Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Καλύτερα MDF αν πρόκειται για ηχεία. Είναι ίσως πιο ευπαθές στην υγρασία (εάν δεν προστατευτεί σωστά) αλλά είναι πιο αδρανές και πιο φτηνό από το κόντρα πλακέ. Το πρώτο είναι καλό για τον ήχο, το δεύτερο για την τσέπη.

Στα ηχεία τα νεύρα κάνουν καλό. Βασικά είναι ίσως η μόνη περίπτωση που ισχύει αυτό.

++++++++++++++1 στα όσα αναφέρονται παραπάνω.

Δυστυχώς για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν άπειρες συζητήσεις με 2x άπειρο απόψεις για το τι παίζει καλύτερα. Το σίγουρο είναι ότι το MDF είναι αρκετά βαρύτερο και θέλει περισσότερη εσωτερική στήριξη, οπότε σε αυτή τη φάση μάλλον θα το αποφύγω για καθαρά πρακτικούς λόγους. Από την άλλη, καθαρά και μόνο λόγο κόστους μπορεί τελικά να πάω σε MDF... θα δούμε... έχω ακόμα λίγο χρόνο για σχεδίαση...

Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Βασικά αυτό θέλω... Ξέρετε αν υπάρχει κάπου Αθήνα?

http://www.amazon.com/Wolfcraft-3415405-Right-Angle-Clamp/dp/B000JCGYD6

Αν είναι ακριβή η Wolfcraft στα 24 υπάρχει και η TOPEX στα 16

12A300-TOPEX.jpg

Δυστυχώς για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν άπειρες συζητήσεις με 2x άπειρο απόψεις για το τι παίζει καλύτερα. Το σίγουρο είναι ότι το MDF είναι αρκετά βαρύτερο και θέλει περισσότερη εσωτερική στήριξη, οπότε σε αυτή τη φάση μάλλον θα το αποφύγω για καθαρά πρακτικούς λόγους. Από την άλλη, καθαρά και μόνο λόγο κόστους μπορεί τελικά να πάω σε MDF... θα δούμε... έχω ακόμα λίγο χρόνο για σχεδίαση...

Mε 1.70μ ύψος, δε μας πείθεις ότι θέλεις να φτιάξεις φορητά ηχεία. :ADFAD2:

Και το βάρος καλό είναι, και η εσωτερική στήριξη! :a0210:

Προσωπικά, ειδικά για ηχεία, είμαι της άποψης "κάντο ή σωστά ή καθόλου". Δεν έχει νόημα να κάνεις "εκπτώσεις" στη στιβαρότητα και ακαμψία της κατασκευής γιατί απλά δε θα λειτουργήσουν (παίξουν) ποτέ σωστά ( = πεταμένα λεφτά).

Μακάρι να μην είχαμε χάσει τις φωτό από τις κατασκευές των δικών μας για να σου δώσω να καταλάβεις τι ακριβώς εννοώ... Αλλά και πάλι το διαδίκτυο είναι γεμάτο με κατασκευές.

Επί παραδείγματι, ιδού 3 φωτό από καμπίνα που έφτιαξα πρόσφατα για τον κουμπάρο (Πανκροκ).

2013-11-29221620_zps0ec833f2.jpg

2013-11-30145347_zps956461d9.jpg

2013-11-30154523_zps11ab6376.jpg

... που και πάλι λίγα είναι τα νεύρα της. Επίσης είναι για subwoofer, οπότε δικαιολογούνται εν μέρει οι βίδες. Τα οικιακά που έχουμε φτιάξει δεν έχουν ούτε μία επάνω τους.

Πολύ ωραίο και βολικό, αλλά δυστυχώς είναι μόνο για μεγάλες - έως πολύ μεγάλες - διαμέτρους. Για μικρότερους κύκλους το Jasper Jig είναι κορυφαίο αλλά πανάκριβο και δυσεύρετο.

http://www.jaspertools.com/

προσοχη με τους γωνιακους τροχους....

Την τελευταία του πνοή άφησε το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή του Λέντα ένας 47χρονος Αιγύπτιος εργάτης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο άτυχος άνδρας προσπάθησε να κόψει έναν φοίνικα χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό σβουράκι. Κάτω από άγνωστες συνθήκες ωστόσο ένας δίσκος απο το μηχάνημα έφυγε με αποτέλεσμα να του κόψει το πόδι.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο 47χρονος υπέστη θλαστικό τραύμα με αποτέλεσμα να κοπούν κεντρικές αρτηρίες με την αιμοραγία να είναι ακατάπαυστη.

Ο ίδιος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Μοιρών στις 12.30 το μεσημέρι ωστόσο ήταν ήδη αργά αφού είχε αφήσει την τελευταία του πνοή με την νεκροψία νεκροτομή που αναμένεται να διενεργηθεί να ρίχνει φως στα ακριβή αίτια του θανάτου του

Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο της επιθεώρησης εργασίας προκειμένου να διαπιστώσει αν πρόκειται για εργατικό ατύχημα.

http://www.cretalive.gr/crete/view/tragiko-dustuchhma-ekopse-to-podi-tou-kai-pethane/167340

Ηχεία χμμμμ.

Απ την μικρή εμπειρία μου μόνο κόντρα πλακέ. Υπάρχει και εκτενής μελέτη του BBC με μετρήσεις.
Επίσης είναι το μόνο -μαζί με το φυσικό ξύλο- που κολλάει σωστά. Αν οι πλευρές σου είναι φαλτσογωνιές δεν χρειάζεσαι την γωνιάστρα. Θα σε ταλαιπωρήσει να τα σφίξεις σωστά και ίσια.

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ........ χαρτοταινία.

Γυρνάς τα κομμάτια ανάποδα να βλέπεις τις εξωτερικές πλευρές και τις δύο ακμές να εφάπτονται. Περνάς 2-3 στρώσεις χαρτοταινία σφιχτά και με δύο τάκους να υποστηρίζουν την ένωση τα γυρνάς ανάποδα να βλέπεις την εσωτερική πλευρά. Περνάς κόλλα και σηκώνεις το ένα απ τα δύο. Αν οι μοίρες είναι σωστές δεν μπορεί να κλείσει πάνω απο 90μοίρες.
Αν έχεις πιστόλι με βελονάκια του περνάς μερικά κι απ τις δύο πλευρές και είσαι έτοιμος.

Αν πάλι επιμένεις στην γωνιάστρα είχα πάρει πριν χρόνια απ το -μακριά απο μας- Praktiker.

Mε 1.70μ ύψος, δε μας πείθεις ότι θέλεις να φτιάξεις φορητά ηχεία. :ADFAD2:

Και το βάρος καλό είναι, και η εσωτερική στήριξη! :a0210:

Προσωπικά, ειδικά για ηχεία, είμαι της άποψης "κάντο ή σωστά ή καθόλου". Δεν έχει νόημα να κάνεις "εκπτώσεις" στη στιβαρότητα και ακαμψία της κατασκευής γιατί απλά δε θα λειτουργήσουν (παίξουν) ποτέ σωστά ( = πεταμένα λεφτά).

Μακάρι να μην είχαμε χάσει τις φωτό από τις κατασκευές των δικών μας για να σου δώσω να καταλάβεις τι ακριβώς εννοώ... Αλλά και πάλι το διαδίκτυο είναι γεμάτο με κατασκευές.

Ε υπάρχουν φορητά και φορητά... Και είμαι σε ενοίκιο, οπότε ναι άλλο να είναι 50 κιλά το ένα, και άλλο να είναι 80-90 :p
Θα βάλω υποδοχές και για ρόδες έτσι κι αλλιώς... Α λα Wilson :D

Kαι δεν είπα ότι θα κάνω εκπτώσεις πουθενά στην κατασκευή. :) 99% των κατασκευών που βλέπω σε αντίστοιχα είναι με κόντρα πλακέ καλής ποιότητας. MDF μόνο σε subwoofer βλέπω κατά κανόνα.

Πολύ ωραίο και βολικό, αλλά δυστυχώς είναι μόνο για μεγάλες - έως πολύ μεγάλες - διαμέτρους. Για μικρότερους κύκλους το Jasper Jig είναι κορυφαίο αλλά πανάκριβο και δυσεύρετο.

http://www.jaspertools.com/

Πεταμένα λεφτά...
Παίρνεις ένα κομμάτι MDF λεπτό. Όσο πιο λεπτό, τόσο βάθος κερδίζεις στο ρούτερ.
Κάνεις μια τρύπα 1-2 εκατοστά για να περνάει να κόβει το κοπτικό, και αντίστοιχες για να μπορείς να βιδώσεις τη βάση του πάνω στο MDF. Εγώ χρησιμοποιώ το εξάρτημα για templates και έκανα τρύπα που να το χωράει, οπότε δεν χρειάζεται να το βιδώσεις.
Και μετά κάνεις άλλη μια τρύπα, μετρώντας από την αντίθετη άκρη του κοπτικού, ανάλογα με την ακτίνα του κύκλου που θέλεις να κάνεις. Σε εκείνη την τρύπα βάζεις μια μεταλλική καβίλια. Αυτή είναι το πίβοτ σημείο. Κάνεις μια αντίστοιχη στο κέντρο του κύλου στο ξύλο που θέλεις να κόψεις και μπήγεις το άλλο μισό της καβίλιας εκεί.

Οπότε έχεις ένα μικρό κομμάτι MDF με το πίβοτ στο κέντρο του κύκλου, και την αντίθετη άκρη του κοπτικού στο σημείο που λήγει ο κύκλος... αν δεν είναι ξεκάθαρο, μπορώ να ανεβάσω μια φωτό του δικού μου jig.

Και μπορείς να κάνεις ό,τι διάμετρο θέλεις.

Πάντως για μικρούς κύκλους, τους κάνω με ποτηροτρύπανο...

Ηχεία χμμμμ.

Απ την μικρή εμπειρία μου μόνο κόντρα πλακέ. Υπάρχει και εκτενής μελέτη του BBC με μετρήσεις.
Επίσης είναι το μόνο -μαζί με το φυσικό ξύλο- που κολλάει σωστά. Αν οι πλευρές σου είναι φαλτσογωνιές δεν χρειάζεσαι την γωνιάστρα. Θα σε ταλαιπωρήσει να τα σφίξεις σωστά και ίσια.

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ........ χαρτοταινία.

Γυρνάς τα κομμάτια ανάποδα να βλέπεις τις εξωτερικές πλευρές και τις δύο ακμές να εφάπτονται. Περνάς 2-3 στρώσεις χαρτοταινία σφιχτά και με δύο τάκους να υποστηρίζουν την ένωση τα γυρνάς ανάποδα να βλέπεις την εσωτερική πλευρά. Περνάς κόλλα και σηκώνεις το ένα απ τα δύο. Αν οι μοίρες είναι σωστές δεν μπορεί να κλείσει πάνω απο 90μοίρες.
Αν έχεις πιστόλι με βελονάκια του περνάς μερικά κι απ τις δύο πλευρές και είσαι έτοιμος.

Αν πάλι επιμένεις στην γωνιάστρα είχα πάρει πριν χρόνια απ το -μακριά απο μας- Praktiker.

Αντίστοιχες μετρήσεις υπέρ του κόντρα πλακέ βαλτικής είχε δημοσιεύσει και ο Wilson. Έβγαζε συγκριτικά καλύτερο το δικό του υλικό βέβαια :p

Και το MDF μια χαρά κολάει πάντως. Μάλλον καλύτερα κιόλας, μιας και είναι πιο ομοιόμορφο σαν υλικό. Περιορισμός είναι το ότι είναι πιο ελαστικό και τρίβεται, αλλά αν γίνει σοβαρή κατασκευή δεν θα έχει ποτέ την ευκαιρεία να τριφτεί ή να μαλακώσει...

Ναι η γωνιάστρα δεν ξέρω αν θα με βολέψει. Τα ξύλα κολλάνε στις 90 μοίρες, αλλά έχουν κλήση ως προς τις άκρες τους, οπότε δεν ξέρω αν θα έχω αρκετό περιθώριο στο ύψος της μέγγενης για να τα πιάσω.
Σκεφτόμουν να κολλήσω πρόχειρα τάκους εσωτερικά ίσα ίσα σαν οδηγούς. Εναλλακτικά μπορεί να κάνω butt joints. Θα δούμε.

Σα να λιγουρευομαι ενα δισκοπριονο μπαταριας...
Εχω ηδη γλυκαθει με την απιστευτη ευκολια των εργαλειων μπαταριας οπως τον γωνιακο τροχο, τη σεγα, το τριβειο, το ψαλιδι, το πιστολι κολλας, τα κρουστικα δραπανοειδη τα dremelοειδη και τα λοιπα.

circ-saws-test-04-0912-lgn.jpg

Πεταμένα λεφτά...
Παίρνεις ένα κομμάτι MDF λεπτό. Όσο πιο λεπτό, τόσο βάθος κερδίζεις στο ρούτερ.
Κάνεις μια τρύπα 1-2 εκατοστά για να περνάει να κόβει το κοπτικό, και αντίστοιχες για να μπορείς να βιδώσεις τη βάση του πάνω στο MDF. Εγώ χρησιμοποιώ το εξάρτημα για templates και έκανα τρύπα που να το χωράει, οπότε δεν χρειάζεται να το βιδώσεις.
Και μετά κάνεις άλλη μια τρύπα, μετρώντας από την αντίθετη άκρη του κοπτικού, ανάλογα με την ακτίνα του κύκλου που θέλεις να κάνεις. Σε εκείνη την τρύπα βάζεις μια μεταλλική καβίλια. Αυτή είναι το πίβοτ σημείο. Κάνεις μια αντίστοιχη στο κέντρο του κύλου στο ξύλο που θέλεις να κόψεις και μπήγεις το άλλο μισό της καβίλιας εκεί.

Το μικρο παχος ειναι ευθραστο. Καλυτερο το HDF η το κοντρα πλακε 4χιλ.

Και το MDF μια χαρά κολάει πάντως. Μάλλον καλύτερα κιόλας, μιας και είναι πιο ομοιόμορφο σαν υλικό. Περιορισμός είναι το ότι είναι πιο ελαστικό και τρίβεται, αλλά αν γίνει σοβαρή κατασκευή δεν θα έχει ποτέ την ευκαιρεία να τριφτεί ή να μαλακώσει...

Το MDF ειναι βιομηχανικο υλικο, ειναι απο σκονη ξυλου, κολλα. Συμπιεσμενα σε πρεσα. Δεν εχει ινες ουτε πορους. Η ξυλοκολλα δεν πιανει τοσο δυνατα οσο σε μασιφ ξυλο η κοντρα πλακε, κανε δοκιμες και πες μου τι βρηκες.

Σα να λιγουρευομαι ενα δισκοπριονο μπαταριας...
Εχω ηδη γλυκαθει με την απιστευτη ευκολια των εργαλειων μπαταριας οπως τον γωνιακο τροχο, τη σεγα, το τριβειο, το ψαλιδι, το πιστολι κολλας, τα κρουστικα δραπανοειδη τα dremelοειδη και τα λοιπα.

circ-saws-test-04-0912-lgn.jpg

Δεν ξέρω, αλλά τα εργαλεία μπαταρίας ΔΕΝ τα πολυσυμπαθώ (εξαιρούνται τα δράπανα, κατσαβιδιέρες κτλ που κυριολεκτικά σου λύνουν τα χέρια). Το γεγονός ότι μπορεί να μείνεις από μπαταρία χωρίς να έχεις τελειώσει την εργασία με αποτρέπει... κι όσο περισσότερο ζορίζεται το μηχάνημα, τόσο πιο πολύ καίει... κάποιες φορές μου συνέβη με δράπανα και ήταν τραγικά σπαστικό.... εκτός κι αν μιλάμε για λίγα κοψίματα, οπότε πάω πάσο... και δεν τα λες και φθηνά.... οπότε για μένα, ΜΟΝΟ αν είναι απολύτη ανάγκη.. για τα άλλα (σέγες, σπαθοσέγες, γωνιακοί τροχοί κτλ) , ούτε για σκέψη...

Πέραν αυτού, ένα θεματάκι που αντιμετωπίζω...

Έχω την εικονιζόμενη βαριοπούλα...

της οποίας ο μεταλλικός (προφανώς επισκευασμένος) "λαιμός" έσπασε (τί παράξενο....)

Καθώς το φιλοσοφούσα, παρατήρησα ότι στην πάνω πλευρά της φαινόντουσαν 2 τρύπες, οι οποίες ήταν γεμισμένες με ένα υλικό σαν κερί (να'ταν κανά εποξικό??)αλλά πολύ σκληρό. Το έφαγα με το δράπανο και το αποτέλεσμα είναι αυτό που φαίνεται στις φώτο. Οι τρύπες (και οι 2) φθάνουν από την μία άκρη στην άλλη. Μέσα η τρύπα είναι καθαρή, δηλ. δεν έχουν γίνει κολλήσεις κτλ κτλ. Να πώ εδώ ότι η βαριοπούλα φαίνεται κάπως παλιά (εννοείται όχι αντίκα, ίσως 10-20 χρόνων).

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να την επισκευάσω??

Να βρω σίδερα (κυλινδρικά, σαν μπετόβεργες) και να τις κολλήσω μέσα στις τρύπες και από κάτω να βάλω μια σωλήνα??? ή μήπως γίνεται κάτι με το υλικό που είχε???

Last edited:

Μιχαλη το επαναφορτιζομενο Δισκοπριονο είναι για εμένα όλα τα λεφτά δε εργασίες ξυλοκατασκευων. Είναι η απίστευτη ευκολία στις κοπες. Και αν διαθέτεις και εναλλαξιμα εργαλεία με τις ίδιες μπαταρίες τότε είναι ότι καλύτερο. Έχω το κρουστικο δραπανα 18 volt XRP και το Δισκοπριονο που χρησιμοποιεί την ίδια μπαταρία. Τώρα θέλω να αγοράσω και έναν Dc411 γωνιακό τροχό που δέχεται την ίδια μπαταρία!

Aυτο το πραμα βρε Ορεστη με τις 2 τρυπες δεν μου φαινεται για βαριοπουλα, τουλαχιστον για την κλασσικη της χρηση. Ειναι παραλογο το σχεδιο, δεν εχουν νοημα οι δυο τρυπες.
Σε καθε περιπτωση, το υλικο λες ηταν μαλλον εποξικη κολλα που προστατευε το ξυλο/μεταλλο που ηταν μεσα στις τρυπες.

Εγω δεν θα εκανα τιποτα με βεργες, κολλησεις κλπ σε βαριοπουλα με τοσο βαρια κεφαλη.
Αν η τρυπα ηταν μια και κανονικη, θα αγοραζα ειδικο ξυλο για τετοια εργαλεια απο ενα χρωματοπωλειο με τις σφηνες του.

Σε τόσο μεγάλες βαριές χρειαζόταν δύο τρύπες για να αρκούν μικρότερες σφήνες. Σε μεγάλης διατομής στειλιάρι, θα χρειαζόταν μεγάλη σφήνα για να σφίξει αρκετά τις ίνες, με αποτέλεσμα να χαλάει πολύ μεγάλο μέρος της συνοχής του ξύλου.
Με τις δύο τρύπες, φτάνουν κανονικές σφήνες χωρίς να έχουμε μεγάλη φθορά στη συνοχή των ινων του ξύλου.

Ο παππούς μου είχε μια τέτοια βαριά...

Μιχαλη το επαναφορτιζομενο Δισκοπριονο είναι για εμένα όλα τα λεφτά δε εργασίες ξυλοκατασκευων. Είναι η απίστευτη ευκολία στις κοπες. Και αν διαθέτεις και εναλλαξιμα εργαλεία με τις ίδιες μπαταρίες τότε είναι ότι καλύτερο. Έχω το κρουστικο δραπανα 18 volt XRP και το Δισκοπριονο που χρησιμοποιεί την ίδια μπαταρία. Τώρα θέλω να αγοράσω και έναν Dc411 γωνιακό τροχό που δέχεται την ίδια μπαταρία!

Ηθελα να απαντησω στον Ορεστη αλλα μιας που σχολιασες και συ το θεμα θα πω τα εξης:

Σημερα το απογευμα αρχισα την συντηρηση μερους των καγκελων της ταρατσας και το μονο που χρησιμοποιησα ηταν εργαλεια μπαταριας για την αφαιρεση της σκουρια.
Γωνιακο τροχο μπαταριας για τα χοντρα. Τριβειο μπαταριας για τα ψιλα. Dremel multimax μπαταριας, με το εξαρτημα finger, για τα δυσκολα σημεια. Τελειωσα 5 μετρα καγκελα σε 20 λεπτα. Χωρις κοπο.
Υπηρχαν stand by εξτρα μπαταριες για καθε περιπτωση. Αν θεςνα κανεις δουλεια, δεν νοειται εργαλειο μπαταριας χωρις τουλαχιστον μια εξτρα μπαταρια.

Με δυο μπαταριες λιθιου, και το εργαλειο να δουλευει συνεχως στο μαξιμουμ, μιση ωρα συνεχομενης χρησης την βγαζουν συνηθως ανετα. Σε νορμαλ χρηση σου δινουν παραπανω.
Η δουλεια που εκανα δεν ειχε καθολου ζορι στα εργαλεια, οποτε μια μπαταρια θα ηταν αρκετη για αλλη τοση και παραπανω δουλεια.

Βεβαια καποια εργαλεια οπως το δισκοπριονο, η σεγα, ο γωνιακος τροχος συνηθως δουλευουν στο μαξιμουμ για να κοψουν. Εκει εχει καποιο δικιο ο Ορεστης για την μπαταρια.
Το δισκοπριονο μπαταριας δεν μπορει να αντικαταστησει το ηλεκτρικο. Το δισκοπριονο ειναι ενεργοβορο. Το αγοραζεις ομως σαν συμπληρωματικο για οποτε το χρειαστεις. Τοτε σου λυνει τα χερια οπως τα δραπανακια λιθιου.

Οπως ακριβως ο γωνιακος τροχος μπαταριας σημερα, τελειωσα στο αψε σβησε χωρις μπαλαντεζες και τα ρεστα. Σιγουρα εχω και ηλεκτρικο γωνιακο τροχο οπως και ηλεκτρικο τριβειο.

Εισαι τυχερος Κυριακο που εχεις το 18βολτο δραπανο γιατι αμεσως αμεσως θα εχεις 2 μπαταριες για τα δυο εργαλεια, και το δραπανο και το δισκοπριονο η τον γωνιακο που λες. Μεγαλη δουλεια.

Σε τόσο μεγάλες βαριές χρειαζόταν δύο τρύπες για να αρκούν μικρότερες σφήνες. Σε μεγάλης διατομής στειλιάρι, θα χρειαζόταν μεγάλη σφήνα για να σφίξει αρκετά τις ίνες, με αποτέλεσμα να χαλάει πολύ μεγάλο μέρος της συνοχής του ξύλου.
Με τις δύο τρύπες, φτάνουν κανονικές σφήνες χωρίς να έχουμε μεγάλη φθορά στη συνοχή των ινων του ξύλου.

Ο παππούς μου είχε μια τέτοια βαριά...

Μα ειδες ποσο μικρες ειναι οι τρυπες?
Πιστευω η χρηση 2 σφηνων σε μια μεγαλη τρυπα και ενιαιο κονταρι θα εδινε μεγαλυτερη αντοχη στην κρουση απο το να διαμορφωσεις το κονταρι με δυο λεπτες ακρες που μπαινουν στο κεφαλι της βαριοπουλας.

Αλλα κατι παραπανω θα ηξεραν οι παλιοι, ετσι ? ¨))