Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Τι είναι, τι ξέρουμε, τι αλλάζει στη ζωή και στον πολιτισμό;

Να ξανατονίσουμε ότι οι χάλια απαντήσεις προέρχονται την δωρεάν έκδοση που είναι περιορισμένη σε μεγάλο βαθμό.
Έχεις κανέναν Manual του cropper.js ;
Πέτα το Pdf στη συζήτηση πριν του πεις να κάνει κάτι.

Διαβάζοντας Αυτό το άρθρο από το εξαιρετικό Atlantic, συνειδοποίησα κάτι που θα έπρεπε να είναι προφανές: Ότι αυτοί που λένε ότι θα πετύχουν Τεχνητή Νοημοσύνη και κάτι παραπάνω δεν έχουν ιδέα τί συνιστά τη Φυσική Νοημοσύνη! Προσπαθούν να φτιάξουν ένα αντίγραφο του ανθρώπινου εγκεφάλου, χωρίς να έχουν μελετήσει πως λειτουργεί!

Κάνω λάθος;
Κώστα νομίζω ότι κάνεις λάθος. Κανείς δεν προσπαθεί να αντιγράψει την ανθρώπινη νοημοσύνη. Σίγουρα στις προσπάθειες τις τελευταίες 5 δεκαετίες που γίνεται έρευνα πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη έχει ερευνηθεί εκτενώς το πως δουλεύει ο ανθρώπινος εγκέφαλος, όμως ελάχιστες εφαρμογές έχουν προκύψει που να προσπαθούν να φτιάξουν ένα πλήρως λειτουργικό αντίγραφο.
Αυτό που γίνεται να παίρνουμε έμπνευση από το πως δρα ο ανθρώπινος εγκέφαλος μέσα σε ένα ανθρώπινο σώμα σε ένα περιβάλλον και πως αλληλεπιδρά με άλλους εγκεφάλους σε άλλα σώματα.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται να φτιάξει ένα τεχνητό ανθρώπινο εγκέφαλο. Απλώς ασχολούμαστε περισσότερο με αυτόν γιατί είναι ο εγκέφαλος με την περισσότερη νοημοσύνη που γνωρίζουμε. Έχουμε προσπαθήσει να καταλάβουμε και να αντιγράψουμε πχ τους αλγορίθμους πίσω από το πέταγμα των πουλιών σε σμήνη. Και αυτό έχουμε καταφέρει να μας δώσει χειροπιαστή λύση σε πρακτικά προβλήματα βελτιστοποίησης σε αρκετούς τομείς δραστηριότητας. Δεν σημαίνει όμως ότι έχουμε αντιγράψει το μυαλό ενός πουλιού και μετά τρέξαμε μια προσομοίωση πολλών μυαλών πουλιών μαζί.

Η δική μου γνώμη είναι ότι ελάχιστοι θέλουν να φτιάξουν Φυσική Νοημοσύνη έτσι όπως την περιγράψεις. Θέλουν να φτιάξουν μια άλλη νοημοσύνη, που την βαφτίζουμε τεχνητή ως αντιδιαστολή στην φυσική νοημοσύνη του ανθρώπου και των άλλων έμβιων όντων που απλά να είναι ανώτερη.

Η κουβέντα που δυσκολεύει προκύπτει στο πως ορίζεις τι είναι ανώτερο και τι κατώτερο, τι είναι καλύτερο και τι είναι χειρότερο. Έχουμε προσπαθήσει και έχουμε συμφωνήσει σε γενικές γραμμές (γιατί προφανώς συνεχίζει η έρευνα) ότι υπάρχουν 4 είδη νοημοσύνης στους ανθρώπους:
  • Intelligence Quotient (IQ)
  • Emotional Quotient (EQ)
  • Social Quotient (SQ)
  • Adversity Quotient (AQ)
Ο Δείκτης Νοημοσύνης, που συνήθως αναφέρεται ως IQ, μετρά το επίπεδο κατανόησης ενός ατόμου. Αυτό συνήθως αξιολογείται μέσω μιας αξιολόγησης IQ που ελέγχει την ικανότητα ενός ατόμου να λύνει μαθηματικές εξισώσεις, να απομνημονεύει πράγματα, να αναγνωρίζει μοτίβα και να ανακαλεί μαθήματα.

Ο Συναισθηματικός Δείκτης (EQ), ή συναισθηματική νοημοσύνη, αναφέρεται στην ικανότητα κάποιου να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του. Αυτό περιλαμβάνει την ικανότητα να κατανοεί και να αυτοδιαχειρίζεται τα συναισθήματά του με θετικούς τρόπους για να επικοινωνεί αποτελεσματικά, να ενσυναισθάνεται τους άλλους, να ξεπερνά τις προκλήσεις, να διαχειρίζεται τις συγκρούσεις και να ανακουφίζει από το άγχος.

Ο Κοινωνικός Δείκτης (SQ), ή κοινωνική νοημοσύνη, αναφέρεται στην ικανότητα κάποιου να αλληλεπιδρά και να επικοινωνεί με άλλους με ενσυναίσθηση και αυτοπεποίθηση. Αυτό περιλαμβάνει την ικανότητα ενός ατόμου να δημιουργεί ένα δίκτυο φίλων και να το διατηρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Δείκτης Αντιξοότητας (AQ) αναφέρεται στην ικανότητα κάποιου να ξεπερνά προκλήσεις ή αντιξοότητες. Όταν αντιμετωπίζει προβλήματα, ο Δείκτης Αντιξοότητας λαμβάνει υπόψη ποιος θα τα παρατήσει, ποιος θα εγκαταλείψει την οικογένειά του και ποιος θα σκεφτεί την αυτοκτονία.

Ενώ στο πρώτο έχουμε αναλυτικά τεστ στις επόμενες 3 μορφές υπάρχουν τεστ, αλλά δεν είναι τόσο άμεσα κατανοητό το αποτέλεσμα.
Μια AGI θεωρητικά θα πρέπει να έχει τουλάχιστον στο μέσο όρο όλες αυτές τις νοημοσύνες. Γιατί όσο αφορά το IQ ήδη έχουν ξεφύγει πολλές μονάδες πάνω από το μέσο όρο τα εργαλεία που έχουμε.

Μετά το παραπάνω σεντόνι να γυρίσω στο άρθρο που παρέθεσες που ήταν πολύ ενδιαφέρον. Η δική μου θέση είναι πως θα καταφέρουμε να περάσουμε τους 3+1 νόμους των ρομπότ του Ασίμοφ στις τενχητές νοημοσύνες που φτιάχνουμε. Ο Ασίμοφ στα βιβλία του είχε πει ότι οι νόμοι στους ποζιτρονικούς εγκεφάλους (που ήταν οι υπολογιστές που είχαν τα ρομπότ) δεν θα μπορούσαν ποτέ να παρακαμφθούν. Οι 3+1 νόμοι του Ασίμοφ είναι:
1. Το ρομπότ δε θα κάνει κακό σε άνθρωπο, ούτε με την αδράνειά του θα επιτρέψει να βλαφτεί ανθρώπινο ον
2. Το ρομπότ πρέπει να υπακούει τις διαταγές που του δίνουν οι άνθρωποι, εκτός αν αυτές οι διαταγές έρχονται σε αντίθεση με τον πρώτο νόμο
3. Το ρομπότ οφείλει να προστατεύει την ύπαρξή του, εφόσον αυτό δεν συγκρούεται με τον πρώτο και τον δεύτερο νόμο

Μετά πρόσθεσε και τον Μηδενικό νόμο:
0. Το ρομπότ δεν θα κάνει κακό στην ανθρωπότητα, ούτε με την αδράνειά του θα επιτρέψει να βλαφτεί η ανθρωπότητα.

Και όμως δεν μπορούμε να περάσουμε αυτά τα απλά στις νοημοσύνες που φτιάχνουμε.

Για το τέλος κράτησα κάτι απλό. Έστω ότι έχουμε ένα μέσο άνθρωπο που λύνει ένα IQ τεστ και παίρνει 100. Του μαθαίνουμε να χρησιμοποιεί το chatgpt και του δίνουμε ξανά το τεστ. Είναι σίγουρα ότι το IQ του θα είναι τουλάχιστον 130 ή και πιο πάνω. Αντίστοιχα και για ανθρώπους που ξεκινάνε με IQ άνω του 100 θα πάνε πολύ πιο πάνω.

Πρακτικά τα frontier LLM μπορούν να ανεβάσουν σε ένα άνθρωπο με ήδη ψιλό IQ μετά από εκπαίδευση στην ορθή χρήση τους το IQ σε 200+. Αυτό είναι που πρέπει να μας απασχολεί στο άμεσο το τώρα. Τι επιπτώσεις έχει αυτό το γεγονός...

Αυτό δεν είναι το request; Αυτό, στο έκανε στο απόλυτο.

Στο cropper.js δεν έκανε πρακτικά ούτε αυτό γιατί υπάρχει ήδη άλλο css επάνω του.
Όταν λέω ότι έδωσα μισή ώρα στο καθένα, το πήγαινα σιγά σιγά με prompts που να του περιγράφουν με λεπτομέρειες τι θέλω ακριβώς.
Δεν του έδωσα αυτό το prompt και περίμενα μετά μισή ώρα να μου το βγάλει! 😂
Για αυτό και οι τελικές απαντήσεις από το καθένα που βλέπεις.
Μπορείς πρακτικά και στο chatgpt και στο gemini να του δώσεις μία φωτογραφία για να βγάλει css.

Έχεις κανέναν Manual του cropper.js ;

Και το manual του έδωσα, και φωτογραφίες είδε, και το δικό μου css.

περι των ειδων/τυπων νοημοσυνης κ περι της θεωριας της πολλαπλης νοημοσυνης, τα πραγματα δεν ειναι απολυτως ξεκαθαρισμενα επιστημονικως
πολλαπλοι τυποι νοημοσυνης-μυθος η πραγματικοτητα
υπαρχουν απειρα αρθρα κ μελετες για το ζητημα..
κ συνεχως προστιθενται κ νεες 'νοημοσυνες'' πχ ψηφιακη νοημοσυνη....κ θα προστεθουν κ αλλες...
εν τελει τι ειναι νοημοσυνη, τι ειναι δεξιοτητα, τι ειναι 'ταλεντο''..
εχω μια εντυπωση πως σε ολες αυτες οι θεωριες, χρησιμοποιουνται λεξεις που δεν 'ακριβολογουν' κ που 'περιγραφουν' 'θολες' εννοιες'' συνηθως μη μετρησιμες
πχ συναισθηματικη νοημοσυνη..υπαρχουν πολλοι ορισμοι
κ τι σημαινουν οι οροι συναισθηματική ικανότητα,αυτό-αντιληπτών ικανοτήτων, αυτο-απολογισμού", να κατεργαστεί τη συναισθηματική πληροφορία, αντίληψη των διαπροσωπικών δυναμικών,συναισθηματικής διευκόλυνσης, κλπ κλπ
πλεον αυτων, ολες αυτες οι νοημοσυνες , περιγραφονται κ αρα προσποθουμε να τις κατανοησουμε δια του λογου κ αρα δια της γλωσσικης-λεκτικης και λογικομαθηματικης νοημοσυνης--- λογική, αφαιρετική ικανότητα ικανότητα επαγωγικής λογικής κλπ-- ΑΡΑ??

υγ αρχη σοφιας, ονοματων επισκεψις...χωρις ακριβεις ορισμους- ολων των εννοιων κ των λεξεων που χρησιμοποιουνται , σε ολες τις θεωριες, το αποτελεσμα ειναι θολο
υγ κατ εμε,μαλλον η νοημοσυνη ειναι μια κ μοναδικη..με διαφορες συνιστωσες..ο ανθρωπινος εγκεφαλος εχει τεραστιες δυνατοτητες...απλως εξελιχθηκε σε συγκεκριμενη κατευθυνση, με βαση την βιολογια--επιβιωση φυσικη επιλογη κλπ--...πχ αριθμομνημονες...αν η φυση απαιτουσε για επιβιωση αριθμομνημονες , ολοι θα καναμε πολλαπλασιασμο 1367χ453 στο φτερο με το μυαλο..

Last edited:
οσον αφορα τα τεστ, μετρησης της οποιας μορφης νοημοσυνης, κ κει σηκωνει πολυ νερο...το ζητημα ακομη ταλανιζει την επιστημονικη κοινοτητα,,και θα συνεχιζει εις τους αιωνας...δια τον απλουστο λογο οτι αλλο η εγγενης ευφυια κ αλλο οι ικανοτητες που προκυπτουν απο την ευφυια με βαση τις αναγκες, την εκπαιδευση, την εξασκηση, το κοινωνικο περιβαλλον , τις επιθυμιες του ατομου-να το συναισθημα- κ λπ κλπ..αρα τι μετραμε??κ με τι εργαλεια θα μετρησεις την ευφυια ενος πανεξυπνου αγοριου που δεν πηγε σχολειο στην αφρικη..αυτα για την 'κλασσικη' νοημοσυνη..
τωρα αν πιασω εργαλεια κ 'μετρα' = μετρηση, για την συναισθηματικη νοημοσυνη η την κοινωνικη νοημοσυνη , κ αλλες νοημοσυνες, αφηστε το καλυτερα....'κολαση''-πιθανως στα ορια της αντιεπιστημονικοτητας

υγ υπαρχει το γνωστο πειραμα που πηγαν ειδικοι κ περασαν τεστ νοημοσυνης τα παιδια....τα αποτελεσματα τα ανακοινωσαν στους δασκαλους..μετα απο καποια χρονια πηγαν κ μελετησαν τους μαθητες..κ ω του θαυματος η μελετη προεβλεψε επιτυχως ποιοι ηταν οι πιο εξυπνοι κ ειχαν αριστους βαθμους...
κ μετα μαρτυρησαν το φοβερο μυστκο....η μελετη ηταν εικονικη....τα αποτελεσματα του τεστ τα βαλαμε στην τυχη

υγ προφανως, σημερα η λεγομενη τεχνητη νοημοσυνη, δεν ειναι νοημοσυνη...τωρα γιατι την ονομασαν ετσι, νοημομονα εξυπνα παιδια ειμαστε, κ κατανοουμε...οπως κατανοουμε γιατι τα κινητα λεγονται εξυπνα τηλεφωνα, κ γιατι δοθηκαν αναλογες ονομασιες, οπως εξυπνο ψυγειο, εξυπνο σπιτι κλπ κλπ

Last edited:
Το θεμα δεν ειναι τι μπορει η δεν μπορει να κανει η τεχνητη νοημοσυνη αυτη τη στιγμη.
Το θεμα ειναι πως η σε τι μπορει να εξελιχθει στο οχι και τοσο μακρυνο μελλον.
Τα θετικα η αρνητικα που συνεπαγονται.

οσον αφορα τα τεστ, μετρησης της οποιας μορφης νοημοσυνης, κ κει σηκωνει πολυ νερο...το ζητημα ακομη ταλανιζει την επιστημονικη κοινοτητα,,και θα συνεχιζει εις τους αιωνας...δια τον απλουστο λογο οτι αλλο η εγγενης ευφυια κ αλλο οι ικανοτητες που προκυπτουν απο την ευφυια με βαση τις αναγκες, την εκπαιδευση, την εξασκηση, το κοινωνικο περιβαλλον , τις επιθυμιες του ατομου-να το συναισθημα- κ λπ κλπ..αρα τι μετραμε??κ με τι εργαλεια θα μετρησεις την ευφυια ενος πανεξυπνου αγοριου που δεν πηγε σχολειο στην αφρικη..αυτα για την 'κλασσικη' νοημοσυνη..
τωρα αν πιασω εργαλεια κ 'μετρα' = μετρηση, για την συναισθηματικη νοημοσυνη η την κοινωνικη νοημοσυνη , κ αλλες νοημοσυνες, αφηστε το καλυτερα....'κολαση''-πιθανως στα ορια της αντιεπιστημονικοτητας

υγ υπαρχει το γνωστο πειραμα που πηγαν ειδικοι κ περασαν τεστ νοημοσυνης τα παιδια....τα αποτελεσματα τα ανακοινωσαν στους δασκαλους..μετα απο καποια χρονια πηγαν κ μελετησαν τους μαθητες..κ ω του θαυματος η μελετη προεβλεψε επιτυχως ποιοι ηταν οι πιο εξυπνοι κ ειχαν αριστους βαθμους...
κ μετα μαρτυρησαν το φοβερο μυστκο....η μελετη ηταν εικονικη....τα αποτελεσματα του τεστ τα βαλαμε στην τυχη

υγ προφανως, σημερα η λεγομενη τεχνητη νοημοσυνη, δεν ειναι νοημοσυνη...τωρα γιατι την ονομασαν ετσι, νοημομονα εξυπνα παιδια ειμαστε, κ κατανοουμε...οπως κατανοουμε γιατι τα κινητα λεγονται εξυπνα τηλεφωνα, κ γιατι δοθηκαν αναλογες ονομασιες, οπως εξυπνο ψυγειο, εξυπνο σπιτι κλπ κλπ
Δυστυχώς η συζητήση κάνει κύκλους (παγκόσμια όχι εδώ) γύρω από ορισμούς και ονόματα. Και Μπάμπης να λέγεται ή Χάιδω, το θέμα είναι τι είναι ικανός ο Μπάμπης να κάνει. Έχει ικανότητες σίγουρα ο Μπάμπης και πολλές από αυτές είναι χρήσιμες. Οι ικανότητές του είναι τέτοιες που ξεπερνούν κατά πολύ ήδη τις ικανότητες των περισσοτέρων σε κάποιες εφαρμογές, ενώ σε κάποιες άλλες είναι ακόμη βρεφικές χωρίς καμία σιγουριά του που θα φτάσει και πότε.
Επειδή όμως αν δούμε πως ήταν ο Μπάμπης πριν 1100 ημέρες και από τι στάδια έχει περάσει μέχρι σήμερα, πρέπει σίγουρα να δούμε πως θα τ@ αντιμετωπίσουμε. Έχει μπει στις ζωές μας για καλό ή για κακό και θα μπαίνει όλο και περισσότερο.

Τι σκέφτεται κάθε ΑΙ... :p

555510132_1334293278310542_6104419907073871436_n.jpg

Το θεμα δεν ειναι τι μπορει η δεν μπορει να κανει η τεχνητη νοημοσυνη αυτη τη στιγμη.
Το θεμα ειναι πως η σε τι μπορει να εξελιχθει στο οχι και τοσο μακρυνο μελλον.
Τα θετικα η αρνητικα που συνεπαγονται.

Η δική σου τεχνητή νοημοσύνη εναντίον της δικής μου τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό θα γίνει. Όπως με όλα τα πράγματα.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Αρκετά γρήγορα μετά τη Google, έβγαλε και η OpenAI το νέο μοντέλο παραγωγής video της, με ήχο και αυτό.
Δεν θα μου έκανε εντύπωση, σε 2 χρόνια από σήμερα, να συζητάμε για UHD video έναντι του 720p που παράγει αυτή τη στιγμή.

Αρκετά γρήγορα μετά τη Google, έβγαλε και η OpenAI το νέο μοντέλο παραγωγής video της, με ήχο και αυτό.
Δεν θα μου έκανε εντύπωση, σε 2 χρόνια από σήμερα, να συζητάμε για UHD video έναντι του 720p που παράγει αυτή τη στιγμή.
Η χαρά του deeffake.

Πάντως τώρα καταλαβαίνω πως οραματίστηκε ο Mark το Metaverse. Σκεφτείτε να βλέπεις σε πραγματικό χρόνο στο Metaverse τέτοιες σκηνές με γυαλιά.

Η δική σου τεχνητή νοημοσύνη εναντίον της δικής μου τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό θα γίνει. Όπως με όλα τα πράγματα.
Αυτο θα μπορουσε να ειναιι το καλο σεναριο..
Πλουραλισμος, ανταγωνισμος, συγκριση, επιλογες.
Δεν θελω να φανταστω το κακο.

Ξεφεύγουμε ήδη...

Δείτε το παρακάτω με την "νέα" ΑΙ ηθοποιό την κ. Tilly Νorwood

Αυτο θα μπορουσε να ειναιι το καλο σεναριο..
Πλουραλισμος, ανταγωνισμος, συγκριση, επιλογες.
Δεν θελω να φανταστω το κακο.

Σίγουρα πάντως δεν πρόκειται μόνη της να κάνει κάτι. Είναι science fiction αυτό, και λίγο πολύ έχει παίξει με κάθε τι νέο.
Τώρα για το κακό σενάριο, ούτε κι εγώ θέλω να το σκέφτομαι, ακριβώς όμως όπως δεν θέλω να σκέφτομαι π.χ. έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Σίγουρα πάντως δεν πρόκειται μόνη της να κάνει κάτι. Είναι science fiction αυτό,

Και πως εξασφαλιζεται αυτο, δηλαδη πως μπορουμε να ειμαστε σιγουροι,
αν και εφοσον ειναι προγραμματισμενη να λειτουργει αυτονομα;
Κατα την γνωμη μου ο κινδυνος ειναι να της παραχωρηθει εξουσια ληψης αποφασεων.
Και αυτο δεν ειναι απιθανο ουτε απεχει και παρα πολυ
μεσα σε ενα συστημα λειτουργιας οπου το κυριαρχο ειναι η εξοικονομηση χρονου και πορων.

Και πως εξασφαλιζεται αυτο, δηλαδη πως μπορουμε να ειμαστε σιγουροι,
αν και εφοσον ειναι προγραμματισμενη να λειτουργει αυτονομα;
Κατα την γνωμη μου ο κινδυνος ειναι να της παραχωρηθει εξουσια ληψης αποφασεων.
Και αυτο δεν ειναι απιθανο ουτε απεχει και παρα πολυ
μεσα σε ενα συστημα λειτουργιας οπου το κυριαρχο ειναι η εξοικονομηση χρονου και πορων.

Ναι. Όλοι θέλουν εξοικονόμηση πόρων και χρόνου. Και έτσι θα ανταγωνίζεται η τεχνητή νοημοσύνη του ενός, την τεχνητή νοημοσύνη του άλλου.

Ναι. Όλοι θέλουν εξοικονόμηση πόρων και χρόνου. Και έτσι θα ανταγωνίζεται η τεχνητή νοημοσύνη του ενός, την τεχνητή νοημοσύνη του άλλου.
Το δικό μου μεγάλο θέμα είναι να μην φτάσουμε σε σημεία όπου η τεχνητή "νοημοσύνη", ανταγωνίζεται την Νοημοσύνη.

Το δικό μου μεγάλο θέμα είναι να μην φτάσουμε σε σημεία όπου η τεχνητή "νοημοσύνη", ανταγωνίζεται την Νοημοσύνη.

Ο φόβος αυτός είναι ο φόβος της επιβίωσης του ισχυρού.
Εάν το καλοσκεφτείς, κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου υπήρχε ο ίδιος φόβος. Ότι κάποιος δηλαδή θα φτάσει στο σημείο να πατήσει το κουμπί. Το ότι δεν συνέβη τελικώς αν και πολλές φορές έφτασε να συμβεί, δεν ήταν αποτέλεσμα ανθρωπισμού ή καλοσύνης. Ήταν αποτέλεσμα ανάλυσης των δεδομένων και συμφέρουσας απόφασης.
Για να δεχτώ ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει την νοημοσύνη που την προγραμμάτισε, θα πρέπει να μου δείξει καποιος πρώτα τον τρόπο με τον οποίο θα επικρατήσει μια από τις τεχνητές νοημοσύνες που υπάρχουν.
Οι οποίες από πίσω τους έχουν ανθρώπους με συμφέροντα και άρα ανταγωνισμό.

Νομίζω ότι μπερδεύουμε τις ικανότητες του εργαλείου, με το φαντασιακό της αυτοδιάθεσης του.

Σε επί μέρους τόμεις την έχει ξεπεράσει προπολλού. Υπάρχουν συστήματα που μαθαίνουν από τη στιγμή που τα ενεργοποιείς και βελτιστοποιούν τους εαυτούς τους αυτόνομα. Και αυτό γίνεται σχεδόν 20 χρόνια τώρα. Απλά αφήνεις πάντα έναν human-in-the-loop να προσέχει μην γίνει καμιά χαζομάρα, αν βέβαια έχει την ικανότητα λόγω πεπερασμένων δυνατοτήτων να κάνει κάτι.
Δες το blackout στην Ιβηρική που ξαναπαίζει τώρα στα νέα γιατι βγήκε η ενδιάμεση έκθεση. Είμαι σίγουρος ότι η λύση είναι εποπτικοί πράκτορες ΑΙ που να μπορούν να επικοινωνούν καλύτερα με πράκτορες που υπάρχουν σε αναστροφείς μεγάλων ΑΠΕ. Ναι άνθρωπος προφανώς θα υπάρχει στο control center, αλλά θα έχει καλύτερη και πιο άμεση πληροφόρηση για να πατήσει 2-3 "κουμπιά" που δεν αφήνουμε την ΑΙ να πατήσει μόνη της (αλλά πολύ άνετα θα μπορούσε να πατήσει η ΑΙ αν την αφήναμε).
Πολλά εμπόδια έχουν να κάνουν με τον τρόπο που είναι στημένη η νομοθεσία και το κανονιστικό πλαίσιο. Γιατί δεν έχουμε αυτόνομα οχήματα σε μεγάλη κλίμακα ακόμη; Γιατί απλά δεν έχουμε βρει τον τρόπο να καλυφθούν από το νομικό πλαίσιο για ασφάλειες και πολύ απλά το ποιος φταίει. Και έτσι οι περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων, ενώ έχουν συστήματα ημιαυτόματης οδήγησης τα απενεργοποιούν αυτόματα αν πχ δεν νιώσουν χέρι στο τιμόνι για κάποια δευτερόλεπτα, ενώ φτιάχνουμε sandboxes για να δοκιμάσουμε την τεχνολογία σε πραγματικές συνθήκες - από τα Tesla κάτω από το Λας Βέγκας μέχρι τα αυτόνομα ταξί στην Καλιφόρνια που τώρα επεκτείνονται και σε πόλεις άλλων πολιτειών.
Οι εφαρμογές Narrow Artificial Intelligence είναι μαζί μας πάρα πολλά χρόνια που ξεχνάμε ότι είναι νοημοσύνες...πχ τα πληντύρια που έχουμε, οι έξυπνοι θερμοστάτες κλπ κλπ.