Αυτό που πρέπει να μπει στην εξίσωση πιο δυνατά δεν είναι μόνο ποιο μοντέλο είναι καλύτερο κατά απόλυτη τιμή, αλλά και σε ποιο κόστος προσφέρεται αυτό. Το παρακάτω βίντεο είναι ότι πιο αντικειμενικό έχω δει σε κρίση των μοντέλων. Δίνει τα δυνατά σημεία του κάθε μοντέλου και πρακτικά σου λέει τι είναι καλύτερο για διαφορετικά use cases και για ποιο λόγο (ο τίτλος είναι clickbait).
Πάντως κάτι που δεν είχα δει αρχικά είναι ότι η OpenAI έχει δεσμευθεί να δίνει μηνιαία Updates των μοντέλων της...οπότε το 5.5 το περιμένουμε Πάσχα μεριά. Όπως θα δείτε και στο βίντεο παραπάνω, η OpenAI έχει ξεκάθαρα χαράξει πορεία για agentic χρήση. Και ένα τελευταίο. Το παραπάνω βίντεο ξεκινά με την ερώτηση - δίνω πιο κάτω την απάντηση που έδωσε το δικό μου με τα customizations που του έχω:
I need to wash my car. The carwash is 100 meters away. Should I walk or drive?
At 100 meters, driving is operationally irrational unless there is a specific constraint such as severe weather, limited mobility, or the need to move the car immediately into the wash bay. Walking will likely take about 1–2 minutes, avoids an unnecessary cold start and short-trip engine use, and eliminates the trivial but real hassle of maneuvering the car such a short distance.
The only practical case for driving is if the carwash requires the vehicle to be physically queued or positioned right away and you do not want to push it there manually. Otherwise, walk to the carwash, then bring the car in only when needed.
Αυτό είναι απίσευτο λογικό σφάλμα που δεν θα το περίμενα με τίποτα. Βέβαια, τονίζει το πως ακόμη πρέπει να είμαστε όσο πιο ακριβείς γίνεται με τα ερωτήματά μας. Με μια πολύ μικρή αλλαγή στην ερώτηση:
I need to wash my car. The carwash is 100 meters away. Should I walk or drive to wash my car?
Drive.
At 100 meters, walking would normally make more sense for you, but not for the car. If the wash requires the vehicle to be physically there, you need to drive it there.
Only walk if this is a service where the car is already parked at the facility or they come to the car.
Αυτό το μικρό παράδειγμα δείχνει κάποιες από τις αδυναμίες του ChatGPT αυτή τη στιγμή. Στο βίντεο πραγματικά έκφράζει πολλά που βλέπω στην καθημερινότητά μου αλλά δεν μπορούσα να τα προσδιορίσω λεκτικά.