Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Τι είναι, τι ξέρουμε, τι αλλάζει στη ζωή και στον πολιτισμό;

Η OpenAI έγινε for profit εταιρία και επίσημα.

Επίσης έδωσαν και το εσωτερικό timeline για πρώτη φορά. Μάρτιο 2028 πιστεύουν ότι θα έχουν έτοιμο σύστημα για αυτόνομη έρευνα μεγάλων έργων. Για του χρόνου μιλάνε για agent σε επίπεδο intern (που νομίζω ότι σχεδόν το έχουν).

Ένα άλλο ωραίο είναι ότι σε ένα chat χθες βλέπω στο παράθυρο σκέψης ότι φόρτωσε αυτόματα το Mathematica. Υπάρχει plugin καιρό τώρα, αλλά τώρα το τράβηξε αυτόνομα. Με σωστή χρήση όπως καταλαβαίνουμε μπορεί να κάνει οτιδήποτε εκτός έρευνας (ίσως ακόμη σε κάποιο βαθμό και εκεί) με χρήση μαθηματικών. Μπορείς πια να του ζητήσεις να λύσει επικαμπύλιο ολοκλήρωμα και να το κάνει σωστά.

Αφού έχω την payied συνδρομή του Chatgpt, είπα να παίξω λίγο, μήπως και βρει κάποιον τρόπο για καλύτερη διαρύθμιση της κουζίνας μου (μιας και κάποια στιγμή πάμε για ανακαίνιση).
Του έδωσα τα μέτρα, που είναι το παράθυρο, οι πόρτες και την έβγαλε μία χαρά.
(Καλά, μη χαίρεστε, μου πήρε αρκετά prompts μέχρι να το καταλάβει).

1762181146211.png

Και λέω, έλα ρε φίλε, τελειώσαμε! Ρίξε μέσα τις συσκευές και τα ντουλάπια να γουστάρουμε!

Και... τα έριξε.

1762181206706.png

Ο νεροχύτης ηλιόλουστος, στην κουζίνα θα μπαίνουν μόνο αναστενάρηδες μιας και θα πρέπει να πατήσουν πάνω στα μάτια της κουζίνας που βγήκαν απλά πιο έξω από τον φούρνο (ναι, οκ, του είπα ότι φούρνος και μάτια μπορούν να μπουν σε διαφορετικό μέρος) και το ψυγείο στο κλιμακοστάσιο.
Έτσι να κόβει βόλτες με το ασανσέρ πάνω κάτω μη πεινάσει κανείς στη διαδρομή.

Δεν είναι άχρηστο, είναι απλά ηλίθιο.
Καταλαβαίνω ότι αν δεν του δώσω ακριβώς διαστάσεις ντουλαπιών, τι συσκευές θα μπουν μέσα και τις διαστάσεις τους, πως θέλω να είναι ο χώρος κλπ δεν θα βγάλει κάτι που γουστάρω, αλλά αυτό απέχει από οτιδήποτε φυσιολογικό θα σου ζωγράφιζε ένα δίχρονο.
Όταν το ρώτησα γιατί έβαλε εκεί το ψυγείο, η απάντηση ήταν "για να μην κόβει το χώρο".
Ε, ντάξ, δε μαμιέται, βάζω μέσα ένα τραπέζι για μπιλιάρδο και παραγγέλνω απ' έξω άμα είναι, μη μου κόβουν το χώρο άχρηστες συσκευές! 😂

Πες του να πάρει το ρόλο ένός exceptional interior designer με 25 χρόνια εμπειρία και μόνο αυτό θα μειώσει τα παραπάνω :)

Σιγά μην κάνω και role playing με το Chatgpt.
Βέβαια το να βγάλει το ψυγείο εκτός δωματίου για να κερδίσω χώρο το λες και πολύ προχωρημένο!
Θα μπορούσε να βγάλει τον νεροχύτη στο μπαλκόνι για να μου το παίξει vintage με βουκολικές νότες, να βγαίνω με τη μαντήλα εκτός σπιτιού να πλένω τα πιάτα στο πλυσταριό.

• Like
Reactions: stargr
Το πρώτο επίπεδο συνδρομής που σου προσφέρει αρκετά σχεδόν σε όλα τα μοντέλα είναι κοντά στα 20 δολλάρια/ευρώ/λίρες ανάλογα την εταιρία.
Πάρε και ένα πίνακα που μου ετοίμασε το chatgpt.
Service (provider)Plan (what it unlocks)Monthly price — USDMonthly price — Euro (Greece/EU)Annual optionSource
ChatGPT (OpenAI)ChatGPT Plus (access to GPT models with higher limits)$20 / moOpenAI Help Center. (OpenAI Help Center)
Claude (Anthropic)Claude Pro (advanced Claude, higher limits)$20 / mo$17 / mo when billed annuallyAnthropic pricing page. (claude.com)
Google GeminiGoogle AI Pro (formerly “One AI Premium”; Gemini Advanced + 2 TB storage & AI features)$19.99 / mo€21.99 / moGoogle One / Gemini subscription pages (USD & EU price cards). (Google One)
PerplexityPerplexity Pro (advanced models, higher limits)$20 / mo$200 / yrPerplexity Help Center (plan comparison). (Perplexity AI)
Microsoft (Copilot in M365)Microsoft 365 Premium (bundles Copilot Pro–level AI with Office)$19.99 / mo€23.00 / mo$199.99 / yr (US); €229 / yr (GR)Microsoft US store (M365 Premium) and Microsoft Greece store. (Microsoft)
xAI Grok (via X)X Premium+ (unlocks Grok with highest limits)$40 / mo€38.00 / mo$395 / yr (US); €377 / yr (GR)X Help Center—Premium+ pricing table by country. (Help Center)
MistralLe Chat Pro (Mistral’s assistant, higher limits)$14.99 / mo€14.99 / mo (ex-VAT; often €17.99 / mo incl. VAT)Mistral official “All-new Le Chat” note; TechCrunch launch; Iliad/Free promo PDF (shows €17.99 incl. VAT = €14.99 ex-VAT). (mistral.ai)
Poe (Quora)Poe subscription (multi-model aggregator; point-based tiers)from $4.99 / movaries by tierPoe Help Center / official blog (new tiering & points). (help.poe.com)

Σιγά μην κάνω και role playing με το Chatgpt.
Βέβαια το να βγάλει το ψυγείο εκτός δωματίου για να κερδίσω χώρο το λες και πολύ προχωρημένο!
Θα μπορούσε να βγάλει τον νεροχύτη στο μπαλκόνι για να μου το παίξει vintage με βουκολικές νότες, να βγαίνω με τη μαντήλα εκτός σπιτιού να πλένω τα πιάτα στο πλυσταριό.
Και όμως το role playing είναι από τα πρώτα που μαθαίνεις για να παίρνεις καλύτερο αποτέλεσμα...

Νέο ερευνητικό άρθρο από την Anthropic που διερεύνησε σε ποιο βαθμό μπορούμε να πούμε αν τα μοντέλα παρουσιάζουν συμπεριφορές ανάλογες με την ενδοσκόπηση.

• Το άρθρο εξετάζει αν τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα μπορούν να «κοιτάζουν μέσα τους»—δηλαδή να περιγράφουν με ακρίβεια ό,τι συμβαίνει στις εσωτερικές τους καταστάσεις. Οι ερευνητές εισάγουν τεχνητά «ίχνη εννοιών» μέσα στις ενεργοποιήσεις του μοντέλου και ελέγχουν αν το μοντέλο τα εντοπίζει και τα αναφέρει.
  • Βρέθηκε ότι μερικές φορές τα μοντέλα αναγνωρίζουν την εισαγωγή αυτού του είδους και ονομάζουν σωστά την έννοια· μπορούν επίσης να ξεχωρίσουν αυτές τις «εσωτερικές σκέψεις» από το κανονικό κείμενο εισόδου.
  • Σε πείραμα με τεχνητά προ-συμπληρωμένες απαντήσεις, ορισμένα μοντέλα έκριναν αν μια προηγούμενη έξοδος ήταν «δική τους πρόθεση» κοιτώντας τις προηγούμενες εσωτερικές τους καταστάσεις.
  • Όταν τους ζητήθηκε ή τους δόθηκε κίνητρο να «σκεφτούν» μια λέξη, μπόρεσαν να ρυθμίσουν (μέχρις ενός σημείου) τις εσωτερικές αναπαραστάσεις τους.
  • Τα ισχυρότερα μοντέλα (Claude Opus 4/4.1) τα πήγαν καλύτερα, αλλά η «ενδοσκοπική επίγνωση» είναι σήμερα ασταθής και εξαρτάται πολύ από το πλαίσιο και την εκπαίδευση μετά το προ-εκπαιδευτικό στάδιο.
  • Σημαντικοί περιορισμοί: συχνές αποτυχίες, κίνδυνος «φαντασιοπληξίας» σε λεπτομέρειες, τεχνητό πειραματικό περιβάλλον· δεν ισοδυναμεί με ανθρώπινη αυτοσυνείδηση.
  • Πιθανές επιπτώσεις: περισσότερη διαφάνεια/ερμηνευσιμότητα των μοντέλων, αλλά και κίνδυνοι (π.χ. πιο εξελιγμένη παραπλάνηση) αν αυτή η ικανότητα γίνει πιο αξιόπιστη. Δημοσίευση: 29 Οκτωβρίου 2025, συγγραφέας Jack Lindsey (Anthropic).
Με δυο λόγια: τα σύγχρονα LLM δείχνουν μια περιορισμένη, λειτουργική μορφή «ενδοσκόπησης», χρήσιμη αλλά ακόμη μη αξιόπιστη και μακριά από ανθρώπινη αυτοεπίγνωση.

Η παραπάνω σύνοψη από το chatgpt. Προσωπικά βρίσκω συνταρακτικό το γεγονός ότι ήδη εμφανίζουν μια λειτουργική μορφή "ενδοσκόπησης". Όπως είπαμε και πιο πάνω δεν είναι σκοπός να φτιάξουμε ένα αντίγραφο του ανθρώπινου εγκέφαλου αλλά να αναπτύξουμε μια άλλη μορφή νοημοσύνης.

Εντάξει, το έπαιξα πελάτης και το chatgpt exceptional interior designer με 25 χρόνια εμπειρίας και μου έβγαλε αυτό.

View attachment 260379

Δεν θέλει να μπαίνω από την πόρτα για κανένα λόγο όμως ρε!

Δεν το εχει καθόλου με τις εικόνες το chatgpt. Ένα υπομοντέλο του gemini είναι το μόνο που τα καταφέρνει κάπως.

Είναι από τα καλύτερα reasoning μοντέλα όμως. Εαν του πεις να περιγράψει αναλυτικά το layout και το βάλεις μετα στο gemini να σου φτιάξει την εικόνα θα κάνεις δουλειά.

One stop shop δεν υπαρχει αυτή τη στιγμή δυστυχώς.

Δεν το εχει καθόλου με τις εικόνες το chatgpt. Ένα υπομοντέλο του gemini είναι το μόνο που τα καταφέρνει κάπως.

Μα δεν ήταν ο στόχος η εικόνα, αλλά η διαρρύθμιση χώρου.

Εάν του ζητήσεις να σου γράψει ακριβώς και με διαστάσεις που θα μπεί κάθε τι, δεν θα σου πεί να βάλεις το ψυγείο στο μπαλκόνι.
Εάν του ζητήσεις να το σχεδιάσει ή αποφασίσει να το σχεδιάσει μόνο του, μπορεί να το βάλει στο μπαλκόνι του γείτονα επειδή το μοντέλο image generation που έχουν είναι κακό.

Άμα ήταν να σχεδιάσω εγώ το που θα μπει τι, το έκανα και με το paint των windows 3.1, δεν θα χρειαζόμουν ΑΙ μάναμ.
Το Ι στο ΑΙ θα έπρεπε να καταλάβει τουλάχιστον πως όταν του λέω "βάλε μου εκεί ψυγείο φούρνο και ντουλάπια" εννοώ εκεί και όχι γενικά στη γειτονιά.

Άμα ήταν να σχεδιάσω εγώ το που θα μπει τι, το έκανα και με το paint των windows 3.1, δεν θα χρειαζόμουν ΑΙ μάναμ.
Το Ι στο ΑΙ θα έπρεπε να καταλάβει τουλάχιστον πως όταν του λέω "βάλε μου εκεί ψυγείο φούρνο και ντουλάπια" εννοώ εκεί και όχι γενικά στη γειτονιά.

Το AI δεν είναι ένα πράγμα. Έχεις ένα πολύ καλό LLM, το οποίο είναι όμως LLM, γλωσσικό μοντέλο, βγάζει κείμενο.
Το σχήμα, είτε είναι σχήμα είτε φωτορεαλιστικό είτε ότι άλλο θέλεις, δεν το βγάζει το LLM αλλά άλλο μοντέλο το οποίο χρησιμοποιεί για τη παραγωγή εικόνων. Αυτά τα μοντέλα γενικά είναι δράμα, βρίσκονται σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο.
Το LLM μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να σου γράψει ένα ωραίο πλάνο, να σου περιγράψει ακριβώς που θα μπεί τί, σε ποιές διαστάσεις και μέχρι εκεί.

Είναι σαν να λέμε γιατί ο μύλος του καφέ δεν τρίβει καλά τη ρίγανη ένα πράγμα 😁

Το AI δεν είναι ένα πράγμα. Έχεις ένα πολύ καλό LLM, το οποίο είναι όμως LLM, γλωσσικό μοντέλο, βγάζει κείμενο.

Και στο κείμενο, εκεί μου έβαλε το ψυγείο.
Απλά του είπα να μου το οπτικοποιήσει με όποιον τρόπο μπορεί μήπως και είμαι εγώ τελικά ο χαζός που δεν καταλαβαίνει τι του λένε.
Άλλος αποδείχτηκε τελικά ο χαζός.
Από την άλλη, το Gemini κατάλαβε αμέσως τι θέλω και έπαιξε μπαλίτσα.
Όχι τέλεια, αλλά με 2-3 prompts ήρθε πιο κοντά στο ζητούμενο.
Αλλά αυτό είναι κάργα χαζό σε άλλα θέματα. 😂

Εικόνες αυτή τη στιγμή μόνο το Nano Banana Gemini κάτι κάτι με φωτορεαλιστικά.
Πριν λίγο καιρό ήθελα να δω πως θα είναι ένα κάδρο σε ένα τοίχο του σπιτιού μου. Έδωσα μια φωτογραφία που ο τοίχος ήταν με γωνία από εκεί που τράβηξα τη φωτογραφία. Με 3 prompts τελικά το nano banana έκανε ακριβώς αυτό που ήθελα σωστά. Το ChatGPT ασχολήθηκα 10 λεπτά ανεπιτυχώς και το παράτησα.

Από την άλλη αν θέλεις infographic πια το ChatGPT τα κάνει πολύ καλά με το να συνδυάσει κείμενο και σκίτσα. Βέβαια και εκεί δεν είναι 1 prompt, αλλά στο χρόνο που θα μου έπαιρνε να εξηγήσω σε γραφίστα τι θέλω, το έχω έτοιμο.