Συνέπειες από την απαγόρευση του καπνίσματος...!!!

Κειμενο καποιου αγνωστου

"Οι δύο παππούδες μου πέθαναν λίγο μετά τα 80.

Ο ένας, είχε πάθει έμφραγμα στα 50 του, του είχαν απαγορέυσει το τσιγάρο, αλλά όταν άρχισε να νιώθει το τέλος να πλησιάζει, επέστρεψε στις παλιές του αγάπες:
Το συνήθειο να βάζει 15 ελιές μαζί στο στόμα του και να φτύνει τα κουκούτσια σαν πολυβόλο, και τα αγαπημένα του τσιγαράκια. Μας πήγε - παιδιά ήμασταν τότε- σε μια πιτσαρία στην πλατεία Μεσολογγίου, στο Παγκράτι και με τελετουργικό τρόπο ζήτησε απ' τη γιαγιά μου ένα HB, το οποίο κάπνισε με βλέμμα ονειροπόλο. Το ύφος του ήταν το ύφος ενός ανθρώπου που αποχαιρετά τη ζωή υμνώντας τις μικρότατες απ' τις μικρές απολαύσεις.

Ο δεύτερος, φανατικός αντικαπνιστής κι υγιεινιστής, μετά το δεύτερο έμφραγμα, στο κρεβάτι της εντατικής, ζήτησε απ' την κόρη του ένα τσιγάρο - για να τα 'χει δοκιμάσει όλα, καθώς της είπε. Κάπνισε δυο τζούρες, έκανε γκουχ-γκουχ, το σβησε στην πάπια του (!), και χαμογέλασε λέγοντας, "αυτό ήταν; - σιγά το πράμα".

Το κάπνισμα, όπως και το αλκοόλ, είναι τόσο συνδεδεμένο με την τέχνη, το γαμήσι, το γλέντι κι όλες τις υπόλοιπες στιγμές ανθρωπιάς κι ελευθερίας, ώστε δε θα 'ταν παρά ελάχιστα υπερβολικό να πει κανείς ότι είναι το αλάτι και το πιπέρι αυτού που οι άνθρωποι αποκαλούν ευτυχία, το υλικό απ' το οποίο φτιάχνονται τα όνειρα (που θα λεγε κι ο Τζον Χιούστον).

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, όποτε έκοβε το τσιγάρο, αποκλείονταν απ' τις ευρωπαικές διοργανώσεις. Όποτε το ξανάρχιζε στα μουλωχτά, έπαιρνε τρία-τρία τα πρωταθλήματα.

Ο Τζάρμους, έφτιαξε μια ταινία αφιερωμένη στον Καφέ και τα Τσιγάρα. Στο πρώτο απόσπασμα που παρατίθεται εδώ, ο κ. Τομ Γουέιτς κι ο κ. Ίγκυ Ποπ απολαμβάνουν το τσιγάρο τους καυγαδίζοντας για το ποιός είναι πραγματικά μεγάλος καλλιτέχνης. Στο δεύτερο, οι ράπερ GZA και RZA κουτσομπολεύουν με τον μουντρούφη λεβέντη Μπιλ Μάρει.

Στον "Καπνό" του Γουέιν Γουάνγκ, μια απ' τις ωραιότερες δημιουργίες του εναλλακτικού αμερικάνικου σινεμά, μια πλειάδα σπουδαίων ηθοποιών περνούν την ώρα τους μπουρμπουρίζοντας σ' ένα καπνοπωλείο.

Ο αντάρτης Λούκυ Λουκ, κάπνιζε το ωραίο του τσιγαράκι, μέχρι που η αντικαπνιστική υστερία υποχρέωσε το σχεδιαστή Μορίς να το αντικαταστήσει με ένα στάχυ! Μάλιστα, ο εν λόγω προδότης, βραβεύτηκε απ' τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επειδή έδωσε το καλό παράδειγμα στους νέους!
Για να καταλάβετε τι εστί Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ποιοί είναι οι εμπνευστές της αντικαπνιστικής σταυροφορίας, ενδεικτικά θα υπενθυμίσω ότι μέχρι το 1976, ο Π.Ο.Υ. συμπεριλάμβανε την ...ομοφυλοφιλία στον κατάλογο με τις παγκόσμια αναγνωρισμένες ασθένειες, όπως άλλωστε καταγγέλει κι ο Τομ Ρόμπινσον στην εισαγωγή του θρυλικού τραγουδιού του Glad to be gay.

Η νομενκλατούρα της ελληνικής λογοτεχνίας ξεπέρασε τις παροιμιώδεις ίντριγκες της προκειμένου να συν-γράφσει το βιβλίο "Ιστορίες Καπνού".

Στα τρένα του ΟΣΕ, οι καπνιστές δίνουν μάχες με τους ελεγκτές για το δικαίωμα του καπνίζειν στο μπαρ και τους προθάλαμους των βαγονιών. Καθωσπρέπει μικροαστοί και νοικοκυρούλες υψώνουν το ανάστημά τους κόντρα στους απελπισμένους υπαλλήλους, που παραδέχονται την ήττα τους κι αποχωρούν βρίζοντας.

Όσοι απολίτιστοι κομψευόμενοι εχθρεύονται τους καπνιστές, σίγουρα επισκεπτόμενοι το όμορφο Παρίσι θα θαύμασαν την ωραία ατμόσφαιρα των καφέ-ταμπάκ της Μπελβίλ. Κι αν προτίμησαν να επισκεφθούν την Ισπανία, οπωσδήποτε θα βρήκαν τον εαυτό τους καταβροχθίζοντας τις τάπας και κουτσοπίνοντας βίνιο τίντο στα εργατικά μπαρ της Μπαλένθια ή της Βαρκελώνης, με τους λόφους από τσιγάρα που οι Ισπανοί -ως γνωστόν- σβήνουν στο πάτωμα. Στη Βόρεια Ευρώπη, αντίθετα, τα ξανθά ανθρωπόμορφα κτήνη, οι θιασώτες του ευγονισμού και της σοσιαλδημοκρατικής κοινωνικής συναίνεσης, υπό τη σκέπη του κράτους πρόνοιας που ως άλλος αφέντης-πατέρας ρυθμίζει το ζην και το ευ ζην όλων των παιδιών του, το κάπνισμα είναι υπό διωγμόν. Μαζί τους κι οι Βρετανοί, οι οποίοι παθητικά αποδέχθηκαν μεταξύ άλλων τον Μπλερ, τις 4,2 εκατομμύρια (!) κάμερες που τους παρακολουθούν, τη βασίλισσα με τα πλουμιστά της καπέλα το καθένα εκ των οποίων κοστίζει όσα βγάζει ένας εργάτης του Μάντσεστερ σε 5 χρόνια, το φούμο των εργοστασίων που δηλητηρίασε γενιές ολόκληρες, αλλά δεν μπορούσαν να ανεχθούν την κάπνα στις παμπ. Ίσως επειδή χαλάει τη γεύση της χλιαρής μπύρας τους...
Μόνη η Ιταλία, από τη λεκάνη της Μεσογείου, απεδέχθη τη βαρβαρότητα του αντικαπνιστικού μπερλουσκονισμού, αλλα κι εκεί, η Αντίσταση καλά κρατεί στη Νότια Ιταλία και στα άντεργκραουντ μέρη της βιομηχανικής ζώνης του Βορρά.

Τα ευρωλαμόγια της Ε.Ε. ετοιμάζουν υποχρεωτική οδηγία για να απαγορευτεί το κάπνισμα σε κάθε δημόσιο χώρο. Είναι χρέος του κάθε αγωνιζόμενου και σκεπτόμενου πολίτη να αντισταθεί στη χυδαιότητα των εξουσιαστών, που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μας ταίζουν μεταλλαγμένα, διοξινούχα, μολυσμένα από φυτοφάρμακα τρόφιμα, αλλά ξαφνικά θυμούνται την Υγεία όταν πρόκειται για τις μικρές μας απολαύσεις.
"

συνέπειες από την απαγόρευση του καπνίσματος κατ' εμέ δεν υπάρχει καμία.
Συνέπειες σε ποιον;
Στον άνθρωπο; Καμία συνέπεια. Απλά μερικοί που ο νόμος τους κάνει να το περιορίσουν, νομίζουν οτι έχουν συνέπειες.
"Δεν μπορώ να καπνίσω όπου θέλω", είναι το ποίημα που λένε συνέχεια οι φανατικοί καπνιστές.
Κι εγώ, ρε μεγάλε, δεν μπορώ να έχω μια βουβουζέλα πάνω από το κεφάλι σου και να τσιρίζω όπου θέλω. Και είναι θέμα καλής συμπεριφοράς και συνείδησης προς τους συνανθρώπους μου και πέραν αυτού το λέει ο νόμος.
Αν είναι να μη σέβομαι και τους νόμους, πάμε σε άλλα μετά...

Μόνο οι καπνοβιομηχανίες έχουν μια σχετική χασούρα κι αυτό είναι σχετικό.

Όσον αφορά τον εθισμό, υπάρχει μεν, οι άνθρωποι είναι ικανοί για όλα δε.

@Βudda: Δε θα σχολιάσω, γενικά το κείμενο, αφού καταφεύγει σε ισοπεδώσεις και αστειότητες, όπως κάθε "βαμμένο" κείμενο,εξάλλου έχω πει πολλές φορές ότι τα άκρα συμπίπτουν, μου είναι εξίσου αντιπαθής ένας εθισμένος καπνιστής που δεν αντέχει να σβήσει το τσιγάρο του όταν υπάρχει λόγος, και ένας φανατικός αντικαπνιστής που είναι διατεθειμένος να κάνει ένα μέρος γυαλιά καρφιά επειδή κάποιος 50 μέτρα μακριά του άναψε τσιγάρο.

Κρατάω αυτό όμως:

Το κάπνισμα, όπως και το αλκοόλ, είναι τόσο συνδεδεμένο με την τέχνη, το γαμήσι, το γλέντι κι όλες τις υπόλοιπες στιγμές ανθρωπιάς κι ελευθερίας, ώστε δε θα 'ταν παρά ελάχιστα υπερβολικό να πει κανείς ότι είναι το αλάτι και το πιπέρι αυτού που οι άνθρωποι αποκαλούν ευτυχία, το υλικό απ' το οποίο φτιάχνονται τα όνειρα (που θα λεγε κι ο Τζον Χιούστον).

Και σε υπερευχαριστώ, γιατί μου χάρισες μια απ'αυτές τις στιγμές που σκέφτεσαι πόσο ευτυχισμένος είσαι χωρίς να το συνειδητοποιείς: Είναι λοιπόν μια απέραντη ευτυχία για τον εαυτό μου, το ότι καταφέρνω να περνάω αξέχαστα χωρίς να έχω ανάγκη κανένα τσιγάρο και κανένα ποτήρι φτηνιάρικου ουίσκυ, ότι έχω την όρεξη να ασχολούμαι με την τέχνη, και να κάνω καθημερινά τη δική μου τέχνη σε βαθμό που με γεμίζει, πάλι χωρίς να εξαρτώμαι από καπνό τυλιγμένο σ'ένα χαρτί, και που μπορώ να #@%#^ χωρίς να χρειάζεται να καπνίζω...

... γενικότερα, που δεν εξαρτώ την ευτυχία μου από κάτι τόσο ποταπό , ευτελές όπως ένα τσιγάρο. Αν το αλατοπίπερο της ζωής μου ήταν το τσιγάρο θα ήμουν στα πρόθυρα της αυτοκτονίας νομίζω..

Μόνο και μόνο αυτός θα ήταν για μένα ένας λόγος να κόψω το κάπνισμα, ακόμη κι αν θεωρήσουμε όλους τους λόγους (σωματικής) υγείας ασήμαντους.:a0210:

Έχω φυσικά τους εθισμούς μου, όπως κάθε άνθρωπος, πχ, για μένα σημαίνει πάρα πολλά το καλό φαγητό, κάτι που αφήνει πολλούς άλλους αδιάφορους. Αλλά δεν έχω φτάσει στο σημείο να θεωρώ ότι η ζωή μου εξαρτάται απ'αυτό, ή ότι αυτό θα με κάνει καλύτερο, ή χειρότερο, ή αν θες πιο "γαμάτο" άνθρωπο.

Last edited:
Αμάν βρε Maestro, μια φορά να καταλάβουμε τα ίδια πράγματα από ένα κείμενο και τι στον κόσμο???:D:D

Αυτό που κατάλαβα είναι ότι και το φαΐ σου ανάλατο το τρως..:rolleyes:

Re: Απάντηση: Συνέπειες από την απαγόρευση του καπνίσματος...!!!

Αμάν βρε Maestro, μια φορά να καταλάβουμε τα ίδια πράγματα από ένα κείμενο και τι στον κόσμο???:D:D

Αυτό που κατάλαβα είναι ότι και το φαΐ σου ανάλατο το τρως..:rolleyes:

Γιάννη δεν το παίζω υγιεινιστής, γιατί αυτά που τρώω μάλλον κάνουν ζημιά χειρότερη απ'το τσιγάρο και το αλκόολ μαζί... Κανονίστε καμιά κοψιδοκατάσταση και θα καταλάβεις... :D:D:D

Απάντηση: Re: Συνέπειες από την απαγόρευση του καπνίσματος...!!!

http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=681

"Με ιατρικούς όρους, θα περιγράφαμε τη σωματική εξάρτηση που προκαλεί το τσιγάρο σαν μία κατάσταση προσαρμογής του νευρικού συστήματος στη χρήση νικοτίνης και είναι ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα που εμφανίζεται πολύ σύντομα, σχεδόν από την αρχή της χρήσης. Η νικοτίνη είναι μια χημική ουσία, ένα αλκαλοειδές που προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό (έχει τοξική δράση). Όταν την εισπνέουμε, εισέρχεται στο αίμα και πολύ γρήγορα διαχέεται σε όλο το σώμα, στο δέρμα, στους μύες, στο περιφερικό νευρικό σύστημα και στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος του καπνιστή "μαθαίνει" να ζει και να δραστηριοποιείται με μία ορισμένη δόση νικοτίνης την ημέρα. Μαζί με τη σωματική εμφανίζεται και η ψυχική εξάρτηση. Η ψυχική εξάρτηση (εθισμός) είναι ένα σύνδρομο συμπεριφοράς που χαρακτηρίζεται από τη ψυχαναγκαστική χρήση του τσιγάρου, παρά τη γνώση για την προκαλούμενη βλάβη. "

Βάλε μας και τίποτα άλλο απο καμιά εγκυκλοπαίδεια νά μάς ''διορθώσεις''..

Ευτυχώς πού δέν έχω αδελφή λέμε.................................

Και σε υπερευχαριστώ, γιατί μου χάρισες μια απ'αυτές τις στιγμές που σκέφτεσαι πόσο ευτυχισμένος είσαι χωρίς να το συνειδητοποιείς: Είναι λοιπόν μια απέραντη ευτυχία για τον εαυτό μου, το ότι καταφέρνω να περνάω αξέχαστα χωρίς να έχω ανάγκη κανένα τσιγάρο και κανένα ποτήρι φτηνιάρικου ουίσκυ, ότι έχω την όρεξη να ασχολούμαι με την τέχνη, και να κάνω καθημερινά τη δική μου τέχνη σε βαθμό που με γεμίζει, πάλι χωρίς να εξαρτώμαι από καπνό τυλιγμένο σ'ένα χαρτί, και που μπορώ να #@%#^ χωρίς να χρειάζεται να καπνίζω...

... γενικότερα, που δεν εξαρτώ την ευτυχία μου από κάτι τόσο ποταπό , ευτελές όπως ένα τσιγάρο. Αν το αλατοπίπερο της ζωής μου ήταν το τσιγάρο θα ήμουν στα πρόθυρα της αυτοκτονίας νομίζω..

Μόνο και μόνο αυτός θα ήταν για μένα ένας λόγος να κόψω το κάπνισμα, ακόμη κι αν θεωρήσουμε όλους τους λόγους (σωματικής) υγείας ασήμαντους.:a0210:

Έχω φυσικά τους εθισμούς μου, όπως κάθε άνθρωπος, πχ, για μένα σημαίνει πάρα πολλά το καλό φαγητό, κάτι που αφήνει πολλούς άλλους αδιάφορους. Αλλά δεν έχω φτάσει στο σημείο να θεωρώ ότι η ζωή μου εξαρτάται απ'αυτό, ή ότι αυτό θα με κάνει καλύτερο, ή χειρότερο, ή αν θες πιο "γαμάτο" άνθρωπο.

Δεν θα μπορούσα να προσθέσω κάτι...

Κανένας εθισμός δεν αξίζει...Το σημαντικότερο είναι να είσαι ελεύθερος και να έχεις μέτρο. Τα άκρα δεν βοηθούν ποτέ.

Δεν είμαι φανατικός αντικαπνιστής. Δεν έχω κάνει ποτέ φασαρία για τσιγάρο πουθενά. Αντίθετα έχω κάνει υπομονή μέχρι τώρα άπειρες φορές. Το ίδιο και η γυναίκα μου που είναι αναγκασμένη να ανέχεται την γαιδουριά πάρα πολλών αν και είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Κάποια στιγμή όμως ο κόσμος, η ζωή, η κοινωνία, όπως θέλετε πείτε το, πάνε ένα βήμα μπροστά.

Όπως ήταν θετικό που σταμάτησε δια νόμου η χρήση του τσιγάρου σε νοσοκομεία, χώρους εργασίας, σινεμά κτλ. έτσι είναι και η πρόσφατη επέκταση του νόμου.

Μπορεί να μην αρέσει στους χρήστες γιατί τους αλλάζει μια συνήθεια αλλά είναι θετικό για την ελευθερία των συμπολιτών τους που δεν καπνίζουν.

Όλες οι συνήθειες έχουν κάποια αδράνεια, μικρή ή μεγάλη, και είναι δύσκολο να κοπούν από την μια μέρα στην άλλη. Στην πορεία όμως διαπιστώνουμε ότι τα πάντα μπορούν να αλλάξουν...

Θα ενταχθεί στην καθημερινότητά μας/σας το διάλειμμα για τσιγάρο εκτός μαγαζιού και η ζωή θα συνεχιστεί...

Ο εθισμός υπάρχει και προέρχεται από συγκεκριμένη ουσία. Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ και πάρα πολλά άλλα. Μην τα παίρνετε όλα επί προσωπικού. Εδώ κάποιος έγραψε ότι δεν θα μου μείνει κανένας φίλος γιατί είμαι αντικαπνιστής!!!! Άλλος, εμμέσως πλην σαφώς, ότι είμαι υποψήφιος για ενδοοικογενειακή βία!!! Τι έπρεπε να πω?

Ας τα πάρει το ποτάμι...Όμως αν νομίζει κάποιος ότι αν δεν καπνίσεις, πιεις ή φας μέχρι σκασμού δεν υπάρχει ευτυχία απλά νομίζει λάθος...Αλλού είναι η ευτυχία. Πάντως όχι στο τσιγάρο, ποτό ή παιδάκι...

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Συνέπειες από την απαγόρευση του καπνίσματος...!!!

Βάλε μας και τίποτα άλλο απο καμιά εγκυκλοπαίδεια νά μάς ''διορθώσεις''..

Ευτυχώς πού δέν έχω αδελφή λέμε.................................

Μπορείς να διευκρινίσεις που αναφέρεσαι? Εγώ έχω αδελφή ας πούμε. Τι θέλεις να πεις?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Συνέπειες από την απαγόρευση του καπνίσματος...!!!

Μπορείς να διευκρινίσεις που αναφέρεσαι? Εγώ έχω αδελφή ας πούμε. Τι θέλεις να πεις?

Άρες μάρες κουκουνάρες...διαχειριστικές κιόλας...Υπάρχει και μια άλλη έρευνα που λέει ότι όποιος είναι διαχειριστής βαράει την αδερφή του και κακοποιεί τον σκύλο του...Γκαραντί και αυτό...

Καί πούσαι..
Οτι και νά κάνεις δέν θά εκτελεστούν οι καπνιστές επειδή εσύ είσαι φανατικός..
Ούτε αυτοί πού αντιτίθενται στίς απάτες τών κατασκευαστικών..

Εντάξει τώρα?

Ευτυχώς λοιπόν πού δέν έχω αδελφή λέμε γιά τρίτη φορά.
Και εδώ τέλος.

Καί τίς ''γνώσεις'' από τίς ''εγκυκλοπαίδειες Ηλιος'' δέν τίς χρειαζόμαστε.

Τίποτα από αυτά που λες δεν έχω γράψει. Ούτε να εκτελεστεί κανένας, ούτε με τις κατασκευαστικές έχω κανένα νταλκά.

Μάθε να ακούς και την άλλη γνώμη.

Μην το κάνεις σαν τον μακαρίτη τον Γιαννόπουλο που όποιος έλεγε κάτι αντίθετο άρχιζε να πετάει λάσπη.

Κοροϊδεύεις σαν εγκυκλοπαίδεια "Ήλιος" έρευνα που συμμετέχει μεταξύ άλλων ο καθηγητής Στεφανάδης...Μάλιστα ΟΚ, ότι πεις...

http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=681

Αυτό είναι ένα ιδιωτικό site από τά χιλιάδες τού διαδικτύου.
Η επιμονή στό νά θεωρείται ο καπνιστής οχι αξιόπιστος συνομιλητής ,δέν αποδεικνύεται μέ πάναπλους ορισμούς περί εθισμού.
Επίσης: O απόλυτος φανατισμός πού ανάγει τόν αντικαπνιστικό ''αγώνα'' σέ μονομανία απωθεί τόν οιονδήποτε πιθανό συνομιλητή τής ''άλλης πλευράς''

Επίσης:Αλλος τά λούστηκε γιά τίς κατασκευαστικές πού τυγχάνει νάναι και μή-καπνιστής ..Αντίφαση.:flipout:

Τουλάχιστον η αδελφή είναι καταγεγραμένη πάντως.-bye--bye-
Αυτό μέ τήν ''άλλη άποψη'' όντως ήταν απολύτως πειστικό......:flipout:

Αφού δεν σου αρέσουν τα ιδιωτικά site πάρε το πανεπιστήμιο Αθηνών...

http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_nicotine.htm

"Η νικοτίνη ως αλκαλοειδές έχει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες και πολύπλοκες διεγερτικές ιδιότητες και έχει μελετηθεί συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Παρόλα αυτά ακόμη παραμένουν ορισμένα ερωτήματα.

Μικρές και γρήγορες δόσεις νικοτίνης, μέσω του καπνίσματος τσιγάρων, προκαλούν στον καπνιστή εγρήγορση και διέγερση, ενώ μεγαλύτερης διάρκειας δόσεις από «ρουφηξιές» διαρκείας, προκαλούν χαλάρωση έως και νάρκωση. Η νικοτίνη επιδρά θετικά σε πολλές ορμόνες που σχετίζονται με το στρες.

Η νικοτίνη διεγείρει στον εγκέφαλο τον υποθαλαμικό παράγοντα απελευθέρωσης της κορτικοτροπίνης (hypothalamic corticotrophin-releasing factor, CRF), αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών (endorphins) των γνωστών ως "φυσικών αναλγητικών", της αδενοκορτικοτροπικής ορμόνης (ACTH) και της αντιδιουρητικής ορμόνης βασοπρεσσίνη (ADH) ανάλογα με τη δόση. Επίσης, η νικοτίνη απελευθερώνει κορτικοστεροειδή ανάλογα με τις συγκεντρώσεις της στο πλάσμα του αίματος.

Η νικοτίνη διεγείρει τη βιοδιαθεσιμότητα των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνης και της σεροτονίνης με αποτέλεσμα να επιταχύνει τη λειτουργία της καρδιάς και να αυξάνει την πίεση του αίματος. Επίσης, η νικοτίνη δρα στους εγκεφαλικούς μηχανισμούς ανταμοιβής, εμμέσως με την ενεργοποίηση των ενδογενών οπιοειδών (opioids) και άμεσα μέσω μηχανισμών της ντοπαμίνης. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι το αίτιο εθισμού προς το κάπνισμα, αλλά και κάθε άλλου είδους εθισμού...."

Αν έχει μονομανία αυτός που έχει σαν επιχειρήματα επιστημονικές έρευνες τότε αυτός που τις κοροϊδεύει τι έχει? Μήπως να αρχίσουμε να καίμε και τα βιβλία που δεν μας αρέσουν? Κάτι μου θυμίζει αυτό...

Last edited:
Αφού δεν σου αρέσουν τα ιδιωτικά site πάρε το πανεπιστήμιο Αθηνών...

http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_nicotine.htm

"Η νικοτίνη ως αλκαλοειδές έχει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες και πολύπλοκες διεγερτικές ιδιότητες και έχει μελετηθεί συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Παρόλα αυτά ακόμη παραμένουν ορισμένα ερωτήματα.

Μικρές και γρήγορες δόσεις νικοτίνης, μέσω του καπνίσματος τσιγάρων, προκαλούν στον καπνιστή εγρήγορση και διέγερση, ενώ μεγαλύτερης διάρκειας δόσεις από «ρουφηξιές» διαρκείας, προκαλούν χαλάρωση έως και νάρκωση. Η νικοτίνη επιδρά θετικά σε πολλές ορμόνες που σχετίζονται με το στρες.

Η νικοτίνη διεγείρει στον εγκέφαλο τον υποθαλαμικό παράγοντα απελευθέρωσης της κορτικοτροπίνης (hypothalamic corticotrophin-releasing factor, CRF), αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών (endorphins) των γνωστών ως "φυσικών αναλγητικών", της αδενοκορτικοτροπικής ορμόνης (ACTH) και της αντιδιουρητικής ορμόνης βασοπρεσσίνη (ADH) ανάλογα με τη δόση. Επίσης, η νικοτίνη απελευθερώνει κορτικοστεροειδή ανάλογα με τις συγκεντρώσεις της στο πλάσμα του αίματος.

Η νικοτίνη διεγείρει τη βιοδιαθεσιμότητα των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνης και της σεροτονίνης με αποτέλεσμα να επιταχύνει τη λειτουργία της καρδιάς και να αυξάνει την πίεση του αίματος. Επίσης, η νικοτίνη δρα στους εγκεφαλικούς μηχανισμούς ανταμοιβής, εμμέσως με την ενεργοποίηση των ενδογενών οπιοειδών (opioids) και άμεσα μέσω μηχανισμών της ντοπαμίνης. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι το αίτιο εθισμού προς το κάπνισμα, αλλά και κάθε άλλου είδους εθισμού...."

Αν έχει μονομανία αυτός που έχει σαν επιχειρήματα επιστημονικές έρευνες τότε αυτός που τις κοροϊδεύει τι έχει? Μήπως να αρχίσουμε να καίμε και τα βιβλία που δεν μας αρέσουν? Κάτι μου θυμίζει αυτό...

Αυτό το τελευταιο μου άρεσε...:a0210:

Ο νονός του αδελφού μου, καπνίζει όποτε γουστάρει....δηλαδή εκεί που κάθεται ανάβει ένα και μετά απο 6 μήνες άλλο ένα ή 2-3 μαζί..

Έχω δοκιμάσει καμιά 15αρια τσιγάρα στην ζωή μου....(και κανα 2 "αλλιώτικα")

Η νικοτίνη διεγείρει τη βιοδιαθεσιμότητα των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνης και της σεροτονίνης με αποτέλεσμα να επιταχύνει τη λειτουργία της καρδιάς και να αυξάνει την πίεση του αίματος.

Η νικοτίνη είναι το δραστικό αλκαλοειδές συστατικό των φύλλων του καπνού (Nicotiana tabacum), που ανήκει στην οικογένεια των σολανιδών (solanaceae), στην οποία ανήκουν φυτά όπως η μελιτζάνα, η πατάτα, η τομάτα και η πιπεριά.

Αυτά όσον αφορά τον εθισμό....

ΟΚ, έχεις δίκιο η νικοτίνη δεν εθίζει επειδή ανήκει στην ίδια οικογένεια με την πατάτα και την ντομάτα...

Παίδες το έχουμε εξαντλήσει το θέμα. Τα στοιχεία υπάρχουν σε όλο το διαδίκτυο. Ο καθένας μπορεί να τα διαβάζει όπως θέλει. Δεν έχει νόημα. Ας μείνει ο καθένας στη μονομανία του...

Άλλωστε είναι μάλλον τυχαίο τα χιλιάδες άρθρα περί εθισμού της νικοτίνης. Απλά "έτυχε" και διάλεξαν τη νικοτίνη αντί της ντομάτας...

Άντε καλό βράδυ και καλά τσιγάρα στους θεριακλήδες...

Last edited:
Δεν συνεννοούμαστε μου φαίνεται.....

Ήδη έχουμε κανιβαλίσει το νήμα με τη νικοτίνη, τους εθισμούς και τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνού. Το θέμα του νήματος είναι τελείως διαφορετικό, οπότε, gordonas ή ανοίγεις νέο νήμα και ενημερώνεις όλους για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος ώστε να μεταφέρω και όλα τα off topic ή οτιδήποτε γράφεται από 'δω και πέρα για την πίσσα, τη νικοτίνη, και τους καπνούς θα διαγράφεται.

Πιο ξεκάθαρος δεν γίνεται να είμαι.

Αντιλαβού?????????