Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Τι είναι, τι ξέρουμε, τι αλλάζει στη ζωή και στον πολιτισμό;

Καλά, και εγώ σε συνδρομές είναι. Είναι πολύ πιο φτηνό από το να πληρώνεις tokens.
Αλλά δεν σου λέει πόσα tokens καταναλώνεις;
Όχι...δεν το ξέρω και δεν είναι ξεκάθαρο κιόλας. Γιατί από ότι έχω καταλάβει αν δεν είναι σε full load οι σέρβερ σε αφήνει να συνεχίσεις. Είναι δυναμικά τα όρια...Αν έχει πέσει μια πολυεθνική που καίει token χωρίς αύριο για κάποιο λόγο κάποια στιγμή, όταν φτάσεις στο κάτω όριο θα σε κόψουν σίγουρα.

Η ΙΒΜ φυσικά έχασε χρησματιστηριακη αξια μετά την είδηση.
Γιατί; Αφού η ΑΙ βοηθά στη διατήρηση της COBOL!
Πλάκα πλάκα, στο Univac του πανεπιστήμιου (ναι είμαι τόσο παλιός) είχε ό,τι γλώσσα υπήρχε εκείνη την εποχή. Κι έπαιζα με όλες. Φανταστείτε ότι υπήρχε ήδη πρόγραμμα για να σε βοηθά να φτιάχνεις κώδικα COBOL. Έγραφες τα βασικά και αναλάμβανε να φτιάξει τον πρόλογο.

Αυτά είναι θεωρητικά.
Πρακτικά οι τράπεζες είναι ότι πιο δυσκίνητο υπάρχει στον ΙΤ τομέα και υπάρχει σοβαρός λόγος για αυτό.
Προτιμάνε να δώσουν λευκή επιταγή σε developer που ξέρει cobol παρά να κάνουν migration σε νέες τεχνολογίες.
Γιατί 1 δευτερόλεπτο καθυστέρηση στα συστήματά τους μπορεί να τους κοστίσει εκατομμύρια. Πόσο μάλλον κάποιο bug που μπορεί να δημιουργηθεί.
Μα δεν θα υπάρχουν σε λίγο developers που ξέρουν να συντηρούν τον κώδικα. Αυτό ειναι γεγονός.
Τότε που θα πρέπει να μεταπηδησουν σε νέα συστήματα οι τράπεζες πόσα δις θα τους κοστισει;
Εγώ προσωπικά δεν ξέρω κανέναν να γνωρίζει COBOL . Ακομη ο κολλητός μου που καθεται στον ελεύθερο χρόνο και προγραμματίζει για διασκεδαση όπως εγω ακούω μουσική...

Γιατί; Αφού η ΑΙ βοηθά στη διατήρηση της COBOL!
Πλάκα πλάκα, στο Univac του πανεπιστήμιου (ναι είμαι τόσο παλιός) είχε ό,τι γλώσσα υπήρχε εκείνη την εποχή. Κι έπαιζα με όλες. Φανταστείτε ότι υπήρχε ήδη πρόγραμμα για να σε βοηθά να φτιάχνεις κώδικα COBOL. Έγραφες τα βασικά και αναλάμβανε να φτιάξει τον πρόλογο.
Γιατί πλέον κάποιος μπορεί με το ΑΙ να μην έχει ανάγκη την υποστήριξη της ΙΒΜ.

Τότε που θα πρέπει να μεταπηδησουν σε νέα συστήματα οι τράπεζες πόσα δις θα τους κοστισει;

Δεν θα μεταπηδήσουν.
Να σου το κάνω εικόνα.
Πάει ο CTO στο συμβούλειο που είναι οι μεγαλομέτοχοι που παίρνουν τις αποφάσεις και τους λέει
"Έχουμε το εξής πρόβλημα. Δεν βρίσκουμε developers και πρέπει να πληρώνουμε 10 εκατομμύρια το χρόνο σε μισθούς για να συντηρούμε το σύστημά μας σε cobol και να τρέχει όπως τώρα.
Μπορούμε να καταναλώσουμε 20 εκατομμύρια για να γίνει το migration από την Cobol σε σύγχρονη γλώσσα και συστήματα, τα οποία σίγουρα θα θέλουν beta testing γιατί στην αρχή θα υπάρχουν bugs αλλά σε διάστημα 2 ετών θα είμαστε σίγουρα έτοιμοι."

Αυτοί θα ακούσουν
"Μπλα μπλα μπλα 10 εκατομμύρια μπλα μπλα μπλα τρέχει όπως τώρα. Μπλα μπλα μπλα μπλα 20 εκατομμύρια μπλα μπλα μπλα θα υπάρχουν bugs μπλα μπλα"

Η επόμενη ερώτηση, αν καταφέρει να τους πείσει, θα είναι "και τι θα κερδίσουμε αν γίνει αυτό; Σε λεφτά."
Κάθε τράπεζα έχει και ένα budget για να λειτουργήσει που στάνταρ οι μέτοχοι προσπαθούν με πολλούς και διάφορους τρόπους να το μειώσουν. ;)