Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Επι τη ευκαιρία έχω μια σκούπα στάχτης EINHELL BT-VC 500 και μου χάλασε το φίλτρο της. Αν και έψαξα δεν βρήκα ανταλλακτικό. Έχεις κανείς υπόψιν του τίποτα; Κάπου είχα διαβάσει και για μια πατέντα με μια φανέλα που την περνούσες πάνω από το φίλτρο για να μην στουπώνει από τη στάχτη αμέσως, άραγε να υπάρχει κάποιο προφίλτρο σαν αυτό που έβαλε στο λινκ ο diabolic;

Παιδιά μια ερώτηση! ! Σήμερα συνάντησα ένα γνωστό σοβατζη που έβγαζε το παλιό σοβα από κάτι θεμέλια με ένα σκαπτικο -πνευματικό της makita (φοβερό εργαλειο)! Πριν είχε ένα bosch παρόμοιο που από ότι μου είπε του χάλασε πάνω στο 10μηνο! Το κουλό είναι ότι το πήγε στο τοπικό κατάστημα που το πήρε (όχι κανένα μικρομαγαζο) και του είπαν ότι δεν τον καλύπτει η εγγύηση γιατί δεν δήλωσε το εργαλείο στο site της bosch!! Ρε παιδιά πολύ κουλό δεν ακούγετε κάτι τετοιο; Το παιδί δεν ασχολείται με Internet, αν τον βοηθούσα να στέλναμε κανένα email στη bosch θα έβγαινε τιποτα; Η έστω κανένα τηλ. Στα κεντρικά τις bosch;

Ο νόμος ορίζει 2 χρόνια εγγύηση απο το κατάστημα τουλάχιστον.

Το πάς στο κατάστημα και μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα στο επιστρέφει λειτουργικό.
Απο εκεί και πέρα (μετά τα 2 χρόνια) η κάθε εταιρία βάζει ότι όρο θέλει.

Τα εργαλεία της bosch τα μπλε έχουν 1 χρόνο εγγύηση. Οπότε αν χάλασε στους 10 μήνες, πάλι τον καλύπτει η εγγύηση.
Επίσης, για τα 3 χρόνια μπορεί να το δηλώσει ανά πάσα στιγμή, με την ημερομηνία της απόδειξης αγοράς.
Αυτά με τα 2 χρόνια τουλάχιστον δεν ισχύουν.

Τα εργαλεία της bosch τα μπλε έχουν 1 χρόνο εγγύηση. Οπότε αν χάλασε στους 10 μήνες, πάλι τον καλύπτει η εγγύηση.
Επίσης, για τα 3 χρόνια μπορεί να το δηλώσει ανά πάσα στιγμή, με την ημερομηνία της απόδειξης αγοράς.

ισχύουν vs δεν ισχύουν
1 - 1

Λες είναι θέμα ψηφοφορίας; Άμα είναι να μαζευτούμε, να πούμε ότι ισχύει και να αρχίσουμε τις αγωγές... :smile:

το "1 χρόνος εγγύηση" έχει σταματήσει να ισχύει βάσει κοινοτικών οδηγιών εδώ και πολλά χρόνια, το ελάχιστο μιας εγγύησης είναι τα 2 χρόνια και μερικοί κατασκευαστές προσφέρουν τα 3 χρόνια σαν κράχτη περισσότερο.

η δήλωση στην εταιρεία μπορεί να γίνει με όλους τους τρόπους επικοινωνίας που υπάρχουν σήμερα, και δεν είναι απαιτητό να το έχεις κάνει για να ισχύει η εγγύηση, δηλαδή η εγγύηση υπάρχει και βρίσκεται σε ισχύ από την στιγμή της αγοράς για τον πελάτη και από την στιγμή της αγοράς για το κατάστημα, δηλαδή εάν ένα μηχάνημα έχει 2 χρόνια εγγύηση και το κατάστημα το έχει αγοράσει πριν 1,5 χρόνο και το έχει στοκάρει, η εγγύηση του μηχανήματος για το κατάστημα (δηλαδή η αντικατάστασή του χωρίς κόστος για αυτό είναι ακόμη μισός χρόνος), για τον πελάτη όμως η εγγύηση τρέχει σύμφωνα με την ημερομηνία αγοράς και είναι τα 2 χρόνια απλά το πληρώνει το κατάστημα.

όλα τα παραπάνω είναι τσεκαρισμένα από μένα πολλές φορές σε μεγάλα καταστήματα πχ ΠΛΑΙΣΙΟ όπου έγινε μια φορά μεγάλη μανούρα από μένα και τελικά δικαιώθηκα, εφόσον μίλησα με την κατασκευάστρια εταιρία και την προστασία του καταναλωτή και τελικά δικαιώθηκα, και από τότε δεν έχω αντιμετωπίσει ξανά πρόβλημα με τις εγγυήσεις σε κανένα κατάστημα, διότι ενημερώθηκα σχετικά και δεν μπορούν να με "ξεγελάσουν".

Last edited:
τόσα χρονια παρακολουθώ αυτήν την συζήτηση με τον χρόνο τις εγγύησης.

Το θέμα είναι ότι κανεις μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιάσει τον νομο που υποχρεώνει τον κατασκευαστή να δώσει 2 χρονια. Τουλάχιστον στα post που έχω διαβάσει.

Επι τη ευκαιρία έχω μια σκούπα στάχτης EINHELL BT-VC 500 και μου χάλασε το φίλτρο της. Αν και έψαξα δεν βρήκα ανταλλακτικό. Έχεις κανείς υπόψιν του τίποτα; Κάπου είχα διαβάσει και για μια πατέντα με μια φανέλα που την περνούσες πάνω από το φίλτρο για να μην στουπώνει από τη στάχτη αμέσως, άραγε να υπάρχει κάποιο προφίλτρο σαν αυτό που έβαλε στο λινκ ο diabolic;

Στο κατάστημα που το πήρες ρώτησες για ανταλλακτικό φίλτρο Χρήστο?
Πάρε και ένα τηλέφωνο στην αντιπροσωπεία γιατί έχω την εντύπωση από έναν κατάλογο που έπεσε τα χέρια μου πρόσφατα ότι είχαν ανταλλακτικά φίλτρα...

Να ελπιζουμε να μη μας κατσει... Αν μας κατσει, θα μαθουμε τους νομους και ολα.

Παντως αν μου αρεσει ενα εργαλειο (επωνυμο) δεν σκεφτομαι ποτε εγγυησεις και πιθανοτητες βλαβης. Ολα ειναι μεσα στο παιχνιδι.

Ισως η επιλογη καταστηματος αγορας να ειναι πιο σημαντικη απο οποιαδηποτε εγγυηση δινει ενα εργαλειο. Βλεπε amazon καθως και καποια καταστηματα στην Ελλαδα που ξεχωριζουν.

Το θέμα είναι ότι κανεις μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιάσει τον νομο που υποχρεώνει τον κατασκευαστή να δώσει 2 χρονια. Τουλάχιστον στα post που έχω διαβάσει.

http://europa.eu/youreurope/citizens/shopping/shopping-abroad/guarantees/index_el.htm

Ξέρω, ούτε εκεί αναφέρει το νόμο, αλλά ήταν το πιο εύκαιρο που είχα. Κάπου έχω αποθηκεύσει και το αντίστοιχο link με τον ελληνικό νόμο.

Και δεν πρόκειται, επειδή δεν υπάρχει. Εδώ μια φορά το ανάφερε η κοινοτική επίτροπος, την ρώτησα σε ποια κοινοτική οδηγία στηρίζει τα 2 χρόνια εγγύηση που είχε πει, και άρχισε το άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Δεν το ξανάπε βέβαια...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

http://europa.eu/youreurope/citizens/shopping/shopping-abroad/guarantees/index_el.htm

Ξέρω, ούτε εκεί αναφέρει το νόμο, αλλά ήταν το πιο εύκαιρο που είχα. Κάπου έχω αποθηκεύσει και το αντίστοιχο link με τον ελληνικό νόμο.

Καλά μην ψάχνεις τσάμπα. Το λινκ που έβαλες τα λέει λάθος. Ο νόμος είναι ο 3043/2002.
Καταλαβαίνεις ότι είναι παραπλανητικό όταν μιλάει για εγγύηση και γράφει αυτό:

Εντός έξι μηνών από την παραλαβή των εμπορευμάτων, θα πρέπει απλώς να αποδείξετε στον πωλητή ότι αυτά είναι ελαττωματικά ή δεν ανταποκρίνονται στην περιγραφή της διαφήμισης. Αλλά, μετά από έξι μήνες, στις περισσότερες χώρες της ΕΕ πρέπει επίσης να αποδείξετε εσείς οι ίδιοι ότι το ελάττωμα υπήρχε ήδη κατά την παραλαβή των εμπορευμάτων, για παράδειγμα, δείχνοντας ότι το ελάττωμα οφείλεται στη χαμηλή ποιότητα του υλικού που χρησιμοποιήθηκε.

Και δεν πρόκειται, επειδή δεν υπάρχει. Εδώ μια φορά το ανάφερε η κοινοτική επίτροπος, την ρώτησα σε ποια κοινοτική οδηγία στηρίζει τα 2 χρόνια εγγύηση που είχε πει, και άρχισε το άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Δεν το ξανάπε βέβαια...

Κι όμως, από τον νόμο 3043/2002 που όπως πολύ σωστά ανέφερες (και σε ευχαριστούμε για αυτό), το άρθρο 554 περί παραγραφής αναφέρει ρητά: "τα δικαιώματα του αγοραστή λόγω πραγματικού ελαττώματος ή έλλειψης συνομολογημένης ιδιότητας παραγράφονται μετά την πάροδο πέντε ετών για τα ακίνητα και δύο ετών για τα κινητά".

Λινκ για το νόμο εδώ:
http://www.efpolis.gr/el/library2.html?func=startdown&id=5

Η κοινοτική οδηγία είναι η 1999/43/ΕΚ όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων:

"ότι είναι σκόπιµο να περιορισθεί η περίοδος κατά την οποία ευθύνεται ο πωλητής για οποιαδήποτε έλλειψη συµµόρφωσης κατά την παράδοση των αγαθών· ότι τα κράτη µέλη µπορούν επίσης να προβλέπουν περιορισµό της περιόδου µέσα στην οποία οι καταναλωτές µπορούν να ασκήσουν τα δικαιώµατά τους, εφόσον αυτή η περίοδος δεν λήγει µέσα σε δύο έτη από τη στιγµή της παράδοσης· ότι όταν, σύµφωνα µε την εθνική νοµοθεσία, η έναρξη της παραγραφής δεν συµπίπτει µε την στιγµή της παράδοσης των αγαθών, ο συνολικός χρόνος της παραγραφής που προβλέπει το εθνικό δίκαιο δεν µπορεί να είναι συντοµότερος των δύο ετών από τη στιγµή της παράδοσης·"

Φτου με τα copy paste στο tablet δε γίνεται σωστά η δουλειά...

Εγώ ενημερώνω ότι έχω κάνει 2 αγωγές με αυτό τον νόμο, και τον έχω μάθει και από την καλή και από την ανάποδη. Σου παρέχει 2 χρόνια προστασία από ελάττωμα που υπήρχε κατά την παράδοση. Ουσιαστικά σου δίνει 6 μήνες. Μετά το εξάμηνο (και μέχρι 2 χρόνια από την παράδοση) πρέπει να αποδείξεις ότι το πρόβλημα υπήρχε στην παράδοση. Αν μπορείς (σπάνια μπορείς) σε καλύπτει.

Το θέμα μας όμως τι θα κάνει το μέλος με το εργαλείο της bosch που χάλασε σε 8 μήνες.

Το 554 Α.Κ. δίνει την εγγύηση παιδιά για δυο χρόνια , έχω ρωτήσει δικηγόρο. Πρέπει όμως να αποδείξεις ότι δεν δούλευες το μηχάνημα εκτός προδιαγραφών , και όσο απομακρύνεται ο χρόνος της ζημιάς από τον χρόνο αγοράς τα πράγματα δυσκολεύουν , δύσκολα Δικαστήριο να σε δικαιώσει .Υπάρχει και το θέμα αν συμφέρει να πας στα Δικαστήρια , για ένα μηχάνημα 200-300 ευρώ , όταν τα Δικαστικά είναι πολύ παραπάνω. Ρίξτε και μια ματιά εδώ : http://www.efpolis.gr/el/component/efaq/

Καλημερα,

Αν δε κανω λαθος εχω διαβασει πως ολα τα προιοντα που διατιθονται στην ΕΕ και φερουν την ενδειξη CE εχουν 2ετη εγγυηση ασχετα απο οτι μπορει να αναφερει ο κατασκευαστης-αντιπροσωπος για 1 ετος.
Η γραμματεια προστασιας του καταναλωτη θα σας δωσει λυση.
Στειλτε ενα μειλ διαμαρτυριας προς τον αντιπροσωπο και CC καντε την ΓΠΚ και θα δειτε.
Αποδεδειγμενο 3 φορες που ελεγαν μα και μου και ξερεις και δε μπορουμε σε εμενα και σε φιλο μου.

Υ. Γ. καλο θα ειναι για να μην χαλαμε το παρον ποστ αλλα και να ειναι ευκολο να βρεθει στο μελλον αυτη η υποθεση να ανοιχθει ενα νεο ποστ με θεμα Εγγυησεις και προβληματα και να μεταφερθουν εκει ολα τα ποστ αυτα.

Απάντηση: Re: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Η Ελλάδα εναρμονίστηκε στην Οδηγία 1999/44/ΕΚ του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου (25/5/1999), σχετικά με ορισμένες πτυχές της πώλησης και των εγγυήσεων καταναλωτικών αγαθών, με το ν. 3043/2002 (ΦΕΚ 192/Α/21.8.2002).

Αλλά όλο το σχετικό υλικό έχει αναρτηθεί και στο αντίστοιχο νήμα του forum, στην πρώτη σελίδα του οποίου αναφέρονται τα σχετικά άρθρα και οι διατάξεις.

Συμφωνώ με την πρόταση του Κυριάκου, ότι αυτό το υλικό πρέπει να είναι μαζεμένο, αλλά μάλλον πρέπει να μεταφερθούν όλα τα σχετικά posts στο παραπάνω νήμα και όχι να ανοίξουμε νέο.

Απάντηση: Re: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Ο χρόνος που έχεις για να δηλώσεις το εργαλείο και να επεκτείνεις την Εγγύηση στα τρία χρόνια από την ημερομηνία αγοράς είναι ένας μήνας.

Καλη η Neutechnik αλλα ερχεται δευτερη...μου εκλεψε την πατεντα :)))

12333958384_ddf722b0da_b.jpg