Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Τι είναι, τι ξέρουμε, τι αλλάζει στη ζωή και στον πολιτισμό;

Πέντε μηνύματα στη σειρά. Τόσο γρήγορα υπάρχουν ουσιαστικά νέα...είναι απλά απίστευτο.
Με απλά λόγια η Anthropic έδωσε νέα εργαλεία που μπορείς να κάνεις με ασφάλεια -σχεδόν- ότι κάνει το openclaw. Έτσι απλά. Ο βασικός στόχος να έχουμε πράκτορες που να κάνουν δουλειά όσο εμείς κοιμόμαστε. Δείτε το βίντεο πρακτικά:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η google ενεργοποίησε το Gemini στο Android Auto. Αντίο στον αρχαίο google assistant που τα έκανε με τα σημερινά δεδομένα όλα χάλια.
Απίστευτο να πατάς το κουμπί στο τιμόνι του αυτοκινήτου και να ζητάς να σου κάνει ανασκόπηση των ειδήσεων που σε ενδιαφέρουν αναφέροντας και τις πηγές που θέλεις να βασιστεί.
Ήταν η πρώτη μέρα σήμερα που δεν έβαλα καθόλου ραδιόφωνο. Το ρώτησα μερικά πράγματα που είχα στο μυαλό μου, ειδήσεις και γενικά το μέλλον έρχεται.
Σίγουρα έχει πολλά bugs όπως το ότι απλά απενεργοποιείται μετά την απάντησή του και ότι δεν μπορείς να το διακόψεις με voice, θέλει να πατήσεις το κουμπί στο τιμόνι. Αλλά αυτά θα φτιαχτούν.
Σε προορισμό που του ζήτησα να πάει επέλεξε το waze που ήταν το φορτωμένο πρόγραμμα και έβαλε σωστά τη διεύθυνση.
Δεν έψαξα ποιο μοντέλο ενεργοποιεί όταν μιλάς, αλλά φαντάζομαι αν έχεις προεπιλογή το Pro θα δουλεύει με αυτό. Άντε να φανεί χρήσιμη η συνδρομή και στη google για το gemini.

• Like
Reactions: takisot
Αυτό που δεν ξέρω είναι αν ήταν εσκεμμένο ή όντως κατά λάθος leak...
Και τι μας λέει; Η μια ανάγνωση ότι είμαστε σωστή εταιρία, καλούμε τις μεγαλύτερες εταιρίες cybersecurity, τους δίνουμε early access να βρουν τις τρύπες στα συστήματά τους που θα βρει το νέο μοντέλο και τους δίνουμε και ένα Χ χρονικό διάστημα για να τα διορθώσουν πριν το βγάλουμε μαζικά στον κόσμο.
Η άλλη λέει...κοιτάξτε τι έχει να γίνει. Σας δίνουμε ένα demo για να δείτε το χαμό που έχει να γίνει και βγάζουμε μια συνδρομή πανάκριβη για να έχετε κάθε φορά που βγάζουμε ένα τέτοιο μοντέλο early access για να είστε μπροστά από τους ανταγωνιστές σας.

Σε κάθε περίπτωση και οι δυο μεγάλες εταιρίες θα μας δώσουν σε 1-2 μήνες μαξ από τώρα μοντέλα νέας γενιάς. Εκεί να δω τι wow θα πούμε (πάλι - για άλλη μια φορά).

Θα το πληρώνουν με τις χρεώσεις API. Το PR review που έβαλαν στο github κοστίζει 20-25$, το security review κοστίζει ήδη πολλαπλάσια με το Opus.
Εάν το σκεφτείς βέβαια, ένα πιθανό CVE μπορεί να κοστίσει εκατομμύρια σε μια εταιρία, τα 1000-2000-3000$ σε κόστος API για να το βρείς είναι αμελητέα.
Η γραμμή που μας έχουν δώσει στην εταιρία είναι να ρίξουμε όσο compute χρειάζεται σε κάθε πρόβλημα προκειμένου να λυθεί. Αντίστοιχα και στο review ώστε να το προλάβεις εάν γίνεται. Το κόστος είναι δευτερεύον.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η google ενεργοποίησε το Gemini στο Android Auto. Αντίο στον αρχαίο google assistant που τα έκανε με τα σημερινά δεδομένα όλα χάλια.
Απίστευτο να πατάς το κουμπί στο τιμόνι του αυτοκινήτου και να ζητάς να σου κάνει ανασκόπηση των ειδήσεων που σε ενδιαφέρουν αναφέροντας και τις πηγές που θέλεις να βασιστεί.
Ήταν η πρώτη μέρα σήμερα που δεν έβαλα καθόλου ραδιόφωνο. Το ρώτησα μερικά πράγματα που είχα στο μυαλό μου, ειδήσεις και γενικά το μέλλον έρχεται.
Σίγουρα έχει πολλά bugs όπως το ότι απλά απενεργοποιείται μετά την απάντησή του και ότι δεν μπορείς να το διακόψεις με voice, θέλει να πατήσεις το κουμπί στο τιμόνι. Αλλά αυτά θα φτιαχτούν.
Σε προορισμό που του ζήτησα να πάει επέλεξε το waze που ήταν το φορτωμένο πρόγραμμα και έβαλε σωστά τη διεύθυνση.
Δεν έψαξα ποιο μοντέλο ενεργοποιεί όταν μιλάς, αλλά φαντάζομαι αν έχεις προεπιλογή το Pro θα δουλεύει με αυτό. Άντε να φανεί χρήσιμη η συνδρομή και στη google για το gemini.

Χρησιμοποιεί το 3.1 flash live preview. Καλό σχετικά μοντέλο, με δυνατότητες thinking και γρήγορο.
Εάν χρησιμοποιούσαν το pro, θα είχες παύση 10-20 δευτερόλεπτα πριν σου απαντήσει. Συν το ότι θα έπρεπε και πάλι να χρησιμοποιήσει το live μοντέλο για τη φωνή.

Καλού κακού να έχεις διαβατήριο μαζί σου μη χρησιμοποιήσει το free με fast thinking...

Μπορεί να σας συμβεί και αυτό στο web app τους. Πολλές φορές όταν ανοίγεις νέο session πάει by default στο "fast", δηλαδή το 3 flash με minimal/low thinking budget. Το ενδιάμεσο tier "thinking" είναι πάλι το 3 flash με high thinking budget.

Είναι εκπληκτικό το gemini. Για πότε του λες ότι θες να πας Νίκαια για μπύρες, για πότε σου κλείνει ο agent εισιτήρια για Γαλλία, ούτε που θα το καταλάβεις.
Εδώ είμαστε εμείς να σας κλείσει και ξενοδοχείο.

Σοβαρά έχει βελτιωθεί το gemini;
Σε κάτι παλιά reviews, έδινε "χαζές" απαντήσεις και δεν το προτίμησα.
Κόλλησα με το gpt.

Σοβαρά έχει βελτιωθεί το gemini;
Σε κάτι παλιά reviews, έδινε "χαζές" απαντήσεις και δεν το προτίμησα.
Κόλλησα με το gpt.
Όπως έχουμε πει όλες οι εταιρίες έχουν οικογένειες μοντέλων που μπορεί να μοιράζονται το ίδιο όνομα, αλλά τα μοντέλα καθαυτά να έχουν τρελές διαφορές μεταξύ τους.
Το Gemini στην πολύ ακριβή έκδοση ήταν στο ίδιο επίπεδο ή και καλύτερο από ChatGPT ή Claude (και ακόμη είναι). Απλά το μοντέλο το Pro που δίνει με τις μικρές συνδρομές κοντά στα 20 ευρώ είναι χειρότερο από τα αντίστοιχα που δίνουν η OpenAI και Anthropic σε αυτά τα λεφτά.

Επίσης πχ σε voice κάνει συζητήσεις προφορικά που ρέουν καλύτερα στα Ελληνικά το Gemini πχ σε σύγκριση με το ChatGPT.

Πρέπει λοιπόν να είμαστε συγκεκριμένοι ποια μοντέλα συγκρίνουμε για να συγκρίνουμε μήλα με μήλα και όχι με πορτοκάλια, αποδεχόμενοι ότι είναι όλα φρούτα.

Ποιό μοντέλο του gemini;
Έχεις συνδρομή ή το χρησιμοποιείς δωρεάν;

Πριν από κάποιες σελίδες είχε γράψει ο @Γιώργος Κυριακαράκος ένα guide.
Το δωρεάν χρησιμοποιώ. Γενικά τις δωρεάν εκδόσεις χρησιμοποιώ. Δεν κάνω κατι εξεζητημένο.
Συναρτησεις σε excel. Βοηθεια σε επαγγελματικά email, τεχνικες πληροφορίες.
Και πάντα το χρησιμοποιώ οταν εχω κολλήσει κάπου.
Δεν το εχω βαλει για τα καλα στη ζωη μου.
Βέβαια το gpt στα τεχνικά κανει πολλά λάθη και του εχω πει αν δεν ξέρει κατι μην μου λεει βλακειες.
Γι αυτο λεω να δοκιμάσω το gemini.
Εκτός κι αν οι δωρεάν εκδόσεις ειναι μια απο τα ίδια.

Είναι στα 24 δις$/έτος τζίρο αυτή τη στιγμή (ARR).
Δεν είναι κακό, το μόνο προβληματικό στοιχείο είναι πως το 40% μόνο των εσόδων είναι API, το οποίο είναι και η υπηρεσία που όλοι βγάζουν margin.

1774990410040.png

Παίρνοντας και μόνο αφορμή από αυτό το μήνυμα (δεν απαντώ σε αυτό για να μην παρεξηγηθώ),

Τι το παρεξηγησιμο εχει αυτο το μηνυμα και η ενδεχομενη απαντηση. Διατυπωνει ενα γενικοτερο προβληματισμο
οχι μονον " οσων δεν έχουν επαφή με το ΑI " αλλα και πολλων ειδικων επιστημονων.
Η Ε.Φ. με την οποια δεν ειμαι και τοσο εξοικιωμενος πολλες φορες λειτουργει και ως προαγγελος.

Από την άλλη πλευρά του ποταμού...
Συνδέθηκε ο Claude με το https://mcp.overron.com/ και παίζει μια χαρά.
Όποιος θέλει να παίξει, δίνει προς το παρόν 3 ξενοδοχεία με search σε δωμάτια κλπ κλπ

Άμα είσαι δυνατό lab:

1775164538470.png

Βγήκαν τα νέα δωρεάν μοντέλα της Google σήμερα.
Το "μεγάλο" τους μοντέλο, με μόλις 31B ενεργές παραμέτρους, είναι πάνω από το τεράστιο Qwen της alibaba των 397B παραμέτρων.

Το Qwen για να τρέξει με context window 128k token, χρειάζεται 800GB VRAM, χρειάζεται μόνο του ένα 8άρι DGX της NVIDIA.
To Gemma για το ίδιο context window θέλει 78GB RAM, τρέχει σε μια H100.

Άμα είσαι δυνατό lab:

View attachment 269433

Βγήκαν τα νέα δωρεάν μοντέλα της Google σήμερα.
Το "μεγάλο" τους μοντέλο, με μόλις 31B ενεργές παραμέτρους, είναι πάνω από το τεράστιο Qwen της alibaba των 397B παραμέτρων.

Το Qwen για να τρέξει με context window 128k token, χρειάζεται 800GB VRAM, χρειάζεται μόνο του ένα 8άρι DGX της NVIDIA.
To Gemma για το ίδιο context window θέλει 78GB RAM, τρέχει σε μια H100.
Το hardware για να τρέξεις offline σοβαρά μοντέλα είναι ακριβό - βασικά η φθηνότερη λύση αν καταφέρεις να την βρεις να την αγοράσεις είναι ένα NVIDIA DGX Spark που τώρα έχει αγγίξει τα 5000 ευρώ. Όμως τώρα τελευταία ψάχνω community servers που προσφέρουν με το λεπτό hardware με λίγα cents για να τρέξεις μεγάλα opensource μοντέλα.
Η επόμενη αναζήτησή μου αυτές τις ημέρες είναι να στήσω ένα deep research που να τρέχει σε τέτοια community cloud υποδομή με παραμέτρους που να βγάζει καλύτερα αποτελέσματα από το τυπικό Deep Research των μεγάλων μοντέλων. Μιλάω μόνο για το κομμάτι του search and retrieve. Στη σύνθεση προφανώς ένα από τα κορυφαία frontier σε δεύτερο χρόνο...

Εντωμεταξύ όλοι γκρινιάζουν ότι δεν τους φτάνουν ούτε τα tokens των 100€ το μήνα και εγώ με τα 20€ δεν έχω ακουμπήσει ποτέ το limit.
Τι διάολο; Δεν γράφουν ούτε γραμμή κώδικα μόνοι τους;
Εντωμεταξύ όσο το βάζω να σκέφτεται στο terminal χρησιμοποιώ και το gui του για άσχετα. Να βγάζω BOM για πολύμπριζο ξερωγώ... 😂