Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα
Ναι πιθανόν να είναι ξένη και ελληνοποιημενη λέξη. Τώρα το συνώνυμο ισχύει κατά κάποιο τρόπο. Συνώνυμο είναι και η αλιαδα με την σκορδαλιά αλλά η πρώτη γίνεται με πατάτα και η άλλη με ψωμί. Μιλάμε δηλ. για διαφορετικά πιάτα που έχουν κοινά συστατικά, αλλά έρχεται ο Έλληνας και στα ξεχωρίζει δίνοντας άλλη ονομασία.
Θα κοιταξω να βρω στο παζάρι κανένα ροκανι και να το ανεβάσω.
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
Επειδή ασχολούμαι με την μουσική ιδιαιτέρως...έχω ψαχτει με ελληνικά sites οργανοποιων και ακόμα και εκεί (τώρα που μου το θύμισες) έχω διαβάσει "...να το ροκανισω ή να το περάσω με πλάνη?"
Ακόμα και αν οι δικοί μας παλιοί χρησιμοποιούσαν αργκό όπως λες ή ελληνοποιημενς λέξεις (προερχόμενες από τουρκικές ή λατινικες ή...) αυτό σημαίνει ότι έδιναν άλλη λέξη για διαφορετικό εργαλείο. Δεν εχουμε να κάνουμε με άλλη διάλεκτο (δηλ. αλλιως το έλεγε ο Κρητικος και αλλιώς ο Ηπειρώτης) αλλά με ένα διαφορετικό (ή έστω διαφοροποιημενο ή μεταλλαγμένο αν θες) εργαλείο και για να το ξεχωρίζουν και για να συνεννοουνται του έδιναν και διαφορετική ονομασία.
Δηλ άλλο ο ματρακας (με τις ας πούμε τπυραμιδοειδεις άκρες) και άλλο η βαριά (με τις τετραγωνες άκρες), και ας κάνουν την ίδια δουλειά. Άλλο εργαλείο, άλλη ονομασία. Αλλεν το hex, αλλεν και το torx, τα ξεχωρίζουμε όμως.
H λεξη plane εχει την εννοια στην επεξεργασια ξυλου και μεταλλου ως την διαδιακασια που αφηνεις μια λεια και επιπεδη επιφανεια. Το planing (με ενα n) περιγραφει την διαδικασια απομάκρυνσης υλικου.
@tsif86 αυτα που εβαλες στο link τα ξερω ως πλανη για γυψοσανιδες. Οχι για ξυλο.
Θα ηθελα να δω ενα ροκανι. Γιατι ολα αυτα που βλεπω και ξερω ειναι πλανες, με την εννοια που λες. Δεν αφηνουν περισσοτερα ροκανιδια απο ενα ...σκαρπελο.
Και μιας και ειπες για Μπαμπινιωτη, ψαχνω να βρω την ελληνικη ριζα της λεξης πλανιζω (στα wiki πλανη και ροκανι θεωρουνται συνώνυμα) και δεν βρισκω κατι . Αυτο με βαζει σε υποψιες οτι δεν ειναι ελληνικη αλλα ελληνοποιηθηκε απο την ξενη λεξη Plane.
Ναι πιθανόν να είναι ξένη και ελληνοποιημενη λέξη. Τώρα το συνώνυμο ισχύει κατά κάποιο τρόπο. Συνώνυμο είναι και η αλιαδα με την σκορδαλιά αλλά η πρώτη γίνεται με πατάτα και η άλλη με ψωμί. Μιλάμε δηλ. για διαφορετικά πιάτα που έχουν κοινά συστατικά, αλλά έρχεται ο Έλληνας και στα ξεχωρίζει δίνοντας άλλη ονομασία.
Θα κοιταξω να βρω στο παζάρι κανένα ροκανι και να το ανεβάσω.
Αρα οπως το υπεθεσα. Ειναι λατινογενες . Plana, Planus.
@amsen δεν ειμαι ξυλουργος για να ξερω τα εργαλεια. Εχω μερικους μηνες που διαβαζω για οργανοποιια και ολοι μα ολοι οι οργανοποιοι εννοουν ροκανι την πλανη. Μαλιστα αν τους πεις το ροκανι πλανη μπορει να τους μπερδεψεις. Στην οργανοποιια θα δεις μικρες πλανες . ειδικα στα βιολια (θα τα βρεις ως violin planes) που δεν ειναι για να αφηνουν επιπεδες επιφανειες. ΑΛλα αφηνουν κυρτες, αλλα κοιλες, αλλα απλα αφαιρουν υλικο σε αυλακια (router plane).
Εδω δεν εχουμε να κανουμε με τις λεξεις, αλλα με το ποιος τα δημιουργησε πρωτος αυτα τα εργαλεια. Αν ηταν ξενοι, τοτε το πως τα διαχωριζαν οι δικοι μας ξυλουργοι με μια αργκο, αναλογα την εργασια που ηθελαν να κανουν, δεν σημαινει οτι ειναι και αλλα εργαλεια...
Επειδή ασχολούμαι με την μουσική ιδιαιτέρως...έχω ψαχτει με ελληνικά sites οργανοποιων και ακόμα και εκεί (τώρα που μου το θύμισες) έχω διαβάσει "...να το ροκανισω ή να το περάσω με πλάνη?"
Ακόμα και αν οι δικοί μας παλιοί χρησιμοποιούσαν αργκό όπως λες ή ελληνοποιημενς λέξεις (προερχόμενες από τουρκικές ή λατινικες ή...) αυτό σημαίνει ότι έδιναν άλλη λέξη για διαφορετικό εργαλείο. Δεν εχουμε να κάνουμε με άλλη διάλεκτο (δηλ. αλλιως το έλεγε ο Κρητικος και αλλιώς ο Ηπειρώτης) αλλά με ένα διαφορετικό (ή έστω διαφοροποιημενο ή μεταλλαγμένο αν θες) εργαλείο και για να το ξεχωρίζουν και για να συνεννοουνται του έδιναν και διαφορετική ονομασία.
Δηλ άλλο ο ματρακας (με τις ας πούμε τπυραμιδοειδεις άκρες) και άλλο η βαριά (με τις τετραγωνες άκρες), και ας κάνουν την ίδια δουλειά. Άλλο εργαλείο, άλλη ονομασία. Αλλεν το hex, αλλεν και το torx, τα ξεχωρίζουμε όμως.