Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Εξυπνα τα κλαμπερακιαναυτα.
Σχετικα με τις επιφανειες τοιχου, να κανει καποιος μια τελικη διερευνιτικη για να δουμε τι μπορουμε να εχουμε με τι κοστος?

Λοιπον!
Μαλλον η παρεγγελεια απο εξω ειναι μονοδρομος.
Μια επιφανεια διατρητης λαμαρινας αβαφη διαστάσεων 120*70 ενος χιλιοστου με στρατζα στις ακρες ωστε να μπορει να κρεμαστει στον τοιχο θελει 30 ευρω χωρις τα κοκοψοψαρα.
Υπολογιστε το βαψιμο και τα κοκοψοψαρα ξεχωριστα και θα δειτε πως ο Γερμανος τουλάχιστον για εμενα ειναι μονοδρομος.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αν ειναι καλης ποιοτητας ναι. Και ειναι πολυ πιο γρηγοροι απο τα νταβιδια.

Μια ερώτηση (όχι ότι έχει πολύ σημασια) . Τα νταβιδια είναι μια μορφή σφιγκτηρων αλλά δεν έχουν βίδα. Δουλευουν με πίεση (σφηνωμα) του κινουμενου μερους. Δεν νομίζω να κυκλοφορούν πλέον. Έχω ένα από τον πατέρα μου που πρέπει να είναι από τις αρχές της δεκαετίας του 60. Έχω δίκαιο? Ίσως οι πολύ παλαιότεροι γνωρίζουν καλύτερα.

Μια ερώτηση (όχι ότι έχει πολύ σημασια) . Τα νταβιδια είναι μια μορφή σφιγκτηρων αλλά δεν έχουν βίδα. Δουλευουν με πίεση (σφηνωμα) του κινουμενου μερους. Δεν νομίζω να κυκλοφορούν πλέον. Έχω ένα από τον πατέρα μου που πρέπει να είναι από τις αρχές της δεκαετίας του 60. Έχω δίκαιο? Ίσως οι πολύ παλαιότεροι γνωρίζουν καλύτερα.
Νταβιδια έλεγαν οι μάστορες όλους τους σφικτηρες. Ξύλινους, μεταλλικούς, με βίδα ή με σφήνα. Έτσι έχει επικρατήσει να ανάφέρονται κ σήμερα από τους παλαιότερους.

Νταβιδια έλεγαν οι μάστορες όλους τους σφικτηρες. Ξύλινους, μεταλλικούς, με βίδα ή με σφήνα. Έτσι έχει επικρατήσει να ανάφέρονται κ σήμερα από τους παλαιότερους.

Μπορεί...απλώς θυμάμαι από τον παππου μου (τσαγκάρης) έλεγε τα νταβιδια (σιδερένια με σφήνα) και οι σφιγκτηρες. Τα ξεχώριζε και μάλιστα ήταν απόλυτος ο μακαρίτης (όντας τεχνίτης από το 30).

Τώρα ψαχνωντας στο νετ, βρήκα και αυτο :http://to-paliatzidiko.blogspot.gr/2012/03/blog-post_29.html

Το ξαναλέω ότι δεν έχει σημασία απλώς μου φάνηκε παράξενο που ξανακουσα αυτήν την λέξη . Τα νταβιδια τα βλέπω πλέον μόνο στο παζάρι Που τα πουλάν σαν συλλεκτικα και είναι ακριβουτσικα

Μπορεί...απλώς θυμάμαι από τον παππου μου (τσαγκάρης) έλεγε τα νταβιδια (σιδερένια με σφήνα) και οι σφιγκτηρες. Τα ξεχώριζε και μάλιστα ήταν απόλυτος ο μακαρίτης (όντας τεχνίτης από το 30).

Τώρα ψαχνωντας στο νετ, βρήκα και αυτο :http://to-paliatzidiko.blogspot.gr/2012/03/blog-post_29.html

Το ξαναλέω ότι δεν έχει σημασία απλώς μου φάνηκε παράξενο που ξανακουσα αυτήν την λέξη . Τα νταβιδια τα βλέπω πλέον μόνο στο παζάρι Που τα πουλάν σαν συλλεκτικα και είναι ακριβουτσικα
Google it!

Google it!
I googled it. Κοίτα και εδώ http://www.car.gr/parts/view/5966881/ ο τύπος εχει χωριά τα νταβιδια από τους σφιγκτηρες. Είναι παραπλήσια αλλά διαφορετικής λειτουργίας εργαλεία, άρα φυσιολογικό να έχουν άλλη ονομασία. Άσχετο αν πλέον το νταβιδι χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον σφιγκτηρα. Σου το ξαναλέω τόσο ο παππούς όσο και ο πατέρας μου αλλιώς λέγανε (Ο πατέρας ακόμα ζει) το ένα και αλλιώς το άλλο. Όπως για πολλούς το ροκανι είναι ίδιο εργαλείο με το γκινοσο (Google it too).

I googled it. Κοίτα και εδώ http://www.car.gr/parts/view/5966881/ ο τύπος εχει χωριά τα νταβιδια από τους σφιγκτηρες. Είναι παραπλήσια αλλά διαφορετικής λειτουργίας εργαλεία, άρα φυσιολογικό να έχουν άλλη ονομασία. Άσχετο αν πλέον το νταβιδι χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον σφιγκτηρα. Σου το ξαναλέω τόσο ο παππούς όσο και ο πατέρας μου αλλιώς λέγανε (Ο πατέρας ακόμα ζει) το ένα και αλλιώς το άλλο. Όπως για πολλούς το ροκανι είναι ίδιο εργαλείο με το γκινοσο (Google it too).
http://www.wurth.gr/gr/products/?resultpage=1&sc=pl&group_key=04&Cid=33&Sid=04_09&MG=1&sub1=1

https://www.google.gr/search?q=νταβ...Vf7hB8K6adf6gagM&ved=0CCkQ7Ak&biw=360&bih=561

Δύο από τα πρώτα αποτελέσματα. Μην εμπιστεύεσαι μια πηγή. Άκου περισσότερους κ βγάλε συμπέρασμα. Όχι ότι έχει κ σημασία όπως είπες κ εσύ!

Ποια η διαφορα μεταξυ ροκανι και πλανη;

http://www.wurth.gr/gr/products/?resultpage=1&sc=pl&group_key=04&Cid=33&Sid=04_09&MG=1&sub1=1

https://www.google.gr/search?q=νταβ...Vf7hB8K6adf6gagM&ved=0CCkQ7Ak&biw=360&bih=561

Δύο από τα πρώτα αποτελέσματα. Μην εμπιστεύεσαι μια πηγή. Άκου περισσότερους κ βγάλε συμπέρασμα. Όχι ότι έχει κ σημασία όπως είπες κ εσύ!

Πηγή ειναι ο παππούς μάστορας από το 1930 (ξεκίνησε σε ηλικία 15-16 χρόνων, πέθανε το 1983), άλλο το νταβιδι άλλο ο σφιγκτηρας. Τώρα το τι χρησιμοποιουμαι στην καθημερινότητα είναι κάτι άλλο. Σφιγκτηρας είναι και το μανταλακι με το ελατήριο (σαν αυτό που ποσταρε ο Χιώτης) και αυτο νταβιδι είναι? Σήμερα οι περισσότεροι περνάν το γκινοσο για ροκανι, ίδια σχεδόν λειτουργία αλλά διαφορετικά εργαλεία (και ονομασία) . Άλλος ο ματρακας, άλλη η βαριά και άλλη η βαριοπούλα. Και η ματσολα κάποτε ήταν με ξύλινο κεφάλι, τώρα έχει καουτσουκ ή πλαστικο (και επίσημα έχει άλλη ονομασία που δεν μου έρχεται τώρα) για αυτό και τώρα συχνα την παρουσιάζουν σαν ματσολα με πλαστικό ή λαστιχένια ματσολα.

Δυστυχώς ή ευτυχώς τα εργαλεία εκσυγχρονιζονται, αποκτουν άλλες λειτουργικοτητες και λειτουργίες, αλλάζουν όνομα αλλά συχνά χρησιμοποιειται η παλαιοτερη ονομασία τους μέχρι και αυτή να ξεχαστεί με το πέρασμα του χρόνου,

Αυτά,...και καλή Κυριακή!

Ποια η διαφορα μεταξυ ροκανι και πλανη;

Δεν υπαρχει διαφορα.
Το 'ροκανι' ειναι Ελληνικη λεξη, η 'πλανη' ειναι ξενη λεξη.

Πηγή ειναι ο παππούς μάστορας από το 1930 (ξεκίνησε σε ηλικία 15-16 χρόνων, πέθανε το 1983), άλλο το νταβιδι άλλο ο σφιγκτηρας. Τώρα το τι χρησιμοποιουμαι στην καθημερινότητα είναι κάτι άλλο. Σφιγκτηρας είναι και το μανταλακι με το ελατήριο (σαν αυτό που ποσταρε ο Χιώτης) και αυτο νταβιδι είναι? Σήμερα οι περισσότεροι περνάν το γκινοσο για ροκανι, ίδια σχεδόν λειτουργία αλλά διαφορετικά εργαλεία (και ονομασία) . Άλλος ο ματρακας, άλλη η βαριά και άλλη η βαριοπούλα. Και η ματσολα κάποτε ήταν με ξύλινο κεφάλι, τώρα έχει καουτσουκ ή πλαστικο (και επίσημα έχει άλλη ονομασία που δεν μου έρχεται τώρα) για αυτό και τώρα συχνα την παρουσιάζουν σαν ματσολα με πλαστικό ή λαστιχένια ματσολα.

Δυστυχώς ή ευτυχώς τα εργαλεία εκσυγχρονιζονται, αποκτουν άλλες λειτουργικοτητες και λειτουργίες, αλλάζουν όνομα αλλά συχνά χρησιμοποιειται η παλαιοτερη ονομασία τους μέχρι και αυτή να ξεχαστεί με το πέρασμα του χρόνου,

Αυτά,...και καλή Κυριακή!
Εμένα με έπεισες. Ενημέρωσε κ τη Würth κ τη unior γιατί αυτοί πουλάνε "σφηκτηρες" για νταβιδια! Καλό βραδυ!

Δεν υπαρχει διαφορα.
Το 'ροκανι' ειναι Ελληνικη λεξη, η 'πλανη' ειναι ξενη λεξη.

Μιχάλη θα διαφωνησω. Η πλάνη πλαναρει (βγάζει κομμάτια σαν τον ξεχονδριστηρα) το ροκανι βγάζει ροκανιδια. Θυμάμαι στα μέσα προς τέλη της δεκαετίας του 70, που πήγαινα στους γονείς των φίλων μου που ήταν ξυλουργοι (2 ξυλουργοι στο ίδιο στενάκι) και εκεί μάθαινα τα εργαλεία (των παλιών βεβαίως βεβαίως) . Το ένα έβγαζε χοντρά κομμάτια το άλλο έβγαζε πιο μικρά (όχι πριονιδια, για να μην τα μπερδευουμΕ) και θυμάμαι τα ροκανιδια τα κράταγε για κάτι σαν κόλα (επαναλαμβάνω όχι την κόλλα με τα πριονιδια). Εξαρτάται βέβαια και πόσο μάστορας ήταν ο καθένας και τι μπορούσε να κάνει με τα χειροκίνητα τότε εργαλεία. Ουσιαστικά το ροκανι είναι ένας τύπος πλανης, όπως άλλωστε και το γκινοσο (που είναι για τις πατουρες κυρίως). Και βγάζει πιο λεπτό αποτέλεσμα από την πλάνη. Το ροκανι είναι πιο πολύ σαν ξυστρα (πιο χοντρό από ρασπα ως προς τα αποβλητά του). Δυστυχώς δεν διαθέτω όλα αυτά τα παλιά ξύλινα (και μερικές φορές μεταλικα) εργαλεία, αλλά αν πας ακόμα και ση,ερα στο παζάρι και πέσεις σε πωλητή παλιο που ξέρει θα σου πει ότι αυτό είναι πλάνη, αυτό ροκανι,αυτό γκινοσο κλπ κλπ. Είχαν όλα ονομασίες και ουσία (στην λεπτομέρεια βέβαια)

Σήμερα όλα έχουν ισοπεδωθεί ως προς την ονομασία, για λόγους ευκολίας.

Εμένα με έπεισες. Ενημέρωσε κ τη Würth κ τη unior γιατί αυτοί πουλάνε "σφηκτηρες" για νταβιδια! Καλό βραδυ!
Δεν με απασχολεί να τους ενημερώσω αλλά όταν θα χρειαστώ ένα συγκεκριμένο εργαλείο θα το ψάξω και θα το βρω έτσι όπως το θέλω και όχι όπως μου το παρουσιαζουΝ. Και οι knipex (μπες να δεις στο ελληνικό site) όλα τα λεει τσιμπιδες αλλά άλλο ο κάβουρας, αλλΗ η σκύλα, άλλο η γκαζοταναλια, άλλος παπαγαλος και άλλο οι λαβιδες και άλλο τα τσιμπιδακια.

Στα αγγλικα παντως τα ροκανια λεγονται wood plane=πλανη και δεν υπαρχει διαχωρισμος. Και μπορεις να δεις ιαπωνικα ροκανια (λειτουργουν προς το σωμα) να βγαζουν λεπτη φλουδα ξυλου που νομιζεις οτι ειναι μεταξι.

Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Αν δεν κάνω λάθος αυτό εννοεί ο amsen ως ροκάνι:
http://www.stanleyworks.gr/products/subcat/ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ+ΚΑΙ+ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ/Surform+ΛΙΜΑ-ΡΑΣΠΑ-ΠΛΑΝΗ

Τα νταβιδια είναι είδος σφικτήρων που ασφαλίζουν και απελευθερώνουν τα κομμάτια προς επεξεργασία με ελαφριά χτυπήματα του σφυριού στο κινητό εξάρτημα που έχουν.

Αν δεν κάνω λάθος αυτό εννοεί ο amsen ως ροκάνι:
http://www.stanleyworks.gr/products/subcat/ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ+ΚΑΙ+ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ/Surform+ΛΙΜΑ-ΡΑΣΠΑ-ΠΛΑΝΗ

Τα νταβιδια είναι είδος σφικτήρων που ασφαλίζουν και απελευθερώνουν τα κομμάτια προς επεξεργασία με ελαφριά χτυπήματα του σφυριού στο κινητό εξάρτημα που έχουν.

Ακριβώς. Σωστά το λες για το νταβιδι. Θέλει και ένα σφυρί ή χτύπημα με την ματσολα (ξύλινη).

Και Ναι, το ροκανι ήταν κάτι σαν συνδυασμός πλάνης και ρασπας αλλά άφηνε πιο χοντρά (από την ρασπα) υπολειμματα.

Για τον φίλο songless bird: Η ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια ως γνωστόν σε αντίθεση με την αγγλική. Αν μπεις λοιπόν σε ένα λεξικό Και ψάξεις για την λέξη plane από όπου προκυπτει το planning

...θα δεις πολλές σημασιες από επιπεδο ως αεροπλάνο ως τον πλάτανο, το πλανισμα αλλά και το ταξίδι μέσω θαλάσσης και τι άλλο ακόμα. Ο ξένος λοιπόν με το plane μπορεί να εννοεί την πλάνη, στην Ελλάδα όμως κάποτε λέγανε άλλο το πλαναρισμα και άλλο το ροκάνισμα. Γιαυτο και λέμε ότι ο ποντικός ροκανίζει και όχι πλανιζεΙ. Δεν είμαι ο Μπαμπινιώτης αλλά ξεκίνησε μια κουβέντα που μου αρέσει. Συγγνώμη αν φεύγω από το θέμα...

Το βίντεο με τον Ιάπωνα το έχω δει και αυτό εννοώ πλανισμα. Το ροκάνισμα αφήνει ροκανιδια (χνουδια ξυλινΑ) ...επαναλαμβάνω ΌΧΙ πριονιδια (που γίνονται από πριόνι) . Θα κοιτάξω να βρω (σε φωτο) ροκανι και πλάνη, για να δείτε την διαφορά. Και αν θυμάμαι καλά, παλιά τότε στους φίλους ξυλουργους, η πλάνη/πλανισμα γινόταν με μεγάλους οδηγούς και σε μεγάλο μήκος, χειροκίνητα τότε...

H λεξη plane εχει την εννοια στην επεξεργασια ξυλου και μεταλλου ως την διαδιακασια που αφηνεις μια λεια και επιπεδη επιφανεια. Το planing (με ενα n) περιγραφει την διαδικασια απομάκρυνσης υλικου.
@tsif86 αυτα που εβαλες στο link τα ξερω ως πλανη για γυψοσανιδες. Οχι για ξυλο.

Θα ηθελα να δω ενα ροκανι. Γιατι ολα αυτα που βλεπω και ξερω ειναι πλανες, με την εννοια που λες. Δεν αφηνουν περισσοτερα ροκανιδια απο ενα ...σκαρπελο.

Και μιας και ειπες για Μπαμπινιωτη, ψαχνω να βρω την ελληνικη ριζα της λεξης πλανιζω (στα wiki πλανη και ροκανι θεωρουνται συνώνυμα) και δεν βρισκω κατι . Αυτο με βαζει σε υποψιες οτι δεν ειναι ελληνικη αλλα ελληνοποιηθηκε απο την ξενη λεξη Plane.

Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Κάνει και για ξύλα και για συνθετικά υλικά.

Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Και μιας και ειπες για Μπαμπινιωτη, ψαχνω να βρω την ελληνικη ριζα της λεξης πλανιζω (στα wiki πλανη και ροκανι θεωρουνται συνώνυμα) και δεν βρισκω κατι . Αυτο με βαζει σε υποψιες οτι δεν ειναι ελληνικη αλλα ελληνοποιηθηκε απο την ξενη λεξη Plane.

qsunwp.jpg

1zqynpi.jpg

H λεξη plane εχει την εννοια στην επεξεργασια ξυλου και μεταλλου ως την διαδιακασια που αφηνεις μια λεια και επιπεδη επιφανεια. Το planing (με ενα n) περιγραφει την διαδικασια απομάκρυνσης υλικου.
@tsif86 αυτα που εβαλες στο link τα ξερω ως πλανη για γυψοσανιδες. Οχι για ξυλο.
Μην κολλάμε στα ορθογραφικά. Ένα n, σωστά. Η απομάκρυνση υλικού γίνεται και με σκαρπελο. Δεν σημαίνει ότι είναι πλάνη. Καποτε αφαιρπυσα υλικό από ξύλο χρησιμοποιωντας Ένα καλοακονισμενο σκεπαρνι που το χτυπαγα με βαριοπούλα. Και τέλος το ροκανι που λέω εγώ αφαιρουσε υλικό αλλά δεν άφηνε επίπεδη επιφάνεια έτσι όπως άφηνε η πλάνη.

Μιλάμε ελληνικά ή αγγλικά? Εγώ δεν λέω τι λεν και τι μπορεί να εννοούν οι ξένοι, αλλά τι λέγαμε εμείς για τα εργαλεία που χρησιμοποιουσαμε και τι εννοουσαμε. Όταν ψάχνω σε ξένα sites Για συγκεκριμένα εργαλεία, ομολογω ότι έχω θέμα γιατί δεν γνωρίζω πάντα τι εννοούν. Εγώ όμως ξέρω τι ψάχνω.

Και η ρασπα ή ρασπα πλάνη που λέει το link του tsif86, είναι για ξύλο πολύ πριν ανακαλυφθεί η γυψοσανιδα. Αν και η ρασπα δεν είναι για "λιμαρισμα" ξύλου τότε σηκώνω τα χερια. Και εγώ χρησιμοποιώ τις ρασπες στις γυψοσανιδες ή τσιμεντοσανιδες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ρασπα είναι ειδικο εργαλειο για γύψο/τσιμέντο σανίδες. Τοιδιο και αυτά τα κίτρινα...Μια χαρά είναι για ξύλο (για ροκάνισμα και όχι πλανισμα)

Αρα οπως το υπεθεσα. Ειναι λατινογενες . Plana, Planus.

@amsen δεν ειμαι ξυλουργος για να ξερω τα εργαλεια. Εχω μερικους μηνες που διαβαζω για οργανοποιια και ολοι μα ολοι οι οργανοποιοι εννοουν ροκανι την πλανη. Μαλιστα αν τους πεις το ροκανι πλανη μπορει να τους μπερδεψεις. Στην οργανοποιια θα δεις μικρες πλανες . ειδικα στα βιολια (θα τα βρεις ως violin planes) που δεν ειναι για να αφηνουν επιπεδες επιφανειες. ΑΛλα αφηνουν κυρτες, αλλα κοιλες, αλλα απλα αφαιρουν υλικο σε αυλακια (router plane).
Εδω δεν εχουμε να κανουμε με τις λεξεις, αλλα με το ποιος τα δημιουργησε πρωτος αυτα τα εργαλεια. Αν ηταν ξενοι, τοτε το πως τα διαχωριζαν οι δικοι μας ξυλουργοι με μια αργκο, αναλογα την εργασια που ηθελαν να κανουν, δεν σημαινει οτι ειναι και αλλα εργαλεια...

Last edited: