Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Με τραβηξε το λινκ με την εικονα μεσα.
Τωρα ειδα το λινκ του αμαζον.

Οντως φαινεται πιο "ποιοτικο" αλλα θα το φοβομουν να ερθει απο Αμερικη λογω φορων.

Υ.Γ. Μολις ειδα οτι ειναι στα 75 ευρω με τους φορους.

Last edited:
Eχει κυικλοφορησει προσφατα μια νεα σειρα δισκων απο την DEWALT, η σειρα ΕLITE, που ειναι κορυφαιας ποιοτητος και αντοχης.

Dewalt-Elite-Series-Power-Tool-Accessory-Features.jpg

Η σειρα περιλαμβανει σχεδον ολων των ειδων τα βασικα κοπτικα.

Dewalt-Elite-Series-Construction-Blades.jpg

Ειδικα για τον δισκο κοπης ξυλου, η Dewalt κανει μια επιθετικη ανακοινωση στους αντιστοιχους δισκους DIABLO υποστηριζοντας οτι εχει μεχρι και διπλασια αντοχη: "Dewalt makes a very bold claim, that their Elite Series 24T circular saw blade delivers up to 2X the life compared to Diablo’s saw blade."

Dewalt-Elite-Circular-Saw-Blade-vs-Diablo-More-Linear-Cutting-Banner.jpg

Eδω το δισκακι της Dewalt
Dewalt-Elite-Circular-Saw-Blade-at-Lowes.jpg

Διαφημιζοντας την ανωτεροτητα του δισκου σε σχεση με τον αντιστοιχο Diablo!
Dewalt-Elite-Circular-Saw-Blade-Lowes-Display.jpg

Καποιοι στα σχολια στο παραπανω λινκ εκφραζουν την απορια γιατι η Dewalt δεν κανει καποια συγκριση με την Milwaukee και τους αντιστοιχους δισκους μιας και η Μilwaukee ειναι ο κυριος ανταγωνιστης της Dewalt. Το πιθανοτερο, αν οχι σιγουρο, ειναι οτι η σειρα Elite να ειναι ανωτερη των δισκων της Milwaukee. Δεν ειδα ομως καποιον να απανταει οτι εαν η Dewalt κανει ενα τετοιο λαθος και τα βαλει εναντιον της Μilwaukee για τα κοπτικα, τοτε καλλιστα η Milwaukee μπορει να κανει το ιδιο για τα εργαλεια, οπου η πλειονοτητα ειναι ανωτερα της Dewalt...

Αξιόλογη σειρά φαίνεται . Σ' ευχαριστούμε που ότι νέο και ενδιαφέρον έχεις το μοιράζεσαι (όπως πάντα) μαζί μας.

Υ.Γ. κανονικά αυτά πρέπει να τα δημοσιεύει ο φαν της συγκεκριμένης εταιρείας. ονόματα δεν λέμε...

Ευχαριστούμε Μιχάλη...
Υπάρχει και η σειρά expert της Bosch...που εξίσου υπόσχονται πολλά..

Να κάνω το βήμα;

Χαιρετώ την παρέα σας!
Δεν ξέρω αν είναι το κατάλληλο νήμα αλλά θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας για το τι σκέφτομαι να κάνω:

Ενώ έχω κάνει πολλές κατασκευές με μελαμίνη (βιβλιοθήκες, κουζίνες, ντουλάπες), λέω να κάνω το επόμενο βήμα και να πάω σε projects επιπλοποιίας
Ήθελα να σας κάνω όμως κάποιες ερωτήσεις γιατί δεν γνωρίζω και πολλά

1) Χώρος: έχω 2-3 τετραγωνικά στην αποθήκη με κοινόχρηστη αυλή δίπλα της και 8 τετραγωνικά στο μπαλκόνι. Είναι μικρός;

2) Εργαλεία: έχω δικά μου δραπανοκατσάβιδο, impact drill, orbit sander. Καταλαβαίνω ότι χρειάζονται circular saw, σέγα, router για αρχή.
α) Τι να επιλέξω; Να περιμένω τις κατά καιρούς προσφορές του Lidl ή να πάω σε Bosch κατευθείαν ή κάτι άλλο ( κινεζιες ali)? Το ρωτάω σε ότι έχει να κάνει σε θέματα value for money, ποιότητας, support.
β) Και έστω ότι τα πάρω αυτά, θα μπορώ να κόψω ένα ξύλο σωστά με ακρίβεια ή θα παιδεύομαι μετά στην συναρμολόγηση? Αν δοκιμάσω να φτιάξω diy πάγκο για δισκοπρίονο - router θα έχω καλά αποτελέσματα ή χρειάζεται αναγκαστικά να πάρω π.χ. table saw ή mitre saw?

3) Ξύλα: Βλέπω στο youtube ότι οι αμερικάνοι δουλεύουν πολύ το κόντρα πλακέ. Εδώ τι επιλογές από ξύλα έχουμε, (από ότι κατάλαβα το mdf κάνει πολύ σκόνη…). Τα softwoods δουλεύονται καλά ;

Ευχαριστώ
Ανδρέας

Καλως ηρθες

Ελαχιστα ειναι τα εργαλεια απο Κινα που αξιζουν
Για δισκοπριονο ή θα αγορασεις το φτηνο αλλά καλο parkside ή ενα Bosch
Θα χρειαστεις τουλαχιστον ενα ρουτερ, που πχ με τα bit με ρουλεμαν κανεις τη δουλεια σου πιο ευκολη
Καλο θα ηταν να εχεις ενα παγκοπριονο, ειτε το αγορασεις ειτε το φτιαξεις μονος σου. Η ιδικατασκευη ομως εχει αρκετες λεπτομερειες και κολπακια για να ειναι αξιοπρεπες. Πολλοι εχουμε φτιαξει diy παγκοπριονο.

• Like
Reactions: andress
Ανδρέα καλώς όρισες.
Με βάση αυτά που γράφεις έχεις εμπειρία από κατασκευές.
Με βάση τα εργαλεία που διαθέτεις υποθέτω ότι αγόραζες κομμένη ξυλεία.
Θεωρητικά μπορείς να συνεχίσεις με αυτόν τον τρόπο ώστε να αποφύγεις ή να αναλάβεις τα έξοδα.
Θεωρητικά ακόμη και φθηνά μηχανήματα να έχεις όλα διορθώνονται με προσπάθεια, χρόνο και κόπο.
Την οικονομική σου ευχέρεια την γνωρίζεις εσύ για να κρίνεις αν θα πάρεις κινέζικα, Parkside ή ποιοτικά εργαλεία όπως Bosch.
Ότι και να πάρεις στην πλειονότητα των περιπτώσεων η τιμή ανταποκρίνεται στην ποιότητα του εργαλείου.
Το θέμα είναι να έχεις ή να βολέψεις τα εργαλεία δτον χώρο σου.
Στην θέση σου τόλμησα πριν μερικούς μήνες και δεν το έχω μετανιώσει, τα παιδιά εδώ είναι θησαυρός γνώσεων και χαρακτήρες διαμάντια οπότε θα πρότεινα να το τολμήσεις.

Αντρέα καλώς ήρθες.

Να κάνω το βήμα;
Να το κάνεις. Και όλοι όχι να σου λέγαμε, από την στιγμή που κόλλησες το μικρόβιο (προηγούμενες κατασκευές, ψάξιμο στο φόρουμ) θα το έκανες έτσι κι αλλιώς.

1) Χώρος: έχω 2-3 τετραγωνικά στην αποθήκη με κοινόχρηστη αυλή δίπλα της και 8 τετραγωνικά στο μπαλκόνι. Είναι μικρός;
Η αποθήκη είναι υπερβολικά μικρή για επιπλοκατασκευές- κατάλληλη περισσότερο για αποθήκευση των εργαλείων. Προσανατολίσου προς το μπαλκόνι με φορητές λύσεις που θα απλώνεις για τις δουλειές και θα μαζεύεις όταν τελειώνεις.
2) Εργαλεία: έχω δικά μου δραπανοκατσάβιδο, impact drill, orbit sander. Καταλαβαίνω ότι χρειάζονται circular saw, σέγα, router για αρχή.
Ξεκίνα με το ψάξιμο για δισκοπρίονο (circular saw) και μετά για ρούτερ. Από τα συμπεράσματα του φόρουμ είναι ότι το δισκοπρίονο του λιντλ έχει βγει καλό οπότε αν έχεις περιορισμό στο μπάτζετ, κοιτάς προς τα εκεί. Και τα δύο είναι εργαλεία που αξίζει να είναι καλά - όχι ντε και καλά να είναι ακριβά, αρκεί να κόβουν καλά. Στην συνέχεια βάλε στο πρόγραμμα να προμηθευτείς για τα παραπάνω, έναν καλό δίσκο και μερικά αξιοπρεπή μπιτάκια (αφού μάθεις τα βασικά με τα μαμίσια κοπτικά).

β) Και έστω ότι τα πάρω αυτά, θα μπορώ να κόψω ένα ξύλο σωστά με ακρίβεια ή θα παιδεύομαι μετά στην συναρμολόγηση? Αν δοκιμάσω να φτιάξω diy πάγκο για δισκοπρίονο - router θα έχω καλά αποτελέσματα ή χρειάζεται αναγκαστικά να πάρω π.χ. table saw ή mitre saw?
Ο DIY πάγκος ρούτερ είναι εύκολο πρότζεκτ και μπορείς να καταφέρεις πολλά με ελάχιστο κόπο/κόστος. Το δισκοπρίονο πάγκου (table saw) είναι πιο δύσκολη υπόθεση και θέλει ψάξιμο. Ξεκίνα με κάτι τέτοιο που είναι πιο απλό, ασφαλές και θα σε προχωρήσει πολύ:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

3) Ξύλα: Βλέπω στο youtube ότι οι αμερικάνοι δουλεύουν πολύ το κόντρα πλακέ. Εδώ τι επιλογές από ξύλα έχουμε, (από ότι κατάλαβα το mdf κάνει πολύ σκόνη…).
Ξεκίνα με απλά προτζεκτάκια από κόντρα πλακέ σιμύδας και από σουηδική ελάτη. Είναι και τα δύο σχετικά φτηνά και μπορείς να τα συνδυάσεις μαζί (πχ με το σουηδικό να καλύψεις τα σόκορα του κόντρα πλακέ). Επίσης είναι και τα δύο πανέμορφα υλικά. Τα υπόλοιπα (ακριβότερα) ξύλα άσε τα μέχρι να αποκτήσεις κάποια εμπειρία.
Τα mdf και οι μελαμίνες βγάζουν άσχημη σκόνη (χημικά) κατά την επεξεργασία και έχουν διάφορα άλλα προβλήματα. Επίσης, δεν συγκρίνονται με την φυσική ομορφιά του φυσικού ξύλου. Θσ σου πρότεινα σε πρώτη φάση να μην ασχοληθείς.

Τέλος, έχε υπόψη ότι δισκοπρίονο και ρούτερ είναι επικίνδυνα εργαλεία που μπορούν να σε σακατέψουν (φαντάζομαι το ξέρεις ήδη). Θέλουν κάποιο διάβασμα και προσεκτικά βήματα στην αρχή. Αυτά, και εδώ είμαστε για τα υπόλοιπα :)

Αντρέα καλώς ήλθες.

Να σου γράψω κι εγώ τη γνώμη μου.

- Το βήμα το έχεις κάνει ήδη, αλλιώς δεν θα ρώταγες :)

- Ο χώρος είναι όντως μικρός. Δυσκολα θα μπορέσεις να επεξεργαστείς μεγάλα κομμάτια. Φτιάξε ένα στέγαστρο στο μπαλκόνι να μην έχεις πρόβλημα με τη βροχή και μια καλή σκούπα να απορροφά όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες πριονιδίου για να μην γεμίζεις τον τόπο..

- Πρέπει να αποφασίσεις αν θα ασχοληθείς με σκοπό την προσωπική σου ευχαρίστηση ή θα κάνεις (την όποια) παραγωγή.
Εγώ το κάνω για την ευχαρίστηση και σιγά σιγά φτάνω στο αντίθετο άκρο οπότε η δικιά μου άποψη είναι... μην πάρεις τίποτε απ' όλα αυτά.
Πάρε 5-6 διαφορετικά είδη πλάνης, 3-4 πριόνια, σκαρπέλα, μέγγενη ξυλουργού και κόψε τα πολλά πολλά με τον ηλεκτρισμό. Ορισμένες εργασίες θα σου παίρνουν το τριπλάσιο χρόνο για να τις διεκπαιρεώσεις αλλά και η ευχαρίστηση θα είναι ανάλογη.
Αν όμως πας για «παραγωγή» τα ηλεκτρικά εργαλεία είναι απαραίτητα. Κατά τη γνώμη μου διέθεσε όσο περισσότερα μπορείς για ένα καλό παγκοπρίονο κι ας χρειαστεί να αφήσεις για αργότερα τα υπόλοιπα εργαλεία. Μετά ένα καλό φαλτσοπρίονο για χοντρά κομμάτια που δεν μπορεί να κόψει το παγκοπρίονο, μετά η σέγα (που είναι για συγκεκριμένες εργασίες αλλά και πιο φθηνή σε σχέση με τα υπόλοιπα) και μετά το ρούτερ. Το τελευταίο είναι πολύ καλό εργαλείο και ανεβάζει τις κατασκευές σου πολλά επίπεδα αλλά είναι για «καλιτεχνίες» Αν δεν μπορείς να κόψεις ένα ξύλο ίσια ή οι γωνίες βγαίνουν από 10 μέχρι 110 μοίρες το ρούτερ θα το φάει η σκόνη. Για να το χρησιμοποιήσεις είναι προϋπόθεση οτι τα υπόλοιπα εργαλεία έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους. Ένα έπιπλο χωρίς διακοσμητικά παραδίδεται, ένα έπιπλο σαν τον πύργο της Πίζας όχι. Το εβδομήτα τοις εκατό των εργασιών κοπής μπορούν να γίνουν άνετα και καλά στο παγκοπρίονο. Γι αυτό πάρε το καλύτερο που σηκώνει η τσέπη σου. Θα γλιτώσεις πολύ κόπο, χρόνο και χρήμα.

- Ο κυριότερος λόγος που οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν πολύ κόντρα πλακέ είναι ένας. Κατανάλωση. Όποτε γουστάρεις το τρυπάς - το πετάς - το καίς - το σπάς και παίρνεις άλλο. Με το ξύλο - και ειδικά το καλό - δεν το κάνεις αυτό. Φυσικά έχει κι άλλα καλά το κόντρα πλακέ και όλα τα συναφή (mdf - osb κ.λ.π.) αλλά ΔΕΝ έχουν τα νερά του ξύλου.
Η αλήθεια είναι οτι τα έπιπλα από ξύλο είναι το κάτι άλλο αλλά πολές φορές το κόστος ανεβαίνει πολύ. Το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι το να χρησιμοποιείς αυτό που πρέπει, εκεί που πρέπει. Ξύλο για έπιπλα εσωτερικού χώρου, mdf για εσωτερικές επιφάνειες, κ/π και osb για αντοχή κ.λ.π.

Οτι κι αν αποφασίσεις, καλή συνέχεια σου εύχομαι.

Last edited:
Πάρε 5-6 διαφορετικά είδη πλάνης, 3-4 πριόνια, σκαρπέλα, μέγγενη ξυλουργού και κόψε τα πολλά πολλά με τον ηλεκτρισμό. Ορισμένες εργασίες θα σου παίρνουν το τριπλάσιο χρόνο για να τις διεκπαιρεώσεις αλλά και η ευχαρίστηση θα είναι ανάλογη.
Αποστόλη, κατ' αρχάς respect για το θέμα τις επεξεργασίας με εργαλεία στο χέρι - είναι λίγο παραμελημένος αυτό ο τομέας στο φόρουμ μας. Αν δεν βαριέσαι, γράψε κάποια στιγμή δυο λόγια για τις πλάνες (πχ στο νήμα "εργαλεία χειρός") έτσι για να μαθαίνουμε.
Θα σου γράψω και έναν αντίλογο για ορισμένα από αυτά που γράφεις:
-Το ρούτερ δεν είναι μόνο για καλλιτεχνίες. Είναι βασικό εργαλείο και με αυτό θα κάνεις πατούρες, εσοχές, ισιώματα και πόσα άλλα. Μόνο το στρογγύλεμα των ακμών να βάλεις, που είναι στάνταρ διαδικασία σε κάθε ξυλοκατασκευή, θα το χρειαστείς σαν εργαλείο.
-Το κόντρα πλακέ έχει τα νερά του ξύλου (στις μεγάλες επιφάνειες). Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για έπιπλα αν το συνδυάσεις με μασίφ ξύλο για να κρύψεις τα σόκορα. Έχει διάφορες ποιότητες (και τιμές) ανάλογα με το τι θες να φτιάξεις. Μην το βάζεις στην ίδια κατηγορία με mdf-osb που είναι τελείως άλλη ιστορία.

• Like
Reactions: andress
Στο τελευταιο θα συμφωνησω κι εγω. Δεν συγκρινεται, βεβαια, το κπ με ενα ωραιο ξυλο (ή και με τα νερα του απλου ελατοπευκου, που εμενα προσωπικα μου αρεσουν πολυ), αλλα ενιοτε εχει κι αυτο το κατιτις του.
Σε ενα "learning tower" που εφτιαξα της μικρης, με μεγαλες καθετες επιφανειες κπ (απλο, απο leroy), μια χαρα νερα ειχε, παντα για "βιομηχανικο" προϊον. Αξιοπρεπεστατα για κουζινα, οπου και ειναι συνηθως. Και, φυσικα, αναδειχθηκαν με το βερνικακι που εβαλα.
Ισως, βεβαια, σταθηκα τυχερος.

Έχω καιρό να ψωνίσω κ/π στο Leroy, αλλά παλιά είχε το Okoume που είναι καλό - δεν το λες και "απλό". Οι κουζίνες συνήθως δεν έχουν κόντρα πλακέ, έχουν μελαμίνες για τα κουτιά και μελαμίνη ή mdf για τα πορτάκια.

Δημήτρη,
δεν γράφω ακόμα κάτι για τα εργαλεία χειρός που χρησιμοποιώ γιατί κι εγώ μόλις εδώ και λίγο καιρό άρχισα να μπαίνω σε αυτό το «μονοπάτι». Η εμπειρία και η γνώμη που έχω επί του παρόντος δεν αρκεί για να γράψω κάτι αξιοπρεπές. Επιφυλάσσομαι λοιπόν να γράψω κάτι όταν θα αξίζει να διαβαστεί. Και εγώ έχω το κακό οτι οι κατασκευές μου αργούν πάρα πολύ γιατί αυτό είναι το χόμπι μου κι όχι η δουλειά μου. Για να καταλάβεις, φτιάχνω μία παπουτσοθήκη και δεν την έχω τελειώσει εδώ και 6 μήνες...

Για το ρούτερ δεν θα διαφωνήσω, μπορεί να κάνει αρκετές εργασίες και καλά. Αλλά πιστεύω οτι για τις περισσότερες από αυτές το παγκοπρίονο τις κάνει πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Δυστυχώς βέβαια και πιο επικίνδυνα. Άποψή μου, όχι σώνει και καλά σωστή.

Το κόντρα πλακε έχει νερά αλλά σε καμμία περίπτωση δεν φτάνει την ομορφιά των ξύλων. Σε αυτό είμαι λίγο περισσότερο απόλυτος.:)

• Like
Reactions: dk31