Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Τι είναι, τι ξέρουμε, τι αλλάζει στη ζωή και στον πολιτισμό;

Όπως και να το κάνουμε, όταν ασχολείται με κάτι ο Πάπας κάτι μάλλον όντως συμβαίνει. Αποφάσισε ότι η πρώτη εγκύκλιος της θητείας του θα είναι για το ΑΙ. Μπορείται να τη διαβάσετε στο:

Με απλά λόγια ζητάει ρύθμιση από τις κυβερνήσεις, προστασία για τους εργαζόμενους και παύση έρευνας σε αυτόνομα οπλικά συστήματα. Απολύτως κατανοητά και συμφωνώ. Νομίζω πολύ ενδιαφέρον επίσης ότι έβαλε ήδη όρια και στην ουσία δεν αποδέχεταιι ότι το ΑΙ αποτελεί (ή θα αποτελεί) οποιουδήποτε είδους προσωπικότητα.

Το αστείο είναι ότι ακούγεται ότι τον υποστήριξε αρκετά σε αυτό το κείμενο ο Chris Olah της Anthropic. Και η θέση του Πάπα είναι τελείως αντίθετη με την προσέγγιση της Anthropic σχετικά με την "ψυχή" των συστημάτων ΑΙ και τα κείμενα του πως την αντιμετωπίζει.

Στην ακριβώς αντίπερα όψη, έχει χειροτονηθεί (δεν ξέρω πως μεταφράζεται στα Ελληνικά ο όρος) ο πρώτος ρομποτικός ΑΙ Βουδιστής μοναχός.

Ενδιαφέρον από την αρχή η ολική διαφοροποίηση μεταξύ των θρησκειών...

Δεν νομίζω πάντως ότι θα αργήσουμε να έχουμε και νέα Χριστιανικά παρακλάδια με διαφορετικές απόψεις από τον Πάπα για το ΑΙ...