Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Μπαμπη οι πάγκοι για ρουτερ και σεγα ειναι εύκολοι να κατασκευαστούν και ως προς την λειτουργικότητα και ως προς την ακρίβεια που χρειάζονται . Το δισκοπριονο πάγκου ειναι παιδεμα αν θέλεις να το κανεις πολυ κοντινό με ενα κανονικό , με καλιβραρισμα του δισκου στην επιφανεια και την λειτουργικότητα του , με αλουμινενιο φράχτη , lock ακρίβειας , σταθερές ακριβείς μετρήσεις πανω στο τραπέζι , και ακριβεις οδηγούς για τα δ

ιαφορα jigs .
Ειναι καθαρά προσωπική άποψη απο την κατασκευή του δικού μου στα δικα μου μέτρα και απαιτήσεις .
Δεν αποτρεπω κανέναν με εμπειρια σε ενα επικυνδινο εργαλειο να το κανει εφόσον τον καλύπτει το αποτέλεσμα .

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Κάτι τέτοιο ετοιμαζω , έχω έναν χώρο 35-40 τμ .
Ντύσιμο όλο με πετροβαμβακα και OSB σανιδες και αυτονομους πάγκους για τα "βαριά" ηλεκτρικά εργαλεια γύρω γύρω . Στην μέση ο πάγκος για το δισκοπριονο και κατα μήκος κολητά ενας μεγάλος πάγκος 120x200 . Ο σχεδιασμός εχει μείνει μέχρι εκει ... :))))

:grinning-smiley-043
Με το καλό!

Kανενα ομως δισκοπριονο κατω απο παγκο. Το εχω σκεφτει καποιες φορες, το εχω απορριψει αλλες τοσες αποκλειστικα για λογους ασφαλειας.

Μονο βαση για σεγα εχω παρει και την βαζω αναποδα. Η σεγα δεν εχει θεμα, ειναι σαφως ασφαλεστερο εργαλειο για να μπει αναποδα (ανορθοδοξα).

Το δισκοπριονο χειρος πρεπει να παραμενει δισκοπριονο χειρος κατα τη γνωμη μου. Η σεγα χειρος το ιδιο, αλλα τουλαχιστον εκει ο κινδυνος ειναι ελαχιστος.

Κι εγώ τα ίδια πιστεύω. Κι αν έβαλα το δικό μου χειρός (B&D με riving knife) ανάποδα στη βάση που έχω για το router, το έκανα με πολύ προσοχή και για συγκεκριμένη δουλειά. Δε νομίζω πως έχω το θάρρος (θράσος?) να το ξαναβάλω, παρότι ήταν πολύ σωστά τοποθετημένο. Χίλιες φορές να έχουμε την ηρεμία πως όλα λειτουργούν σωστά και ακίνδυνα.

Ειχα κατσει μια φορα και σκεφτομουν το ιδανικο εργαστηριο. Δυστυχως εχω χασει το σχεδιο που ειχα κανει, ειχε πλακα αλλα ειχε και ενδιαφερον.

2-3 παγκοι εργασιας CHECK . Και ξεχωριστα τα ακολουθα:

Δισκοπριονο παγκου σε βαση δαπεδου με πλαινη επεκταση.
Ρουτερ παγκου με οδηγους και συναφη CHECK
Πριονοκορδελα 20 εκατοστων υψους κοπης CHECK
Φαλτσοπριονο πανω σε εναν απο τους παγκους. CHECK
Αυτονομο κολωνατο δραπανο CHECK
Στενο παγκο με διδυμους τροχους, και διαφορα σταθερα τριβεια/ταινειολειαντηρες. CHECK
Toρνος ξυλου σε βαση.
Ξεχωριστη βαση με ξεχονδριστηρα/πλανη CHECK
Γυρω γυρω ντουλαπια, ραφια, διατρητες πλατες, χωροι για πρωτες υλες.. CHECK

Κοντά είμαι. :BDGBGDB55:

Κάτι τέτοιο ετοιμαζω , έχω έναν χώρο 35-40 τμ .
Ντύσιμο όλο με πετροβαμβακα και OSB σανιδες και αυτονομους πάγκους για τα "βαριά" ηλεκτρικά εργαλεια γύρω γύρω . Στην μέση ο πάγκος για το δισκοπριονο και κατα μήκος κολητά ενας μεγάλος πάγκος 120x200 . Ο σχεδιασμός εχει μείνει μέχρι εκει ... :))))

Με το καλό λοιπόν!

Σημερα βγηκε αυτο, τελικα χρειαζεται και πλανη, ο ξεχονδριστηρας δεν μπορει να παρει την στρεβλωση σε ολες τις διαστασεις, μονο για να παραλληλησει την μια επιφανεια με την αλλη (που ειναι ηδη πλανισμενη) μπορει.
https://www.youtube.com/watch?v=3bbHwoi4kz8

Μπάμπη πάρε τηλέφωνο να πάμε παρέα!!!!
Παιδιά όλα τα εργαλεία είναι επικίνδυνα και θέλουν σεβασμό.
Η κίνηση στην Αθήνα με μηχανή είναι άκρως επικίνδυνη αλλά με προσοχή κινούμαστε όλοι.
Λίγο τραβηγμένο παράδειγμα αλλά δεν μπορεί να λέμε επικίνδυνο αν τηρούμε κανόνες ασφαλείας το παγκοπριονο.
Οι περισσότεροι μαραγκοι έχασαν δάχτυλα από πριονοκορδελα. Γιατί? Λόγω κούρασης και βιασύνης.
Προσοχή λοιπόν και σχεδιασμός της δουλειάς και όλα καλά θα πάνε.

Απάντηση: Re: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Μπάμπη πάρε τηλέφωνο να πάμε παρέα!!!!
Παιδιά όλα τα εργαλεία είναι επικίνδυνα και θέλουν σεβασμό.
Η κίνηση στην Αθήνα με μηχανή είναι άκρως επικίνδυνη αλλά με προσοχή κινούμαστε όλοι.
Λίγο τραβηγμένο παράδειγμα αλλά δεν μπορεί να λέμε επικίνδυνο αν τηρούμε κανόνες ασφαλείας το παγκοπριονο.
Οι περισσότεροι μαραγκοι έχασαν δάχτυλα από πριονοκορδελα. Γιατί? Λόγω κούρασης και βιασύνης.
Προσοχή λοιπόν και σχεδιασμός της δουλειάς και όλα καλά θα πάνε.

Έτσι ακριβώς.....

Nαι συμφωνω, ετσι ακριβως για εμας που γνωριζουμε ακριβως τι κανουμε και πως το κανουμε.

Για καποιον που αρχιζει ομως, δεν ειναι "ετσι ακριβως"...

Last edited:
η σκαλα του lidl αξιζει. τοσο για οικιακες εργασιες αλλα και για λιγο περισσοτερων απαιτησεων.
Ειναι ελαφρια στο βαρος, στο μεγιστο ανοιγμα εχει μια ευλιγισια, αλλα το compact μεγεθος ειναι κελεπουρι. τη τσιμπησα και χαλαλι τα λεφτα.
Καλημέρα, μετά από αρκετό ψάξιμο κατέληξα στο να απορίψω την σκάλα από Lidl όχι τόσο για το κόστος αλλά γιατί μου φάνηκε σχετικά κοντή για το ύψος που θέλω να δουλεύω (απ'όσα έγραφε στο σχετικό ταμπελάκι στο πλάϊ της συσκευασίας - 1,2μ).
Τελικά θα πάω σε άλλη οικιακής χρήσης η οποία βγαίνει πιο ψηλή (με μεγ. βάρος επίσης 150κιλά) και με πλατιά πατάκια, κάτι που σίγουρα θα εκτιμήσει και η σύζυγος!!

Μπαμπη οι πάγκοι για ρουτερ και σεγα ειναι εύκολοι να κατασκευαστούν και ως προς την λειτουργικότητα και ως προς την ακρίβεια που χρειάζονται . Το δισκοπριονο πάγκου ειναι παιδεμα αν θέλεις να το κανεις πολυ κοντινό με ενα κανονικό , με καλιβραρισμα του δισκου στην επιφανεια και την λειτουργικότητα του , με αλουμινενιο φράχτη , lock ακρίβειας , σταθερές ακριβείς μετρήσεις πανω στο τραπέζι , και ακριβεις οδηγούς για τα διαφορα jigs .
Ειναι καθαρά προσωπική άποψη απο την κατασκευή του δικού μου στα δικα μου μέτρα και απαιτήσεις .

Καμία αντίρρηση σ´αυτό... Ούτε ισχυρίζομαι οτι το dedicated παγκοπρίονο δεν είναι καλύτερο. Αν είχα άπειρο χώρο ξέρω κι άλλα μηχανήματα που είναι ακόμα καλύτερα. Με τόσα λεφτά που δίνουμε δεξιά αριστερά, και αγοράζοντας κομμάτι-κομμάτι πάγκους και εργαλεία, αν ψάξετε λίγο στις αγγελίες, αγοράζετε σε μεταχειρισμένα κομπλέ εξοπλισμό ξυλουργείου κι εκεί έχουμε game over.
Αυτό που λέω εγώ, και το ξέρω γιατί το κάνω, είναι οτι, μετά το εξειδικευμένο παγκοπρίονο, the next best thing είναι ένα σωστό τραπέζι.

wol6900.jpg

Είχα καταλήξει στο Makita 5704R λόγω Riving knife αλλά τελικά, ψάχνωντας λίγο καλύτερα κατεβάζωντας το manual είδα οτι και το Bosch GKS 190 έχει κι αυτό Riving knife.
Σ´αυτή τη περίπτωση λέω να πάω προς Bosch μεριά... Καμιά ένσταση - αντίρρηση - άποψη;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ούτε συνενοημένοι να ήμασταν... :flipout: Κυριάκο, στο pdf του manual υπάρχει.

Attachments

• Bosch.JPG
    Bosch.JPG
    37.3 KB · Views: 164
Ααααααααααααα!!!!!!

Θελω και εγω λοιπον!
Και ο Νεκταριος απο οτι καταλαβαινω!!!

Αρα δε το συζηταμε οτι θα πας στο μπλεδακι!
Ειναι ανωτερο εργαλειο απο το γαλαζιο.

Μπορεί... Αλλά καλού κακού πριν το πάρεις βεβαιώσου οτι έχει σίγουρα, εγώ αυτό θα κάνω.

Ή δεν έχουν ανοιχτεί ποτέ....
Τους τελευταίους δύο μήνες που άρχισα να σας διαβάζω έχω πάρει αρκετά.