Καλημέρα. Επιτρέψτε μου να μοιραστώ τις εμπειρίες και τις όποιες γνώσεις μου μαζί σας... Έχω πάνω από 20 (.....ναι δυστυχώς το ομολογώ, ..... παρακαλώ άνευ σχολίων) σετ με καστάνιες. Έχω σετ τις Force, Facom, Wurth, Stanley, Unior, Acesa, Tona, Bahco, Pastorino, Hazet, Gedore μιας και ποτέ μου δεν κάθομαι σε ησυχία, και όλο με κάτι καταπιάνομαι, και κυρίως έχω ένα κακό ιδίωμα να μην μπορώ να αντισταθώ όταν βλέπω κάποια προσφορά σε εργαλείο και να αγοράζω εμπλουτίζοντας την εργαλειοθήκη μου και κάποια στιγμή ..... θα χρειαστεί. Άλλωστε θεωρώ όπως ο συμφορουμίτης Χιώτης πως η αγορά εργαλείων είναι επένδυση χρημάτων. Αντικειμενικά μιλώντας για να τα δουλέψω και να τα εξαντλήσω όλα αυτά δεν μου φτάνουν ούτε 5 ζωές όπως χαρακτηριστικά λέει ο πατέρας μου και δεν του δίνω άδικο. Το ιδίωμα όμως ιδίωμα εκεί και όλο να μαζεύω όταν κρίνω κάτι συμφέρων. Παρόλα αυτά και στα πλαίσια των συγκρίσεων μου μιας και εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, έχω βάλει σκοπό μου και τα έχω καταφέρει να χρησιμοποιήσω όλα σχεδόν τα σετ και έχω καταλήξει στα εξής συμπεράσματα:
Force: Best value for money, απλά. Οικονομικά και αξιόπιστα. Για τα λεφτά τους δεν παίζονται. Ενδιαφέρουσα και πολύ αντοχής είναι η μαύρη σειρά, τα καρυδάκια αέρος, μιας και έχω τόσο τα κοντά όσο και τα μακριά. Έχουν "φάει" πολύ ζόρι σε μπουλονόκλειδο αέρος της wurth το οποίο παράγει πάνω από 1000nm ροπής εδώ και χρόνια και δεν έχει εγκαταλείψει κανένα. Σημειωτέον τα δουλεύει και φίλος σε βουλκανιζατέρ πάνω από 20 χρόνια (..αυτόν ρώτησα πριν προβώ σε αγορά) και μου έχει πει χαρακτηριστικά πως δεν παίζονται, μιας και για να αγοράσεις κάτι πιο επώνυμο η διαφορά είναι σχεδόν τριπλάσια ανά καρυδάκι.
Facom: Πολύ καλό φινίρισμα, ποιότητα και κατ' επέκταση αντοχή στην σκουριά, όμως συγχωρέστε με αν κάνω λάθος δεν μου λένε τίποτα παραπάνω, και κυρίως σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούν το κόστος απόκτησης τους. Προσωπικά δεν τα επιλέγω, έχω ένα σετάκι 1/4 το οποίο από σπόντα έχει περιέλθει στα χέρια μου μιας και φίλος που έχει μαγαζί δεν μπορούσε με τίποτα να το πουλήσει και μου το έδωσε σε τιμή κόστους. Εδώ να προσθέσω πως κάποια κατσαβίδια που έχω ή καλύτερα που είχα τα έχω σπάσει όλα, χωρίς να τα λοστέψω ή να τα χτυπήσω. Καμία σχέση με τα αντίστοιχα της Acesa, Wiha, Rubicon, Champion ή της Witte που έχω. (...... για κατσαβίδια μιλάω τώρα ).
Wurth: Πολύ χρήμα για το τίποτα, πληρώνεις όνομα επί της ουσίας αν και ποιοτικά είναι καλά. Στην ελεύθερη αγορά μπορείς να βρεις αντίστοιχα πολύ καλή ποιότητα, ή και καλύτερη, χωρίς να είσαι αναγκασμένος να πληρώσεις το όνομα. Όσα έχουν περιέλθει στα χέρια μου από προσφορές, αν και τα κατσαβίδια τους ειδικά τα χτυπητά είναι πολύ καλά. Να προσθέσω εδώ πως τα πενσοειδή της τα παράγει το ίδιο εργοστάσιο που παράγει και της knipex. (...τσεκαρισμένο)
Stanley: Τίμια για τα λεφτά τους. Πλεονέκτημα τους ότι τα βρίσκεις πλέον εύκολά παντού λόγο του μάρκετινγκ της εταιρίας (....όπως και τα tactix). Για κάποιον που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και θέλει κάτι οικονομικό κα σχετικά ποιοτικό για χρήση λίγο παραπάνω από μία στις τόσες προτείνονται.
Unior: Καλά αλλά ακριβά. Προσωπικά πιστεύω πως δεν αξίζουν τον ντόρο γύρω από το όνομα τους σε σχέση πάντα με το κόστος κτήσης τους.
Acesa: Η αδυναμία μου..... όλα τα λεφτά. Συγχωρέστε με αν δεν μπορώ να γίνω αντικειμενικός Έχω ένα σωρό από αυτά (καρυδάκια, κατσαβίδια, γερμανικά, πολύγωνα, γερμανοπολύγωνα), δεν με έχουν προδώσει ποτέ και τα ξεχωρίζω (μαζί με hazet, bahco, pastorino,). Κρίμα που έκλεισε η εταιρία, η τέλος πάντων αντικαταστάθηκε από την Irimo.
Tona: Πολύ καλά. Αντοχή στην οξείδωση, αν και οφείλω να πω πως το συγκεκριμένο σετ το έχω χρησιμοποιήσει μια-δυο φορές κυριολεκτικά, αφού είναι το 3/4.
Bahco: Πάρα πολύ καλά. Αξίζουν τα λεφτά τους. Άψογο φινίρισμα, μειονέκτημα τους το υψηλό κόστος κτήσης τους.
Pastorino: Πολύ καλή ποιότητα, αντοχής. δεν τα βρίσκεις και εύκολά όμως....
Hazet, Gedore: Όπως προείπα να θεωρώ κορυφαία και ισάξια μαζί με τα Acesa, Bahco. έχουν περιέλθει στα χέρια μου κάποια από αυτά από τον συγχωρεμένο το θείο μου που τα είχε βγάλει από τα καράβια είναι πάνω από 30 ετών και είναι άριστα...
Σημαντικό όλων των παραπάνω είναι το εξής το οποίο πρέπει και να λάβουμε σοβαρά υπόψη: Επειδή κάποια από τα παραπάνω σετ τα βρήκα είτε από τον θείο μου, είτε από τον πατέρα μου, είτε από κάπου αλλού και είναι κάποιον χρονών δεν σημαίνει πως και σημερινά χρήζουν της αντίστοιχης ποιότητας, μιας και κάποτε τα εργαλεία ειδικά αυτά τα made in Japan, Germany, και κυρίως England τα έφτιαχναν για να αντέξουν, μιας και τότε δεν υπήρχε ο παράγοντας marketing, ή σε ελεύθερη μετάφραση αν δεν χαλάσει πως εγώ θα σου ξαναπουλήσω; Υπενθυμίζω πως οι παραπάνω απόψεις είναι καθαρά υποκειμενικές.