Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Καλα κανεις. Το Dewalt οχι μονο ειναι βαρυ αλλα ειναι και κακασχημο.

Καλυτερα να σκεφτει το καλυτερο της πιατσας και ισχυροτερο Bosch των 3/4" αγοραζοντας καποια επιλεγμενα μεγαλα μεγεθη καρυδακια που να αντεχουν αυτες τις ροπες και ενα impact ανταπτορακι για τα μικροτερα των 1/2" που εχει.

Το ανταπτορακι 3/4" σε 1/2" πρεπει να ειναι impact rated και μπορει να ειναι Dewalt που βγαζει καλα ανταπτορακια. Για να λεει οτι εχει και κατι σε Dewalt :)
81GEzl-5a4L._AC_SS450_.jpg

YΓ.
Βεβαια αφου οπως λεει δεν το εχει αναγκη, καλυτερα να μην παρει τιποτα. Τα 1000Nm ροπης δεν ξερω που θα τα χρησιμοποιησει καποιος που δεν γνωριζει τι εστι τετοια ισχυ.
Απο την αλλη, αν θελει να εχει ενα αρχοντικο μπουλονοκλειδο, το μικρο Bosch που αναφερεις ειναι υπεραρκετο και για τη δουλεια και για την χαρα της συλλογης!
Και μαλιστα ισως να σκεφτει το αντιστοιχο gadget Brushless που πηρε και ο Κωστης (το εχω δοκιμασει) που εχει το διπλο τσοκ 1/2-1/4, στην ιδια τιμη με το παραπανω.

Last edited:
παιδες τη γνωμη σας

ο κουμπαρος μου επαθε μεταλλαξη :) λογω των τελευταιων αγορων σε dewalt και metabo που τον εβαλα να κανει, και ξεπορτιζει απο το μπλε μαντρι!
θελει ενα μπουλονοκλειδο (οχι οτι το εχει αναγκη κιολας) και παει για το dewalt αδιαφοροντας για το μπλε στρατοπεδο!

επειδη ομως δεν εχει καμια μπαταρια σε dewalt, για να γλυτωσει λεφτα, τον ψηνω για το μπος

στο οποιο μπος η εταιρια κανει δωρο και μια μπαταρια ακομα, procore μαλιστα.
το προβλημα ειναι οτι δεν υπαρχει ποικιλια απο καρυδακια 3/4 στην αγορα παρα λιγα οπως
https://www.skroutz.gr/s/25236220/Force-Σετ-Καρυδάκια-Αέρος-3-4-26-38mm-6081-8τμχ.html

επειδη ομως και τα δυο αυτα μπουλονοκλειδα ειναι βαρια, τον ψηνω για εναλλακτικο, και σε αυτο που εχει βαρος μονο 1.3 κιλα

ομως το συγκεκριμενο δεν ειναι τοσο ισχυρο οσο τα δυο πρωτα
το προβλημα με το μεγαλο μπος ειναι οτι εχει 3/4 καρε, οπότε θα θελει να αγορασει νεα καρυδακια, ενω το πρωτο και το τριτο εχουν 1/2 και εκει μπορει να χρησιμοποιησει καρυδακια 1/2 που ηδη εχει. ή να αγορασει αερος σε πιο χρησιμοποιουμενα νουμερα με 20-25 ευρω

στη θεση του θα αγοραζα το τριτο που κανει για ολες τις δουλιες ενος μη επαγγελματια και βασικα ειναι ελαφρυτερο και σιγουρα μπορει να χρησιμοποιηθει και στην εργασια ενος παλμικου με εναν ανταπτορα

το ερωτημα μου ειναι , καλα κανω και τον αποτρεπω απο το dewalt για χαρη του μπος?
εχει κανείς εμπειρια απο μεγαλα μπουλονοκλειδα, απο τα συγκεκριμενα ή παρομοια?
απο καρυδακια 3/4 ?
Κάποιο εμβόλιο δεν έχει κάνει για αυτό τα κάνει αυτά...Άστον να πάθει για να μάθει. ;)

Νικόλα, απ'οτι έχω καταλάβει ο κουμπάρος σου δεν έχει οικονομικό θέμα οπότε άφησε τον να πάρει αυτό που κάνει κέφι, οποίο και να διαλέξει από τα δύο αφού δεν θα το χρησιμοποιήσει επαγγελματικά θα κάνει την δουλειά του και με το παραπάνω!

Όμως σε παρακαλώ οποίο κι αν επιλέξει πείσε τον ναυαγεί καρυδακια της προκοπής και όχι τα φτηνιάρικα κινέζικα τύπου force κλπ.
Με τέτοιο εργαλείο θα δώσει κάποια χρήματα παραπάνω στα καρυδάκια και θα πάρει κάτι σε Unior, Facom, Beta, Milwaukee κλπ.
Αφενός είναι θέμα ασφάλειας αφετέρου θέμα ποιότητος.

Υ.Γ. ενημέρωσε τον ότι αν πάρει το Dewalt μετά ο δρόμος δεν θα έχει γυρισμό στα μπλε! :cool:

Νικολα...δεν εχει δυναμη το Bosch gdx-300..;...:ROFLMAO:
Απο το 8ο λεπτο και μετα....
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

...πες του κουμπαρου σου να μην παρει τα αλλα 2 γουρουνια...δεν τα χρειαζεται....!!!

Μην σου πω οτι και το δικο μου θα του ειναι μια χαρα....αλλα ας εχει κατι τις παραπανω!!!

• Like
Reactions: nickolas
Νικόλα, απ'οτι έχω καταλάβει ο κουμπάρος σου δεν έχει οικονομικό θέμα οπότε άφησε τον να πάρει αυτό που κάνει κέφι, οποίο και να διαλέξει από τα δύο αφού δεν θα το χρησιμοποιήσει επαγγελματικά θα κάνει την δουλειά του και με το παραπάνω!

Όμως σε παρακαλώ οποίο κι αν επιλέξει πείσε τον ναυαγεί καρυδακια της προκοπής και όχι τα φτηνιάρικα κινέζικα τύπου force κλπ.
Με τέτοιο εργαλείο θα δώσει κάποια χρήματα παραπάνω στα καρυδάκια και θα πάρει κάτι σε Unior, Facom, Beta, Milwaukee κλπ.
Αφενός είναι θέμα ασφάλειας αφετέρου θέμα ποιότητος.

Υ.Γ. ενημέρωσε τον ότι αν πάρει το Dewalt μετά ο δρόμος δεν θα έχει γυρισμό στα μπλε! :cool:
Τα force έχω την εντύπωση ότι δεν είναι του κιλού πάντως..

• Like
Reactions: nickolas and amsen
κωστη μου το ξερω και το θυμαμαι που το ειχες βαλει παλι το συγκεκριμενο βιντεο για αυτο του ειπα για αυτο το εργαλειο που το λατρεψα με το που το ειδα τοτες που το πρωτοεβαλες :)

ναι τα force ειναι πολυ καλα, φιλος μεγαλοκαλλιεργητης και διαολεμενος μαστορας με σετ εργαλεια της φορς ( καρυδακια και κλειδια ) επισκευαζει τα παντα στο κτημα του, το αμαξι του, τους καυστηρες του το τρακτερ του κλπ οταν ειχε κουρεψει 1-2 αλλα φτηνα κινεζικα για τη πλακα του

Τα force είναι σχετικά ποιοτικά εργαλεία. Είναι κορεάτικης προέλευσης με σχετικά ανάλογους ποιοτικούς ελέγχους, τίμια -πολύ τίμια- για τα λεφτά τους. Γνωστός μου που έχει μεγάλο βουλκανιζατέρ τα χρησιμοποιεί εδώ και πάνω από 30 χρόνια και τα εμπιστεύεται. Από την στιγμή που τα εμπιστεύεται επαγγελματίας, που τα δουλεύει σε καθημερινή βάση, (και εγώ του έχω εμπιστοσύνη ;) ) ποιος ο λόγος εγώ ή ο κάθε εγώ, που δεν τα χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση (...μιας και δεν μοντάρω ξεμοντάρω καθημερινά ζάντες και λάστιχα .... :p) να τον αμφισβητήσω στα λεγόμενα και πεπραγμένα του;;;;

Υ.Γ. ΟΛΑ μα ΟΛΑ τα καρυδάκια κρουστής μετά από χρόνια και επίπονη εργασία εξαιτίας ακριβώς λόγο των κρούσεων ειδικά από μεγάλα μπουλονόκλειδα αέρος παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης, ή ακόμα χρήζουν και αντικατάστασης, λόγω φθορών.

• Like
Reactions: KOSSTV and nickolas
Να ξεκαθαρισω παιδια οτι η εταιρεια ειναι απο την Ταιβάν , ασχετα αν εχετε στην κατοχη σας εργαλειο τους made in China. Εχω στην κατοχη μου αρκετα εργαλεια απο αυτους και μπορω να πω οτι απο ποιοτητα βρισκονται στο μέσον, μεταξυ Κινεζων και Ευρωπαιων/Αμερικάνων και οι τιμές ειναι στο μεσον επισης. Βάζει κάτω μαρκες οπως Total, FF Group, Benman, Stanley (φθηνα), Maco, Parkside, Ingco, Neo Tools.
http://www.force.com.tw/index.php

To θεμα δεν ειναι η μαρκα, το ζητουμενο ειναι τα καρυδακια να αντεχουν ροπες >1000Νm εαν προκειται να χρησιμοποιοηθουν με αντιστοιχα ισχυρα μπουλονοκλειδα.

Καποιοι κατασκευαστες αναφερουν την αντοχη των προιοντων τους, ομως για την Force δεν ειχα βρει καποια πληροφορηση παρα μονο οτι καποια καρυδακια ηταν impact rated.
Το οτι ειναι impact rated δεν μου λεει τιποτα καθως πολλα impact καρυδακια αντεχουν μεχρι 400 η 500Νm.

Για την ιστορια, πριν χρονια ειχα επιλεξει τα impact καρυδακια Proxxon με αντοχη 500Νm που με καλυπτε για το μπουλονοκλειδο μου. Ετσι ειμαι ησυχος οτι δεν θα εχω καποιο ατυχημα..

Last edited:
  • Like
Reactions: KOSSTV and nickolas
Τα force είναι σχετικά ποιοτικά εργαλεία. Είναι κορεάτικης προέλευσης με σχετικά ανάλογους ποιοτικούς ελέγχους, τίμια -πολύ τίμια- για τα λεφτά τους. Γνωστός μου που έχει μεγάλο βουλκανιζατέρ τα χρησιμοποιεί εδώ και πάνω από 30 χρόνια και τα εμπιστεύεται. Από την στιγμή που τα εμπιστεύεται επαγγελματίας, που τα δουλεύει σε καθημερινή βάση, (και εγώ του έχω εμπιστοσύνη ;) ) ποιος ο λόγος εγώ ή ο κάθε εγώ, που δεν τα χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση (...μιας και δεν μοντάρω ξεμοντάρω καθημερινά ζάντες και λάστιχα .... :p) να τον αμφισβητήσω στα λεγόμενα και πεπραγμένα του;;;;

Υ.Γ. ΟΛΑ μα ΟΛΑ τα καρυδάκια κρουστής μετά από χρόνια και επίπονη εργασία εξαιτίας ακριβώς λόγο των κρούσεων ειδικά από μεγάλα μπουλονόκλειδα αέρος παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης, ή ακόμα χρήζουν και αντικατάστασης, λόγω φθορών.
Να ξεκαθαρισω παιδια οτι η εταιρεια ειναι απο την Ταιβάν , ασχετα αν εχετε στην κατοχη σας εργαλειο τους made in China. Εχω στην κατοχη μου αρκετα εργαλεια απο αυτους και μπορω να πω οτι απο ποιοτητα βρισκονται στο μέσον, μεταξυ Κινεζων και Ευρωπαιων/Αμερικάνων και οι τιμές ειναι στο μεσον επισης. Βάζει κάτω μαρκες οπως Total, FF Group, Benman, Stanley (φθηνα), Maco, Parkside, Ingco, Neo Tools.
http://www.force.com.tw/index.php

Ευχαριστώ για την διόρθωση!!!! (y) Σαφέστατα και είναι κατασκευασμένα στην Ταιβάν τα εργαλεία. (...... να επιμείνω όμως ότι κάπου είχα διαβάσει ή πληροφορηθεί -μπορεί προφανώς και λανθασμένα- :unsure: ότι είναι κορεάτικης προελεύσεως.....)

Εφόσον γνωρίζετε μέσω γνωστών σας ότι τα force έχουν καλή ποιότητα δεν θα το αμφισβητήσω, δεν έχω λόγο να το κάνω.

Προσωπικά διαθέτω 2-3 εξειδικευμένα καρυδάκια force και μια κάστανα 1/2" αλλά τα πήρα ως φθηνή λύση για να τα έχω μόνιμα μέσα σε βάρκα και να μην με νοιάζει αν θα σκουριασουν.
Αλλά για ένα τόσο εξειδικευμένο, δυνατό και απαιτητικό εργαλείο θα τα χρησιμοποιούσα μόνο σε περίπτωση ανάγκης.

Εάν όμως γνωρίζετε ότι διαθέτουν τις αντίστοιχες προδιαγραφές για να αντεπεξέλθουν πάω πάσο.

Μπορεί λοιπόν κάποιος να μας πει ένα καλό σετ της Force για μπουλονοκλειδο 1/2 να το έχουμε στα υπόψιν...;
Εγώ πάντως από της Stanley τα καρυδακια στην σειρά Fatmax μόνο καλά έχω να πω σε 2 δοκιμές με μπουλονοκλειδο...

Μπορεί λοιπόν κάποιος να μας πει ένα καλό σετ της Force για μπουλονοκλειδο 1/2 να το έχουμε στα υπόψιν...;
Εγώ πάντως από της Stanley τα καρυδακια στην σειρά Fatmax μόνο καλά έχω να πω σε 2 δοκιμές με μπουλονοκλειδο...
Για κοίτα εδώ Κωστή. Όλο και κάτι μπορεί να βρεις. Εγώ σε Force έχω πάνω από 10 χρόνια, 2 σετ 1/4 τα οποία έχουν τραβήξει τα πάνδεινα και είναι ακόμα σαν καινούρια (και το ένα στο εξοχικό δίπλα στην θάλασσα).

• Love
Reactions: nickolas
Ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη για τις παρακάτω απόλυτες τοποθετήσεις μου.
Τα εργαλεία -και κυρίως τα χειρός- είναι η κατ' εξοχήν προσέγγιση του γνωμικού που λέει "ότι πληρώνεις παίρνεις".
Και κατά τη προσωπική μου γνώμη ΚΑΙ η μάρκα έχει σημασία. Και όταν λέω μάρκα δεν το εννοώ τόσο με την έννοια του επώνυμου όσο πως η κάθε εταιρεία έχει ένα πεδίο στο οποίο ξεχωρίζει. Σήμερα σχεδόν όλες οι επώνυμες εταιρείες έχουν ποικιλία εργαλείων στη γκάμα τους. Όμως.... δεν κατασκευάζουν όλες τα πάντα.
Έτσι τα γερμανικά και τα γερμανοπολύγωνα της Stahlwille είναι σαφώς καλύτερα από αυτά της Facom. Τα καρυδάκια της Gedore είναι η κορυφαία επιλογή όχι μόνο σε αντοχή αλλά και σε εφαρμογή αλλά τα κατσαβίδια της είναι σαφώς υποδεέστερα από αυτά της Felo.
Επίσης, τα Nm στα οποία ανταποκρίνεται κάθε εργαλείο δεν λέει τίποτα από μόνο του. Υπάρχουν και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα το πάχος στα μάγουλα του. Όταν εργαλεία σαν τα Force είναι διπλάσιου πάχους τι να το κάνω όταν δεν χωράει να μπει σε ένα δύσκολο σημείο και χρειάζεται να λύσω ένα σκασμό καπάκια, προβολείς και φιλτροκούτια...
Παρένθεση σχετική με τους επαγγελματίες.... Φυσικά και η γνώμη τους μετράει, σπάνια όμως έχω ακούσει γνώμη για πραγματικά καλό εργαλείο γιατί "δεν συνηθίζουν" να τα αγοράζουν, καθώς η λογική είναι "αφού μια μέρα θα το χαλάσω γιατί να επενδύσω" σε ακριβό εργαλείο. Και αυτό είναι άξιο απορίας καθώς για παράδειγμα η Gedore δίνει στα εργαλεία χειρός εγγύηση εφόρου ζωής και αυτή δεν είναι από τις γνωστές εγγυήσεις που λένε "υπό προϋποθέσεις...". Έσπασε η καστάνια την πάω πίσω σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ κατάστημα πουλάει Gedore την επιστρέφω χαλασμένη και παίρνω πίσω μια νέα χωρίς "πως, που και γιατί". Αν δεν έχει, μου παραγγέλνει και περιμένω να τη παραλάβω. Τόσο απλά. Για τη δική μου ιδιοσυγκρασία αυτό σημαίνει σωστή επιλογή για έναν επαγγελματία, κατά τη ταπεινή μου άποψη πάντα. Άρα... μήπως το ακριβό είναι πολύ-πολύ φθηνότερο; Θα μου πεις όταν ο άλλος στήνει ένα συνεργείο η διαφορά στο κόστος μιας μαζικής αγοράς είναι χαοτική και αυτός πρέπει να ξεκινήσει. Δεκτόν.

H πρώην Carolus εξαγοράστηκε από την Gedore και έτσι γεννήθηκε η Carolus-Gedore η οποία είχε αξιοπρεπέστατα εργαλεία για τη τιμή τους, είχαν επίσης εγγύηση εφόρου ζωής αλλά.... "υπό προϋποθέσεις" και αυτό δεν είναι το ίδιο τουλάχιστον για έναν επαγγελματία. Σήμερα λέγεται Gedore Red και χωρίς να έχω αγοράσει, από το λίγο που τα έχω επεξεργαστεί μου φαίνεται πως έχει γίνει κι άλλη έκπτωση στη ποιότητα. Μου θυμίζουν πλέον αρκετά κάποια φθηνά ks-tools που έχουν τη τιμητική τους στα Γερμανικά συνεργεία γιατί μη νομίζετε πως είναι μόνο Ελληνικό σύμπτωμα η προτίμηση στα μέτρια -ή ακόμη χειρότερα- στα φθηνά εργαλεία. Φυσικά κάποια ks-tools είναι αρκετά καλά που αυτό δε μπορεί να συμβεί με κανένα π.χ. Manesman κτλ
Παραλλαγή των παραπάνω είναι η Bacho τα οποία αν γράφουν made in Sweden ή Spain είναι κορυφαία και σαφώς ακριβότερα. Υπάρχουν όμως και Bacho που είναι φθηνά και τα αγοράζεις με το κιλό που λέει ο λόγος, αυτά δεν έχουν καμία διαφορά από άλλα της "σειράς". Γιαυτό ξεκίνησα λέγοντας πως στα εργαλεία για μένα είναι θέσφατο το "ότι πληρώνεις παίρνεις".

Καταθέτω την άποψη μου περισσότερο ως τροφή για συζήτηση παρά για να αποδείξω ότι έχω δίκιο, ο κάθε ένας από εμάς με κάποιο τρόπο έχει αναπτύξει για συγκεκριμένους λόγους τις επιλογές του. Εγώ παραδέχομαι ότι είμαι και ολίγον κολλημένος.... και σαφώς δεν σνομπάρω κανένα εργαλείο από αυτά που μπορεί να επιλέξει κάθε συνάδελφος γιατί λόγοι υπάρχουν πολλοί για να δικαιολογήσει κανείς τη κάθε αγορά εργαλείου.

Αριστερά Κινέζικο εξαιρετικής αντοχής. Δεξιά Gedore ακόμη μεγαλύτερης αντοχής, όμως... στο μισό σχεδόν πάχος.

20150524-200850-zpsvi5gelxt.jpg

Εχεις δικιο σε πολλα που γραφεις, αλλά οταν οι διασημες μαρκες κοστολογουν στο θεό τα καλά τους μοντελα λογικο ειναι να μην κανουν πωλησεις και να καταφευγουν σε εξαγορες και λανσαρισμα φθηνοτερων συλλογών (σχεδον ολοι το κάνουν οπως και στα ηλεκτρικα εργαλεια). Η δικη μου απορια ειναι κατα ποσο ακριβοτερη ειναι η παραγωγη των ακριβων εργαλειων απο των φθηνων. Τα 2 γερμανοπολυγωνα στις φωτο που ανεβασες, ποσο ακριβοτερα κοστισε στην Gedore να χυτευσει και να σφυρηλατησει το κλειδακι τουτο ωστε να δικαιολογει μια κοστολογηση 3-4 φορες παραπάνω; Εγω πιστευω ελαχιστα. Το μαρκετινγκ οριζει οτι η υψηλη τιμή δημιουργεί την αίσθηση του premium αγαθού και αν μια εταιρεια θελει τετοιο χαρακτηρισμο για αυτην, τοτε αναγκαστικα δεν μπορει να πωλησει φθηνά (ασχετα αν το παράγει με φθηνο κόστος).
Και μια ερωτηση προς ολους: Θυμαστε ποτέ να σας χάλασε εργαλείο από ατσάλι και αν ναι, πόσο συχνά;

Έχω την αίσθηση πως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Αν και σηκώνει πολύ μεγάλη συζήτηση θα προσπαθήσω να τοποθετηθώ όσο πιο απλά μπορώ.
Μπορείς να βρεις μια συλλογή από επτά (7) κατσαβίδια Gedore και να πληρώσεις μόνο 20,00 ευρώ. Όχι ότι δε θα κάνεις τη δουλειά σου με αυτά, αλλά δεν θα είναι πραγματικά καλά κατσαβίδια αν και το όνομα Gedore είναι αρκετά βαρύ στο χώρο των εργαλείων.
Στα εργαλεία ένας βασικός παράγοντας να ξεχωρίσεις το πραγματικά καλό εργαλείο από το φθηνό είναι η τιμή, όχι το "όνομα". Αυτό για εμένα -ειδικά στα εργαλεία χειρός- είναι μια βασική αρχή η οποία δεν με έχει διαψεύσει ποτέ. Φθηνό εργαλείο και καλό δεν υπάρχει, είτε είναι επώνυμο είτε είναι μια "ευκαιρία" μη επώνυμη.

Μετά, άλλο πράγμα είναι το φθηνό εργαλείο και άλλο πράγμα είναι το φθηνιάρικο. Κάποιος άλλος θεωρεί ότι μπορεί να κάνει τη δουλειά του και με αυτό (το φθηνιάρικο δηλαδή). Είναι σεβαστό. Τη διαφορά όμως την καταλαβαίνεις όταν δουλέψεις με το ένα και με το άλλο. Όταν με το ένα ξεμπερδεύεις σε 2 λεπτά χωρίς να κάνεις ζημιά και με το άλλο παλεύεις μισή ώρα με ρίσκο να κάνεις κάποια παράπλευρη ζημιά.
Όταν αγοράζεις μια κασετίνα με καρυδάκια 1/4 και αυτή έχει μέσα -ας πούμε- 11 τεμάχια και κοστίζει 70,00€ και με τα ίδια λεφτά αγοράζεις μια που έχει μέσα 1/4 & 1/2 και συνολικά 76 τεμάχια. Ε, με αυτά τα δεύτερα δεν αγοράζεις φθηνά, αγοράζεις φθηνιάρικα. Τα πρώτα είναι τα φθηνά και αυτά για τα οποία μπορούμε επάξια να συζητάμε για ερασιτεχνική χρήση.
Όμως πολλές φορές ο ερασιτέχνης δεν έχει την ευχέρεια να αγοράζει εξειδικευμένα εργαλεία, έτσι καταλήγει να χρησιμοποιεί π.χ. ένα μυτοτσίμπιδο σε διαφορετικό εύρος εφαρμογών. Εκεί ξεκάθαρα θα φανεί η διαφορά του ποιοτικού από το φθηνό, πόσο μάλλον από το φθηνιάρικο.

Στην ερώτηση σου θα σου πω πως εξαρτάται τι εννοείς ατσάλι. Κλειδιά έχω δει πολλά και να σπάνε και να παραμορφώνονται. Καρυδάκια έχω δει πολλά να στρογγυλεύουν στις άκρες τους με μέτρια χρήση. Και όπως έγραψα και νωρίτερα το καλό δε σημαίνει κάτι περιορισμένο στην ανθεκτικότητα, είναι και άλλα πράγματα.

Αν μου πεις έχω μια πένσα με την οποία έχω κάνει τα πάντα, δεν έχει πάθει τίποτα και είναι Made in Taiwan, θα σε πιστέψω και πιθανόν πράγματι να είναι η κατάλληλη για τη χρήση που έκανες. Αν όμως σου δώσω να δουλέψεις μια Knipex ή μια NWS και δεις την ευκολία και τη διαφορά που θα κάνει στην καθημερινότητα σου, τότε... ίσως αντιληφθείς τι προσπαθώ να πω εγώ και ποιος είναι ο λόγος που πληρώνεις αυτήν την υπεραξία.
Άλλο παράδειγμα. Πάει κάποιος και αγοράζει ένα δυναμόκλειδο 10-50 στα 35,00€... το οποίο δυναμόκλειδο από τη φύση του είναι ένα όργανο ακριβείας και μάλιστα επαναλαμβανόμενης ακρίβειας. Έχει αγοράσει μια μαγική εικόνα. Καλύτερα μην το αγοράσει καθόλου, δεν έχει νόημα.

Κάπως έτσι τα βλέπω εγώ τα πράγματα στη συμβίωση μου με τα εργαλεία. Και θέλω να τονίσω πάλι πως είναι η δική μου αλήθεια την οποία καταθέτω χάριν μιας συζήτησης και όχι για να πείσω και ακόμη περισσότερο σίγουρα όχι για να σνομπάρω ή για να μειώσω κάποιες από τις επιλογές συναδέλφων συμφορουμιτών.

Last edited:
Και μια ερωτηση προς ολους: Θυμαστε ποτέ να σας χάλασε εργαλείο από ατσάλι και αν ναι, πόσο συχνά;
Οι απαντήσεις που θα πάρεις θα είναι διαφορετικές ανάλογα σε ποίους απευθύνεις την ερώτηση. Στους ερασιτέχνες του φόρουμ ή στους επαγγελματίες;
Ερασιτέχνης πολύ δύσκολο να πει ναι
Στους επαγγελματίες έχει διαφορά το αντικείμενο του επαγγέλματος που καθορίζει την χρήση και φυσικά την καταπόνηση των εργαλείων
Προσωπικά κατά μέσο όρο κάθε μήνα ένα με δύο εργαλεία τουλάχιστον

Πολλες φορες μου εχουν χαλασει μυτες κατσαβιδιων απο ατσαλι, ιδιως τα ισια.
Μεχρι που ανακαλυψα τα WERA και δεν ξανα ασχοληθηκα με αλλη μαρκα κατσαβιδιων.

Αμετρητες φορες εχω χαλασει no name κοφτες και γενικοτερα πενσοειδη οπου το τσιπικο ατσαλι τους δεν αντεχει την εντονη (κατα)χρηση.
Mεχρι που ανακαλυψα τα Knipex και δεν ξανα ασχοληθηκα με αλλη μαρκα πενσοειδων.

Mε καρυδακια και γαλλικα δεν ειχα καποιο σπασιμο απο no name, αλλα ειναι εντυπωσιακη η διαφορα στην αντοχη της φθορας των επωνυμων με τα no name.
Εχω κληρονομησει ενα σετακι καρυδακια Facom αγορασμενα το 1957 απο τον πατερα μου, χιλιοχρησιμοποιημενα, αλλα παραδοξως φαινονται σαν καινουρια. Tετοιο ειναι το φινιρισμα και η ποιοτητα μεταλλου.

Το ιδιο ισχυει και για καποια πολυ λεπτα σε παχος γαλλικα κλειδακια της Proxxon οπου το φινιρισμα ειναι καταπληκτικο και η ποιοτητα μεταλλου ξεπερνα τα standards DIN/ISO.

Να πω οτι με εξαιρεση τα κατσαβιδια και τα πενσοειδη, θα μπορουσα να ζησω ανετα με bugdet εργαλεια χειρος oπως καρυδακια, γαλλικα, ψαλιδια, σφυρια, λιμες, καστανιες κλπ.
Η αληθεια ομως ειναι οτι αν καποιος πιασει στα χερια του πχ. ενα ψαλιδι Milwaukee/Facom, ειμαι σιγουρος οτι ανετα θα δωσει καποια ευρω παραπανω απο οτι κοστιζει ενα καλο no name.