Τεχνικές και προγράμματα για αύξηση της ανάλυσης - upscale

Άλλο πράγμα είναι η αύξηση ανάλυσης και άλλο η αύξηση οξύτητας και πληροφορίας μέσω ΑΙ εκεί που δεν υπάρχει πληροφορία στο αρχικό αρχειο.

Αυτό το κάνει και το Lr με Enhance αν δεν κάνω λάθος
Εγώ δε μιλάω καν για επεξεργασία , λέω πως δείχνει το raw (το αρχείο πριν επεξεργασίας) το κάθε πρόγραμμα.

Εγώ δε μιλάω καν για επεξεργασία , λέω πως δείχνει το raw (το αρχείο πριν επεξεργασίας) το κάθε πρόγραμμα.
Το κατάλαβα αν και με παραξενευει αυτό που λες. Τα αρχεία RAW στο Lr soft έρχονται

Παρόλα αυτά βλέπω στα αρχεία που ανέβασες ως συγκριτικά σημαντική αύξηση οξύτητας και πληροφορίας και όχι μόνο αύξηση της αναλυσης με το προγραμματακι

Προφανώς η παράμετρος που βάζεις More detail gain v3 αν θυμάμαι καλά το κάνει αυτό και είναι λειτουργία ΑΙ που προσθέτει οξύτητα με την αύξηση της αναλυσης δηλ. κάνει δύο σε ένα.

Το κατάλαβα αν και με παραξενευει αυτό που λες. Τα αρχεία RAW στο Lr
Mάλλον κάπου έχω γράψει κάτι και σας μπέρδεψα.

Ότι before and after εχω βαλει ειναι πρίν και μετά επεξεργασίας αρχείο..

Στο μόνο ποστ που μιλάω για το πώς δείχνει το κάθε πρόγραμμα το RAW είναι αυτό (3 πρώτες εικόνες δείχνουν από LR με 3 διαφορετικά profiles και ένα στο τέλος το Aiarty):

Για να επανέλθουμε στο θέμα... Κατέβασα το πλήρες Aiarty trial (@stratigos24 ευχαριστώ για το link) και έκανα σε πρώτη φάση κάποια συγκριτικά με το τελευταίο μη συνδρομητικό Topaz gigapixel v.8.4.4.

Συγκεκριμένα αφού κατέβασα τοπικά όλα τα μοντέλα για να μην καθυστερεί, έκανα side-by-side comparison αρχεία jpeg προερχόμενα απο επεξεργασία LR+PS (το 2ο για αφαίρεση κάποιων στοιχείων) από raw του... xiaomi 15 ultra (~12,5mp 4080Χ3050 pixels). Ρύθμισα μια ελάχιστη αύξηση ανάλυσης στα ~5100Χ3820 p, με βασικό στόχο να δω αν προσφέρουν κάτι επιπλέον στην ήδη καλή ποιότητα εικόνας, την συμπεριφορά των προγραμμάτων, και κάποια άλλα στοιχεία των αρχείων.

Με ρυθμίσεις στο αυτόματο δεν είδα σημαντικές διαφορές - το μεν Aiarty βγάζει μια απειροελάχιστα πιο φυσική αίσθηση, αφού δεν πειράζει καθόλου τα χρώματα (εκτός αν τα πειράξεις εσύ στις ρυθμίσεις), και το μικροκοντραστ που προκύπτει είναι πιο "μαλακό" - άλλοι θα το έλεγαν μειωμένο, το δε Gigapixel δίνει μια πιο "ζωντανή" αίσθηση αφού "τσιμπάει" ελάχιστα το χρώμα, και το μικροκοντράστ είναι πιο σκληρό χωρίς να καταντάει "τεχνητό". Και τα δυο καθαρίζουν τα ελάχιστα απομεινάρια θορύβου που έχει αφήσει το NR του LR. Η εικόνα λοιπόν είναι σχεδόν πανομοιότυπη, και ενδεχομένως να μπορεί να γίνει ίδια παίζοντας με τις ρυθμίσεις χρώματος κ.λπ. στο aiarty.

Σημαντικές τεχνικές διαφορές:

- Οι χρόνοι του aiarty είναι σαφώς πιο αργοί, ειδικά με το CPU (AMD Ryzen 7 5700X 8-Core Processor (3.40 GHz), αλλά και με το GPU NVidia RTX 4060 8GB και 32GB Ram. Λογικό αφού η topaz γραφει κώδικα dedicated για τις gpu της nvidia.

- Τα αρχεία που προκύπτουν από το aiarty είναι σχεδόν διπλάσια από του gigapixel, π.χ. από αρχικό ~7,5mb -> aiarty 11,5mb, gigapixel 6,5mb.

Προφανώς το θέμα ΔΕΝ είναι το vs - αφού δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα αγοράς της μη συνδρομητικής έκδοσης του giagapixel, αλλά τα αποτελέσματα που προσφέρει ο "νέος" απέναντι στον "ώριμο" που θεωρείτο από πολλούς κορυφαίο πρόγραμμα για την συγκεκριμένη δουλειά.

Εκ πρώτης όψεως λοιπόν δείχνει ήδη πολύ καλό και πολλά υποσχόμενο... ...Δοκίμασα και κάποια raw, που είναι ένα άλλο πεδίο - αφού σκέπτομαι να του σερβίρω κάποια dng που θα έχουν υποστεί την βασική "περιποίηση" DxO...

• Like
Reactions: stratigos24
Για να επανέλθουμε στο θέμα... Κατέβασα το πλήρες Aiarty trial (@stratigos24 ευχαριστώ για το link) και έκανα σε πρώτη φάση κάποια συγκριτικά με το τελευταίο μη συνδρομητικό Topaz gigapixel v.8.4.4.

Συγκεκριμένα αφού κατέβασα τοπικά όλα τα μοντέλα για να μην καθυστερεί, έκανα side-by-side comparison αρχεία jpeg προερχόμενα απο επεξεργασία LR+PS (το 2ο για αφαίρεση κάποιων στοιχείων) από raw του... xiaomi 15 ultra (~12,5mp 4080Χ3050 pixels). Ρύθμισα μια ελάχιστη αύξηση ανάλυσης στα ~5100Χ3820 p, με βασικό στόχο να δω αν προσφέρουν κάτι επιπλέον στην ήδη καλή ποιότητα εικόνας, την συμπεριφορά των προγραμμάτων, και κάποια άλλα στοιχεία των αρχείων.

Με ρυθμίσεις στο αυτόματο δεν είδα σημαντικές διαφορές - το μεν Aiarty βγάζει μια απειροελάχιστα πιο φυσική αίσθηση, αφού δεν πειράζει καθόλου τα χρώματα (εκτός αν τα πειράξεις εσύ στις ρυθμίσεις), και το μικροκοντραστ που προκύπτει είναι πιο "μαλακό" - άλλοι θα το έλεγαν μειωμένο, το δε Gigapixel δίνει μια πιο "ζωντανή" αίσθηση αφού "τσιμπάει" ελάχιστα το χρώμα, και το μικροκοντράστ είναι πιο σκληρό χωρίς να καταντάει "τεχνητό". Και τα δυο καθαρίζουν τα ελάχιστα απομεινάρια θορύβου που έχει αφήσει το NR του LR. Η εικόνα λοιπόν είναι σχεδόν πανομοιότυπη, και ενδεχομένως να μπορεί να γίνει ίδια παίζοντας με τις ρυθμίσεις χρώματος κ.λπ. στο aiarty.

Σημαντικές τεχνικές διαφορές:

- Οι χρόνοι του aiarty είναι σαφώς πιο αργοί, ειδικά με το CPU (AMD Ryzen 7 5700X 8-Core Processor (3.40 GHz), αλλά και με το GPU NVidia RTX 4060 8GB και 32GB Ram. Λογικό αφού η topaz γραφει κώδικα dedicated για τις gpu της nvidia.

- Τα αρχεία που προκύπτουν από το aiarty είναι σχεδόν διπλάσια από του gigapixel, π.χ. από αρχικό ~7,5mb -> aiarty 11,5mb, gigapixel 6,5mb.

Προφανώς το θέμα ΔΕΝ είναι το vs - αφού δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα αγοράς της μη συνδρομητικής έκδοσης του giagapixel, αλλά τα αποτελέσματα που προσφέρει ο "νέος" απέναντι στον "ώριμο" που θεωρείτο από πολλούς κορυφαίο πρόγραμμα για την συγκεκριμένη δουλειά.

Εκ πρώτης όψεως λοιπόν δείχνει ήδη πολύ καλό και πολλά υποσχόμενο... ...Δοκίμασα και κάποια raw, που είναι ένα άλλο πεδίο - αφού σκέπτομαι να του σερβίρω κάποια dng που θα έχουν υποστεί την βασική "περιποίηση" DxO...
Ωραίος..

Άρα με την κάρτα σου που είναι καλύτερη και νεότερη από την δική μου (και το Aiarty αναφέρει Latest Nvidia/Intel/AMD GPU acceleration) βλέπεις το Aiarty να καθυστερεί λίγο σε σχέση με το Gigapixel..
Παρολαυτα, βλέπεις με την φουλ έκδοση να είναι πιο γρήγορο από ότι με την προηγούμενη που δοκίμασες, σωστα?
Προσωπικά, ο χρόνος που κάνει ανα φωτό δε με έχει ενοχλήσει... ίσως επειδή σκέφτομαι πόση ώρα θα περίμενα με την 1050ti που είχα πριν..

Το θεωρείς ανεφ ουσίας το ότι παράγει μεγαλύτερα αρχεία? (είδες πόσες επιλογές έχει στο export ε?... εμένα αν κάνω export σε TIFF από το Aiarty δεν φορτώνεται σωστά στο LR παρεπιπτόντως και κάνω ειτε dng είτε jpg)

To gemini pro όταν έκανα μια συζήτηση πριν αγοράσω το Aiarty , θεώρησε ότι ο καλύτρος τρόπος είναι να κάνεις στο RAW πρώτα upscale/moredetail κλπ και μετά edit σε LR ή ότι δουλεύεις.
Δεν έχω κάτσει να το τεστάρω επι τούτου το συγκεκριμμένο (δηλαδή αν μια φωτό έχει καλυτερο τελικό αποτέλεσμα αν πρωτα επεξεργαστει και μετά μπει στο Aiarty ή το ανάποδο) αλλα οκ το αναφέρω, μιας και θεωρητικά ''έψαξε'' σε βάθος το συγκεκριμμένο θέμα.

ΥΓ: Πάντως εχθές το gemini pro επέμενε ότι το ON1 είναι καλύτερος upscaler/enhancer απέναντι στο Aiarty για άγρια φύση, πουλιά, φτερώματα, γούνες ζώων κλπ... κάτι που δεν είδα προσωπικά στα τεστ μου αλλά ούτε και στα βίντεο με vs μεταξύ τους είδα να ισχύει..

ΥΓ2: Dxo Pure Raw 6 δεν με τρέλανε. Με το 4 που είχα βάλει παλαιότερα, έβλεπα νομίζω μεγαλύτερη διαφορά.

Last edited: