Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Μακάρι νάχει αλλά δεν το βλέπω...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Επειδή η συσκευασία ήταν καινούρια δεν θέλαμε να την κάνουμε φίλο-φτερό και μετά να μην μπορούμε να τα τακτοποιήσουμε, γι´αυτό το λόγο τραβήξαμε ελαφρά το μηχάνημα έξω, σήκωσα το κινούμενο προστατευτικό και κοίταξα να δώ αν έχει το Riving Knife μονταρισμένο ή έστω χύμα μέσα στο κουτί. Ο δίσκος ήταν τοποθετημένος κανονικά, απλά δεν πρόσεξα λεπτομερώς τι άλλο περιλαμβάνει η συσκευασία.

Από το manual του GKS 190

GLS 190 RN.jpg

Πάντως από ότι διάβαζα το απόγευμα, ούτε έξω βγαίνει (έτσι λέγαν τουλάχιστον σε site αμερικανικά και αγγλικά) με το riving knife. Περίεργο όμως γιατί από ότι είδα η οδηγία για προστασία είναι από το 2012 (ή μήπως από το 2002?...έχω και το Αλτσχάιμερ).

Μου φαίνεται παράξενο γιατι και ενα αρχαίο black & decker που έχω και ενα Metabo που πήρα πριν κάποια χρόνια έχουν και δεν το κυνήγησα να έχουν ...
Τι να πω , απλα μου εκατσαν...;...

Ίσως να υπάρχει κάποιος λόγος που το κάνουν, δεν νομίζω οτι θέλουν να κάνουν οικονομία για μια απλή λαμίτσα.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί η Makita το έχει σέ όλα τα μοντέλα της, ακόμα και στα πανάκριβα άνω των 1000 , σε αντίθεση με τη Bosch που πιο εύκολα θα το βρείς σε φτηνά μοντέλα παρά σε ακριβά.
Χθές, απο περιέργεια, ανοίξαμε και το GKS 85 και δεν είχε riving knife ενώ είχε το μικρό το GKS 160.

Κυριάκο, κοίτα τι σου βρήκα... Το εργαλείο "σκοτώνει"... :grinning-smiley-043

gun.jpg

παίδες ,
σκέφτομαι να αγοράσω μια σέγα (μιας και η B&D που έχω κλείνει του χρόνου 20 χρόνια) και βλέπω ότι υπάρχουν δυο τύποι σχεδιαστικά , αυτός http://www.amazon.de/gp/product/B00..._rd_t=36701&pf_rd_p=585296347&pf_rd_i=desktop και ο κλασσικός τύπος δηλ. αυτός http://www.amazon.de/Bosch-Schweifs...&qid=1433941721&sr=1-2&keywords=bosch+gst90be)
έχει κανείς εμπειρία ποιος τύπος βολεύει πιο πολύ , είναι πιο άνετος κλπ?
Κάθε βοήθεια δεκτή .

Χωρίς να βλέπω τις φωτογραφίες που έβαλες, (δεν μου ανοίγουν τα links), κι επειδή υποθέτω τι ρωτάς, θα σου πώ τη δική μου εμπειρία.
Ο πρωτος τύπος ο κλασσικός, στο χέρι το δικό μου, έχει καλύτερο πιάσιμο αλλά ο δεύτερος τύπος, λόγω χαμηλότερου κέντρου βάρους, καλύτερο έλεγχο. Νομίζω οτι πριν αγοράσεις πιάστες στο χέρι σου, να δείς πια σου "κάθεται" καλύτερα, όλα τα μαγαζιά θα βρείς σέγες εκτός κουτιού, εκτός αν σκέφτεσαι να αγοράσεις από internet.

thpicv.php
thpicv.php

παίδες ,
σκέφτομαι να αγοράσω μια σέγα (μιας και η B&D που έχω κλείνει του χρόνου 20 χρόνια) και βλέπω ότι υπάρχουν δυο τύποι σχεδιαστικά , αυτός http://www.amazon.de/gp/product/B00..._rd_t=36701&pf_rd_p=585296347&pf_rd_i=desktop και ο κλασσικός τύπος δηλ. αυτός http://www.amazon.de/Bosch-Schweifs...&qid=1433941721&sr=1-2&keywords=bosch+gst90be)
έχει κανείς εμπειρία ποιος τύπος βολεύει πιο πολύ , είναι πιο άνετος κλπ?
Κάθε βοήθεια δεκτή .

Eπειδη εχω και τους δυο τυπους σεγας (μπλε bosch μπαταριας) θα ελεγα οτι ο κλασσικος τυπος με βολευει περισσοτερο και στο πιασιμο και στον ελεγχο.
Οπως λεει ομως και ο Μπαμπης, πρεπει να τις πιασεις και τις δυο στα χερια σου και θα καταλαβεις. Δεν χρειαζεται να τις δοκιμασεις σε λειτουργια, μονο το πιασιμο αρκει.

Παιδιά καλησπέρα. Έχω την εξής απορία και παρακαλώ αν και έχει ξαναφερθεί μέσα στην ενότητα όποιος γνωρίζει ας μου απαντήσει. Όσον αφορά το ακόνισμά μαχαιριών, λεπίδων γενικότερα, αλλά και σκαρπέλων, στα όποια videakia κυκλοφορούν στο youtube, συνηθίζουν να βουτάνε την πέτρα ακονίσματος μέσα στο νερό πρώτα. Και μετά να επιχειρούν και να ακονίζουν το οτιδήποτε τέλος πάντων. Οι πέτρες αυτές που χρησιμοποιούν είναι για χρήση κατά αποκλειστικότητα με το νερό μόνο; Η χρήση λαδιού αντί του νερού είναι εσφαλμένη; Υπάρχουν πέτρες ακονίσματος στο εμπόριο, άλλες που χρησιμοποιούνται με νερό και άλλες με λάδι; Αν ναι πως τις ξεχωρίζουμε ποιες είναι ποιες; (Εγώ όσες έχω συναντήσει στο εμπόριο, μου έχουν προτείνει χρήση -και το λένε και οι προδιαγραφές -για χρήση με λάδι). Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρώ να ακονίσω κάτι , ομολογώ πως τα καταφέρνω αρκετά καλά κάποια χρόνια τώρα, όμως αφενός ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και αφετέρου οφείλω να ομολογήσω πως μου δημιουργήθηκε η απορία μήπως τελικά δεν κάνω κάτι καλά και δεν το γνωρίζω; Εκφράζω την απορία μου τώρα μιας και λίαν συντόμως πρόκειται να επιχειρήσω για πρώτη φορά να ακονίσω κάτι παλιά σκαρπέλα. (…και την ακμή τους με τον ανάλογο οδηγό-προσθήκη ακονίσματος για σκαρπέλα).

Υπάρχουν και λαδιού και νερού . Δεν μπορω να σου πω πως να τις ξεχωρίσεις , δεν τις χρησιμοποιω . Προσωπικά χρησιμοποιώ γυαλί και διαφορα νούμερα γυαλοχαρτα .

Επιστρέφοντας για λίγο στις σέγες... Έχω μόνο κλασικού τύπου, αλλά έχω δουλέψει και με χαμηλές. Θεωρώ κι εγώ ότι οι κλασικού τύπου έχουν καλύτερο πιάσιμο άρα βολεύουν σε ίσιες κοπές, ενώ οι χαμηλές έχουν καλύτερο έλεγχο της κίνησης, ο οποίος βοηθάει σε free hand cut ήαν ακολουθείς κούρμπες κλπ.

Απάντηση: Re: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Επιστρέφοντας για λίγο στις σέγες... Έχω μόνο κλασικού τύπου, αλλά έχω δουλέψει και με χαμηλές. Θεωρώ κι εγώ ότι οι κλασικού τύπου έχουν καλύτερο πιάσιμο άρα βολεύουν σε ίσιες κοπές, ενώ οι χαμηλές έχουν καλύτερο έλεγχο της κίνησης, ο οποίος βοηθάει σε free hand cut ήαν ακολουθείς κούρμπες κλπ.

Έτσι τις αισθάνομαι κι εγώ στο χέρι...
Το μέγεθος της παλάμης παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, γι' αυτό και οι κλασσικές βολεύουν σχεδόν όλους, έχουν λεπτότερη λαβή. Οι χαμηλές, λόγω πάχους, αν δεν έχεις σχετικά μεγάλη παλάμη σε δυσκολεύουν στο χειρισμό.

Re: Απάντηση: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Παιδιά καλησπέρα. Έχω την εξής απορία και παρακαλώ αν και έχει ξαναφερθεί μέσα στην ενότητα όποιος γνωρίζει ας μου απαντήσει. Όσον αφορά το ακόνισμά μαχαιριών, λεπίδων γενικότερα, αλλά και σκαρπέλων, στα όποια videakia κυκλοφορούν στο youtube, συνηθίζουν να βουτάνε την πέτρα ακονίσματος μέσα στο νερό πρώτα. Και μετά να επιχειρούν και να ακονίζουν το οτιδήποτε τέλος πάντων. Οι πέτρες αυτές που χρησιμοποιούν είναι για χρήση κατά αποκλειστικότητα με το νερό μόνο; Η χρήση λαδιού αντί του νερού είναι εσφαλμένη; Υπάρχουν πέτρες ακονίσματος στο εμπόριο, άλλες που χρησιμοποιούνται με νερό και άλλες με λάδι; Αν ναι πως τις ξεχωρίζουμε ποιες είναι ποιες; (Εγώ όσες έχω συναντήσει στο εμπόριο, μου έχουν προτείνει χρήση -και το λένε και οι προδιαγραφές -για χρήση με λάδι). Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρώ να ακονίσω κάτι , ομολογώ πως τα καταφέρνω αρκετά καλά κάποια χρόνια τώρα, όμως αφενός ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και αφετέρου οφείλω να ομολογήσω πως μου δημιουργήθηκε η απορία μήπως τελικά δεν κάνω κάτι καλά και δεν το γνωρίζω; Εκφράζω την απορία μου τώρα μιας και λίαν συντόμως πρόκειται να επιχειρήσω για πρώτη φορά να ακονίσω κάτι παλιά σκαρπέλα. (…και την ακμή τους με τον ανάλογο οδηγό-προσθήκη ακονίσματος για σκαρπέλα).

Στο εμποριο υπαρχουν αρκετα προιοντα ακονισματος μεταξυ των οποιων ειναι οι πετρες νερου και οι πετρες λαδιου (water/oil stones).
Προφανως οι πετρες νερου δεν ειναι δοκιμο να χρησιμοποιηθουν με λαδι, ουτε το αντιστροφο. Μαλλον ειναι θεμα επιφανειας της καθε πετρας (ποσο πορωδης ειναι και πως απορροφα το λιπαντικο -νερο/λαδι).

Αυτο που εχω κανει εγω με πετρες νερου τωρα τελευταια (σε σκαρπελα) ειναι να χρησιμοποιω τις πετρες νερου, χωρις νερο. Δεν εχω δει διαφορα με η χωρις νερο, μονο λιγοτερη 'λασπουρια'.
Οι πετρες νερου λενε ειναι πιο μαλακες απο τις πετρες λαδιου (λαδακονο?) αλλα ακονιζουν γρηγοροτερα. Και φθειρονται γρηγοροτερα.

Και γω στο σταδιο του πειραματισμου ειμαι με το ακονισμα σε πετρα. Το λαδι το εχω αποκλεισει λογω ..'λαδιλας'.
Αυτο που εχω παρατηρησει ειναι οτι το ακονισμα σε πετρα ειναι σαφως ανωτερο ακριβεστερο και ευκολοτερο απο το ακονισμα με γυαλοχαρτα/τροχους/διαφορους τυπους ακονιστρων.

μάλλον θα πάω προς χαμηλή σέγα , μιας και έχω μια κλασσική (έστω κιαν είναι παλιά). Ρώτησα και κάτι μαστόρους , και είναι έτσι όπως μου τα είπατε .Οι χαμηλού τύπου δίνουν καλύτερο έλεγχο της κοπής , και δίνουν την "αίσθηση" ότι είναι πιο ελαφρές λόγω του κέντρου βάρους τους (χωρίς φυσικά να είναι) . Οπωσδήποτε να έχει έλεγχο της ταλάντωσης , οπότε με βλέπω μάλλον προς Bosch μπλέ ,ή Metabo.

οκ, αλλα πως θα τον εχεις τον καλυτερο ελεγχο αν δεν σου 'καθεται' και καλα στο χερι? - ανεξαρτητως μεγεθους χεριου.
Σημειωσε οτι το σωμα της μπλε bosch ειναι μεγαλυτερο/παχυτερο απο οτι μπορει να φαινεται στις φωτογραφιες.

Κατα καιρους εχω δει σε φωτογραφιες η και βιντεο καποιες μεταλλικες γωνιες που χρησιμοποιουνται ως προτυπα για καθετη τοποθετηση εργαλειων. Οπως πχ δισκο πριονιου, καθετο δραπανο...
Που και πως μπορω να βρω κατι τετοιο?
Κυκλοφορουν και κατι ηλεκτρονικα αλφαδια μινιατουρες, δεν ξερω αν ανταποκρινονται σε ακριβεια.

Κατα καιρους εχω δει σε φωτογραφιες η και βιντεο καποιες μεταλλικες γωνιες που χρησιμοποιουνται ως προτυπα για καθετη τοποθετηση εργαλειων. Οπως πχ δισκο πριονιου, καθετο δραπανο...
Που και πως μπορω να βρω κατι τετοιο?
Κυκλοφορουν και κατι ηλεκτρονικα αλφαδια μινιατουρες, δεν ξερω αν ανταποκρινονται σε ακριβεια.

Μια απλή γωνία μαραγκού χρειάζεσαι... Και τα Lidl είχαν κάποιες πάμφθηνες.