Tαχυδρομεία - Τελωνεία

Παιδες κατι τρεχει με το Τεμου και τις αποστολες στην Eυρωπη.
Μαλλον ηδη ισχυει το τελος των 3 ευρω ανα ειδος που ειχε προαναγγελθει ....κριμα!

Ειχα βαλει στο καλαθι τα καινουρια συρματακια για συγκολληση πλαστικων που κοστιζαν 1 ευρω και κατι....και σημερα τα βλεπω στα 4.63 ευρω!!!

Εδω ενα αρθρο για οποιον θελει περισσοτερη πληροφορηση για το θεμα.

Παιδες κατι τρεχει με το Τεμου και τις αποστολες στην Eυρωπη.
Μαλλον ηδη ισχυει το τελος των 3 ευρω ανα ειδος που ειχε προαναγγελθει ....κριμα!

Ειχα βαλει στο καλαθι τα καινουρια συρματακια για συγκολληση πλαστικων που κοστιζαν 1 ευρω και κατι....και σημερα τα βλεπω στα 4.63 ευρω!!!
Μια από τα ίδια. Κυριακή βράδυ έβαλα στο καλάθι 46€ και χθες το μεσημέρι έγιναν 101€...

Δε ξέρω τι συμβαίνει, εγώ χθές έκανα δύο αγορές από Temu και με χρέωσε κανονικά, χωρίς καμία προσαύξηση.

1. Ο κανονισμός της μεταβατικής περιόδου για τα 3 ευρώ (έως το 2028) δεν καταργεί το υφιστάμενο πλαίσιο ΦΠΑ για e-commerce. Προστίθεται πάνω στο ήδη ισχύον καθεστώς εισαγωγής και τελωνειακής διασάφησης.
2. Ο δασμός είναι ανά είδος προϊοντος, όχι ανά δέμα. Άρα προσθέστε τρίευρα για κάθε αντικείμενο διαφορετικής φορολογικής κλάσης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα ακρίβηνουν τα ήδη στον κατάλογο. Θα έπρεπε το καπέλο να μπαίνει στο checkout.
Κάτι άλλο συμβαίνει.
Το ali δεν έχει αλλάξει τιμές.

Ο,τι και να συμβαινει, συνδεεται αμεσα με το τελος που εχει αναγγειλει η ΕΕ.
Επειδη ειναι αδυνατον να πληρωνουν στα ταμεια των ταχυδρομειων οι καταναλωτες τα δισεκατομμυρια πακετακια το χρονο, τα εισπρατουν οι πωλητες και τα αποδιδουν μετα.
Κατι αναλογο που εχει γινει με την αποδοση ΦΠΑ οταν αγοραζεις απο eBay. Eτσι τουλαχιστον θεωρω εγω την κατασταση οπως φαινεται μεχρις στιγμης.

Σε καποια φαση θα καταλαβουμε ακριβως τι παιζεται και με ποιους τροπους οι κινεζοι σκεφτονται να ξεπερασουν, αν μπορεσουν, και αυτον τον σκοπελο.

Το ιδιο και εμένα στο Aliexpress.
Ελπιζω μονο οι πανεξυπνοι εδω να ΔΟΥΝ πως εχει ηδη πληρωθει αυτο και να μην το ξαναχρεωσουν οταν ερθουν Μιχαλη.
Temu προχθες την πηρε χωρις εξτρα χρεωση.

Last edited:
Όντως άρχισε και στο ali εδώ και μερικές μέρες στο checkout προσθέτει και τέλη εκτελωνισμού.
Screenshot_1.png
Νομίζω σ΄αυτη την φάση χρειάζεται υπομονή μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να φτάσουν τα πρώτα δέματα μετά την πρώτη του μηνός. Δεν αποκλείω καθόλου να γίνει ένα ψιλομπάχαλο και οι εδώ αρχές να ζητούν επιπλέον χρήματα αν και είναι ήδη πληρωμένα στους κινέζους. Η μεγάλη μαχαιριά είναι το 3ευρω ανά
φορολογικό είδος, όπως ειπώθηκε, πράγμα που καθιστά εξαιρετικά ασύμφορο το να παραγγέλνεις ψιλοπράγματα γιατί θα σου πάει ο κούκος αηδόνι.
Κρίμα και πάλι κρίμα γιατί πέρα από την όποια κατάχρηση γινόταν, υπήρχαν φορές που σου έλυνε τα χέρια.
Πάντως μου μοιάζει σαν μέτρο απελπισίας για να σωθεί η φθίνουσα οικονομία της ΕΕ.

• Like
Reactions: Χιωτης
αρχισα να το ψαχνω με το τζεμινι

## Πώς λειτουργεί ο δασμός ανά κατηγορία (Tariff Line)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2026/382 ορίζει ότι η χρέωση επιβάλλεται βάσει της τελωνειακής κατάταξης των αντικειμένων. Αν το δέμα σας περιλαμβάνει προϊόντα που ανήκουν σε διαφορετικές δασμολογικές κλάσεις (διαφορετικά είδη), ο δασμός πολλαπλασιάζεται. [3, 4]

Παραδείγματα χρέωσης:

* Δέμα με 3 ίδια προϊόντα (π.χ. 3 μπλουζάκια του ίδιου τύπου): Ανήκουν στην ίδια δασμολογική κατηγορία, οπότε ο πρόσθετος δασμός θα είναι 3€ συνολικά. [1, 5]

* Δέμα με 3 διαφορετικά προϊόντα (π.χ. 1 smartphone, 1 φορτιστής, 1 θήκη): Επειδή πρόκειται για τρεις εντελώς διαφορετικές κατηγορίες αγαθών με ξεχωριστούς κωδικούς TARIC, ο δασμός επιβάλλεται τρεις φορές. Το συνολικό «καπέλο» για το συγκεκριμένο δέμα θα είναι 9€ (3€ + 3€ + 3€). [3]

φαινεται οτι οι κατηγοριες ειναι ΠΟΛΥ ειδικες

## Ανάλυση ανά Κατηγορία Προϊόντος

1. Roll Self-Adhesive Felt Furniture Pads (3,52€)

* Κατηγορία TARIC: Προστατευτικά επίπλων από τσόχα/ύφασμα.

* Πρόσθετος Δασμός: 3,00€ (1η κατηγορία).

2. 4pcs Summer Cool-feel Insoles (0,37€)

* Κατηγορία TARIC: Αξεσουάρ υποδημάτων (πάτοι).

* Πρόσθετος Δασμός: 3,00€ (2η κατηγορία).

3. 170pcs & 135pcs Double-Sided/Double-cap Rivets (5,40€ + 2,45€ = 7,85€)

* Κατηγορία TARIC: Μεταλλικά πριτσίνια για ρούχα/δέρματα.

* Σημείωση: Παρόλο που πρόκειται για δύο ξεχωριστά πακέτα, ανήκουν στην ίδια ακριβώς δασμολογική κατηγορία (μεταλλικά εξαρτήματα ένδυσης).

* Πρόσθετος Δασμός: 3,00€ (3η κατηγορία συνολικά και για τα δύο).

------------------------------

## Συνολικό Κόστος Καλαθιού

* Καθαρή Αξία Προϊόντων: 11,74€

* Συνολικός ΦΠΑ (24%): 2,82€

* Συνολικοί Πρόσθετοι Δασμοί ΕΕ (3 κατηγορίες x 3€): 9,00€

* Τελικό Πληρωτέο Ποσό (IOSS): 23,56€

Ίσως κάνουν καμιά πατέντα οι κινέζοι και τα στέλνουν από καμιά ευρωπαική αποθήκη.
Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι ελληνικό το πρόβλημα. Επηρεάζεται όλη η Ευρώπη.
Είναι αστείο τα 3-4 ευρώ προιόντα να καταλήγουν στο τέλος 20.

Αυτός είναι ο στόχος. Αν κάνουν αποθήκες στην Ευρώπη θα τα εισάγουν μαζικά και θα πληρώνουν όλους τους δασμούς. Επίσης θεωρητικά θα υπάρχει και κάποιος υπεύθυνος ότι τα προϊόντα καλύπτουν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Eχω την εντυπωση οτι ο πρωταρχικος στοχος ειναι να αποσυμφορησουν τα τελωνεια απο τα δισεκατομμυρια πακετακια, να τα υπερ-φορολογησουν και να προστατευσουν το εγχωριο λιανεμποριο/αισχροκερδουντες εισαγωγεις. Το Αμαζον πχ. και αλλοι πουλανε τα ιδια προιοντα σε πολλαπλασιες τιμες!

Η ποιοτητα και η ασφαλεια των εισαγομενων προιοντων ηταν και ειναι εντελως τελευταια στις προτεραιοτητες της ΕΕ. Αρκει να πληρωνονται τα τελη...

Μεγαλοι χαμενοι, η ολοενα συρρικνουμενη μεσαια ταξη και η συνεχως αυξανομενη ταξη των χαμηλων εισοδηματων.

• Like
Reactions: KOSSTV and trav
Μπήκα και εγω να πάρω κάτι καλωδια και μικρές Oled οθονες και το ίδιο καλάθι πριν ένα μήνα τριπλασιαστηκε στο ταμείο.
Το τραγικό είναι ότι το ίδιο αντικείμενο έχει ακριβύνει και μπαίνει και το καπέλο των 3€ .
Δεν γίνεται ένα αντικείμενο από 1.70€ στο site να κοστίζει 7€ στο ταμείο...

Τραγικό. Αν και έχω εμπιστοσύνη στους Κινέζους ότι θα βρουν την άκρη.