Αντρέα καλώς ήλθες.
Να σου γράψω κι εγώ τη γνώμη μου.
- Το βήμα το έχεις κάνει ήδη, αλλιώς δεν θα ρώταγες
- Ο χώρος είναι όντως μικρός. Δυσκολα θα μπορέσεις να επεξεργαστείς μεγάλα κομμάτια. Φτιάξε ένα στέγαστρο στο μπαλκόνι να μην έχεις πρόβλημα με τη βροχή και μια καλή σκούπα να απορροφά όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες πριονιδίου για να μην γεμίζεις τον τόπο..
- Πρέπει να αποφασίσεις αν θα ασχοληθείς με σκοπό την προσωπική σου ευχαρίστηση ή θα κάνεις (την όποια) παραγωγή.
Εγώ το κάνω για την ευχαρίστηση και σιγά σιγά φτάνω στο αντίθετο άκρο οπότε η δικιά μου άποψη είναι... μην πάρεις τίποτε απ' όλα αυτά.
Πάρε 5-6 διαφορετικά είδη πλάνης, 3-4 πριόνια, σκαρπέλα, μέγγενη ξυλουργού και κόψε τα πολλά πολλά με τον ηλεκτρισμό. Ορισμένες εργασίες θα σου παίρνουν το τριπλάσιο χρόνο για να τις διεκπαιρεώσεις αλλά και η ευχαρίστηση θα είναι ανάλογη.
Αν όμως πας για «παραγωγή» τα ηλεκτρικά εργαλεία είναι απαραίτητα. Κατά τη γνώμη μου διέθεσε όσο περισσότερα μπορείς για ένα καλό παγκοπρίονο κι ας χρειαστεί να αφήσεις για αργότερα τα υπόλοιπα εργαλεία. Μετά ένα καλό φαλτσοπρίονο για χοντρά κομμάτια που δεν μπορεί να κόψει το παγκοπρίονο, μετά η σέγα (που είναι για συγκεκριμένες εργασίες αλλά και πιο φθηνή σε σχέση με τα υπόλοιπα) και μετά το ρούτερ. Το τελευταίο είναι πολύ καλό εργαλείο και ανεβάζει τις κατασκευές σου πολλά επίπεδα αλλά είναι για «καλιτεχνίες» Αν δεν μπορείς να κόψεις ένα ξύλο ίσια ή οι γωνίες βγαίνουν από 10 μέχρι 110 μοίρες το ρούτερ θα το φάει η σκόνη. Για να το χρησιμοποιήσεις είναι προϋπόθεση οτι τα υπόλοιπα εργαλεία έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους. Ένα έπιπλο χωρίς διακοσμητικά παραδίδεται, ένα έπιπλο σαν τον πύργο της Πίζας όχι. Το εβδομήτα τοις εκατό των εργασιών κοπής μπορούν να γίνουν άνετα και καλά στο παγκοπρίονο. Γι αυτό πάρε το καλύτερο που σηκώνει η τσέπη σου. Θα γλιτώσεις πολύ κόπο, χρόνο και χρήμα.
- Ο κυριότερος λόγος που οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν πολύ κόντρα πλακέ είναι ένας. Κατανάλωση. Όποτε γουστάρεις το τρυπάς - το πετάς - το καίς - το σπάς και παίρνεις άλλο. Με το ξύλο - και ειδικά το καλό - δεν το κάνεις αυτό. Φυσικά έχει κι άλλα καλά το κόντρα πλακέ και όλα τα συναφή (mdf - osb κ.λ.π.) αλλά ΔΕΝ έχουν τα νερά του ξύλου.
Η αλήθεια είναι οτι τα έπιπλα από ξύλο είναι το κάτι άλλο αλλά πολές φορές το κόστος ανεβαίνει πολύ. Το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι το να χρησιμοποιείς αυτό που πρέπει, εκεί που πρέπει. Ξύλο για έπιπλα εσωτερικού χώρου, mdf για εσωτερικές επιφάνειες, κ/π και osb για αντοχή κ.λ.π.
Οτι κι αν αποφασίσεις, καλή συνέχεια σου εύχομαι.