Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Και γιατι να μην το περασεις στο δισκοπριονο παγκο που ειναι ακριβως αυτη η δουλεια του; Εχω δει συχνα να ξυριζουν ημιτελειωμενες κατασκευες με δισκοπριονο παγκου για να ερθει σωστα.

Γενικοτερα θεωρω καλυτερη την αγορα ετοιμου δισκοπριονου παγκου. Δηλαδη αυτο που ερχεται ετοιμο πανω σε βαση δαπεδου η σε βαση για παγκο.
Και οχι δισκοπριονο χειρος που τοποθετειται/βιδωνεται κατω απο παγκο. Το λεω επειδη το δισκοπριονο ειναι απο τα πιο επικινδυνα power tools.

Kαι τα παραπανω δισκοπριονα παγκου, τα ετοιμα, ερχονται συνηθως με ολα τα specs ασφαλειας, προσαρτηματα και προφυλαξεις.

Εαν Νικο προχωρησεις σε δισκοπριονο χειρος που θες να το βαλεις σε παγκο, πρεπει να πας σε δισκο μεγαλυτερο η ισο με 190μμ και με riveting knife.

Μιχάλη λέγοντας για πάγκο εννοούσα τον mastercut της wolfcraft..

Ναι το ξερω, αλλα δυστυχως ισχυουν τα ιδια που προειπα. Πρεπει να παρεις μεγαλυτερο δισκοπριονο, με riveting knife (δεν γνωριζω καποιο να συστησω) και δεν ξερω εαν τα προσαρτηματα της wolfcraft ειναι ασφαλη.
Οπως επισης δεν γνωριζω κατα ποσο ευκολα ευθυγραμμιζεις το δισκοπριονο απο κατω. Ο Μπαμπης που το εχει παρει μπορει να μας πει. Αν εχει βιδωμα/ξεβιδωμα 40 φορες απο κατω για να ερθει στα ισα του, δε λεει.

Ναι, αρκετα :))
Kανενα ομως δισκοπριονο κατω απο παγκο. Το εχω σκεφτει καποιες φορες, το εχω απορριψει αλλες τοσες αποκλειστικα για λογους ασφαλειας.

Μονο βαση για σεγα εχω παρει και την βαζω αναποδα. Η σεγα δεν εχει θεμα, ειναι σαφως ασφαλεστερο εργαλειο για να μπει αναποδα (ανορθοδοξα).

Το δισκοπριονο χειρος πρεπει να παραμενει δισκοπριονο χειρος κατα τη γνωμη μου. Η σεγα χειρος το ιδιο, αλλα τουλαχιστον εκει ο κινδυνος ειναι ελαχιστος.

Συμφωνώ σε όλα με τον Παναγιώτη (ork) . Riving knife , έχουν και τα δυο δισκοπριονά μου (το ενα σε πάγκο) , το βασικο μειώνει το kick back (και οποιον παρει ο χάρος) στα κομμάτια ξύλου .

Για να φέρεις ενα μικρο "δεν καθετε για λιγο" δεν νομιζω να ειναι και το ευκολοτερο και καλυτερο να περάσεις το mdf απο πλανη-ξεχονδριστιρα Νίκο . Υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι ..

Απάντηση: Re: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Ναι, αρκετα :))
Kανενα ομως δισκοπριονο κατω απο παγκο. Το εχω σκεφτει καποιες φορες, το εχω απορριψει αλλες τοσες αποκλειστικα για λογους ασφαλειας.

Μονο βαση για σεγα εχω παρει και την βαζω αναποδα. Η σεγα δεν εχει θεμα, ειναι σαφως ασφαλεστερο εργαλειο για να μπει αναποδα (ανορθοδοξα).

Το δισκοπριονο χειρος πρεπει να παραμενει δισκοπριονο χειρος κατα τη γνωμη μου. Η σεγα χειρος το ιδιο, αλλα τουλαχιστον εκει ο κινδυνος ειναι ελαχιστος.

Πολλα?
Πως νομιζα εχεις μονο το proxxon...
Και γω φοβαμαι να προσαρμωσω το χειρος σε παγκο, αν και το εχω σκεφτει ουκ ολιγες φορες. Ειναι πολυ επικυνδυνο εργαλειο και ποσο μαλλον να εχεις ενα δισκο και να ωθεις τεμαχια προς αυτο. Και τα καθεαυτου παγκοπριονα ειναι επικυνδυνα αλλα λες πως εχουν καποιες λεπτομερειες ασφαλειας περισσοτερο. Οπως το rining knife και το πεοφυλακτηρα απο πανω.

Νίκο το ίδιο ψάχνω κι εγώ. Δεν θέλω να χρησιμοποιώ το Parkside, θέλω κάτι καλύτερο για τον πάγκο
Αύριο που θα πάω για τον ξεχονδριστήρα θα πάρω και το δισκοπρίονο. Έχω ψιλοκαταλήξει σ´ αυτό:
https://www.kentrovidas.gr/showprod.php?id=1225

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πολλα?
Και γω φοβαμαι να προσαρμωσω το χειρος σε παγκο, αν και το εχω σκεφτει ουκ ολιγες φορες. Ειναι πολυ επικυνδυνο εργαλειο και ποσο μαλλον να εχεις ενα δισκο και να ωθεις τεμαχια προς αυτο. Και τα καθεαυτου παγκοπριονα ειναι επικυνδυνα αλλα λες πως εχουν καποιες λεπτομερειες ασφαλειας περισσοτερο. Οπως το rining knife και το πεοφυλακτηρα απο πανω.

Το ίδιο πράγμα είναι.... Το μαχαίρι το έχει ο δίσκος (διαλέγεις κάποιον που έχει) και το προφυλακτήρα τον έχει ο πάγκος.

Μπάμπη σκοπεύεις να το προσαρμόσεις στον mastercut;

Κύριοι μια που τα δισκοπρίονα είναι εν ολίγοις "χάροι" δεν ανοίγετε κάποιο νήμα αποκλειστικά για αυτά;Νομίζω πως θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο..

Απάντηση: Re: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Μπάμπη σκοπεύεις να το προσαρμόσεις στον mastercut;

Ναι, ακριβώς γί αυτό το παίρνω. Υπήρχαν κι άλλες επιλογές, κοίταξα και σε Bosch και σε Dewalt αλλά ήθελα οπωσδήποτε να έχει μαχαίρι... Αν εσύ θέλεις κάποιο για τον πάγκο, κι αν πάρεις τον 1500, μπορείς να πάρεις και χωρίς μαχαίρι αφού υπάρχει σαν αξεσουάρ γί αυτό τον πάγκο.
Θα σου πώ αύριο που θα καταλήξω αλλά μάλλον για το Μακίτα με βλέπω. Κάπου τον πήτεωτο μάτι κου και πιο φτηνό, γύρω στα 148 αλλά χωρίς βαλίτσα.

Εδω https://www.stereotiki.gr/store4/makita-5704r-el.html#/product/946

Re: Απάντηση: Re: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Πολλα?

Ε, οχι δα μονο τα proxxon!
Eιπαμε καλες οι μινιατουρες εργαλεια αλλα εχουμε και αληθινα παγκοπριονα. Αν τα βαλουμε ολα μαζι, φαλτσοπριονα και παγκοπριονα νομιζω οτι εχω 6 -το λιγοτερο, μαζι με κατι αρχαιολογιες που ομως λειτουργουν μια χαρα :))

Σιγουρα και τα κανονικα παγκοπριονα ειναι επικινδυνα, αλλα τουλαχιστον δεν τα χρησιμοποιεις ανορθοδοξα οπως το να κοτσαρεις ενα δισκοπριονο χειρος κατω απο παγκο με οτι αυτο συνεπαγεται και στην ακριβεια και στην ασφαλεια.

Τι να πω, παρολο που δεν ειναι του χαρακτηρα μου, ειδικα στο συγκεκριμενο θεμα του δισκοπριονου ειμαι συντηρητικος.

Ε, οχι
Τι να πω, παρολο που δεν ειναι του χαρακτηρα μου, ειδικα στο συγκεκριμενο θεμα του δισκοπριονου ειμαι συντηρητικος.

Και καλα κανεις ... Η επόμενη μου αγορά ειναι ενα καλο πάγκου για το καινούργιο μου εργαστήριο . Χωρίς πατεντες και ατέλειωτες ώρες για να του φτιάξω ακρίβεια λειτουργικότητα και ασφάλεια .
3 βδομάδες του έκανα update σε υλικά και μετρήσεις .

ΟΚ, τι να πω; Όπως το βλέπει ο κσθένας αλλά νομίζω είστε υπερβολικοί.
Σίγουρα το σταθερό παγκοπρίονο είναι καλύτερο αρκεί να έχεις το χώρο. Και τα λεφτά βέβαια γιατί αν πάρεις κάποια απ´ τις γνωστές εταιρίες θες ένα 500-αρικο στο νερό... Και μετά άλλο πάγκο για το router, κι αν θες και για σέγα καλά κρασιά.

Καινουριο εργαστηριο...μεγαλη χαρα, αντε με το καλο!!

Ειχα κατσει μια φορα και σκεφτομουν το ιδανικο εργαστηριο. Δυστυχως εχω χασει το σχεδιο που ειχα κανει, ειχε πλακα αλλα ειχε και ενδιαφερον.

2-3 παγκοι εργασιας. Και ξεχωριστα τα ακολουθα:

Δισκοπριονο παγκου σε βαση δαπεδου με πλαινη επεκταση.
Ρουτερ παγκου με οδηγους και συναφη
Πριονοκορδελα 20 εκατοστων υψους κοπης
Φαλτσοπριονο πανω σε εναν απο τους παγκους.
Αυτονομο κολωνατο δραπανο
Στενο παγκο με διδυμους τροχους, και διαφορα σταθερα τριβεια/ταινειολειαντηρες.
Toρνος ξυλου σε βαση.
Ξεχωριστη βαση με ξεχονδριστηρα/πλανη
Γυρω γυρω ντουλαπια, ραφια, διατρητες πλατες, χωροι για πρωτες υλες.. και αλλα πολλα που ξεχναω τωρα :))

ΟΚ, τι να πω; Όπως το βλέπει ο κσθένας αλλά νομίζω είστε υπερβολικοί.
Σίγουρα το σταθερό παγκοπρίονο είναι καλύτερο αρκεί να έχεις το χώρο. Και τα λεφτά βέβαια γιατί αν πάρεις κάποια απ´ τις γνωστές εταιρίες θες ένα 500-αρικο στο νερό... Και μετά άλλο πάγκο για το router, κι αν θες και για σέγα καλά κρασιά.

Μπαμπη οι πάγκοι για ρουτερ και σεγα ειναι εύκολοι να κατασκευαστούν και ως προς την λειτουργικότητα και ως προς την ακρίβεια που χρειάζονται . Το δισκοπριονο πάγκου ειναι παιδεμα αν θέλεις να το κανεις πολυ κοντινό με ενα κανονικό , με καλιβραρισμα του δισκου στην επιφανεια και την λειτουργικότητα του , με αλουμινενιο φράχτη , lock ακρίβειας , σταθερές ακριβείς μετρήσεις πανω στο τραπέζι , και ακριβεις οδηγούς για τα διαφορα jigs .
Ειναι καθαρά προσωπική άποψη απο την κατασκευή του δικού μου στα δικα μου μέτρα και απαιτήσεις .
Δεν αποτρεπω κανέναν με εμπειρια σε ενα επικυνδινο εργαλειο να το κανει εφόσον τον καλύπτει το αποτέλεσμα .

Καινουριο εργαστηριο...μεγαλη χαρα, αντε με το καλο!!

Ειχα κατσει μια φορα και σκεφτομουν το ιδανικο εργαστηριο. Δυστυχως εχω χασει το σχεδιο που ειχα κανει, ειχε πλακα αλλα ειχε και ενδιαφερον.

2-3 παγκοι εργασιας. Και ξεχωριστα τα ακολουθα:

Δισκοπριονο παγκου σε βαση δαπεδου με πλαινη επεκταση.
Ρουτερ παγκου με οδηγους και συναφη
Πριονοκορδελα 20 εκατοστων υψους κοπης
Φαλτσοπριονο πανω σε εναν απο τους παγκους.
Αυτονομο κολωνατο δραπανο
Στενο παγκο με διδυμους τροχους, και διαφορα σταθερα τριβεια/ταινειολειαντηρες.
Toρνος ξυλου σε βαση.
Ξεχωριστη βαση με ξεχονδριστηρα/πλανη
Γυρω γυρω ντουλαπια, ραφια, διατρητες πλατες, χωροι για πρωτες υλες.. και αλλα πολλα που ξεχναω τωρα :))

Κάτι τέτοιο ετοιμαζω , έχω έναν χώρο 35-40 τμ .
Ντύσιμο όλο με πετροβαμβακα και OSB σανιδες και αυτονομους πάγκους για τα "βαριά" ηλεκτρικά εργαλεια γύρω γύρω . Στην μέση ο πάγκος για το δισκοπριονο και κατα μήκος κολητά ενας μεγάλος πάγκος 120x200 . Ο σχεδιασμός εχει μείνει μέχρι εκει ... :))))