επειδή κάνει δοκιμές...

Τυποποίηση προσπαθεί να γίνει στο φόρουμ. Προβατοποίηση, το ονομάζω εγώ. Να μην υπάρχει πνεύμα κριτικής, ούτε προσωπικού γούστου.
Όπως γίνεται και σε άλλες κατηγορίες του φόρουμ. Οπότε ή το δεχόμαστε ή πάμε παρακάτω.

Μισό λεπτό παιδιά, μάλλον δεν διαβάζετε ολόκληρα τα posts ή στέκεστε στις απαντήσεις του Tzo, που το ειδικό το ανήγαγε σε γενικό και σε άρνηση να ξανανεβάσει.

Κατ' αρχήν το ότι κάποιος έχει τον τίτλο του διαχειριστή δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κρίνει και να σχολιάζει.

@Tiniakos, καμία σχέση οι δικές σου περιπτώσεις, βρήκες νομίζω ευκαιρία και δημιουργείς εντυπώσεις άσχετες με το θέμα και προαναγγέλεις και τιμωρίες! Να σου θυμίσω περίπτωση που αφορούσε κι εμένα προσωπικά;

@Tzo, πέραν άλλων θέλησες να συγκρίνεις

E-M1II + 12-100/4pro @100mm f/5.6
vs
α7ΙΙΙ + 70-200/2.8GM τέρμα ανοιχτό στο f/2.8

σε ρώτησα και απάντηση ακόμα δεν έχω πάρει με ποιό σκεπτικό.

@Vasilis11: ακριβώς το πνεύμα κριτικής είναι αυτό που έγινε προσπάθεια να φιμωθεί. Η κριτική που με επιχειρήματα ασκήθηκε σε κάποιες δοκιμές του Tzo. Όσο για το γούστο, υπάρχουν οι αντίστοιχες γκαλερί με ποικιλία λήψεων και θεμάτων, γούστο σε pixel peeping σε καρέ με αδιευκρίνηστες συνθήκες λήψεις συχνά, εγώ προσωπικά δεν μπορώ να βρω... είναι η άποψή μου. προσοχή όμως: ποιός είπε ότι αυτό γίνεται ΠΑΝΤΑ από τον Tzo... όχι δεν γίνεται πάντα αλλά κλασσικά κάποιοι εδώ μέσα δημιουργούν συνεχώς εντυπώσεις και το πάνε επί προσωπικού δίχως επιχειρήματα. Θυμάμαι μάλιστα όταν κάναμε με τον Κώστα το video review της Ε-Μ1 ΙΙ, το τι ακούσαμε... μέχρι ότι τα παίρνω από τον Φωτοδεσμό υποννοήθηκε. Για το περιεχόμενο του review κουβέντα από τους ίδιους που τώρα παραπονιούνται. Να πουν έστω βρε παιδί μου, τραβήξτε την επόμενη κι εκείνο, τι κάνει εκείνη η λειτουργία, εκεί διαφωνώ έπρεπε να κάνετε αυτό.

@Tzo, πέραν άλλων θέλησες να συγκρίνεις

E-M1II + 12-100/4pro @100mm f/5.6
vs
α7ΙΙΙ + 70-200/2.8GM τέρμα ανοιχτό στο f/2.8

σε ρώτησα και απάντηση ακόμα δεν έχω πάρει με ποιό σκεπτικό.

Προηγήθηκε του δικού μου ποστ ποστ μέλους που σύγκρινε μεγέθη φακών ff και m4/3 με αντίστοιχο screenshot διερωτώμενος αν αξίζει.
Μια σύγκριση που μου ήρθε στο μυαλό είναι με τον 12-100 στα καλύτερά του στο f/5.6 και τον FE70-200/2.8GM τέρμα ανοιχτό, προφανώς συγκρίνοντας το κέντρο λόγω μεγάλης διαφοράς στο DoF.
Τρελή σύγκριση αλλά για μένα έχει πρακτικό ενδιαφέρον και θα την κάνω.

Από αυτά που γράφεις συνοψιζόμενα στο «ε, και;», καταλαβαίνω ότι δεν βρίσκεις νόημα στο pixel peeping του νήματος, οπότε δεν θα περίμενα να αποδεχτείς μια τρελή σύγκριση.

Το μόνο εύκολο να πρότεινα να βάλω τον 70-200/2.8 στο f/11 διατηρώντας ίδιο DoF, κρατώντας τους τύπους, μη δίνοντας πάτημα για τυχόν πικρόχολα σχόλια.
Ψυχρή και αδιάφορη θα ήταν για μένα η σύγκριση στο f/11, αφού στην πράξη ποτέ δεν πρόκειται να βάλω f/11 σε 70-200/2.8 φακό. Τέρμα ανοιχτός μένει κατά 99%.

...στις απαντήσεις του Tzo, που το ειδικό το ανήγαγε σε γενικό και σε άρνηση να ξανανεβάσει.

Το ως εδώ και μη παρέκει του kbouk, με επιλογή μεταξύ δύο κουρτινών (είτε πλήρη φωτογραφικά τεστ, είτε πλήρως επιστημονικά τεστ), υπό την απειλή μιας τρίτης κουρτίνας που άγνωστο τι περιλαμβάνει, είναι ρητό και κατηγορηματικό.
Από τη στιγμή που ούτε τους δρόμους θα οργώσω παρέχοντας πλήρη φωτογραφικά τεστ, ούτε επιστημονικά τεστ με αδιάσειστη μεθοδολογία μπορώ και θέλω να κάνω, άλλη επιλογή δεν έχω από το σταματήσω να ανεβάζω συγκριτικά δείγματα στο παρόν νήμα σεβόμενος τους όρους που θέτει η διαχείριση.

Το μισό ζήλο, απ αυτόν που γράφετε εδώ και 10 σελίδες, αν δείχνατε για τα ουσιαστικά πράγματα, θα είχε χορτάσει το μάτι μας φωτογραφίες όμορφες και το μυαλό μας γνώση.

Άποψη μου όπως ξαναείπα, ότι δεν σας αρέσει προσπεράστε το. Το κάνετε ήδη σε πολλά ποστ οπότε θα είναι μερικά ακόμα.

Αν θέλει να το ανεβάσει το συγκριτικό, ας το βάλει, κι αν κάποιος επωφεληθεί καλώς, αλλιώς χαμένο ποστ.

Αν δίνετε παραγγελία και δεν ψήνεται να την κάνει, δικαίωμα του. Έχουν κι άλλα μέλη τις ίδιες μηχανές και δεν βλέπουμε ούτε δείγμα χωρίς κάποιος να τους βάζει όρια. Είναι άδικο να την πατάει αυτός που κάνει έστω και μια άλφα προσπάθεια.

Στην τελική καλύτερα ενεργά νήματα έστω και με μερικά παραπανίσια ποστ, παρά νεκρά γιατί ο μεν παραξηγηθηκε, ο δε δεν έχει όρεξη, ο τρίτος δεν θα ξέρει αν μπορεί να ανεβάσει.

Δεν είναι τόσο απλό για τους διαχειριστές.
Δεν μπορούν να προσπεράσουν ποστ όπως μπορεί ένα απλό μέλος.

Ειδικά όταν υπάρχει η υποψία ότι μπορεί να παραπλανηθεί ο αναγνώστης σχηματίζοντας διαστρεβλωμένες εντυπώσεις για μια μηχανή/φακό από ελλιπή, αποσπασματικά ή και λανθασμένα τεστ.

Π.χ. Ένα συγκριτικό δείγμα με μηχανή με αισθητήρα foveon χαντακώνει τις περισσσότερες μηχανές σε οξύτητα σε iso100. Θα πάει να την πάρει o ανυποψίαστος και θα τρομάξει όταν δει την εικόνα να καταρρέει μπροστά του πάνω από 100iso.

Ή ακόμα πιο απλά, μπορεί το τεστ να γίνεται με προβληματικό φακό «λεμόνι».

Ένα ποστ με ένα απλό συγκριτικό δείγμα επομένως πρέπει να είναι φορτωμένο με ένα κάρο disclaimer, με τον φόβο μην παρασύρει σε λανθασμένες εντυπώσεις και συμπεράσματα. Και να συνδυάζεται και με αρκετά άλλα δείγματα που να καλύπτουν όλους τους φωτογραφικούς τομείς, έτσι ώστε να μην είναι αποσπασματικό που τονίζει συγκεκριμένο δυνατό χαρακτηριστικό.

Κατανοητά και σεβαστά όλα αυτά αλλά βαραίνουν τόσο πολύ τον υποψήφιο poster, που στο τέλος θα προτιμήσει να μην ποστάρει καν.
Κάτι που γίνεται από απλό κέφι μην καταντήσει και γολγοθάς.

@Tiniakos, καμία σχέση οι δικές σου περιπτώσεις, βρήκες νομίζω ευκαιρία και δημιουργείς εντυπώσεις άσχετες με το θέμα και προαναγγέλεις και τιμωρίες! Να σου θυμίσω περίπτωση που αφορούσε κι εμένα προσωπικά;
Καλημέρα σε όλους .
Καθόλου εντυπώσεις δε θέλω να δημιουργήσω Νίκο ούτε ψάχνω αφορμές και αν είδες είναι πυροσβεστικά τα ποστ μου. Το τι έγινε τότε το ξέρουν καλά όσοι είχαν παρακολουθήσει το θέμα και έχουν και κρίση να αξιολογήσουν πράγματα και καταστάσεις. Ίσως ο tzo να ήταν μια αφορμή για να γραφτούν παράπονα και σκέψεις. Σκεφτείτε το όμως αυτή τη φορά μήπως η πλειοψηφία έχει επιχειρήματα, μήπως κάτι πρέπει να αλλάξει, μήπως μπορεί και κάπου να έγινε λάθος. Που ξέρεις μπορεί να βγει κάτι καλό από την όλη ιστορία. Το ότι μετά από πάρα πολύ καιρό η κοινότητα έχει σφυγμό και αναπνέει είναι πολύ σημαντικό.

Απάντηση: Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Δεν είναι τόσο απλό για τους διαχειριστές.
Δεν μπορούν να προσπεράσουν ποστ όπως μπορεί ένα απλό μέλος.

Ειδικά όταν υπάρχει η υποψία ότι μπορεί να παραπλανηθεί ο αναγνώστης σχηματίζοντας διαστρεβλωμένες εντυπώσεις για μια μηχανή/φακό από ελλιπή, αποσπασματικά ή και λανθασμένα τεστ.

Π.χ. Ένα συγκριτικό δείγμα με μηχανή με αισθητήρα foveon χαντακώνει τις περισσσότερες μηχανές σε οξύτητα σε iso100. Θα πάει να την πάρει o ανυποψίαστος και θα τρομάξει όταν δει την εικόνα να καταρρέει μπροστά του πάνω από 100iso.

Ή ακόμα πιο απλά, μπορεί το τεστ να γίνεται με προβληματικό φακό «λεμόνι».

Ένα ποστ με ένα απλό συγκριτικό δείγμα επομένως πρέπει να είναι φορτωμένο με ένα κάρο disclaimer, με τον φόβο μην παρασύρει σε λανθασμένες εντυπώσεις και συμπεράσματα. Και να συνδυάζεται και με αρκετά άλλα δείγματα που να καλύπτουν όλους τους φωτογραφικούς τομείς, έτσι ώστε να μην είναι αποσπασματικό που τονίζει συγκεκριμένο δυνατό χαρακτηριστικό.

Κατανοητά και σεβαστά όλα αυτά αλλά βαραίνουν τόσο πολύ τον υποψήφιο poster, που στο τέλος θα προτιμήσει να μην ποστάρει καν.
Κάτι που γίνεται από απλό κέφι μην καταντήσει και γολγοθάς.

Νομίζω οτι στο τελευταίο post του tzo εμπεριέχεται συνοπτικά η άποψη της διαχείρησης. Σωστή μεθοδολογία ζητήθηκε στο συγκεκριμένο νήμα, κατανοητή από όλους και η οποία θα περιγράφεται πριν ξεκινήσει καν τα τεστ. Καμία φίμωση δεν έγινε και τονίστηκε αυτό εξαρχής. Η προσπάθεια του είναι αξιέπαινη και αυτό είναι υπέρτονισμένο εξαρχής ακόμη και από αυτούς που έκριναν αρνητικά. Ειναι από τα πιο αξιόλογα μέλη σε προσφορά στο forum. Αυτό δεν τον απαλλάσσει από την υποχρέωση αυτή του την προσπάθεια να την κάνει με όσο το δυνατόν πιο σωστό τρόπο. Αν αυτό γίνει στοιχειωδώς προφανώς και η διαχείρηση δεν έχει κανενα απολύτως πρόβλημα να ανεβάζει δείγματα.

Το να κάνει ένα πλήρες τεστ ενός φακού ή μιας μηχανής προφανώς και δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει αν δεν έχει χρόνο και διάθεση να το κάνει. Αυτό θα ήταν βέβαια το σωστό για να έχει κανεις πλήρη εικόνα ενός σετ φακού μηχανής και να μην επικεντρώνεται στην οξυτητα και μόνο.

Ουτε φυσικά του ζητηθηκε να εκτελέσει studio lab test. Κατά την γνώμη μου είναι απλά, εύκολα και στοιχειώδη αυτά που ζητήθηκαν. Π.χ. Το να ανεβάζεις αποτελέσματα jpeg από raw από διαφορετικούς raw editor δεν είναι σωστό. Το να ανεβάζεις jpeg για να κρίνεις οξυτητα χωρίς να έχουν οι μηχανές ιδιες ρυθμίσεις στο φίλτρο θορύβου είναι λάθος. Το να ανεβάζεις επιλεκτικά crop από το κέντρο χωρίς να δίνεις πλήρες αρχείο για να δεις αν δίπλα από το κέντρο π.χ. στην περιφέρεια - ουτε κάν στα άκρα είναι ίδια η απόδοση σε οξυτητα είναι λάθος. Αν το κανεις βάζεις δίπλα και ολο το αρχείο για να κρίνει κάποιος μόνος του τα υπόλοιπα. Το να κρίνεις την οξυτητα ενός σετ επικαλούμενος τη σταθεροποίηση είναι συμπληρωματική μέθοδος που δεν έχει πάντα σωστά αποτελέσματα αφού εξαρτάται από την ταχύτητα κλείστρου, το κράτημα κλπ. Και παει λέγοντας. Και έτσι εύκολα μπορεί ο οποιοσδήποτε (ακόμη και έμπειρος χρήστης) να πέσει στην παγίδα να κρίνει λανθασμένα.

Η μεθοδολογία δεν είναι κακό πράγμα. Αν αυτό αποτελεί φίμωση, μενος ή οποιος αλλιώς χαρακτηρίστηκε θα ήθελα να το ξέρω. Αν θέλετε να έχει αξία έστω και ένα δείγμα από την σημαντικη προσπάθεια του tzo εσείς οι ίδιοι θα έπρεπε να το ζητάτε.

Νομίζω οτι ο ίδιος έχει καταλαβει πάρα πολύ καλά τι έχει συμβεί ειδικά στο τελευταίο τεστ και τι ζητείται από τη διαχείρηση. Αν τηρήσει μια στοιχειώδη μεθολογία στην παρουσίαση (που για εμένα είναι piece of cake για τον ίδιο) μπορεί να συνεχίσει να ανεβαζει δείγματα που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την οξυτητα και αφού δεν επιθυμεί να κάνει ένα πιο πλήρες συγκριτικό.
Αυτό φυσικά δεν τον απαλλάσσει από την δεσμευση να έχουμε ταυτόχρονα και κάποια δείγματα στην παρουσίαση της μηχανής από τον ίδιο π.χ. Το πορτρέτο που ανέβασε για τον apollon θα μπορούσε καλλιστα να είναι στο νήμα της μηχανής.

ΥΣ
και για να ελαφρύνω λιγο το κλίμα να του αποκαλύψω την κουρτίνα Νο3 στον ίδιο (που προφανώς και δεν ήταν προσωπική τιμωρία όπως άμεσα του είχα πει), έχω το ένα σετ του τελευταίου συγκριτικού, μου στέλνεις τη SONY και αφού την κρατήσω κανενα μήνα τουλάχιστον να εξοικειωθώ κάνω εγώ μια παρουσίαση της μηχανής με δείγματα.:flipout:

Re: Απάντηση: Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Τη μεθοδολογία μου την εξήγησα αναλυτικά. Αυτή με υπερκαλύπτει για προσωπική χρήση για αξιόπιστα αποτελέσματα και συμπεράσματα σε συγκρίσεις που ούτως ή άλλως κάνω για μένα κι εκ των υστέρων μοιράστηκα μέχρι τώρα στο νήμα. Δεν βγάζω κάτι αποκλειστικά προς δημόσια κατανάλωση.

Από τη στιγμή που κρίνεται από τη διαχείριση ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί όπως το κάνω το δέχομαι και το σέβομαι.

Αν μου επιτρέπεται να κρίνω την απόφαση της διαχείρισης, την κρίνω υπερβολική και οδηγεί στο τίποτα, παρά στο κάτι, έστω κι αν είναι ελλιπές και αποσπασματικό, και σίγουρα χάνεται το νόημα ύπαρξης του νήματος που το οραματίστηκα ως μια γωνιά αποκλειστικά για Α/Β αρχεία δίπλα-δίπλα, με κάθε είδους συγκρίσεις διαφόρων μηχανών και φακών, με ανάλαφρη διάθεση.

Το μισό ζήλο, απ αυτόν που γράφετε εδώ και 10 σελίδες, αν δείχνατε για τα ουσιαστικά πράγματα, θα είχε χορτάσει το μάτι μας φωτογραφίες όμορφες και το μυαλό μας γνώση.

Στην τελική καλύτερα ενεργά νήματα έστω και με μερικά παραπανίσια ποστ, παρά νεκρά γιατί ο μεν παραξηγηθηκε, ο δε δεν έχει όρεξη, ο τρίτος δεν θα ξέρει αν μπορεί να ανεβάσει.

Yπάρχουν φωτογραφίες στο forum να χορτάσει το μάτι σου και αρκετή γνώση να γεμίσει το μυαλό σου, να είσαι σίγουρος. Μπορώ να σου δώσω και συνδέσμους αν μου πεις τι σε ενδιαφέρει. Μάλιστα κάποια είναι από τον Tzo. Το θέμα είναι μην γίνουν αυτά σταγόνα στον ωκεανό.. Διότι αυτή ακριβώς είναι η ανησυχία του Κώστα και εν μέρη η δική μου.

@Τzo, όσον αφορά τη σύγκριση 12-100 και 70-200, να δεχθώ ότι τον 1ο έβαζες 5.6 γιατί έχει τη μέγιστη ευκρίνεια. Ο 70-200 που έχει τη μέγιστη ευκρίνεια; στο f2.8; στο f11; υποθέτω όχι και στα 2. Ως παράδειγμα το θέτω της λογικής σου γι αυτό επιμένω. Δεν είναι το θέμα καν τα κριτήριά σου, είναι ότι συχνά δεν βάζεις ίδια κριτήρια. Λες ακόμα και για κροπ στο κέντρο.... τι θα φωτογραφίσεις, τοίχο εντελώς παράλληλα με τόση διαφορά στο DOF, σε 3ποδο με αλφάδι ή στο χέρι; Οκ "επιστημονικό" δεν είναι, "καλλιτεχνικό", δεν είναι. Χρηστικό είναι να τεστάρεις 2 σώματα με τηλεφακό και 9X zoom ως φωτοτυπικά στα 200mm;

Μετά λες έχουν αξία για σένα έτσι αλλά δεν εξηγείς ποιά είναι αυτή η αξία.

Όταν ο Kosh σου γράφει μετά ότι το κάνεις προσωπικό blog, έχει ένα δίκιο. Ασχέτως αν το έκανε πολύ πολύ άκομψα και τον έψεξα ως όφειλα, και ήταν μάλιστα η 2η φορά σε σύντομο διάστημα. Αλλά πέραν του να κάνουμε τους χωροφύλακες ή να διαμαρτυρόμαστε επί προσωπικού, που δεν ενδιαφέρει κανένα που μας διαβάζει, ας μιλάμε με επιχειρήματα.