Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Τι είναι, τι ξέρουμε, τι αλλάζει στη ζωή και στον πολιτισμό;

Αν και έχει δημοσιογραφικές υπερβολές, δίνει σίγουρα την τάση. Πολλοί με πληρωμένες συνδρομές έφυγαν από την OpenAI και πήγαν στην Anthropic.
Επίσης το δεύτερο ενδιαφέρον, μένουν εκτός κουβέντας η Google/Gemini και η xAI/Grok που δείχνει το perception που έχει ο κόσμος στις ΗΠΑ για το τι είναι το καλύτερο ΑΙ.

Να πω την αλήθεια μου είχε περάσει από το μυαλό να κάνω μια πληρωμένη συνδρομή στην Anthropic για έμπρακτη υποστήριξη, αλλά το point έγινε ήδη.

GPT 5.4 1-2 μέρες αφού κυκλοφόρησε το GPT 5.3
Κάτι έχουν πάθει που παίζουν catch up και μέσα σε 6 μήνες έχουν βγάλει 4 post training μοντέλα του GPT5. Προσπαθούν να κερδίσουν τις επιχειρήσεις αλλά για διαφορετικούς λόγους και αυτοί και η Google (που μοντέλα της χρησιμοποιώ) έχουν θέματα.

Η Google έβγαλε το 3 pro πριν από 3 μήνες, κυκλοφόρησε το 3.1 και το 3 pro το αφαιρεί από το API μέσα στην εβδομάδα. Τα μοντέλα έχουν τελείως διαφορετική συμπεριφορά, για να ενσωματώσεις το νέο σε εφαγμογές χρειάζεται σοβαρή δουλειά.

1772788708934.png

Βγήκε το ChatGPT 5.4. Κάνει όλα όσα και το Claude και είναι λίγο καλύτερο και από αυτό και από το Gemini 3.1
Κλασσικά πράγματα, πάνε μαζί και οι 3 με το Grok λίγο πιο πίσω και όταν κάποιος βγάζει καινούργιο μοντέλο περνάει μπροστά.

Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη αντιπαραθετικά.
Φαίνεται πάντως να είναι στα ίδια αν όχι ελάχιστα κάτω από το gemini 3.1 pro, λίγο πάνω από το Claude Opus 4.6, στο xhigh thinking.

Που βέβαια όλα αυτά είναι σχετικά με το τι θέλεις να κάνεις.
Η ποιότητα παραγωγής εγγράφων του cowork της anthropic λ.χ. δεν έχει καμμία σχέση ούτε με το chatgpt ούτε με το gemini.
Εάν θέλεις multimodality, τα gpt μοντέλα δεν δέχονται καν ήχο, εκεί αυτά της Google είναι τα καλύτερα.
κλπ

1772814002332.png

Πριν από λίγο μου ήρθε στο λογαριασμό μου το 5.4. Του έδωσα ένα κλασσικό μου task. Τα κύρια σημεία:
- Πολύ γρηγορότερη και καλύτερη διαχείρηση εγγράφων (docx, xlsx και pptx).
- Κάτι που έκανε 15-20 λεπτά τώρα βγήκε σε 7μιση, πολύ σημαντικό.
- Πιο μικρά task που του έδωσα τα κάνει σε μαξ 1-2 λεπτά από τα 5-10 πριν, επίσης πολύ θετικό.

Σίγουρα θέλω καμιά εβδομάδα για να δω αν συνεχίζει να έχει τα δυνατά σημεία που είχε, ενώ πόσο έχει βελτιώσει τα θέματα που είχε (το codex δεν ήταν ενσωματωμένο, η μεγάλη μείωση χρόνου για την απάντηση κλπ).