Δεν εχω ασχοληθεί (για διάφορους λόγους) καθόλου (μα καθόλου) με το θέμα AI.
Αλλά αυτό ακριβώς που γράφεις είναι ο ''φόβος'' μου.
Το ότι δλδ ο κόσμος δεν θα μάθει (ή θα ξεχάσει) να σκέφτεται (με τις πολλές ερμηνείες του όρου - πχ κριτική σκέψη).
Κατανοητό βέβαια ότι η περίπτωση που περιγράφεις δεν εντάσσεται στα παραπάνω καθώς είναι μάλλον η καλύτερη περίπτωση χρήσης του AI, να μπορείς δλδ να χρησιμοποιήσεις ένα εργαλείο, το οποίο δεν γνωρίζεις, για να κάνεις τη δουλειά σου.
Από την άλλη πάλι αν η ''δουλειά'' είναι να γράψεις ένα email το οποίο απαιτεί εμπεριέχει κριτική σκέψη (ακόμη και κάτι απλούστατο όπως πχ η σύγκριση 2 προιόντων), πηγαίνουμε στην παραπάνω (προβληματική κατ' εμέ) περίπτωση.....
Όλα είναι στο χέρι μας πάντως. Τι θα στοχεύσουμε, πως, τι θα μάθουμε πραγματικά και τι θα ξεχάσουμε.
Θα δώσω συγκεκριμένο επαγγελματικό παράδειγμα.
Όταν πρέπει να κάνω μια προμελέτη ας πούμε για ένα εργοστασιακό συγκρότημα παραγωγής ανανεώσιμης μεθανόλης τι θα κάνω με απλά βήματα:
- Θα σπάσω το σύστημα σε υποσυστήματα.
- Θα πάω στην πλατφόρμα που χρησιμοποιώ τα τελευταία 25 χρόνια το TRNSYS.
- Θα δω τι έχω έτοιμο και τι όχι και θα φτιάξω τα input files
- Θα κάτσω να γράψω κώδικα (σε fortran γιατί αυτή ξέρω καλύτερα) για ότι δεν έχω ήδη.
- Θα ψάξω για τιμές τόσο για τεχνικά χαρακτηριστικά όσο και για κόστος
- Θα στήσω τη συνάρτηση κόστους για τη βελτιστοποίηση
- Θα ορίσω τα όρια της πολυπαραγοντικής βελτιστοποίησης που συνήθως κάνω με particle swarm optimization
- Θα τρέξω την πρώτη βελτιστοποίηση, θα δω, θα κρίνω και θα αλλάξω τα όρια του ερευνητικού χώρου και θα ξανατρέξω.
- Θα έχω το τελικό αποτέλεσμα.
Λοιπόν τι έχω ήδη αλλάξει. Πρώτα από όλα το βήμα 4...περιγράφω τι θέλω, το φτιάχνει, το τεστάρει και μετά απλά διαβάζω τον κώδικα και τελειώνω στο 1/5 με 1/10 του χρόνου αυτό το βαρετό σημείο που στο κάτω κάτω θα μπορούσα αν δούλευα σε μεγάλη εταιρία να το είχα δώσει σε συνεργάτη.
Μετά το βήμα 5 που είναι εκτενής ανασκόπιση στη βιβλιογραφία. Βέβαια αυτό γίνεται αφού μιλήσω με γνωστούς που μπορεί να έχουν ότι χρειάζομαι και απλά να μου το δώσουν. Ποτέ όμως δεν βρίσκω με αυτό τον τρόπο τα πάντα. Αυτό είναι ουσιαστικά deep research για το AI.
Στο 7 θα ζητήσω τη γνώμη του ΑΙ και θα μου πει αν θα άλλαζε κάτι στα αρχικά μου όρια. Έχω ένα δεύτερο expert opinion σε κάθε περίπτωση. Το ίδιο συμβαίνει στο 8 επίσης.
Θεωρείς ότι έχω χάσει κάτι ή ότι το να γράφω κώδικα ήταν τόσο σημαντικό;
Βέβαια το επόμενο βήμα που ήδη το διερευνώ είναι να στήσω MCP server και να αυτοματοποιήσω τα περισσότερα βήματα. Βέβαια το πρόβλημα θα το ορίσω εγώ και θα βάλω πύλες που θα ελέγχω την πρόοδο. Μόνος μου μπορώ να γράψω έναν MCP server...ίσως με 5 χρόνια δουλειάς. Το Codex όμως θα μου το γράψει σε 1-2 εβδομάδες με αραιά μηνύματα μέσα στην ημέρα. Και ας πούμε ότι τρέχει. Θα έχω κερδίσει να μπορώ να τρέχω στον ίδιο χρόνο αντίστοιχα πολλαπλά workflows. Πάλι δεν θα είμαι χαμένος.
Είναι το ίδιο με τα home projects που έχουμε συζητήσει. Έχω ως τώρα στήσει τις τελευταίες εβδομάδες:
- Γραμματέα ΑΙ με task list και notes και με πρωινά και εβδομαδιαία briefing που σύντομα θα την κάνω αυτόνομη σε ένα jetson nano orin.
- Αυτόματο συγχρονισμό Google Calendar με Outlook calendar
- Φίλτρο επεξεργασίας εισερχομένων στο ένα mail account που έχω 25 χρόνια τώρα που δέχεται ένα σκασμό mail που δεν είναι spam αλλά χάνω μέσα τους τα πολύ λίγα σημαντικά που λαμβάνω εκεί ή αφιέρωνα πολύ χρόνο να το κάνω χειροκίνητα
- Έστησα ένα plex server σε ένα Raspberry που σερβίρει την μουσική μου βιβλιοθήκη και τις φωτογραφίες από τν βασικό υπολογιστή μου
- Έφτιαξα στο ίδιο raspberry μια μικρή εφαρμογή για να ξυπνάει τον βασικό υπολογιστή μου από sleep με wake on lan παίρνοντας εντολή από το telegram
- Έστησα σε ένα άλλο raspberry ένα αυτοματοποιημένο backup σε εξωτερικό σκληρό που τυπικά το κάνω 1 φορά το μήνα αλλά στην πράξη όποτε το θυμηθώ κάθε 3-4 μήνες.
Επίσης έχω 4 ημέρες τώρα που αναπτύσω ένα custom bespoke deep research tool που βασίζεται σε μια υβριδική αρχιτεκτονική που κάνει τα περισσότερα ντετερμινιστικά, αλλά έχει και ένα LLM από πάνω για orchestration / supervision.
Αααα, έφτιαξα και ένα αυτόνομο agentic framework που τρέχει ένα workflow της δουλειάς επιτυχημένα, απλά το κόστος μέσω ΑΡΙ δεν με συμφέρει και συνεχίζω να είμαι εγώ ο orchestrator χειροκίνητα.
Ακόμη θα πάλευα με το να στήσω τον Plex server για μερικούς μήνες ακόμη στο χρόνο που ολοκλήρωσα όλα τα παραπάνω...
Άρα νομίζω αν καταλάβεις τι ελβετικός σουγιάς είναι όχι μόνο το μυαλό δουλεύει περισσότερο (σίγουρα διαφορετικά), αλλά σε αυτή τη φάση ενδυναμώνει και τις Multi-tasking δυνατότητες μιας και οι αναμονές για απαντήσεις των 10-40 λεπτών στο κάθε μήνυμα σε αναγκάζουν να τρέχεις πολλά παράλληλα.
Όμως υπάρχει σίγουρα θέμα με τη νέα γενιά που έρχεται. Και αυτά που γράφεις πιστεύω ότι έχουν πλήρη εφαρμογή στους 20αρηδες του σήμερα. Πως θα αναπτύξουμε κριτική σκέψη, πως θα την κάνουμε να αντιλαμβάνεται το φυσικό περιβάλλον σωστά; Ναι, οκ σε λίγα χρόνια από ότι φαίνεται θα έχουμε απίστευτα world models και ρομπότ, αλλά και πάλι.
Χωρίς να έχω τις απαντήσεις τα παιδιά μου (δημοτικό) τα στέλνω σε οθόνες-free σχολείο και την πληροφορική την κάνουν χωρίς τίποτα ηλεκτρονικό (βασικά μαθαίνουν αλγοριθμική λογική μέσω φυσικών προβλημάτων). Είναι το σωστό; Είναι καλύτερο από τα παιδιά φίλων που είναι με ένα tablet στο χέρι από τα 4; κανείς δεν ξέρει...