Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Αξιος

Ναι μου εχει έρθει μια όρεξη και σπαταλάω τα ΣΚ μου ετσι...

Ειδικά όταν ο "μάστορας" μου ζήτησε 550 ευρω...

110 το πολυκαρβονικο, και κανα 50αρι οι αλουμινογονιες, οι σύνδεσμοι, τρυπανοβιδες, ουπατ, λαμαρινοβιδες...

Θέλω να τρυπήσω πλακάκια μπάνιου για πετσετοκρεμάστρα. Το θέμα ειναι ότι τα πλακάκια αυτα ειναι πολυ σκληρά (ο μάστορας όταν τα τοποθετούσε τα έκοβε με κόφτη νερού και οχι με τον κλασσικό κόφτη πλακιδίων) και έχω καταστρέψει αρκετά τρυπάνια. Έχετε να μου προτείνετε κάτι αξιόπιστο που να μην καίγεται με το παραμικρό; Κάτι απλα της Bosch δεν άντεξαν ούτε για δυο τρύπες!

παρε ενα ατσαλοκαρφο και με ενα σφυρι καρφωσε το λιγο στο πλακακι ωστε να κανεις υποδοχη στο τρυπανι σου. προσεχε μην φυγει το σφυρι πανω στο πλακακι.

Θέλω να τρυπήσω πλακάκια μπάνιου για πετσετοκρεμάστρα. Το θέμα ειναι ότι τα πλακάκια αυτα ειναι πολυ σκληρά (ο μάστορας όταν τα τοποθετούσε τα έκοβε με κόφτη νερού και οχι με τον κλασσικό κόφτη πλακιδίων) και έχω καταστρέψει αρκετά τρυπάνια. Έχετε να μου προτείνετε κάτι αξιόπιστο που να μην καίγεται με το παραμικρό; Κάτι απλα της Bosch δεν άντεξαν ούτε για δυο τρύπες!

Θα ζητησεις τρυπανακια καρβιδιου.
Βαλε ταινια για να μη σου γλυστραει το τρυπανι πανω στο σμαλτο και τρυπα με νορμαλ ταχυτητα. Για να μην ζεστενεται το πλακακι και το τρυπανι, ριχνε με ενα σφουγγαρακι νερο καθε λιγο και λιγακι στην τρυπα.
Μπορεις να αρχισεις την τρυπα με μικροτερο τρυπανακι ~2μμ και μολις περασεις το σμαλτο του πλακακιου βαζεις το μεγαλυτερο.

Δεν γίνεται, εκει που πρέπει να μπει ειναι μόνο πλακακι. Μακάρι να ήταν τόσο απλό

Κακό αυτό, τότε παίρνεις τρυπανάκι σαν αυτό που σου έβαλε ο φίλος από πάνω..

παρε ενα ατσαλοκαρφο και με ενα σφυρι καρφωσε το λιγο στο πλακακι ωστε να κανεις υποδοχη στο τρυπανι σου. προσεχε μην φυγει το σφυρι πανω στο πλακακι.

Ποτέ αυτό αν υπάρχει έστω και μικρό κενό στην κόλα το πλακάκι θα ραγίσει και ας είναι και το πιο σκληρό, καλύτερα να βάλει το τρυπανάκι με το πλάι και να φάει το σμάλτο σιγά σιγά και μετά τρυπάει κανονικά..

Ωραιος!
Πως τα βολεψες με τη ρηση? Που το στηριξες? Στο πανω μπαλκονι?

Ωραιος!
Πως τα βολεψες με τη ρηση? Που το στηριξες? Στο πανω μπαλκονι?

Χρησιμοποίησα σαν οδηγό το γεισο.
Στην μια άκρη στο πάνω του μέρος, στο άλλο του στο κάτω

Παιδια σας ευχαριστω για το χρόνο και τις απαντήσεις σας, θα δοκιμάσω τα τρυπάνια που μου προτείνατε

Re: Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

To parkside dremel που έχει το lidl αυτή την εβδομάδα λέει τίποτα? ή είναι πολύ μικρή η ισχύς του και οι στροφές (22 W αντί για 130 W και μέγιστο 20000 στροφές αντί για 33000)?
20 ευρώ βέβαια είναι τιμή χώμα...

Eιναι συσκευη χαραξης και μοντελισμου. Αν την δεις αποκλειστικα σαν τετοια, τα 22w ειναι πραγματικα υπερ αρκετα.

Επισης μπορεις να κανεις ολα τα πραγματα που κανεις με τα μεγαλυτερα rotary με καποιους λογικους περιορισμους φυσικα.

Πας το ιδιο ταξιδι και με φιατακι και με πορσιδι αρκει να γνωριζεις τις αντοχες και τα ορια του καθενος.

Η τιμη βεβαια ειναι οντως χωμα και σιγουρα αξιζει την δοκιμη.

Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Παιδια σας ευχαριστω για το χρόνο και τις απαντήσεις σας, θα δοκιμάσω τα τρυπάνια που μου προτείνατε

Εχω αυτά τα τρυπανάκια και τα έχω χρησιμοποιήσει για κάποιες τρύπες σε πλακάκι όχι και ιδιαίτερα σκληρό. Δεν είναι κακά αλλά μην περιμένεις θαύματα, θέλει υπομονή και οπωσδήποτε σφουγγαράκι με νερό.

Re: Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Εχω αυτά τα τρυπανάκια και τα έχω χρησιμοποιήσει για κάποιες τρύπες σε πλακάκι όχι και ιδιαίτερα σκληρό. Δεν είναι κακά αλλά μην περιμένεις θαύματα, θέλει υπομονή και οπωσδήποτε σφουγγαράκι με νερό.
Για κατι βινύλια που έχω που δεν έχουν τρύπα στο κέντρο (αλλα ειναι συλλεκτικά και τα χω χρυσοπληρωσει), κάνουν;

http://www.kentrovidas.gr/showprod.php?id=6171

Περιγραφή
◾Μύτη κεντραρίσματος
Ενεργή μύτη κεντραρίσματος για ενεργή κοπή σε μπετόν
◾Σκληρομέταλλο μεγάλης διάρκειας ζωής με λεπτότατη κόκκωση
Μεγάλη διάρκεια ζωής και άριστη ανθεκτικότητας
◾Δίκοπο, ετερογενής συγκόλληση και σκλήρυνση AWB
Βελτιστοποιημένη ως προς τη διάμετρο τεχνολογία συγκόλλησης και σκλήρυνσης, για την αύξηση της στιβαρότητας του τρυπανιού και τη μείωση των κραδασμών κατά τη διάρκεια του τρυπήματος
◾Διαμαντοτροχισμένες ακμές κοπής
Ειδικό τρόχισμα καθιστά δυνατό οποιοδήποτε τρύπημα
◾Μορφή Dura τετραπλής ελίκωσης
Ενισχυμένη διάμετρος πυρήνα για μεγαλύτερη αντοχή και σταθερότητα κατά το τρύπημα σε μπετόν

Τρυπάνια πολλαπλών χρήσεων CYL-9 Multi Construction
◾Για πρακτικά για όλα τα υλικά στις εσωτερικές κατασκευές όπως π.χ. μπετόν, τοιχοποιία, τούβλα, ετερνίτη, υλικά ελαφρών κατασκευών, υλικά πολλών στρώσεων, κεραμικά και πλακίδια, ξύλο, συνθετικά υλικά, μεταλλικά ελάσματα, αλουμίνιο
◾Ιδανικά αποτελέσματα στο περιστροφικό ή κρουστικό τρύπημα
◾Χρώμα τρυπανιού: Μπλε με μεταλλική λείανση

40917.jpg

Περιγραφή

• Σκληρομέταλλο μεγάλης διάρκειας ζωής
    Καλή διάρκεια ζωής/Ανθεκτικότητα
  • Ενισχυμένη κεφαλή
    Μεγιστοποιεί τη διάρκεια ζωής του τρυπανιού
  • Μύτη κεντραρίσματος
    Για μια ακριβή εκκίνηση χωρίς γλίστρημα

Τρυπάνια πλακιδίων CYL-9 Ceramic

• Για όλα τα μαλακά έως ημίσκληρα πλακίδια, πορσελάνη, κεραμικά υλικά και μη επισκληρυμένο γυαλί
  • Χρώμα τρυπανιού: Λευκό
  • Υπόδειξη: Χρήση με χαμηλούς αριθμούς στροφών και χωρίς κρούση. Καμία ψύξη απαραίτητη.Τρυπάνια πλακιδίων CYL-9 Ceramic

74598.jpg

Last edited:

Με εκείνα τα μπλε της Bosch εχω τρυπησει πρεκια .... Σαν βούτυρο τα τρυπάει...

Κάθισα σήμερα και μοντάρισα την βάση του Dremel και έκανα και ένα τρύπημα σε ένα κομμάτι τεφλόν έτσι για δοκιμή. Μπορώ να πω ότι αυτή η βάση αποτελεί επένδυση (άσχετα αν είναι πιο ακριβή από το ίδιο το εργαλείο) και αυξάνει κατακόρυφα την χρηστικότητα του εργαλείου. Του έβαλα μια μέγγενη της wolfcraft (στο Practiker την έχουν 20 ευρώ) την οποία στερέωσα με βίδες άλεν 8mm και παξιμάδι με φαρδιά βάση (όπως στην εικόνα). Με αυτό το παξιμάδι μπορούμε να χαλαρώνουμε λίγο την βίδα ώστε να κεντράρουμε την μέγγενη και να την σφίγγουμε πάλι χωρίς να χρειάζεται να βάλουμε χέρι κάτω από την έδρα της βάσης.

dremel_1.jpgdremel_2.jpgdremel_3.jpgdremel_4.jpg

Περιγραφή
◾Μύτη κεντραρίσματος
Ενεργή μύτη κεντραρίσματος για ενεργή κοπή σε μπετόν
◾Σκληρομέταλλο μεγάλης διάρκειας ζωής με λεπτότατη κόκκωση
Μεγάλη διάρκεια ζωής και άριστη ανθεκτικότητας
◾Δίκοπο, ετερογενής συγκόλληση και σκλήρυνση AWB
Βελτιστοποιημένη ως προς τη διάμετρο τεχνολογία συγκόλλησης και σκλήρυνσης, για την αύξηση της στιβαρότητας του τρυπανιού και τη μείωση των κραδασμών κατά τη διάρκεια του τρυπήματος
◾Διαμαντοτροχισμένες ακμές κοπής
Ειδικό τρόχισμα καθιστά δυνατό οποιοδήποτε τρύπημα
◾Μορφή Dura τετραπλής ελίκωσης
Ενισχυμένη διάμετρος πυρήνα για μεγαλύτερη αντοχή και σταθερότητα κατά το τρύπημα σε μπετόν

◾Για πρακτικά για όλα τα υλικά στις εσωτερικές κατασκευές όπως π.χ. μπετόν, τοιχοποιία, τούβλα, ετερνίτη, υλικά ελαφρών κατασκευών, υλικά πολλών στρώσεων, κεραμικά και πλακίδια, ξύλο, συνθετικά υλικά, μεταλλικά ελάσματα, αλουμίνιο
◾Ιδανικά αποτελέσματα στο περιστροφικό ή κρουστικό τρύπημα
◾Χρώμα τρυπανιού: Μπλε με μεταλλική λείανση

40917.jpg

Περιγραφή

• Σκληρομέταλλο μεγάλης διάρκειας ζωής
    Καλή διάρκεια ζωής/Ανθεκτικότητα
  • Ενισχυμένη κεφαλή
    Μεγιστοποιεί τη διάρκεια ζωής του τρυπανιού
  • Μύτη κεντραρίσματος
    Για μια ακριβή εκκίνηση χωρίς γλίστρημα

Τρυπάνια πλακιδίων CYL-9 Ceramic

• Για όλα τα μαλακά έως ημίσκληρα πλακίδια, πορσελάνη, κεραμικά υλικά και μη επισκληρυμένο γυαλί
  • Χρώμα τρυπανιού: Λευκό
  • Υπόδειξη: Χρήση με χαμηλούς αριθμούς στροφών και χωρίς κρούση. Καμία ψύξη απαραίτητη.Τρυπάνια πλακιδίων CYL-9 Ceramic

74598.jpg

Γιάννη, ειναι καλα αυτα τα μπλε, εννοώ τα εχεις δοκιμάσει; Γιατι είχα καταλήξει σε κάτι καρβιδιου dewalt όπως πρότεινε και ο Χιώτης

Υπάρχει κάποια ταινια που να κολλάει ΠΟΛΥ γερά, και να ειναι και "weather proof"?

Γιάννη, ειναι καλα αυτα τα μπλε, εννοώ τα εχεις δοκιμάσει; Γιατι είχα καταλήξει σε κάτι καρβιδιου dewalt όπως πρότεινε και ο Χιώτης

Οι επιλογές που έχεις είναι είτε τρυπάνια σκληρομετάλλου/καρβιδίου ή διαμαντοτρύπανο όπως το παρακάτω :

http://www.bosch-pt.com/gr/el/accocs/Εξαρτήματα/172871/​διαμαντοτρύπανα-ξηρού-τρυπήματος/

Διαμαντοτρύπανα ξηρού τρυπήματος Easy Dry
◾Για μαλακά πλακίδια τοίχου μέχρι και πολύ σκληρά πλακάκια δαπέδου όπως πλακάκια ημιπορσελάνης
◾Για τη χρήση σε κατσαβίδια μπαταρίας και δράπανα με τσοκ 13 mm
◾Υπόδειξη: Τρύπημα χωρίς κρούση. Ιδανικός αριθμός στροφών 1500 στροφές/λεπτό

71820.jpg

Τα διαμαντοτρύπανα είναι ακριβά σε σχέση με τα υπόλοιπα

Ωραιος xouan!
Moυ αρεσει το setup με τη βαση και τις μεγγενες. Οντως ειναι επενδυση η βαση αν εχεις dremel ροταρυ.

Θυμασαι που ελεγες οτι '..δεν πληρωνω 70 ευρω νταβατζιλικι..' για τη βαση? :)))

@Ntinos:
Tι αδιαβροχη ταινια εννοεις? Για ποιο σκοπο?

Εδω ενα προσαρτημα που επιτρεπει να χρησιμοποιουμε ολα τα εξαρτηματα των rotary εργαλειων τυπου dremel στα επαναφορτιζομενα (η μη) δραπανα και κατσαβιδια.

dremel-keyless-chuck-22188.jpg

http://www.widgetsupply.com/product/BEN95.html

Για μεγαλυτερη διαρκεια ζωης στα ευαισθητα drilling bits η στα πριονακια των πολυεργαλειων υπαρχει και ειδικο γρασσο που βουταμε τη μυτη η περναμε το λαμακι του πριονιου.

bur_180_00_cut_lube_2_ounces_jewelry_tools_demo.jpg

http://www.esslinger.com/pro-cut-bur-blade-lubricant.aspx