Γιώργος Κυριακαράκος
Administration Team
- 17 June 2006
- 11,654
Όπως και να το κάνουμε, όταν ασχολείται με κάτι ο Πάπας κάτι μάλλον όντως συμβαίνει. Αποφάσισε ότι η πρώτη εγκύκλιος της θητείας του θα είναι για το ΑΙ. Μπορείται να τη διαβάσετε στο:
www.vatican.va
Με απλά λόγια ζητάει ρύθμιση από τις κυβερνήσεις, προστασία για τους εργαζόμενους και παύση έρευνας σε αυτόνομα οπλικά συστήματα. Απολύτως κατανοητά και συμφωνώ. Νομίζω πολύ ενδιαφέρον επίσης ότι έβαλε ήδη όρια και στην ουσία δεν αποδέχεταιι ότι το ΑΙ αποτελεί (ή θα αποτελεί) οποιουδήποτε είδους προσωπικότητα.
Το αστείο είναι ότι ακούγεται ότι τον υποστήριξε αρκετά σε αυτό το κείμενο ο Chris Olah της Anthropic. Και η θέση του Πάπα είναι τελείως αντίθετη με την προσέγγιση της Anthropic σχετικά με την "ψυχή" των συστημάτων ΑΙ και τα κείμενα του πως την αντιμετωπίζει.
Στην ακριβώς αντίπερα όψη, έχει χειροτονηθεί (δεν ξέρω πως μεταφράζεται στα Ελληνικά ο όρος) ο πρώτος ρομποτικός ΑΙ Βουδιστής μοναχός.
Ενδιαφέρον από την αρχή η ολική διαφοροποίηση μεταξύ των θρησκειών...
www.theguardian.com
digitalorientalist.com
Δεν νομίζω πάντως ότι θα αργήσουμε να έχουμε και νέα Χριστιανικά παρακλάδια με διαφορετικές απόψεις από τον Πάπα για το ΑΙ...
Encyclical Letter of His Holiness Leo XIV Magnifica Humanitas (15 May 2026)
ENCYCLICAL LETTER MAGNIFICA HUMANITAS OF HIS HOLINESS POPE LEO XIV ON SAFEGUARDING THE HUMAN PERSON IN THE TIME OF ARTIFICIAL INTELLIGENCE [ Multimedia ] ___________________________
Με απλά λόγια ζητάει ρύθμιση από τις κυβερνήσεις, προστασία για τους εργαζόμενους και παύση έρευνας σε αυτόνομα οπλικά συστήματα. Απολύτως κατανοητά και συμφωνώ. Νομίζω πολύ ενδιαφέρον επίσης ότι έβαλε ήδη όρια και στην ουσία δεν αποδέχεταιι ότι το ΑΙ αποτελεί (ή θα αποτελεί) οποιουδήποτε είδους προσωπικότητα.
Το αστείο είναι ότι ακούγεται ότι τον υποστήριξε αρκετά σε αυτό το κείμενο ο Chris Olah της Anthropic. Και η θέση του Πάπα είναι τελείως αντίθετη με την προσέγγιση της Anthropic σχετικά με την "ψυχή" των συστημάτων ΑΙ και τα κείμενα του πως την αντιμετωπίζει.
Στην ακριβώς αντίπερα όψη, έχει χειροτονηθεί (δεν ξέρω πως μεταφράζεται στα Ελληνικά ο όρος) ο πρώτος ρομποτικός ΑΙ Βουδιστής μοναχός.
Ενδιαφέρον από την αρχή η ολική διαφοροποίηση μεταξύ των θρησκειών...
I, robe-ot: the android monk working to reboot the faith of South Korea’s Buddhists
Jogyesa temple in South Korea initiated Gabi, a humanoid robot into its order this week, as it combats falling participation and interest
Buddhism and AI: Another Look
In recent months, I have come to identify as a neo-Luddite or, as a colleague said in jest, “a technophobe and a Buddhist monk.” With this change in my life came new standards in my relationship wi…
digitalorientalist.com
Δεν νομίζω πάντως ότι θα αργήσουμε να έχουμε και νέα Χριστιανικά παρακλάδια με διαφορετικές απόψεις από τον Πάπα για το ΑΙ...