Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες ... στις Fuji

είναι ένα θέμα πάντως που οι υπόλοιπες εταιρίες το έχουν λυμένο, τουλάχιστον είναι αξιόπιστο και οι ενδείξεις του UI συμβαδίζουν με την πραγματικότητα, εγώ πάντως που είχα την x-e5
x-e4 και τον 35 1.4, χρησιμοποιούσα mf... η διαφορά στο θέμα αυτό με την Canon r8 που επίσης έχω είναι μπορώ να πω χαώδης...

Last edited:
είναι ένα θέμα πάντως που οι υπόλοιπες εταιρίες το έχουν λυμένο, τουλάχιστον είναι αξιόπιστο και οι ενδείξεις του UI συμβαδίζουν με την πραγματικότητα, εγώ πάντως που είχα την x-e5 και τον 35 1.4, χρησιμοποιούσα mf... η διαφορά στο θέμα αυτό με την Canon r8 που επίσης έχω είναι μπορώ να πω χαώδης...
O 35αρης αυτός της Fuji είναι πανάρχαιος και είναι γνωστός για την αργή και προβληματική εστίαση….με σύγχρονους φακούς η XM5 είναι πολύ γρήγορη, και σε δοκιμή με τον σκύλο της αδελφής μου που τρέχει σαν σίφουνας δεν έχασα καρέ, είναι πολύ καλή η εστίαση και αξιόπιστη, όχι φυσικά όπως στις άλλες μεγάλες εταιρίες αλλά αρκετά κοντά.

απ ότι διαβάζω και απ ότι μου λένε, και έχω διαπιστώσει και ο ίδιος, όπως έγραψα και πριν, το πρόβλημα είναι ότι στο UI παίρνεις ένδειξη για επιτυχές af ενώ το αποτέλεσμα στο αρχείο είναι διάφορο, ακόμα και στο S-AF, αυτό είναι θέμα αξιοπιστίας,

πήρα τον 135L USM της canon μεταχειρισμένο, φακός 25ετίας και βάλε, τον χρησιμοποίησα σε αγώνα ποδοσφαίρου έτσι για πλάκα, 10/10.

απ ότι διαβάζω και απ ότι μου λένε, και έχω διαπιστώσει και ο ίδιος, όπως έγραψα και πριν, το πρόβλημα είναι ότι στο UI παίρνεις ένδειξη για επιτυχές af ενώ το αποτέλεσμα στο αρχείο είναι διάφορο, ακόμα και στο S-AF, αυτό είναι θέμα αξιοπιστίας,

πήρα τον 135L USM της canon μεταχειρισμένο, φακός 25ετίας και βάλε, τον χρησιμοποίησα σε αγώνα ποδοσφαίρου έτσι για πλάκα, 10/10.
Μα δεν διαφωνώ, παραδοσιακά η Fuji έχει θέμα, αλλά απλά αυτό γράφω, ότι η τελευταία μηχανή της η XM5 έχει βελτιωθεί αισθητά, το έγραψα και πριν είναι καλύτερη σε εστίαση ακόμα και από την ναυαρχίδα τους την XT5, επειδή κάτι είναι χάλια δεν σημαίνει ότι για πάντα θα είναι χάλια.

Γενικά πάντως αν κάνει κάποιος σπορ φωτογράφηση και θέλει την καλύτερη δυνατή εστίαση ε προφανώς δεν θα πάει σε Fuji, για όλες τις άλλες χρήσεις όμως είναι μια χαρα.

Βλέποντας πάντως τι κάνανε με την XM5 θεωρώ ότι είναι σε σωστό δρόμο και στις επόμενες μηχανές θα πλησιάσουν αισθητά τους υπόλοιπους….

Υ.Γ. 1.800 φωτός τράβηξα με την XM5 ειλικρινά δεν ξέρω αν έχασα καμιά ή να είχα καμία ανεστιαστη…

πάντως παρά τις αλλεπάλληλες αλλαγές που κάνανε στα firmware δεν φαίνεται να υπάρχει ικανοποιητικό αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα και με την κοινότατα, πιθανότατα να είναι και η μοναδική εταιρία που έχει απομείνει χωρίς ικανοποιητικό ΑF ακόμα και στις ναυαρχίδες Η2/h2s που στοιχίζουν χιλιάδες ευρώ, τεσπα δεν επιμένω άλλο, δέχομαι και τη γνώμη σου για την XM5

Ναι και απ΄ όσο βλέπω στο dpreview τουλάχιστον, ο λόγος για τον οποίο αναγκάστηκα ουσιαστικά να αλλάξω σύστημα παραμένει.

Σε ευρυγώνια εστιακά μήκη π.χ. 16mm (24mm ισοδύναμο) και με κλειστό γενικά διάφραγμα π.χ. f/8.0 μου έχει τύχει να έχω ανεστίαστες λήψεις. Δεν ασχολούμαι πολλά χρόνια με το σπορ, ξεκίνησα το 2019, αλλά νομίζω πως αυτό το σενάριο είναι το πιο χαλαρό. Το πιο εκνευριστικό δε είναι ότι συμβαίνει τυχαία, μπορεί να έβγαζα 5 στη σειρά και να ήταν όλες μια χαρά, όλες ανεστίαστες ή και κάτι ενδιάμεσο. Δεν έχει κάποια σχέση με τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιεί κάποιος. Δεν έχω διαβάσει σε αυτά τα χρόνια ενασχόλησης τουλάχιστον άλλο σύστημα να έχει αυτό το θέμα.

Δεν ήθελα κάθε φορά να γυρίζω σε manual focus για να είμαι σίγουρος. Είχα το θέμα αυτό κυρίως με την Χ-Τ4 και σε διάφορα threads βλέπω ότι το ίδιο ισχύει και για την Χ-Τ5 και τις άλλες αντίστοιχης γενιάς.

Και δεν αναφέρομαι καν σε C-AF καθώς δεν το χρησιμοποιούσα, οι συνθήκες των λήψεων που κάνω είναι πιο ήπιες.

Ωραία σώματα, ωραίο σύστημα συνολικά, όντως χαίρεσαι να το χρησιμοποιείς αλλά στο τέλος της ημέρας πρέπει να υπάρχει και η λήψη. Δε λέω ότι το συνηθισμένο ήταν να μην έχω λήψεις, αλλά είναι κρίμα να τις χάνεις για εγγενές πρόβλημα του συστήματος.

• Sad
Reactions: cacau
Τι λέτε παλικάρια, δεν το είχα ακούσει αυτό... Μια πάμφθηνη Χ-Α2 που είχα πριν κάτι χρόνια δεν είχα ποτέ πρόβλημα, τουλάχιστον με τα στατικά θέματα.

στις τελευταιες μηχανες και αναβαθμισεις, η Fuji προσπαθησε να ενσωματωσει ρουτιινες ΑΙ, οπως και οι περισσοτεροι κατασκευαστες.
Δυστυχως τα εχει κανει μανταρα, βγαζει συνεχως αναβαθμισεις με βελτιωσεις αλλα δεν το εχει καταφερει ακομα.

Πχ η χτ5 , χη2σ κλπ αρχικα οταν βγηκαν ειχαν καλυτερη εστιαση και ειδικα στο βιντεο , πιο ομαλο και αξιοπιστο.
Οταν εβαλε ΑΙ ομως στις αναβαθμισεις που ακολουθησαν, δεν ειχε καθολου επιτυχια με αποτελεσμα πολλοι χρηστες να εχουν σοβαρα θεματα , ειδικα ομως σε CAF, λιγοτερο σε SAF.

Παρολο που εχουν βγει πολλες αναβαθμισεις δεν εχει ακομα λυθει εντελως το θεμα, απλα δεν ειναι τοσο συχνο ...

YG... οι παλιες μηχανες δεν εχουν τοσο θεμα γιατι απλα δεν εχουν ΑΙ ρουτινες, δεν το υποστηριζουν οι επεξεργαστες της.

και κατι ακομα... μη νομιζετε οτι ολες οι εταιρειες εχουν λυσει παρομοια θεματα!
Με εξαιρεση τη σονυ, οι υπολοιπες εχουν ακομα θεματα αξιοπιστιιας στην εστιαση, ομαλοτητας στο βιντεο κλπ.

Πχ προσφατα με τις canon r7 kai r5, ειχα παρομοια θεματα ειδικα στην R7.
ειδκα τωρα με το ΑΙ, οι αλγοριθμοι ειναι φρεσκοι και αδοκιμαστοι, στην ουσια κανουμε τους beta testers .
Ακομα και στις κορυφαιες μηχανες πχ στην Canon R5 II , στο τελευταιο firmware , εχουν σοβαρο θεμα στην εστιαση ειδικα με καποιους συνδιασμους επιλογων στα μενου οσον αφορα το power saving.
Γενικα οι μηχανες εχουν γινει πολυ περιπλοκες και εχουν πολλους περιορισμους αναλογα τη περιπτωση που χρησιμοποιεις sAF, CAf, object tracking, face recognition , φωτογραφηση με ριπη, κλπ

Ισχύει ότι λες Γιάννη, και την Nikon Z50ii που είχα, ενώ έχει κορυφαίο σύστημα εστίασης της Ζ9, κάποιες φορές έκανε κάτι κουλά και έχανε την εστίαση ακόμα και σε εύκολο θέμα....και εγώ συμφωνώ μόνο η Sony είναι σχεδόν 100% αξιόπστη σε θέμα εστίασης, οι ανθρωποι το έχουν δουλέψει για αρκετά χρόνια, οι άλλοι ακόμα έχουν θεματάκια να λύσουν, περισσοτερα βέβαια η Fuji.

εγώ έχω και την r7, δεν έχει το af της r8 αλλά είναι πολύ πιο αξιόπιστη σε σχέση με τις Fuji σε ολα, ταχύτητα εντοπισμός παραμονή στο στόχο κλπ

οι διαφορες σε καθε γενια καμερας ειναι ασυλληπτες για τις εταιρειες που "παλευουν" καθε τομεα εξελιξης ξεχωριστα.

Δεν θελω να σας πω τι διαφορα εχει στην εστιαση η R6II απο την παλια μου R και τι διαφορα εχει η R1,R5II σε αυτον τον τομεα. (ψηνομαι πολυ να δοκιμασω και το eye AF) και να δουμε τι διαφορα θα εχει και η R6III συντομα .

Ειναι το μονο σημειο που ειναι πλεον κριτης αλλαγης για εμενα μιας και στα υπολοιπα οι διαφορες ειναι πολυ μικρες.

Ομως χωρις αξιοπιστη κορυφαια εστιαση χανεις μεγαλο μερος των ληψεων σου .

Last edited:
  • Like
Reactions: gpapjohn
προφανως μετα τη sony , η Canon kai Nikon ειναι οι πιο αξιοπιστες οσον αφορα την εστιαση.

απλα κι εκει οπως ειπα, δεν λειπουν τα προβληματα και πολλες φορες γινονται αναβαθμισεις που επιφερουν κι αλλα θεματα , λογω χρησης ΑΙ που ειναι ακομα σε βεφικο σημειο αναπτυξης.

Η Fuji εχει σαφως περισσοτερα θεματα να λυσει , ειναι η λιγοτερο εμπειρη ειδικα σε θεματα ΑΙ και προβλεψιμοτητας στην εστιαση.

Προσωπικα , ειχα χρονια να δοκιμασω Fuji και ηταν ο βασικος λογος που ειχα φυγει απ το συστημα, τωρα παντως με την ΧΤ5 και τις τελευταιες αναβαθμισεις δεν εχω σοβαρα θεματα ... αλλα εχω κανει πολυ λιγες δοκιμες για να εχω σαφη αποψη.

κατι που επισης εχει ΜΕΓΑΛΗ σημασια...

Λογω περιπλοκοτητας των σημερινων συστηματων εστιασης, πολλες μηχανες απαιτουν προσεκτικη ρυθμιση πολλων παραμετρων, που πολλες φορες ξεφευγουν απο το χρηστη.

Απαιτειται πολλη μελετη και σωστες ρυθμισεις για καθε περισταση , αλλες πχ ρυθμισεις για στατικα θεματα , αλλες για στατικα με λιγο φως.. αλλες για πουλια και φωτο δρασης , αλλες για πορτραιτα και ομαδικες φωτο ειδικα σε εκδηλωσεις (με λιγο φως και δυσκολες συνθηκες), αλλες ρυθμισεις για macro και αλλες για τοπια κλπ

ΕΚΕΙ διαφερουν πολυ οι μηχανες της Sony (και μετα της Canon) που εχουν απλοποιησει πολυ το συστημα εστιασης , κυριως λογω καλυτερω αλγοριθμων και επεξεργαστων.

ΕΚΕΙ πασχουν κυριως οι υπολοιπες μηχανες... θελουν πολυ και σωστη παραμετροποιση για ν αποδωσουν σωστα κι εκει πρεπει να εστιασουν στο μελλον.

Να γινουν δηλ. οσο πιο απλες γινονται ... εκει προηγειται πολυ η σονυ κυριως λογω παλαιοτητας στις mirrolress και σε πορους που διαθετει γι αυτο,

Σωστο αυτό Γιάννη, πράγματι στις Sony μηχανές απλά δουλεύει η εστίαση και τέλος, σχεδόν σε όλες τις άλλες (εκτός Canon) πρέπει να παίζεις με ρυθμίσεις κλπ. που καταντάει κουραστικό...από την άλλη ο κάθε χρήστης έχει και άλλες ανάγκες, αν είσαι επαγγελματίας θες την καλλύτερη δυνατή εστίαση, ειδικά σε Sport φωτογράφηση, ένας χαλαρός χομπίστας όμως ε και να χάσει και μερικές φώτος ε οκ, τις ξαναβγάζει ή δεν τον νοιάζει.

Όταν πληρώνεις για ένα σώμα μηχανής 2000 €, και 2500 με τα σημερινά δεδομένα είναι αναμενόμενο να έχεις σωστό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την εστίαση στην πλειονότητα των περιπτώσεων, επίσης οι ενδείξεις που σου δίνει η μηχανή πρέπει να συμβαδίζουν με το τελικό αποτέλεσμα, ασχετως με την όποια καμπύλη εκμάθησης ή την όποια παραμετροποίηση,
Το τελικό προϊόν πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που καλλιεργεί

Η Fuji Έχει δεχτεί κριτική για συγκεκριμένα πράγματα, όχι γιατί δεν είναι το ίδιο καλή η σχεδόν καλή στο θέμα της εστίασης σε σχέση με την Sony ή την canon

Σε όλες τις μηχανές που έχω δοκιμάσει πρόσφατα πάντως είχα false positive ... δηλ. η μηχανή να μου έδειχνε ότι εστίασε σε ένα σημείο και αυτό να ήταν λάθος στη τελική φώτο (ανεστιαστη) .

Δεν ξέρω για άλλες Fuji αυτή τη στιγμή, πάντως με την X-T5 που έχω τώρα και το τελευταίο firmware δεν έχω παρατηρήσει κάτι παραπάνω από το μέσο όρο ...αλλά όπως είπα δεν την έχω δοκιμάσει εξονυχιστικά.

Μετά την "ρετρο-digital" X-Half αναμένεται μια κανονική μηχανή:

Διέρευσαν χθες οι προδιαγραφές:

• 40MP X-Trans CMOS 5 HR
  • 3.69 mdot OLED EVF
  • 3-inch 1.84 mdot side tilt flip screen
  • IBIS with 160MP multi-shot feature
  • Film Simulation Dial
  • 4K 60p, 6.2K 30p (4:2:2 10-bit)
  • 425-point Intelligent Hybrid AF system
  • 20fps Electronic Shutter
  • 15fps Mechanical Shutter
  • New 23mm pancake lens

• Like
Reactions: karamela
Διέρευσαν χθες οι προδιαγραφές:

• 40MP X-Trans CMOS 5 HR
  • 3.69 mdot OLED EVF
  • 3-inch 1.84 mdot side tilt flip screen
  • IBIS with 160MP multi-shot feature
  • Film Simulation Dial
  • 4K 60p, 6.2K 30p (4:2:2 10-bit)
  • 425-point Intelligent Hybrid AF system
  • 20fps Electronic Shutter
  • 15fps Mechanical Shutter
  • New 23mm pancake lens
Αν ισχύουν οι προδιαγραφές απλά τους ξεβράκωσε όλους, και IBIS και υψηλής ανάλυσης σκόπευτρο και οθόνη, τα 2 τελευταία αυτά που φωνάζω τόσο καιρό για όλους τους κατασκευαστές. Θα γίνει πάλι χαμός με αυτήν και βλέπω το Back Order να πάει στον θεό...