Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Ψυχοθεραπεία με ταυτόχρονα μπινελίκια λίγο δυσκολο.
Χαχαχαχαχα
Έτσι είναι...
Ακόμη και μια στο τόσο να κάνεις μια εργασία θέλεις να γίνει σωστά..!!!
Άμα είναι συχτηριζω δεν υπάρχει ψυχοθεραπεία...

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τους προλαλήσαντες.
Ψυχοθεραπεία είναι όταν δημιουργώ κάτι ή κάνω κάτι που μου άρεσει αν είναι να μου ανέβει η πίεση τοτε καλυτερα να κάθομαι στον καναπέ και να βλέπω τηλεόραση.
Οτιδήποτε με ταλαιπωρεί προσπαθω να το διορθώσω διαφορετικά το βγάζω από την καθημερινότητα και την ζωή μου.
Και επειδή δυστυχώς περνάν τα χρόνια πρέπει να μην μας ανεβαίνει... η πίεση
Κατα την γνωμη μου τα καλά εργαλεία κάνουν έναν μάστορα καλύτερο και πιο αποδοτικό

• Like
Reactions: Nektarios2015
Ωραία τα λέτε ....και αυτά που λέτε τα καταλαβαίνει και τα ξέρει και η κουτσή Μαρία .....αλλά από την άλλη εγώ δεν έχω αισθανθεί ποτέ να μου ανεβαίνει η πίεση γιατί το νοβοπάν κόπηκε δυο μοίρες στραβό... την επόμενη φορά το κόβω δύο μοίρες πιο μεγάλο και το διορθώνω και.....Ναι όταν κάνω ψυχοθεραπεία δεν με απασχολεί η τελειότητα ούτε η ταχύτητα το κάνω συνειδητά :cool: για να κατασκευάσω κάτι με τα χέρια μου και ας είναι και στραβό.
Όλα αυτά βέβαια θεωρητικά γιατί άμα χρειαστώ μια κοπή ακριβείας την κάνω στο πολύ ωραίο μου παγκοπρίονο και είμαι τζάμι.
Το δικό μου λοιπόν συμπέρασμα είναι γιατί να δώσεις ένα σκασμό λεφτά να πάρεις το top δισκοπρίονο και δεν τα δίνεις να πάρεις (ή ακόμα καλύτερα να κατασκευάσεις ) ένα παγκοπρίονο που που είναι πολύ καλύτερο.;):D

Και επειδή δεν πρόκειται να συμφωνήσει κανένας ....ας το αφήσουμε εδώ και πάμε πάρα κάτω με αγάπη. :cool:

Αυτος ο παππουλης κινεζος προεδρος εν ονοματι Deng Xiaoping αλλαξε τον τροπο σκεψης του δυτικου μαστορα ερασιτεχνη και μή. Το πετυχε με την οικονομικη μεταμορφωση της χωρας του.
Τι μπορουσε να αγορασει ενας μαστορας τις προηγουμενες δεκαετιες πριν την κινεζικη μαζικη παραγωγη; Κυριως γερμανικα ηλεκτρικα εργαλεια εβλεπα εγω ως παιδι, λιγα ιταλικα και ισως κανα αγγλικο (δεν ειμαι πολυ σιγουρος).
Τα διλληματα που γραφετε μας τα προκαλουν αυτοι. Αλλιως θα ειχαμε ολοι aeg, metabo, bosch και τυχον αλλες επωνυμες μαρκες που πτωχευσαν λογω των Κινεζων.

1516418_4.jpg

• Like
Reactions: panoss1
Και πριν τους κινέζους υπήρχαν οι 'κατώτερες' μάρκες, αμφισβητώ τις αλλαγές που έφερε ο Deng Xiaoping στον τρόπο σκέψης του δυτικού μάστορα & ερασιτέχνη... 😄...αφού κατά τη γνώμη μου δεν άλλαξε.
Αλλά ας μην κάνουμε το θέμα πολιτικό.

Πάντως εγώ συνεχίζω να ψάχνω το made in Germany ακόμη και στις Γερμανικές εταιρείες καθώς και αυτό δεν ισχύει πάντα. Γενικά είμαι υποστηρικτής των Ευρωπαϊκών προϊόντων.

Κατά τα άλλα αντιλαμβάνομαι πλήρως τι λέει ο @osatosa το έγραψα και αλλού ότι με τα εργαλεία υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις χωρίς να σημαίνει ότι είναι λάθος ή σωστό. Είναι όμως η επιλογή "μας" και αυτό τη κάνει σωστή μέχρι να αποδειχθεί αλλιώς.
Εγώ για παράδειγμα έχω έρωτα με τα εργαλεία και με κάνει πραγματικά χαρούμενο η απόκτηση ενός εργαλείου μιας "εξωτικής" μάρκας έστω και αν τα χρησιμοποιώ μόνο ερασιτεχνικά. Αυτή όμως όπως είπα... είναι η δική μου αλήθεια.

Ωραία τα λέτε ....και αυτά που λέτε τα καταλαβαίνει και τα ξέρει και η κουτσή Μαρία .....αλλά από την άλλη εγώ δεν έχω αισθανθεί ποτέ να μου ανεβαίνει η πίεση γιατί το νοβοπάν κόπηκε δυο μοίρες στραβό... την επόμενη φορά το κόβω δύο μοίρες πιο μεγάλο και το διορθώνω και.....Ναι όταν κάνω ψυχοθεραπεία δεν με απασχολεί η τελειότητα ούτε η ταχύτητα το κάνω συνειδητά :cool: για να κατασκευάσω κάτι με τα χέρια μου και ας είναι και στραβό.
Όλα αυτά βέβαια θεωρητικά γιατί άμα χρειαστώ μια κοπή ακριβείας την κάνω στο πολύ ωραίο μου παγκοπρίονο και είμαι τζάμι.
Το δικό μου λοιπόν συμπέρασμα είναι γιατί να δώσεις ένα σκασμό λεφτά να πάρεις το top δισκοπρίονο και δεν τα δίνεις να πάρεις (ή ακόμα καλύτερα να κατασκευάσεις ) ένα παγκοπρίονο που που είναι πολύ καλύτερο.;):D

Και επειδή δεν πρόκειται να συμφωνήσει κανένας ....ας το αφήσουμε εδώ και πάμε πάρα κάτω με αγάπη. :cool:
Νικολα δεν ειναι να συμφωνησει κανενας η οχι...ειναι μια προσωπικη σου καθαρα γνωμη και απολυτα σεβαστη...
Προφανως η παραπανω σκεψη δεν σε χαλαει πρακτικα οποτε μηδεν προβλημα θεωρω και για τους υπολοιπους.... ;)

Last edited:
  • Like
Reactions: nikfor and osatosa
Νίκο είναι καθαρά υποκειμενικό το θέμα όπως το γράφει και ο Κωστής. Δεν τίθεται θέμα να συμφωνήσουμε, ο καθένας έχει τις απόψεις του και με αυτές πορεύεται, συζήτηση κάνουμε.

Στην περίπτωση μου εαν κάνω κάτι πρόχειρο π.χ. ενα προσωρινό ράφι για την αποθήκη και θέλω να γίνει γρήγορα ίσως το να έχει 2 μοίρες απόκλιση δεν θα με πολυενδιαφέρει αφού θα είναι προσωρινό.
Όμως όταν φτιάχνω ενα έπιπλο για το σπίτι θα προσπαθήσω να έχω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια ώστε να ταιριάξουν τα ξύλα, και σε αυτή την περίπτωση εαν σε κάθε κόψιμο έχεις 2 μοίρες απόκλιση δεν πρόκειται να ταιριάξουν χωρίς διόρθωση. Και τέτοιου είδους διορθώσεις απαιτούν αρκετό χρόνο, γνώση, εργαλεία και προσπάθεια απο τον ήδη περιορισμένο που προσωπικά διαθέτω.
Αν σε αυτό συνυπολογίσεις το γεγονός οτι σαν άπειρος ερασιτέχνης θα έχω επιπλέον ατέλειες τότε ξεφεύγει το πράγμα.
Το να "πετάξω" το ξύλο και να κόψω το επόμενο σωστά το αποκλείω και το θεωρώ πεταμα χρημάτων.
Οπότε προσπαθώ να έχω όσο το δυνατόν καλύτερο και ποιοτικό εργαλείο αντέχει η τσέπη μου.
Όχι οτι αυτό με κάνει καλό μάστορα αλλά με κάνει πιο αποδοτικό και πιο γρήγορο και ίσως σε ενα βαθμό εν γένει λίγο καλύτερο.
Να το θέσω με ενα παράδειγμα, την ίδια τρύπα θα κάνεις με το τρυπάνι μπετού της parkside και την ίδια τρύπα θα κάνεις με το CYL 5 της Bosch;
Δεν είναι πιο γλυκό το bosch, δεν έχει μεγαλύτερη διάρκεια, δεν έχει μεγαλύτερη ακρίβεια, δεν είναι πιο γρήγορο; ❓

Θα συμφωνήσω με τον Στέφανο οτι η απόκτηση ενος ποιοτικού και επώνυμου εργαλείου μου δίνει μεγάλη χαρά, ικανοποίηση και "ασφάλεια" γνωρίζοντας οτι θα το έχω διαθέσιμο οταν θα χρειαστεί.
Υπάρχουν και κάποια αποθημένα απο τον πατέρα μου που είχε στην εργασία του την αφρόκρεμα των γερμανικών, κατά κύριο λόγο, εργαλείών και οργάνων μαζί με αρκετά facom, vogel, gedore κλπ οπότε όταν τα συναντώ μου γυρίζει λίγο το μάτι o_O και μου τρέχουν τα σάλια 🤪

Πάνω κάτω συμφωνώ με όλους νομίζω όπως όλοι.
Απλά άλλος αντέχει να κάτσει να διορθώσει το στραβό (που δεν θα είναι ένα και άλλος όχι).

Σίγουρα το να κατασκευάσω ένα παγκοπρίονο θα ήταν μεγάλη ευχαρίστηση αλλά για πολλούς λόγους δε με βολεύει (πρέπει να μεταφέρεται, να μαζεύεται κλπ κλπ).
Επίσης στην τελική δε ξέρω πόσο θα κόστιζε αν υπολογίσουμε και τις εργατο-ώρες που θα χρειαζόταν. Αφήστε που μένω επαρχία και για την κάθε περίεργη βίδα θα χρειαστώ πρέπει να κάνω 1 ώρα δρόμο να την αγοράσω.

Προτιμώ τις 5 ώρες που έχω την εβδομάδα να πώ στα παιδιά "τί θέλετε να φτιάξουμε σήμερα?? απο το να κάτσω 10-20-30 ώρες να παλεύω να φτιάξω τη βάση και τους φράχτες με την ακρίβεια ενός ακριβού.

Σχετικά με τα υπόλοιπα εργαλεία ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ με χαλάει απίστευτα όταν ο βιδολόγος του λιντλ βιδώνει την αυτοδιάτρυτη λες και έχω παρκινσον.
Οκ για 5-10 βίδες μικρό το κακό, αλλά αν είχα παραπάνω θα το έδινα δώρο στα παιδιά να πάρω ένα μπλεδάκι/κιτρινάκι όπως το σιδεράς μου να το χαίρομαι.
Να μήν αναφέρω για την επικινδυνότητα να φύγει και να κάνω ζημιά που πάλι θα βρίζω.

Ψυχοθεραπεία δε μπορούμε να κάνουμε σε ένα στρεσογόνο περιβάλλον (στραβές κοπές, στραβός βιδολόγος, ψαλίδα κήπου που δεν κόβει, σπαθόσεγα που βγάζει καπνούς :p και το χέρι μετά θέλει 2 μέρες να σταματήσει να τρέμει κλπ κλπ).
ΑΦΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να έχουμε το καλύτερο, το πληρώνουμε, κρατάει περισσότερο και βγάζει περισσότερη δουλειά και ευχαρίστηση.

Τώρα αν κάποιος για τον αλφα βήτα λόγο έχει άπλετο χρόνο τον καταλαβαίνω που δεν τον ενοχλούν αυτά που ενοχλούν εμένα :)

Μακάρι όταν φτάσω την ηλικία σας να μή με ενοχλούν και εμένα (αλλά να έχω μπλέ και κίτρινα εργαλεία :love: ).

• Like
Reactions: anastasg and nikfor
Οταν κοβετε μεγαλα μπουλονια-βιδες-ντιζες το παξιμαδι δεν μπορει να διορθωσει σωστα τα σπειρωματα γιατι δεν ειναι κοπτικο εξαρτημα. Ασε που πρεπει να λειανεις σε καμπυλες τις ακρες τις κοπής που ειναι το σωστο. Βιδωστε απο πριν μια εξαγωνη φιλιερα σαν της φωτο και μετα την κοπή θα λειανετε τις ακρες και θα ξεβιδωσετε την φιλιερα για να καθαρισει τα σπειρωματα. Λιγο ακριβουτσικες ειναι λογω εξαγωνου αλλά θα κρατησουν πολλα χρονια.
https://www.voelkel-shop.com/en/hexagon-die-nuts-din-382-hss-m.html

1.jpg

Οι φιλιέρες είναι αρκετά ακριβές και ειδικά της Voelkel και της SKC (εταιρίες που ιδιαιτέρως εκτιμώ στο είδος τους). Εγώ έχω βολευτεί αυτό το mini-set της Γερμανικής Bohrcraft, το οποίο είναι οικονομικό (συγκριτικά) και περιλαμβάνει τα βασικά μετρικά νούμερα φιλιερας και το μικρότερο νούμερο μανέλας (Φ25):

11659-0-600x600.jpg

το αντίστοιχο σετ της Voelkel με τα εξάγωνα (που ζαχάρωνα και ακόμα ζαχαρώνω) πάει στα διπλά τουλάχιστον χρήματα:

sechskant-schneidmutternsatz_49520.jpg

• Like
  • Love
Reactions: stfmich and nikfor
Να καταθέσω κι εγώ λίγες σκόρπιες προσωπικές απόψεις.

Κατ' αρχάς μαστόρεμα χωρίς βρισίδι είναι σαν να μ@μ@ς χωρίς να κουνιέσαι 😁😁😁 . Δεν λέει με τίποτα.

Κατά δεύτερον μπορεί να μας βολεύει, μπορεί να το επιζητούμε, μπορεί να μας συμφέρει το φθηνό αλλά σχεδόν πάντα το ακριβότερο θα είναι καλύτερο γιατί η αρχή βρίσκεται στην άλλη μεριά.
Το καλύτερο πάντα θα το κοστολογούμε περισσότερο. Πάντα, μα πάντα. Είτε βγάζουμε λεφτά, είτε φουσκώνουμε από περηφάνεια.

Κατά τρίτον. Τα εργαλεία δεν κάνουν τον μάστορα.
Όπως δεν κάνουν οι κιθάρες τον μουσικό, οι κατσαρόλες την μαγείρισα και τα παπούτσια τον αθλητή.
Αυτούς τους κάνει η ψυχή, το ταλέντο, το μεράκι και πολλές φορές η εμπειρία.
Τα καλά εργαλεία απλώς κατεβάζουν τους χρόνους, αυξάνουν την παραγωγή και τις περισσότερες φορές δίνουν μεγαλύτερη ασφάλεια.
Θεμιτά φυσικά και αυτά αλλά όχι το παν.

1ον βρισίζι για κάτι νέο όμως. Όχι γιατί το χειροπρίονο δεν κόβει ούτε φελιζόλ!
2ον (y)(y)(y)
3ον (y)(y)(y)
Για την ασφάλεια προσπαθώ να είμαι στο μέγιστο άκρο. Ταυτόχρονα μαθαίνουν απο εμένα παιδιά δημοτικού οπότε κατ'επέκταση η νοοτροπία αυτή απλώνεται σε πολλές πτυχές της ζωής.

Καλη η ιδεα για φιλιερα αντι παξιμαδιου πανω στη βιδα.
Ομως για να περαστει/να βιδωσει η φιλιερα στην βιδα που προκειται να κοπει, πρεπει πρωτα να ....μπορει να περαστει στην βιδα!

Με αλλα λογια οι τσιπικες/κινεζικες φιλιερες μπορει να μην βιδωνουν πανω στις βιδες καθως απαιτειται μεγαλη ακριβεια στις κοπτικες ακρες για να περασουν ομαλα το σπειρωμα.

Πχ. οι φιλιερες Voelkel δεν εχουν θεμα να περασουν και να βιδωθουν στις αντιστοιχες μετρικες βιδες. Απο την αλλη, οι φιλιερες της Parkside (αρκετα μεγεθη) στο πληρεστατο και VFM κατα τα αλλα σετακι που κυκλοφορησε πριν καιρο, δεν βιδωνουν.

Εδω βλεπουμε με Χ τις ελατωματικες φιλιερες της Powerfix που δεν βιδωνουν στις βιδες οπως βιδωνουν οι φιλιερες της Voelker.
qrQFtsHh.jpg

Eιναι θεμα ποιοτικου ελεγχου, καθως σε καποιες φιλιερες του σετ, για καποια εκατοστα του χιλιοστου, δεν υπαρχει η ακριβεια που απαιτειται.
Ευτυχως η αστοχια ειναι μικρη οποτε σε μια βιδα/αξονα πχ Μ4 που ανοιγει σπειρωμα η φιλιερα Powerfix, μπορει να βιδωθει το αντιστοιχο παξιμαδι.
Oμως η ιδια φιλιερα Μ4 δεν βιδωνει σε μια βιδα Μ4 εκτος και εαν εχει ανοιξει το σπειρωμα η ιδια φιλιερα.

Η KREG άρχισε πλέον να "εμφανίζεται" σε πολλά καταστήματα της Ελλάδος. Εδώ ένα σετάκι τρυπήματος μεντεσέδων.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: stfmich
Χαιρετώ..
Έχει κάποιος να προτείνει μηχάνημα συγκόλλησης πλαστικών σωλήνων;
Είχα κατασταλάξει στο super ego αλλά το έψαξα λίγο και προς τα έξω και δεν λέει και πολλά από ότι διαβάζω..
Από την άλλη το rothenberger, είναι πανάκριβο..
Επαγγελματική χρήση

οταν δεν ξερεις τι να παρεις, ασχετα απο το ειδος του εργαλειου, παντα κοιτας ingco-total
με μια γρηγορη ματια εισαι στα 50-60 ευρω . πολυ φθηνοτερα απο τα επαγγελματικα και αυτο που λες και φαινεται να κανει καλη δουλεια

οταν δεν ξερεις τι να παρεις, ασχετα απο το ειδος του εργαλειου, παντα κοιτας ingco-total
με μια γρηγορη ματια εισαι στα 50-60 ευρω . πολυ φθηνοτερα απο τα επαγγελματικα και αυτο που λες και φαινεται να κανει καλη δουλεια

Έχω δει τα συγκεκριμένα..
Αλλά αν σε προδώσει πάνω σε δουλειά ποιος θα φταίει;
Αυτό ή εσύ;

εεε.. αμα εισαι επαγγελματιας φυσικα καποια στιγμη θα ξηλωθεις :)
και πρεπει να ξηλωθεις!
μεχρι τοτε, τουτο εδω μπορει να κανει δουλιτσα

εεε.. αμα εισαι επαγγελματιας φυσικα καποια στιγμη θα ξηλωθεις :)
και πρεπει να ξηλωθεις!
μεχρι τοτε, τουτο εδω μπορει να κανει δουλιτσα
Είμαι ερασιτέχνης που σκοπεύω να γίνω επαγγελματίας, αλλά η συζήτηση θα πάει πάλι σε αυτά που λέγανε τα παιδιά προχτές εδώ περί εργαλείων κλπ 😅😅