Συγκριτικά μηχανών γιά φωτογραφία

Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

...αυτό που γράφεις ότι κάνεις με παραγγελίες που ακυρώνεις, επιστροφές (που θα πουληθούν σε άλλον όπως γράφεις) κλπ δεν τα επικροτώ. Αυξάνουν το κόστος των εταιριών και αυτό συνήθως με κάποιο τρόπο περνά στον πελάτη, είτε σαν αύξηση τιμής, είτε σαν κακή αντιμετώπιση του επόμενου. Οκ σε ακριβό κομμάτι ναι να είσαι απαιτητικός, άλλο αυτό. Σαν τακτική διαφωνώ.

Όχι ότι θα λυπηθώ το Amazon, αλλά σκέψου ότι αν το κάνουν πολλοί, πιθανόν με τον 2ο Sony ο προηγούμενος να είχε παίξει μπάλα στο χαλί του μαζί με άλλους 5 φακούς επειδή έτσι την βρίσκει κι εσύ να κάθεσαι να ταλαιπωρείσαι άδικα και η Sony να εισπράττει "δυσφήμιση" άδικα. Δικαίωμά σου να το κάνεις, ούτε θέλω να σου πουλήσω ηθική, αλλά το γράφεις για πολλοστή φορά, σαν να καλείς να το κάνουν και οι άλλοι. Εκεί διαφωνώ αν μου επιτρέπεις.

Ούτε μία φορά δεν πήρα κάτι με σκοπό να το δοκιμάσω μόνο και μετά να το επιστρέψω.
Αυτή την τακτική ούτε την επικροτώ ούτε την προμοτάρω.
Οι μετρημένες στο ένα δάχτυλο φορές που επέστρεψα κάτι ωχριούν μπροστά στον αριθμό των προϊόντων που αγόρασα από warehouse deals, αλλά και σε κανονική τιμή από Amazon. 1/100 ίσως.
Οπότε όχι, δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να δώσω πίσω τον δεύτερο 24-70.
Αν δεν είχα άλλον, θα ζητούσα αλλαγή με άλλο κομμάτι.

Ένα πολύ απλό παράδειγμα το τρίποδο ως υποχρεωτική προϋπόθεση.

Η δική μου θέση είναι ότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση τριπόδου για εξαγωγή σωστού συμπεράσματος σε μια σύγκριση.

Δεν μπορεί 20 φορές να γίνεται λάθος η λήψη με τον έναν φακό και 20 φορές σωστά η λήψη με τον άλλον φακό.

Από αυτό φαίνεται πόσο λίγο έχεις παρακολουθήσει τα τεστ μου στο νήμα.
Σχεδόν πάντα τρίποδο χρησιμοποιώ, και με χρονοκαθυστέρηση.

Αν κάνω τεστ στο χέρι, όχι διπλοτσεκάρω, εκατοτσεκάρω για ελαχιστοποίηση πιθανότητας λανθασμένου συμπεράσματος.

Κάτι δεν καταλαβαίνω καλά;

Last edited:
Re: Φακοί e-mount

Διαφορετικά συστήματα και οθόνες σε διαφορετικούς χώρους. Δεν έχω προτίμηση όσον αφορά αυτό που συζητάμε, δηλαδή την εύρεση διαφορών.

Ναι αλλα ειναι ενδεικτικο του που βλεπεις κατι.

Μοντελα οθονων ξερεις ? Η δεν εχει σημασια που βλεπουμε κατι ?

Για εσενα. Αν δεν θες να πεις οκ.

Αλλα τελικα μονο αυτα που θεωρεις εσυ σημαντικα θες να αναφερεις.

Απάντηση: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Θα ανεβάσεις Α/Β ή θα καθόμαστε να διαβάζουμε φιλοσοφίες;
2 εικόνες = 2000 λέξεις :p

Απάντηση: Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Χαράς στο κουράγιο σας παιδιά, πολύ ξενύχτι βλέπω για κάτι που έχει συζητηθεί διεξοδικά και αναλυθεί και δεν βρέθηκε κοινή γραμμή. Δεν βοηθά σε κάτι να απομονώνουμε εκ των υστέρων και να τονίζουμε αποσπασματικά σημεία της συζήτησης που έχουν μείνει στον καθένα π.χ. χρήση τρίποδου, άκρα , raw editors, OLYMPUS, διαφορετικά διαφραγματα διαφορετικών συστημάτων κλπ. Είχαν τεθεί πάρα πολλά ζητήματα και είχαν δοθει επιχειρήματα εκατερωθεν και όχι στεγνές απόψεις για να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη στον τρόπο που θα γίνονται τα τεστ ώστε να είναι ευρέως αποδεκτά. Δεν έγινε αποδεκτός. Πάμε παρακάτω. Να ευχηθώ και εγώ με την σειρά μου στον Γιάννη καλή επιτυχία στο blog του.

τεχνικό, συγκριτικό νήμα, και να μην αναφέρουμε, τρόπο σύγκρισης, οθόνες θέασης, εμένα μου θυμίζει αίνιγμα, δεν κατάλαβα δηλαδή, πρέπει να μαντέψουμε; νομίζω οτι δεν βοηθά σε κάτι τον αναγνώστη όλο αυτό το παραμύθι

και να πρέπει να παρακαλάμε να μας αποκαλύψει τα εργαλεία σύγκρισης

εγω δεν πιστεύω τίποτα πάντως

Αν είμαι στο σωστό νήμα Tzo θα επιθυμούσα να δω τις διάφορες μεταξύ των FE 24-70mm GM

_tzo_. μην το συνεχίζεις άλλο σε παρακαλώ. Θα κάνεις blog για το blog;

Επίσης παρακαλώ μην κάνουμε άλλο το νήμα chat. Τα τελευταία μηνύματα θα μπορούσαν κάλιστα να είναι μέσω pm!

Tέλος, παρακαλώ ας σεβαστούμε επιτέλους τους όρους χρήσης. Παράδειγμα, μπορείτε να ασκείτε κριτική στις ιδέες όχι όμως και στους χρήστες εδώ προσωπικά. Ειδικά όταν κάτι επαναλαμβάνεται. Γι αυτό διορθώθηκαν κάποια posts.

Ευχαριστώ για την κατανόηση.

Σε καμμία περίπτωση η μεγάλη ανοχή και η ελαστικότητα των διαχειριστών της κατηγορίας δεν πρέπει να εκληφθούν ως αδυναμία.

Ποιο το νόημα της ύπαρξης του νήματος;

Αφού έχει απαγορευτεί στον χρήστη που το δημιούργησε και το συντηρούσε να ποστάρει κάτι καινούριο.

Αν άλλαζε ο τίτλος σε real life δείγματα/συγκριτικά θα είχε νόημα;

Που απαγορεύτηκε; Σε παρακαλώ μην γράφεις αναληθή για τους διαχειριστές.

Αυτό που επιχειρήθηκε είναι η φίμωση των επιχειρημάτων, περί αναξιοπιστίας των συμπερασμάτων κάποιων τεστ, που δήθεν αποθάρρυναν τον χρήστη _tzo_ ή άλλους χρήστες να ανεβάζουν συγκριτικά.

Όποιος θέλει ας ανατρέξει στα posts κάπου στο #430 και μετά αν θυμάμαι, και θα διαπιστώσει ποιός και αν ήταν ο προκλητικός, ποιός χρησιμοποίησε επιχειρήματα κλπ. Ποιός πετούσε διαρκώς σπόντες περί εύννοιας μιας εταιρίας από συγκεκριμένο χρήστη, ως απάντηση σε επιχειρήματα, και άλλα πολλά με την ανοχή των διαχειριστών.

Τελείωσε το θέμα, και παρόμοια posts σαν του Στάθη λυπάμαι αλλά θα διαγράφονται μονομιάς γιατί έχει πλατιάσει και κουράσει το θέμα. Το πιο πιθανόν μόλις βρεθεί χρόνος θα σβηστούν κάμποσα από τις τελευταίες σελίδες, συμπεριλαμανομάνεων ΚΑΙ διαχειριστών για το καλό νου νήματος, ίσως και το παρόν (παράδειγμα, ο... συνεπέστερος συνδιαχειριστής kbouk έχει διορθώσει - μεταφέρει ουκ λίγες φορές δικά μου posts, και καλώς:slapface:, έτσι για να προλάβω κάποιους περί αδικιών κλπ)

Απάντηση: Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Νομίζω οτι στο τελευταίο post του tzo εμπεριέχεται συνοπτικά η άποψη της διαχείρησης. Σωστή μεθοδολογία ζητήθηκε στο συγκεκριμένο νήμα, κατανοητή από όλους και η οποία θα περιγράφεται πριν ξεκινήσει καν τα τεστ. Καμία φίμωση δεν έγινε και τονίστηκε αυτό εξαρχής. Η προσπάθεια του είναι αξιέπαινη και αυτό είναι υπέρτονισμένο εξαρχής ακόμη και από αυτούς που έκριναν αρνητικά. Ειναι από τα πιο αξιόλογα μέλη σε προσφορά στο forum. Αυτό δεν τον απαλλάσσει από την υποχρέωση αυτή του την προσπάθεια να την κάνει με όσο το δυνατόν πιο σωστό τρόπο. Αν αυτό γίνει στοιχειωδώς προφανώς και η διαχείρηση δεν έχει κανενα απολύτως πρόβλημα να ανεβάζει δείγματα.

Το να κάνει ένα πλήρες τεστ ενός φακού ή μιας μηχανής προφανώς και δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει αν δεν έχει χρόνο και διάθεση να το κάνει. Αυτό θα ήταν βέβαια το σωστό για να έχει κανεις πλήρη εικόνα ενός σετ φακού μηχανής και να μην επικεντρώνεται στην οξυτητα και μόνο.

Ουτε φυσικά του ζητηθηκε να εκτελέσει studio lab test. Κατά την γνώμη μου είναι απλά, εύκολα και στοιχειώδη αυτά που ζητήθηκαν. Π.χ. Το να ανεβάζεις αποτελέσματα jpeg από raw από διαφορετικούς raw editor δεν είναι σωστό. Το να ανεβάζεις jpeg για να κρίνεις οξυτητα χωρίς να έχουν οι μηχανές ιδιες ρυθμίσεις στο φίλτρο θορύβου είναι λάθος. Το να ανεβάζεις επιλεκτικά crop από το κέντρο χωρίς να δίνεις πλήρες αρχείο για να δεις αν δίπλα από το κέντρο π.χ. στην περιφέρεια - ουτε κάν στα άκρα είναι ίδια η απόδοση σε οξυτητα είναι λάθος. Αν το κανεις βάζεις δίπλα και ολο το αρχείο για να κρίνει κάποιος μόνος του τα υπόλοιπα. Το να κρίνεις την οξυτητα ενός σετ επικαλούμενος τη σταθεροποίηση είναι συμπληρωματική μέθοδος που δεν έχει πάντα σωστά αποτελέσματα αφού εξαρτάται από την ταχύτητα κλείστρου, το κράτημα κλπ. Και παει λέγοντας. Και έτσι εύκολα μπορεί ο οποιοσδήποτε (ακόμη και έμπειρος χρήστης) να πέσει στην παγίδα να κρίνει λανθασμένα.

Η μεθοδολογία δεν είναι κακό πράγμα. Αν αυτό αποτελεί φίμωση, μενος ή οποιος αλλιώς χαρακτηρίστηκε θα ήθελα να το ξέρω. Αν θέλετε να έχει αξία έστω και ένα δείγμα από την σημαντικη προσπάθεια του tzo εσείς οι ίδιοι θα έπρεπε να το ζητάτε.

Νομίζω οτι ο ίδιος έχει καταλαβει πάρα πολύ καλά τι έχει συμβεί ειδικά στο τελευταίο τεστ και τι ζητείται από τη διαχείρηση. Αν τηρήσει μια στοιχειώδη μεθολογία στην παρουσίαση (που για εμένα είναι piece of cake για τον ίδιο) μπορεί να συνεχίσει να ανεβαζει δείγματα που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την οξυτητα και αφού δεν επιθυμεί να κάνει ένα πιο πλήρες συγκριτικό.
Αυτό φυσικά δεν τον απαλλάσσει από την δεσμευση να έχουμε ταυτόχρονα και κάποια δείγματα στην παρουσίαση της μηχανής από τον ίδιο π.χ. Το πορτρέτο που ανέβασε για τον apollon θα μπορούσε καλλιστα να είναι στο νήμα της μηχανής.

Στάθη στο παραπάνω post αλλά και σε άλλα των υπολοίπων διαχειριστών αλλά και άλλων χρηστών γράφτηκε επανηλειμμένα τι ζητήθηκε, το να μεταφράζεις την στοιχειώδη μεθοδολογία σε απαγορεύση και να κατηγορείς τη διαχείρηση ευθέως για φίμωση είναι ανακριβές και περιμένω να ανακαλέσεις άμεσα. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κανεις και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Επίσης αντιβαίνει στους κανονισμούς να υποδεικνύεις το οτιδηποτε δημόσια στη διαχείρηση δηλ. ποιο νήμα θα μένει ανοιχτό και ποιο όχι ή ειρωνικά να ζητάς να αλλάξει ονομασία το νήμα. Είπαμε να ειμαστε ανεκτικοί αλλά υπάρχουν και όρια και εσυ τα ξεπέρασες προ πολλού.

Πολύ μεγάλη διάσταση δίνετε σε μία πρόταση που δεν ήταν καθόλου ειρωνική, ούτε υπόδειξη προς τους διαχειριστές.
Απλή πρόταση είναι προς όλους. Μήπως και βρεθεί μια λύση. Κάποιοι θέλουμε να βλέπουμε αυτά τα συγκριτικά.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί χωρίζετε τους χρήστες από τους διαχειριστές. Δεν είμαστε αντίπαλοι.
Αν ενόχλησε η λέξη απαγόρευση την παίρνω πίσω. Η ουσία παραμένει η ίδια όμως.
Ο τζο δεν θέλει να ξαναποστάρει τα συγκριτικά του για κάποιο λόγο.
Αυτό εμένα με ενοχλεί. Δεν σημαίνει όμως ότι τα έχω βάλει με τη διαχείριση, ούτε πως ό,τι γράφω απευθύνεται προς αυτήν.

Τώρα μιλάς σωστά, προφανώς και δεν ειμαστε αντίπαλοι. Έχουμε όμως κάποιους κανόνες για να λειτουργούμε και δυστυχώς εμείς ως διαχειριστές πρέπει να τους θυμίζουμε, πίστεψε με δεν είναι καθόλου εύκολο. Και εγώ ως χρήστης θέλω τα συγκριτικά του Tzo εφοσον είναι αξιόπιστα και γιαυτο προσπάθησα να βρω λύση με προτάσεις που του έγιναν και από εμένα και από άλλους. Δεν ήθελε να αλλάξει τίποτε απολύτως. Εάν αλλάξει άποψη εδώ ειμαστε να τα ξαναπούμε.

Re: Απάντηση: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Να προσθέσω και εγώ κάτι σαν απλό μέλος του φόρουμ:
Δεν χρειάζομαι από κανέναν προστασία από τα όχι εργαστηριακά τεστ που κάνουν εδώ τα μέλη.
Είναι προφανώς ερασιτεχνικά και ως τέτοια αντιμετωπίζονται από τους αναγνώστες.

Εδώ μάθαμε να φυλαγόμαστε από κάτι "σοβαρά" site τύπου DXO, από τον ανώνυμο ΤΖΟ θα παραπλανηθούμε;
Νομίζω όλοι μας χαιρόμαστε απλώς την κουβεντούλα γύρω από τα χόμπι μας.
Τα fora είναι χαλαροί τόποι συνάντησης για ανταλλαγή απόψεων, όχι επιστημονικά site!

Η γνώμη μου είναι πως κακώς, πολύ κακώς θέτετε μίνιμουμ προδιαγραφών. Εγώ σα μέλος κάτι κερδίζω πάντα ακόμα και από τα πιο απλά τεστ (που κάνουν διάφοροι από το μπαλκόνι τους με τη μηχανή στο χέρι)
Γιατί βλέπετε, δεν είναι όλα οξύτητες και PDF, είναι και το "γράψιμο" ενός φακού που μια χαρά φαίνεται και χωρίς τη χρήση τρίποδου.

Είναι κρίμα η εθελοντική δουλειά που ρίχνει ο κάθε ΤΖΟ αλλά και η αφιλοκερδής και καλοπροαίρετη προσπάθεια των συντονιστών να πηγαίνει χαμένη από τέτοιου είδους εμπόδια και να νεκρώνουν τόσο ενδιαφέροντα νήματα.

Αγαπητέ nikfor,

Είμαι σίγουρος πως εσύ ξέρεις να προστατεύεσαι και να διακρίνεις, όπως είμαι σίγουρος ότι κάποιοι άλλοι δεν... αποθαρρύνονται δήθεν. Από άλλα αποθαρρύνονται οι αναγνώστες και να είσαι σίγουρος ότι το θέμα συζητιέται πολύ από την διαχείρηση του forum, πως να βελτιώθεί. Συν τοις άλλοις, πρέπει να διατηρείται και μια στοιχειώδης ηθική που δεν έχει να κάνει μόνο με μια... κακιά λέξη ή μια αυθόρμητη αυθάδεια κάποιου.

Ισως δεν παρακολούθησες - και σε καταλαβαίνω - όλη τη κουβέντα. Αλλιώς θα διαπίστωνες πως συμφωνώ ότι δεν είναι όλα θέμα οξύτητας στο 1:1 crop για ένα φακό, αφού "πετάς" το μεγαλύτερο μέρος του και μένει ένα καρεδάκι με πολύ κόκο και artifacts δίχως βάθος, ποικιλία στις υφές, στο φως, την τονικότητα, τη γεωμετρία. Μια χαρά μπερδεύεσαι αν δεν διαβάσεις 4-5 σελίδες posts, ακόμα κι εγώ μπερδεύτηκα στην αρχή. Και φυσικά έχει σημασία σε τι μεγένθυση τα βλέπεις όλα αυτά τα μικρά crop. Ακόμα και για σύγκριση.

Σε ένα thread που ο τζο ανέβάζει διαρκώς συγκριτικά και η συχνότητα των μηνυμάτων του είναι στο 1 στα 3 είναι φυσιολογικό ότι θα κριθούν κάποια γραφόμενα. Και δικαίωμα να το κάνει έχει ο καθένας. Έγινε σε 1-2 και γι αυτό πως γράφει ο ίδιος εδώ και καιρό δεν θα ξαναποστάρει συγκριτικά και θα ποστάρει αλλού. Iσως ταιριάζει περισσότερο στο στυλ του. Στόματα όμως δεν μπορούμε να κλείνουμε ειδικά σε επιχειρήματα και όχι προτροπές υποστηρικτών ή μη που περιμένουν στη γωνία και αύριο πάλι εδώ θα τους προσφέρεται βήμα ξανά και ξανά.

Απάντηση: Re: Versus

Canon EOS-R vs Nikon Z6 & Z7 vs Sony A7T III by Ken Rockwell

https://www.kenrockwell.com/tech/comparisons/nikon-vs-canon-vs-sony-full-frame.htm

1η η Canon στο total score του και μάλιστα με διαφορά.
Ε ναι. Αν βαθμολογει την εργονομια και το Menu με 12 στην canon και με 2 της Sony επειδη υποκειμενικα δεν του αρεσουν καποια κουμπια και θελει το μενου να εχει τα χρωματα της σημαιας των LGBT, εχουμε διαφορες...
Εγω μαλιστα το κουμπι ελευθερωσης του φακου το θεωρω εργονομικα καλυτερο στην sony γιατι ειναι απο την πλευρα του grip. Στην α6000 με το ιδιο χερι που κραταω την φωτογραφικη με τον παραμεσο παταω το κουμπι και με το αριστερο χερι βγαζω τον φακο χωρις να φυγει το χερι μου απο την φωτογραφικη. Με τις canon-nikon θα επρεπε να κρατησω την φωτογραφικη απο την πλευρα του κουμπιου, δηλαδη να μην την κραταω απο το grip για να αλλαξω φακο. Κοβει βαθμους επειδη ειναι εκει αυτο το κουμπι στη sony και ειναι "hard to find" αλλα δινει ενα excellent και 10 στην nikon παρολο που εχει εκει δυο shortcut buttons. Οτι να ναι...