Τεχνικές και εξοπλισμός για Macro φωτογράφησης : Focus Stacking , Focus Bracketing etc…

Eνα macro bellows ισως θες αν υπαρχει αυτες τις μοντουρες...

ρε σεις σε τετοιες ληψεις παρτε ενα τσιμπιδακι και αφαιρειτε απο μπροστα αντικειμενα που "σκιζουν" το καδρο σας οπως το κλαδακι. Καταλαβαινω οτι ειναι τεστ απλα το λεω για να σας γινει συνηθεια απο το πρηξιμο ;)

Eνα macro bellows ισως θες αν υπαρχει αυτες τις μοντουρες...

ρε σεις σε τετοιες ληψεις παρτε ενα τσιμπιδακι και αφαιρειτε απο μπροστα αντικειμενα που "σκιζουν" το καδρο σας οπως το κλαδακι. Καταλαβαινω οτι ειναι τεστ απλα το λεω για να σας γινει συνηθεια απο το πρηξιμο ;)
Ναι λέγε εσύ και.... κάποια στιγμή ...θα καθαρίσω χαχα (σου τον έφτιαξα πάλι τον αμφιβληστροειδή....)

Τότε όντως ήταν λήψεις τεστ, δεν είχα πολύ χρόνο για να βγάλω διαφορά σενάρια όσο ακόμα είχε λίγο φυσικό περιβαλλοντικό φως.

Μωρέ έλεγα να πάρω πάλι τα Viltrox DG-Z tubes που τα είχα και τα έδωσα όταν πήρα τον Pergear 60mm macro.
Είναι με autofocus αυτά τα tubes και θα δούλευε κανονικά και το focus shift της μηχανής για να τραβήξει τις φωτογραφίες με τη μετατόπιση εστίασης αυτόματα και μετά να κάνω το stacking στον υπολογιστή (όπως δουλεύω ούτως ή άλλος είτε με τον 105 Ζ είτε με τον 50-400.

Αλλά αν είναι να χρειαστεί να ακουμπάει το μανιτάρι... Ίσως τα πάρω τζάμπα γι'αυτό ρώτησα.

ΥΓ..τώρα με αυτόν θα πρέπει να καθαρίζω όλο το δάσος μιας και πιάνει πολύ περιβάλλον χαχα

Last edited:
  • Love
Reactions: Kosh
Πρεπει να πας πιο κοντα αυτο ειναι βεβαιο

Απο εκει ξεκιναμε. Αν η χρηση bellows δεν σου κανει κανα θεμα βινιετας γιατι οχι ? Ειναι πολυ πιο φτηνο απο το να κανεις συλλογη μακρο φακων.

Επισης εβγαλε η polarpro προσφατα διοπτριες.....(φιλτρα δηλαδη) εγω θα τα σκεφτομουν και αυτα ΑΝ μπαινουν στον φακο σου.

Πρεπει να πας πιο κοντα αυτο ειναι βεβαιο

Απο εκει ξεκιναμε. Αν η χρηση bellows δεν σου κανει κανα θεμα βινιετας γιατι οχι ? Ειναι πολυ πιο φτηνο απο το να κανεις συλλογη μακρο φακων.

Επισης εβγαλε η polarpro προσφατα διοπτριες.....(φιλτρα δηλαδη) εγω θα τα σκεφτομουν και αυτα ΑΝ μπαινουν στον φακο σου.
Όταν λες bellows εννοείς τα tubes? ή σύστημα bellows με φυσούνα κλπ?.

bellows ειναι η φυσουνα

Και τα tubes γιατι οχι ? Οτι σου κραταει περισσοτερα συστηματα σε λειτουργια .
Σκέφτομαι τα tubes επειδή είναι φθηνά, με autofocus, τα έχεις εύκολα πάντα μαζί και μπαίνουν αυτόματα σε ότι φακό έχω ήδη.

Με φοβίζει μόνο μη χρειάζεται να ακουμπήσω το μανιτάρι στο τέλος και δεν έχει ουσία.
Δηλαδή θα τα πάρω για τον 14 μόνο και οκ αφού θα τα έχω, θα έχω τη δυνατότητα να τα βάζω και σε κανέναν άλλον πχ 105Ζ αν θέλω να πάρω ακόμα μεγαλύτερη μεγένθυση από 1:1 σε κάτι .

Δεν καταλαβαινω τι σε φοβιζει.

Ειναι η πιο οικονομικη λυση, σου κραταει το συστημα σου με AF και θα κοιτας live action το καδρο σου και που θα βαλεις την καμερα (για να εχεις χωρο να βγαζεις και τα κλαδακια απο μπροστα :) )

Εχεις ηδη αργησει

@Kosh

Με φοβίζει μόνο μην το πάρω και είναι άχρηστο και αναγκάζομαι να ακουμπάω το μανιτάρι.

Από όσο το ψάχνω τώρα, καταλαβαίνω ότι με το 12mm tube από το σετ 12 + 24 (που έχει το DGZ), δε θα χρειάζεται να πάω ιδιαίτερα πιο κοντά. Δηλαδή αν στην παραπάνω λήψη που έβαλα, είναι από τον αισθητήρα το μανιτάρι στα 13 εκατοστά (που μπορεί να εστιάσει ο φακός.. το πιο κοντινό του) με το 12mm tube θα είμαι θα είμαι 1-2 εκατοστά πιο κοντά.

Σκέφτομαι λάθος? Και θα με πάει πολύ πιο κοντά??

ΥΓ. Ναι, έχει autofocus αλλά όχι όλο το εύρος.
Πας για παράδειγμα στο θέμα στα 11εκ από αισθητήρα απόσταση , το af μετάμε αυτα τα tubes έχει ένα εύρος βάθους (αν καταλαβαίνεις τι εννοώ ) λίγα εκατοστά.
Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το εύρος βάθους μετατόπισης που θα έχει το af από τα tubes τότε θα αρκεί για να καλύψω ένα μανιτάρι με stack.

Που και... Άντε και κάλυψα το μανιτάρι και είναι επαρκές το af βάθος που δίνει το tube... Πάλι θα μου λέτε ότι είναι όλα θολά μπροστα κάνε κάτι .. χαχα

Γιατι να το ακουμπησεις ? Απλα θα διατηρεις το ιδιο ας πουμε εστιακο μηκος εστιαζοντας πιο κοντα ετσι δεν ειναι ?

Θα πας πιο κοντα την καμερα για να σου γεμισει περισσοτερο το καδρο σου βασικα . Ειναι θεμα συνθεσης του καδρου ουσιαστικα.

Γιατι να το ακουμπησεις ? Απλα θα διατηρεις το ιδιο ας πουμε εστιακο μηκος εστιαζοντας πιο κοντα ετσι δεν ειναι ?

Θα πας πιο κοντα την καμερα για να σου γεμισει περισσοτερο το καδρο σου βασικα . Ειναι θεμα συνθεσης του καδρου ουσιαστικα.
Με αυτά τα tubes δε μπορείς απλά να πας λίγο πιο κοντά , πας όσο κοντά ξεκινάνε να σου δίνουν εστίαση στο θέμα , δεν είναι δηλαδή πλήρες autofocus ο φακός μετά όπως είναι χωρίς αυτά, αναγκάστικα θα σε πάνε σε μια Α απόσταση που θα έχεις εστίαση στο θέμα.
Αυτή η απόσταση φοβάμαι μην είναι ελάχιστη από το θέμα τελικά και είναι όλα μετά δύσκολα.
Στην απόσταση που είχα παραπάνω στη φωτό στο μανιτάρι, αν και κοντά, και να φωτισω μπορώ και όλα αλλά αν με πάει στα 2-3εκ απόσταση το μπροστά μέρος του φακού από το μανιτάρι τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

ΥΓ..αν από 1:4 μάκρο που κάνει ο φακός αυτός χωρίς tube βαλω.το 12mm tube και μετά κάνει 1:1 πχ πλέον, θα μπορώ να εστιάσω μόνο με το μανιτάρι στην απόσταση που μου δίνει 1:1 και απλά θα έχω και λίγο βάθος στο autofocus.

Για αυτο ειναι συνηθως ενα σετ με 3

Για να χρησιμοποιεις διαφορετικο αναλογα την συνθηκη.
Στην περίπτωση του 14μμ μόνο το 12 mm tube μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αν... Με το 24 θα ακουμπάω σίγουρα μανιτάρι.
Απλά το 12 που είναι το μικρότερο από τα 2 που έχει μέσα αυτό το σετ (12 και 24) που αυτό θα δουλέψει , το θέμα είναι να δίνει μια σχετικά οκ απόσταση ..

Το θέμα δηλαδή είναι:
Αν για 1:4 μάκρο στα 14mm που είναι ο φακός θέλει 13 εκατοστά από αισθητήρα ο φακός, μαζί με 12mm tube πόσο πιο κοντά τα πάει??

Για δες αυτες τις διοπτριες της polarpro πως δουλευουν στην εστιαση και τσεκαρε ποσο προοδευεις να δεις μηπως ειναι πιο βολικες,

Μεχρι που βγηκαν αρκετοι μακρο φακοι για δεκαετιες ολες αυτες τις ληψεις με διοπτρικα φιλτρα τις καναμε .

Δεν εχει στα 58mm που ειναι νομιζω ο φακος σου αλλα εχει στα 67 αρα ενα μικρο stepup θες.

Για δες αυτες τις διοπτριες της polarpro πως δουλευουν στην εστιαση και τσεκαρε ποσο προοδευεις να δεις μηπως ειναι πιο βολικες,

Μεχρι που βγηκαν αρκετοι μακρο φακοι για δεκαετιες ολες αυτες τις ληψεις με διοπτρικα φιλτρα τις καναμε .

Δεν εχει στα 58mm που ειναι νομιζω ο φακος σου αλλα εχει στα 67 αρα ενα μικρο stepup θες.
Έχω step up ring και για αυτή τη διάσταση.
Ευχαριστώ, Θα τα ψάξω ... Κανόνισε να δω τιμή τσουχτερή..

Edit: είδα τιμή ... Δεν... 🤣

Καλα μπορει να βγαζει κι αλλη εταιρεια διοπτρικα φιλτρα σε νορμαλ τιμη η polarpro ειναι γενικως φαρμακειο μονο σε προσφορες αγοραζεις

Last edited: