Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Θα προτιμούσα να έκανα μια σφαιρική τρυπα (λιγότερο από ημισφαίριο) για λόγους αισθητικούς μόνο. Δεν ξέρω αν υπάρχει τρυπάνι που να κάνει τέτοια δουλειά (σφαιρική...σαν τα Μικρά τα ρουτερακια). Αλλά αυτό που είπες μου έδωσε μια καλή ιδέα (εξελισιμη ...με 3-4 τρύπες φθινουσων διαμετρων ώστε να ικανοποιησω Και την αισθητική).

Αν υπάρχει πάντως κάποιο εργαλειακη/εξάρτημα που μπορεί να βοηθήσει στην αρχική μου ιδέα, θα το ήθελα.

Ευχαριστώ για την ιδεα B-)

Δυστυχώς αυτό ακριβώς συμβαίνει με την Krausman. Κινεζιές με Γερμανικό όνομα.
Πηρα ενα τροχό και μία σέγα. Γραφουν και τα δύο Made in China.

Eχω την εντυπωση οτι οχι μονο ειναι made in china αλλα ειναι και απο κινεζικη εταιρεια που απλα εχει γερμανικο ονομα.
Και εγω δεν εχω καλες εντυπωσεις απο τη συγκεκριμενη μαρκα. Ειχα αγορασει ενα ηλεκτρικο παλμικο πολυεργαλειο και ενα ηλεκτρικο δραπανο.
Το πρωτο ηταν προβληματικο και το δευτερο μια μετριοτητα.

Όλο το καλοκαίρι φτιάχναμε το μαγαζί της κοπέλας μου,μιλάμε για ριζική ανακαίνηση του χώρου που μεταξύ άλλων περιλάμβανε στήσιμο πέργκολας απο κορμούς και ραμποτέ 120 τμ,ξύλινο πάτωμα τύπου deck κάτω απο αυτήν,και ατελείωτες άλλες δουλειές ξύλου.Οι περισσότερες έγιναν με βιδολόγους μπαταρίας Kraussman,αυτούς των 20V που είχαν τα μαστόρια.Σκυλιά μαύρα.Δέν είναι σαν τα makita,αλλά για τα λεφτά που ζητούν είναι τρελό vfm.Με την πρώτη ευκαιρία θα τσιμπήσω ένα.

Θα προτιμούσα να έκανα μια σφαιρική τρυπα (λιγότερο από ημισφαίριο) για λόγους αισθητικούς μόνο. Δεν ξέρω αν υπάρχει τρυπάνι που να κάνει τέτοια δουλειά (σφαιρική...σαν τα Μικρά τα ρουτερακια). Αλλά αυτό που είπες μου έδωσε μια καλή ιδέα (εξελισιμη ...με 3-4 τρύπες φθινουσων διαμετρων ώστε να ικανοποιησω Και την αισθητική).

Αν υπάρχει πάντως κάποιο εργαλειακη/εξάρτημα που μπορεί να βοηθήσει στην αρχική μου ιδέα, θα το ήθελα.

Ναι, υπαρχουν εργαλεια για να κανεις την συγκεκριμενη δουλεια.
-Μπορεις να κανεις το κοιλωμα σιγα σιγα με dremel+cutting,engraving,sanding bits.
-Μπορεις να το κανεις με σκαρπελα ξυλογλυπτικης (αν το ξυλο ειναι μαλακο) + 60αρι γυαλοχαρτο
-Μπορεις να το κανεις με ηλεκτρικο εργαλειο λαξευσης ξυλου + γυαλοχαρτο
και με ενα συνδυασμο των παραπανω + forstner drilling bits η/και κανονικα drilling bits, οπως κανω και εγω σε περιπτωσεις που θελω κοιλο/σφαιρικο αποτελεσμα.

Φανταζομαι οτι θα υπαρχουν και αλλοι τροποι.

και για οσους ρωτησαν για την βαση δραπανου απο lidl εγω ειμαι ευχαριστημενος γιατι με 15 ευρω που την πηρα, την τελευταια φορα που την εβγαλε, πιστευω οτι ειναι VFM.
εφτιαξα μια πατουρα ξυλινη με το router αφου σχεδιασα την βαση και με ταινια διπλης οψης την κολλησα στον παγκο, γιατι δεν ειναι δικος μου, αλλα του ιδιοκτητη του σπιτιου-ειμαι ενοικιαστης βλεπετε- και στα ζορια με εβγαλα ασπροποσωπο.

εδω η βαση

Εγω δεν μιλησα για σταθεροτητα της βασης στο τραπεζι. Εγω ειπα οτι εχει "παιξιμο" (τζογο) εκει που δειχνει το βελος. Βαλε ενα καλο δραπανο επανω χωρις τζογους στα ρουλεμαν του, στη θεση του τρυπανιου ενα μολυβι που να ακουμπαει ελαφρα σε ενα ξυλο στη βαση, πιασε το δραπανο απο το τσοκ και κουνα το μπρος-πισω, δεξια - αριστερα. Το σχημα που θα ζωγραφισεις ειναι το "παιξιμο", που σε τρυπημα καδρονιου 50mm, θα μεταφραστει σε : ξεκιναω να τρυπαω κεντρο στη μια πλευρα, και βγαινω σχεδον 10mm εκτος κεντρου απο την αλλη.
Γι' αυτο και ειπα οτι θα το μελετησω και αν ειναι απο τη διαφορα στη διαμετρο, κινουμενου μερους-σωληνα οδηγου, θα περασω μια σωληνα απο τον τορνο ωστε αυτη η διαφορα-ανοχη να ερθει στα απολυτως απαραιτητα πλαισια.

Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

-- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Κάτι τέτοιο ίσως σε βοηθήσει. Αυτό μου έρχεται σαν πρώτη σκέψη.
Θέλει προσοχή όμως, καλή στερέωση του δράπανου για κίνηση κυκλική.

51c8NIiEjcL._SX300_.jpg

Re: Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

51c8NIiEjcL._SX300_.jpg

Μπάμπη ημισφαιρική τρύπα θέλει να ανοίξει όχι κυκλική … …

Κάτι τέτοιο σε διάμετρο 50mm-60 mm που μάλλον δεν υπάρχει .. αλλά και να υπήρχε θα ήταν πολύ ακριβό …

43001_p1.jpg
kugelfr--ser----19-05mm-x18-2x57mm-z2-hm-hw-schaft-12mm_18590_0.jpg

51c8NIiEjcL._SX300_.jpg

Το τύμπανο το έχω αλλά δεν ξέρω αμα βολέψει. Ίσως σε συνδυασμο με forstner (χρηση 3-4 μεγεθών).

Ψάχνω για κάτι τέτοιο http://www.wolfcraft.com/en/products/p/rotary_rasps_wood/rotary_rasps_wood-1/s/p/index.html , το σφαιρικό φρεζάκι/ράσπα από το σετ, αλλά πολύ μεγαλύτερης διαμέτρου. Γνωρίζετε αν υπάρχει τίποτε? Ψάχνωντας στο διαδίκτυο δεν μπορώ να βρω κάτι.

Μάλλον θα χρειαστώ πολύ σκαρπελό-δουλειά.

H DREMEL έχει κανένα εξάρτημα/σκαρπέλο όπως η Proxxon? Ή μήπως χρειάζεται και ειδκό εργαλείο/μηχάνημα παλινδρομικό? Έχω δει δηλ. σκαρπελακια της PROXON αλλά δεν ξέρω αν μπαίνουν σε συγκεκριμένο εργαλείο.

Eχω την αισθηση οτι ο φιλος μπορει να κανει δουλεια σχεδον αποκλειστικα με dremel και sanding bit. Το ημικυκλιο δεν χρειαζεται να ειναι πολυ βαθυ αν η σφαιρες ειναι καπως βαριες.

Μπάμπη ημισφαιρική τρύπα θέλει να ανοίξει όχι κυκλική … …

Κάτι τέτοιο σε διάμετρο 50mm-60 mm που μάλλον δεν υπάρχει .. αλλά και να υπήρχε θα ήταν πολύ ακριβό …

43001_p1.jpg
kugelfr--ser----19-05mm-x18-2x57mm-z2-hm-hw-schaft-12mm_18590_0.jpg

Σωστός. Κάτι τέτοιο!!! Που θα βρούμε όμως???

Yπαρχουν τα εξης εξαρτηματα που θα σε βοηθησουν. Τα dremel μπορεις να τα βρεις ευκολα απο το κεντρο βιδας http://www.kentrovidas.gr/prodcat.php?cat=704

Τα υπολοιπα που μπαινουν στο δραπανο δυστυχως πρεπει να τα ψαξεις καθως και εγω τα βρηκα τυχαια και δεν θυμαμαι απο που. Απλα τα αναφερω για να γνωριζεις οτι υπαρχουν στην αγορα.

P1120222.jpg

sorry για την τεραστια φωτο αλλα δεν ειμαι στο δικο μου pc..

Ευχαριστώ. Δεν γνωρίζεις όμως αν υπάρχει μεγάλης διαμέτρου Ρασπα για δράπανο.

Ευχαριστώ. Δεν γνωρίζεις όμως αν υπάρχει μεγάλης διαμέτρου Ρασπα για δράπανο.

H μεγαλυτερες ρασπες που εχω βρει ειναι αυτες που βλεπεις, του 1/4. Αν ειχα βρει μεγαλυτερες σιγουρα θα τις ειχα αγορασει.

Ομως μπορεις να ψαξεις στο διαδικτυο για woodworking rasps 1/4 shaft, μηπως και εισαι πιο τυχερος.

Δεν καταλαβαινω ομως γιατι ψαχνεις για μεγαλυτερες αφου αυτο που θες να κανεις- με λιγο χρονο παραπανω- γινεται ανετοτατα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλ

Μπάμπη ημισφαιρική τρύπα θέλει να ανοίξει όχι κυκλική β€¦ …

Γιάννη το κατάλαβα. Αν σταθεροποιήσει ένα δράπανο σε οριζόντια θέση και περιστρέφει κυκλικά λίγο-λίγο την επιφάνεια που θέλει να διαμορφώσει μια χαρά ημισφαιρική τρύπα θα βγεί. Και το τύμπανο είναι αυτό που ζητάει, 5,2 cm.

Νίκο καλώς ήρθες στην παρέα μας.
Εγώ πιστεύω πως το ρουτερ θα σου δώσει αυτό που θέλεις και μόνο.
Με το κατάλληλο Μπιτ και σταδιακή λαξευση θα πετύχεις αυτό που θέλεις και γρήγορα.
Μιχάλη καλά χρυσά τα ντρεμελ αλλά εδώ δεν για εμένα.

Νίκο Πετειναρακη και εγώ έχω ένα krausman αλοιφαδορο και μέχρι τώρα όλα καλά.

Νίκο καλώς ήρθες στην παρέα μας.
Εγώ πιστεύω πως το ρουτερ θα σου δώσει αυτό που θέλεις και μόνο.
Με το κατάλληλο Μπιτ και σταδιακή λαξευση θα πετύχεις αυτό που θέλεις και γρήγορα.
Μιχάλη καλά χρυσά τα ντρεμελ αλλά εδώ δεν για εμένα.

Νίκο Πετειναρακη και εγώ έχω ένα krausman αλοιφαδορο και μέχρι τώρα όλα καλά.

Ευχαριστώ όλους παιδιά. Συνδυασμός εργαλείων είναι η λύση μου και αν δεν το πετύχω όπως το θέλω, κάτι θα γίνει: θα το αγαπήσω σαν παιδί μου. Βεβαια δεΝ έχω και εργαλείο φρεζα, οπότε ότι κάνω θα το κάνω με το δραπανο, το dremel και το χερι.

Πάντως μόλις τελείωσα μια μαγειρίτσα (άντε και καλό Πάσχα) και λέω με σιγουριά ότι την πέτυχα. Ξεκινησαμέ ήδη τις ρακές και έβγαλα και δύο τσιπικες γαρδουμπες για αρχη και καλό μας βραδυ.

Καλό Σ/Κ

WERA vs Parkside Bits

Το ακριβο σετακι parkside και τα κανονικα bits της WERA (τα ασημενια οχι τα χρυσα).

15556997160_249a48a396_b.jpg

Τα bits που τεσταρα ηταν 2 philips PH2, ενα πολυ κοινο μεγεθος bit.
Βιδωσα και ξεβιδωσα μεχρι το τερμα την εικονιζομενη βιδα (full ροπη μεχρι να γυρναει η καστανια του δραπανου), 3 σετ των 10 βιδωματων εναλλαξ με τα 2 bits.

15741827235_466e65d3ab_b.jpg

Iσως θα επρεπε να συνεχισω ακομα περισσοτερο το τεστ αλλα εβγαλα τα συμπερασματα μου.
Tα parkside ειναι πολυ καλα και τα WERA καλυτερα (ανθεκτικοτερα). Ισως οι φωτογραφια να μην δειχνει σημαντικες διαφορες, αλλα το parkside φαινεται πιο ταλαιπωρημενο και στην κεφαλη αλλα και στην βαση.
Εαν συνεχιζα το τεστ, νομιζω οτι η διαφορα θα ηταν πιο εμφανης. Η εκπληξη παντως ειναι οτι τα parkside, το συγκεκριμενο σετακι τουλαχιστον, αξιζει τα λεφτα του.

15121875404_1ebcf6e3c3_c.jpg

Νομιζω οτι προκειται για το μικροτερο λειτουργικο κατσαβιδακι νανος που υπαρχει. Μολις 2.5" μηκος.
Το Wiha stubby screwdriver, με ενσωματωμενα τα πιο συχνα bits για βιδωμα. Παιρνει ολα τα κοινα bits 1/4"

Η λαβη του αν και μικρη ειναι εξαιρετικα βολικη και αντιολισθητικη και τα bits φαινονται ανωτερης ποιοτητας. Ο δε μαγνητης, ισχυροτατος!

15718595566_6c9f4b9169_c.jpg

15556430019_74470e0d44_b.jpg

http://www.amazon.de/gp/product/B002848NRS?psc=1&redirect=true&ref_=oh_aui_detailpage_o01_s00