Τεχνική και εξοπλισμός για φωτογράφηση προϊόντων - Still Photography

Re: Φωτογράφηση προϊόντων για κατάλογο?

H πρωτη σοβαρη προσπαθεια για ενα πακετο φωτογραφιες για ιστοσελιδα και φυλλαδιο.

Καταρχην τα προιοντα.

IMG_9538%20dpp.JPG

IMG_9539%20dpp.JPG

IMG_9540%20dpp.JPG

IMG_9544%20dpp.JPG

IMG_9545%20dpp.JPG

IMG_2588.jpg

Ωραιες φωτος.
Βασικα ομως, πεινασα...

Και μερικες απο την εγκατασταση.

IMG_2213.jpg

IMG_2225.jpg

IMG_2230.jpg

IMG_2236.jpg

IMG_2227.jpg

IMG_2175.JPG

Last edited by a moderator:

Και λιγα λογια για το ...εργο.

Προκειται για βιοτεχνια γαλακτοκομικων του κουμπαρου μου, στο Αστρος Κυνουριας. Στεγαζεται σε καινουριο κτιριο στην κατασκευη του οποιου λογω ιδιοτητας ενεπλακην προσωπικα απο το σταδιο των μελετων, εως την τελευταια βιδα. Δεν εχω φωτογραφιες καλες, περιμενω να παω καποια μερα ξημερωματα γιατι τοτε εχει καλο φως.

Τα προιοντα διανεμονται σε ολη τη ΒΔ Πελοποννησο. Δεν εχω δοκιμασει αφου δεν τρωω γαλακτοκομικα...Ειρωνια. Οσοι τα τρωνε λενε οτι ειναι πολυ καλα.

Δειτε λιγο και πεστε τι μπορει να βελτιωθει στις φωτογραφιες.

Γενικως, να προσθεσω οτι η φωτογραφιση ηταν "draft". Ξεκινησα να φωτογραφιζω αναγνωριστικα κυριως τους χωρους και τα μηχανηματα. Απλα για να δω τι γινεται με το υπαρχον φως και τι ειδους φωτογραφιες μπορω να παρω. Αν χρειαζεται εξτρα φως, που θα στησω τριποδο κτλ.

Η παραγωγη ειχε τελειωσει και στην πραγματικοτητα ολη η "δραση" ηταν στημενη. Οι τεχνιτες εκαναν οτι κατι κανουν, μονο για να γινουν οι δοκιμες, καθοτι μου λειπει η εμπειρια και χρειαζομουν προβες.

Την επομενη φορα θα παρω ουσιαστικα τις ιδιες αλλα "μαχιμες". Οποτε αν εχετε καποια παρατηρηση, προταση, διορθωση καθε βοηθεια δεκτη.

Προσωπικά οι φωτογραφίες μου άρεσαν και θεωρώ ότι στέκονται διαφημιστικά.

Όμως θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω ότι ο σχεδιασμός (το design) των συσκευασιών είναι πολύ κοινότυπος και δεν δείχνει να διαφοροποιεί το προιόν, από άλλα όμοια. Δείχνει πολύ '90s. Μήπως είναι καλό να κοιτάξετε το είδος των συσκευασιών παρόμοιων προιόντων σε άλλες χώρες και την εξωτερική τους σχεδίαση κι αναλόγως να προσαρμόσετε και τη δική σας;

Δεν το λέω με καμιά αρνητική διάθεση. Απλώς βλέπω μια πρότυπη σύγχρονη ομάδα φτιαγμένη από ανθρώπους με μεράκι κι αγάπη. Τα τελικά προιόντα μπορεί να είναι άριστα. Όμως μήπως θα ήταν καλύτερα να δημιουργήσετε πιο ελκυστικές σχεδιαστικά συσκευασίες; Άλλωστε ο νομός Αργολίδος είναι καθαρά τουριστικός, και το μάτι τουρίστα είναι πιο εκπαιδευμένο.

Στην τελευταια με τις ντοματες, πιπεριες κτλ δεν μου καθεται καλα το λαδι που εχει ρουφηξει στην ξυλινη επιφανεια.

Οπου φαινονται χερια εργατων, ισως πρεπει να ειναι με γαντια.

Για τις συσκευασιες που αναφερει ο Βλασης, αν και δεν ειναι θεμα της φωτογραφισης, προσωπικα, μου αρεσουν καλυτερα αυτα τα παραδοσιακα κεσεδακια. Ειναι πιο οικεια και δειχνουν πιο "σπιτικα", τουλαχιστον στον Ελληνα (νομιζω).
Αν εχει σκοπο τις εξαγωγες, εκει το συζηταω...

Την επομενη φορα δοκιμασε με ομπρελλες η σοφτμποξ, για να ειναι πιο απαλες οι σκιες με λιγοτερο κοντραστ. Οσο πιο μεγαλη η πηγη φωτος τοσο πιο απαλες οι σκιες. Επισης δοκιμασε το θεμα που βγαζεις να ειναι πιο μακρια απο το ασπρο φοντο, να μην φαινεται οτι εχει χαρτι απο πισω οπως στη προτελευταια φωτο στο δευτερο ποστ.Γενικα πειραματισου με τις ασπρες επιφανιες, δοκιμασε καμια γιαλιστερη αν βρεις. Οι ντοματες και πιπεριες επειδη ειναι γιαλιστερες γιαλισε τις με κανα πανι να γιαλιζουν ακομα περρισοτερο, και ψεκασε τις με νερο να φαινονται πιο φρεσκιες. Καπιες μου φαινονται λιγο υποφοτισμενες.Κατα τα αλλα μια χαρα ειναι νομιζω....

Για τις συσκευασιες.

Επεσε πολλη σκεψη πριν γινει η επιλογη. Και η δική μου αισθητική με οδηγουσε σε κατι πολύ μοντερνο, μινιμαλ. Όμως μετά από συζητησεις, πειστηκα κι εγώ ότι για το συγκεκριμένο προιον, χρειάζεται κατι πιο παραδοσιακο. Αν δεις και παρομοια απο πολυ μεγαλυτερες εταιριες ειναι σε αυτο το στυλ. Αν δεις τον τοπικο ανταγωνισμο, ειναι ιδιο στυλ αλλα λιγοτερο καλαισθητα, με λιγες εξαιρεσεις.

Τελικά επιλεξαμε κατι κλασσικο με προβατακια, συννεφακια, κτλ. Μετά από συζητησεις μάλιστα με κάποιο γραφείο (που ηταν ακαρπες), καταληξαμε να τα σχεδιασουμε μονοι μας στο AutoCAD και δωσαμε το pdf στο γραφιστα του εργοστασιου να το μεταφερει.

Το αυτοκολλητο στο βουτυρο ειναι σχεδιασμενο στο χερι απο φιλο αρχιτεκτονα που "το εχει".

Για τις φωτογραφιες τωρα, υπαρχει και αλλη εκδοχη με τον ξυλινο δισκο, ολο λαδωμενο, αν και μου αρεσει αυτη. Γαντια δεν υπαρχουν αφου τα παιδια δεν δουλευαν, απλα εκαναν οτι κατι κανουν για να με βοηθησουν.

Την επομενη φορα δοκιμασε με ομπρελλες η σοφτμποξ, για να ειναι πιο απαλες οι σκιες με λιγοτερο κοντραστ. Οσο πιο μεγαλη η πηγη φωτος τοσο πιο απαλες οι σκιες. Επισης δοκιμασε το θεμα που βγαζεις να ειναι πιο μακρια απο το ασπρο φοντο, να μην φαινεται οτι εχει χαρτι απο πισω οπως στη προτελευταια φωτο στο δευτερο ποστ.Γενικα πειραματισου με τις ασπρες επιφανιες, δοκιμασε καμια γιαλιστερη αν βρεις. Οι ντοματες και πιπεριες επειδη ειναι γιαλιστερες γιαλισε τις με κανα πανι να γιαλιζουν ακομα περρισοτερο, και ψεκασε τις με νερο να φαινονται πιο φρεσκιες. Καπιες μου φαινονται λιγο υποφοτισμενες.Κατα τα αλλα μια χαρα ειναι νομιζω....

Μιλας για τα σαλατικα? Οντως ειχα απευθειας τα φωτα, με την υποθεση οτι δεν ενοχλουν οι σκιες. Και φυσικα γιατι δεν εχω σοφτμποξ. Για το γυαλισμα, δεν το σκεφτηκα.

Για το φωτισμο των χωρων χρησιμοποιηθηκε ο υπαρχων φωτισμος, λευκα φωτιστικα φθορισμου, στην οροφη στα 4μ. Ολοι οι χωροι ειναι με λευκο πανελ που βοηθαει. Τριποδο θα στησω την επομενη φορα για να πιασω τα κινουμενα μερη ή κινουμενους ανθρωπους.

ναι για τα κουτακια και την φετα με ντοματες ελεγα.

Τα κουτακια ειναι μεσα σε σοφτμποξ.

Αλλα παλι το φοντο φαινεται, οποτε θα πεσει φοτοσοπ. Ειναι ναυλον και δεν σιδερωνεται.

εγω παντως πηρα κατι χαρτια απο το πλαισιο για ζωγραφικη και πηραματιστηκα με αυτα

Για τις συσκευασιες.

Επεσε πολλη σκεψη πριν γινει η επιλογη. Και η δική μου αισθητική με οδηγουσε σε κατι πολύ μοντερνο, μινιμαλ. Όμως μετά από συζητησεις, πειστηκα κι εγώ ότι για το συγκεκριμένο προιον, χρειάζεται κατι πιο παραδοσιακο. Αν δεις και παρομοια απο πολυ μεγαλυτερες εταιριες ειναι σε αυτο το στυλ. Αν δεις τον τοπικο ανταγωνισμο, ειναι ιδιο στυλ αλλα λιγοτερο καλαισθητα, με λιγες εξαιρεσεις.

Τελικά επιλεξαμε κατι κλασσικο με προβατακια, συννεφακια, κτλ. Μετά από συζητησεις μάλιστα με κάποιο γραφείο (που ηταν ακαρπες), καταληξαμε να τα σχεδιασουμε μονοι μας στο AutoCAD και δωσαμε το pdf στο γραφιστα του εργοστασιου να το μεταφερει.

Το αυτοκολλητο στο βουτυρο ειναι σχεδιασμενο στο χερι απο φιλο αρχιτεκτονα που "το εχει".

Για τις φωτογραφιες τωρα, υπαρχει και αλλη εκδοχη με τον ξυλινο δισκο, ολο λαδωμενο, αν και μου αρεσει αυτη. Γαντια δεν υπαρχουν αφου τα παιδια δεν δουλευαν, απλα εκαναν οτι κατι κανουν για να με βοηθησουν.

Σχολιαζω, μιας και μας το ζητησες :grinning-smiley-043

Για το bold:

To προϊον ειναι βουτυρο απο κατσικια+προβατα. Το γραφει πανω. Ομως, το σχεδιο εχει μονο προβατα.
Περισσοτερο θα πεφτει το ματι του υποψηφιου αγοραστη στο σκιτσο, και ενδεχομενως να αποριπτει το προϊον καθοτι θα νομιζει οτι ειναι καθαρα προβειο (ποιο βαρυ, ενα και ενα για την hdl δηλαδη ;-) )

Μηπως να προστεθει κανα κατσικι...

Φιλικα, εννοειται -bye-

Εχεις δικιο δεν το ειχα προσεξει. Θα το θεσω στην επιτροπη...-bye-

Μηπως να προστεθει κανα κατσικι...
-

Και μηπως ξερει κανεις -ειδικα στις πολεις- να ξεχωρισει προβατο απο κατσικι?:afro:

Θυμαμαι μια ιστοριουλα του Αρκα...

Ελεγε ενας..."Ασε, τα πραγματα στην πολη ειναι χαλια, τα νεα παιδια δεν ξερουν να ξεχωρισουν, ενα βοδι απο μια αγελαδα".

Απαντουσε ο αλλος..."Μηπως στο χωριο ειναι καλυτερα? Τα νεα παιδια δεν ξερουν να ξεχωρισουν εναν χεβυμεταλα απο εναν πανκ".

:fahne90: (Μη βαρατε...)

Βοδι/αγελαδα ειναι το ιδιο ζωο.
Κατσικα/προβατο ομως οχι -bye-