Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις ΟΜ/Olympus

Έχω τραβήξει σχεδόν τα πάντα Γιάννη ακόμη και ποδόσφαιρο με την ταπεινή PL7 και τον παλιό αργό 35-100/2.8 από την κερκίδα ΛΕΩΦΩΡΟ με κόντρα προβολείς σε βραδυνό αγώνα, συναυλίες, θεατρική παράσταση Επίδαυρο ή σε θέατρα με πήχτρα σκοτάδι κλπ. Με τον κατάλληλο φακό και γνώση της μηχανής θεωρώ ότι μπορώ να πάρω εξαιρετικό αποτέλεσμα. Π.χ. Η φωτό που βάζω είναι σε απόλυτο σκοτάδι με τον LEICA 25/1.4 και αρκετά ανεβασμένα ISO.

963D5FCD-2E69-434F-8747-9378CE71A2AE.jpg

Εννοείται οτι στις περιπτώσεις που ανέφερες δεν ενδύκνειται η χρήση χεράτου hires, φυσικά και θα αποτύχει η τεχνική (με ερωτηματικό το πορτρέτο), εκεί θα φροντίσω να έχω τον κατάλληλο φακό (φωτεινό prime) για την περίσταση. Σήμερα έκλεισα την τριάδα των pro με την απόκτηση και του 17αρη/1.2 (είχα ήδη 25/1.2, 45/1.2)

Re: Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Προφανώς και με FF και ένα καλό τηλεφακο σταθερού διαφράγματος θα είχες καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά 1ον θα ήθελες μια βαλίτσα να τον κουβαλάς και άλλη μία λεφτά να τον πάρεις.

Ερασιτέχνης είμαι, all around λύση θέλω και το m43 μου την δίνει ,απλά.

Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk
Για τη βαλίτσα συμφωνώ, αλλά για τα λεφτά όχι.
Βρίσκω μεταχνες canon FF και 70-200mm 2.8, πολύ λιγότερα από το συνολο em1 ii και 50-140.

Μια λύση θα ήταν πολύ φωτεινοι prime , όπως ο Olympus 75mm 1.8.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Προσωπικά και εγώ με την σειρά μου έχω τραβήξει ένα σκασμό πράγματα με τις παλιές em1 - em10II....σπάνια ένιωθα ότι ήθελα κάτι καλύτερο...τώρα οκ αν κάποιος τραβάει μόνο σε συναυλίες ή τον ενδιαφέρει το απόλυτα ρηχό βάθος πεδίου απλά κοιτάει αλλού. Με τους κατάλληλους φακούς όπως και σε κάθε σύστημα μια χαρά μπορείς να κάνεις την δουλειά σου με m4/3. Επίσης μην ξεχνάμε κάτι που δεν το γνωρίζουν όσοι δεν έχουν m4/3, ότι οι συγκεκριμένες μηχανές έχουν ακαριαίο saf Και Touch to shot, που βοηθάει πάρα πολύ π.χ. σε φωτογράφηση κινούμενων θεμάτων. Προσωπικά μιλώντας δεν θα ήθελα να κουβαλάω ένα μοσχάρι και πανάκριβους φακούς για τις 2-3 περιπτώσεις μέσα στον χρόνο που θα χρειαστώ π.χ. μια FF...θα κάνω ότι μπορώ με αυτά που έχω, όπως σωστά αναφέρθηκε ερασιτέχνες είμαστε.

Υ.Γ. Γιάννη η Canon Που λες πέρα από μοσχάρι είναι ανύπαρκτη και σε βίντεο εκει τι κάνεις?? Οτι και να πάρεις κάτι θα χάσεις κάτι θα κερδίσεις και η em5III από ότι φαίνεται θα είναι η χρυσή τομή, και σε βίντεο θα έχει 4Κ χωρίς crop με υβριδική εστίαση και κορυφαίο IBIS. Δεν γίνεται να έχουμε και μικρό σώμα, και φτηνό και με IBIS Και με κορυφαίο 4Κ, και με ρηχό βάθος πεδίου και με κορυφαίο ISO κλπ....κάπου πρέπει να αφαιρέσεις κάτι για να δέσει το γλυκό.

Re: Απάντηση: Re: Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις Olympus

Προφανώς και με FF και ένα καλό τηλεφακο σταθερού διαφράγματος θα είχες καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά 1ον θα ήθελες μια βαλίτσα να τον κουβαλάς και άλλη μία λεφτά να τον πάρεις.

Ερασιτέχνης είμαι, all around λύση θέλω και το m43 μου την δίνει ,απλά.

Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk

Έτσι ακριβώς, ερασιτέχνες είμαστε και το m4/3 σου δίνει μια all around λύση μαζεμένη και οικονομική που θα σε καλύψει στο 99% των αναγκών σου....

Κάτσε να δούμε τι βίντεο θα έχει....μη το έχεις σίγουρο.

Επίσης , βρίσκεις πολύ φτηνά πια μια Sony a7 iii, και σε λίγο βγαίνει ο μικρός tamron 70-200 2.8, σε πολύ καλή τιμή.

Αυτό το σετακι, δεν θα κοστίζει παραπάνω απ' αυτό που συζητάμε ....

Κάτσε να δούμε τι βίντεο θα έχει....μη το έχεις σίγουρο.

Επίσης , βρίσκεις πολύ φτηνά πια μια Sony a7 iii, και σε λίγο βγαίνει ο μικρός tamron 70-200 2.8, σε πολύ καλή τιμή.

Αυτό το σετακι, δεν θα κοστίζει παραπάνω απ' αυτό που συζητάμε ....

Γιάννη μπλέκεις ανόμοια πράγματα, η A7III έχει ακόμα και τώρα 2.300 ευρώ τιμή, ου δε μια σχέση με την τιμή που θα έχει η em5III...συγκρίνουμε μήλα με μήλα, και όχι όποιος την βρει φτηνότερα, με την ίδια λογική σύντομα μπορεί την em5III να την βρίσκεις και στα 700 ευρώ το σώμα γύρω στα Χριστούγεννα σε Grey. Αλλα ακόμα και τα ίδια λεφτά να έκαναν σαν πακέτο καινούρια σφραγισμένα με εγγύηση προσωπικά την em5III θα επέλεγα λόγο Jpeg, καλύτερου Ibis, Πιο μαζεμένου σώματος και φακών, χεράτο HR, λειτουργική touch screen Και μάλλον καλύτερο σκοπεύτρου....ας περιμένουμε να την δούμε πρώτα βέβαια και μετά κρίνουμε.

Υ.Γ. Για το βίντεο που αναφέρεις προσωπικά μόνο και μόνο για την μαγική σταθεροποίηση που θα έχει η em5III είναι για μένα Must, δες το δείγμα που έβαλα πιο πριν με την entry level em10II χεράτο στα 300mm...καλή τύχη να τραβήξεις κάτι τέτοιο με sony, fuji, Canon Και ότι άλλο θέλεις.....τι να το κάνω το 4Κ και τα 60P αν το βίντεο είναι σαν shaker, χίλιες φορές 1080p Και βίντεο βράχος ακόμα και σε περπάτημα ή και τρέξιμο. Μιλάω πάντα για ερασιτεχνική χρήση. Εχω τώρα και την Fuji Xe3 με 4Κ κλπ...πάλι βίντεο με την em1 τραβάω, το IBIS είναι όλο το ζουμί.

Υ.Γ. Τον Μάρτιο τράβηξα σε βίντεο την παρέλαση της κόρης μου περπατώντας και τρέχοντας από πίσω για 2 χλμ. με την em1, το βίντεο βγήκε καταπληκτικό και σταθερότατο λες και είχα Gimbal, το έδειξα ακόμα και σε φίλους βιντεολήπτες και πάθανε πλάκα από την σταθεροποίηση σε σημείο που νόμιζαν ότι τους κάνω πλάκα και είχα βάλει Gimbal, ούτε Gimbal ούτε τίποτα....κάνε το ίδιο με την A7III Και το ξανασυζητάμε....

Y.Γ. Σκέψου λοιπόν πως θα είναι η em5III που θα έχει και 4Κ βίντεο και ακόμα καλύτερο IBIS, απλά επική!!!

καλα, αν σ αρεσει το βιντεο της em1 , δε συνεχιζω... δεν υπαρχει καμια συγκριση.

Εχουμε αλλα στανταρτ....

ΥΓ... δεν τραβαω ποτε βιντεο ενω περπαταω, ειναι εντελως "ερασιτεχνικο" για μενα.

Εδω ενα μινι "οπτικο συγκριτικο" , προχειιρο βεβαια, κατα προσεγγιση οι τιμες Ελλαδος και grey market.

Το sony FF και Fuji τα θεωρω (καιι ειναι) ισοδυναμα απο θεμα θορυβου-DOF (f4 η sony και f2.8 η Fuji), για το m43 δεν υπαρχει κατι αντιστοιχο ακριβως.
Εχω βαλει την Olymus Em1 II με τον f2.8 που υστερει 1 στοπ φυσικα.

Βλεπουμε το κοστος στην Ελλαδα και gery market, και το συνολικο βαρος.

Ετσι , απλα για συγκριση και για κουβεντα ...

ΥΓ2... αυτο που θελω να δειξω ειναι, οτι αν θελουμε "ισοδυναμα" συστηματα , το βαρος-ογκος δεν ειναι τελικα πολυ διαφορετικα, το κοστος "παιζεται" !

bet.jpg

Επίσης να ρωτήσω εσείς όταν τραβάτε βίντεο τραβάτε μόνο στατικά πλάνα, κάνετε απαλά pans και κάθεστε σαν αγάλματα??? Γιατί προσωπικά στα βίντεο και περπατάω και τρέχω και στριφογυρνάω, ακολουθώντας τα μικρά που παίζουν, κάνουν ποδήλατο, τρέχουν στην παραλία, τους κυνηγάω μέσα στο σπίτι, εξερευνώ περπατώντας και τρέχοντας τοπία, τραβάω βίντεο περπατώντας σε ταξίδια, διασχίζοντας την πόλη, γέφυρες, σοκάκια κλπ. και πίστεψέ με αυτά είναι τα πιο ωραία βίντεο και αυτά που θυμάσαι. Δεν είμαστε επαγγελματίες, ούτε γυρίζουμε ταινίες, απλοί ερασιτέχνες είμαστε που αποτυπώνουμε όμορφες στιγμές στα βίντεο μας και η κίνηση όταν καταγράφεις βίντεο απλά σου ανοίγει νέους ορίζοντες και δίνει δυναμική, γοητεία και ενδιαφέρον στα βίντεο. Και αυτό που περιγράφω απλά δεν γίνεται χωρίς καλό IBIS ή Gimbal Που ούτε θέλω να τα βλέπω.

δεν λεω οτιι αυτο που κανω ειναι το συνηθες...ο καθενας εχει αλλες αναγκες.

Εμενα απλα, μ αρεσει η "κινηματογραφικη" αισθηση , και αρα το ρηχο βαθος πεδιου και τα απαλα πλανα.

Αυτο που περιγραφεις το εκανα παλιοτερα, που πρωτον αντεχαν τα ποδια μου και δευτερον ειχα βιντεοκαμερες με πολυ ζοομ καιι καλη σταθεροποιηση...δεν χρειαζομαι dslr γι αυτο.

Ο λογος που πηγα σε vdslr και αργοτερα σε mirroless, ειναι αυτος...

Αν βεβαια ειναι αυτο που ζητας εσυ, απολυτα δεκτο....και κατανοητο.

YG.... καπως ετσι ξεκινησε το ταξιδι μου , πριν 15 χρονια περιπου, με απλη βιντεοκαμερα και 35mm adapter.
Αυτο ειναι που ψαχνω εγω στο βιντεο.

https://www.youtube.com/watch?v=jwzd7IZ6Bj8

3019746540_75fbc17edc_c.jpg

καλα, αν σ αρεσει το βιντεο της em1 , δε συνεχιζω... δεν υπαρχει καμια συγκριση.

Εχουμε αλλα στανταρτ....

ΥΓ... δεν τραβαω ποτε βιντεο ενω περπαταω, ειναι εντελως "ερασιτεχνικο" για μενα.

Εδω ενα μινι "οπτικο συγκριτικο" , προχειιρο βεβαια, κατα προσεγγιση οι τιμες Ελλαδος και grey market.

Το sony FF και Fuji τα θεωρω (καιι ειναι) ισοδυναμα απο θεμα θορυβου-DOF (f4 η sony και f2.8 η Fuji), για το m43 δεν υπαρχει κατι αντιστοιχο ακριβως.
Εχω βαλει την Olymus Em1 II με τον f2.8 που υστερει 1 στοπ φυσικα.

Βλεπουμε το κοστος στην Ελλαδα και gery market, και το συνολικο βαρος.

Ετσι , απλα για συγκριση και για κουβεντα ...

ΥΓ2... αυτο που θελω να δειξω ειναι, οτι αν θελουμε "ισοδυναμα" συστηματα , το βαρος-ογκος δεν ειναι τελικα πολυ διαφορετικα, το κοστος "παιζεται" !

View attachment 164788

Πρώτον, ελάχιστοι χρήστες θα πάρουν τηλεφακούς, ειδικά τέτοιας κατηγορίας και ακόμα λιγότεροι θα τους χρησιμοποιήσουν, γιατί δεν βάζεις με φακούς κιτ ή απλούς Primes??
Δεύτερον, το '' δεν τραβαω ποτε βιντεο ενω περπαταω, ειναι εντελως "ερασιτεχνικο" για μενα.'' το αφήνω ασχολίαστο απλά, διαφωνώ 100%, μην το αναλύσουμε άλλο, πήξαμε σε βίντεο με στατικά πλάνα και απαλά pans που κοντεύεις να κοιμηθείς από την βαρεμάρα....
Τρίτον η em5III θα είναι πιο φτηνή από την Em1II οπότε η διαφορά του κόστους από την Π.χ. Α7ΙΙΙ θα είναι μεγάλη έως τεράστια 1.200/1.300 ευρώ vs 2.200/2.300.....καμία σχέση δηλαδή.
Τέλος προφανώς έχουμε άλλα στάνταρντ στο βίντεο καθώς προσωπικά με νοιάζει το περιεχόμενο του βίντεο, η σταθερότητα του βίντεο καθώς και να έχει κίνηση και όχι αν είναι 4Κ και αν ακολουθεί τις εκάστοτε νόρμες της αγοράς. Σίγουρα είναι και ότι αρέσει στον καθένα απλά ειλικρινά σου λέω κουράστηκα αυτά τα στατικά χωρίς ζωντάνια πλάνα που βλέπω συνεχώς. Πανάκριβοι εξοπλισμοί και μηδέν φαντασία στις λήψεις και δεν μιλάω για εσένα Γιάννη.

Υ.Γ. Δες παρακάτω π.χ. το Trailer της ταινίας ''Ρώσικη Κιβωτός'' και αν δεν την έχεις δει ψάξε να δεις την ταινία και ξανασυζητάμε το ''δεν τραβαω ποτε βιντεο ενω περπαταω, ειναι εντελως "ερασιτεχνικο" για μενα''....
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

εχω δει τη ταινια προφανως!

Αλλα ειναι η εξαιρεση που επιβεβαιωνει το κανονα .

Το ξαναλεω ομως, αν εσενα σου κανει ...εμενα μου περισσεύει!

αλλωστε κι εγω πηγα σε σωμα με IBIS , αλλα οχι για "περπατημα" .

Τεσπα....συνεχιζουμε.

Η em5 III φαιινεται ενδιαφερουσα , αλλα θα περιμενω να δω πρωτα τι κανει στο βιντεο και αν κανει η olympus το επομενο βημα, οπως εκανε η Fuji.

"Πρώτον, ελάχιστοι χρήστες θα πάρουν τηλεφακούς, ειδικά τέτοιας κατηγορίας και ακόμα λιγότεροι θα τους χρησιμοποιήσουν, γιατί δεν βάζεις με φακούς κιτ ή απλούς Primes??"

Eδω μιλαμε για μας καιι τι θελουμε - ζηταμε απο μια μηχανη.

Θελουμε το μεγιστο και αυτο (σε ζοομ) το προσφερουν μονο οι παραπανω φακοι (και φυσικα μιλαω για "ισοδυναμα" συστηματα.)

Δεν μ ενδιαφερει τι θα κανουν οι περισσοτεροι...αυτοι θα μεινουν με εναν κιτ φακο !

ΥΓ... οι τιμες δεν αλλαζουν , ουτε με την EM 5 III , ιδια τιμη με την EM1 II θα εχει (περιπου 1200 ευρω)

ΥΓ2.,.. αν θες βαζω και τιμες με primes , περιπου ιδια κατασταση θα ειναι (παντα για ισοδυναμο συστημα μιλαω).

δεν λεω οτιι αυτο που κανω ειναι το συνηθες...ο καθενας εχει αλλες αναγκες.

Εμενα απλα, μ αρεσει η "κινηματογραφικη" αισθηση , και αρα το ρηχο βαθος πεδιου και τα απαλα πλανα.

Αυτο που περιγραφεις το εκανα παλιοτερα, που πρωτον αντεχαν τα ποδια μου και δευτερον ειχα βιντεοκαμερες με πολυ ζοομ καιι καλη σταθεροποιηση...δεν χρειαζομαι dslr γι αυτο.

Ο λογος που πηγα σε vdslr και αργοτερα σε mirroless, ειναι αυτος...

Αν βεβαια ειναι αυτο που ζητας εσυ, απολυτα δεκτο....και κατανοητο.

YG.... καπως ετσι ξεκινησε το ταξιδι μου , πριν 15 χρονια περιπου, με απλη βιντεοκαμερα και 35mm adapter.
Αυτο ειναι που ψαχνω εγω στο βιντεο.

https://www.youtube.com/watch?v=jwzd7IZ6Bj8

View attachment 164789

Κατανοητά Γιάννη, προσωπικά χωρίς παρεξήγηση το βίντεο που έβαλες είναι ακριβώς αυτό που με κάνει να βαριέμαι αφόρητα στα βίντεο σήμερα. Δεν έχει ζωντάνια καθώς τα στατικά πλάνα και το ρηχό βάθος πεδίου σε ''τυφλώνει'', σου κόβει την μαγεία, δεν σε ταξιδεύει και δεν σε κάνει να νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε αυτό το μέρος. Ειδικά όταν βλέπω ένα βίντεο από ένα ενδιαφέρον μέρος θέλω να βλέπω κίνηση, να με κάνει να νιώσω ότι είμαι και εγώ εκει, να μπω στα παπούτσια του εικονολήπτη και να δω τι βλέπει με τα μάτια του, ένα virtual tour με λίγα λόγια. Προσωπική άποψη φυσικά.

Υ.Γ. Αυτό το ρηχό βάθος πεδίου τόσο σε φώτος όσο και σε βίντεο έχει ξεφτιλιστεί πλέον, βλέπεις ερασιτεχνικά βίντεο γεμάτα ρηχό βάθος πεδίου και μετά βλέπεις ταινίες και τα βλέπεις σχεδόν όλα νετ...κάτι δεν πάει καλά.

Κατανοητά Γιάννη, προσωπικά χωρίς παρεξήγηση το βίντεο που έβαλες είναι ακριβώς αυτό που με κάνει να βαριέμαι αφόρητα στα βίντεο σήμερα. Δεν έχει ζωντάνια καθώς τα στατικά πλάνα και το ρηχό βάθος πεδίου σε ''τυφλώνει'', σου κόβει την μαγεία, δεν σε ταξιδεύει και δεν σε κάνει να νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε αυτό το μέρος. Ειδικά όταν βλέπω ένα βίντεο από ένα ενδιαφέρον μέρος θέλω να βλέπω κίνηση, να με κάνει να νιώσω ότι είμαι και εγώ εκει, να μπω στα παπούτσια του εικονολήπτη και να δω τι βλέπει με τα μάτια του, ένα virtual tour με λίγα λόγια. Προσωπική άποψη φυσικά.

Υ.Γ. Αυτό το ρηχό βάθος πεδίου τόσο σε φώτος όσο και σε βίντεο έχει ξεφτιλιστεί πλέον, βλέπεις ερασιτεχνικά βίντεο γεμάτα ρηχό βάθος πεδίου και μετά βλέπεις ταινίες και τα βλέπεις σχεδόν όλα νετ...κάτι δεν πάει καλά.

Γι αυτο ειπαμε, ο καθενας με τις προτιμησεις του!

αυτο που θες εσυ, το κανεις και με μια action camera.... το εκανα στα πρωτα χρονια μου ! :p

YΓ... αλωστε αυτα τα βιντεα τα κανεις πια με κινητο, δε χρειαζεσαι τετοιες μηχανες . Το νεο Iphone 11 εχει απιστευτο βιντεο και σταθεροιποιηση (αν εξαιρεσεις μονο το βραδυνο βιντεο).
Και 4k 60p HDR και σαφως πολυ καλυτερη εικονα απο πολλες dslr , ειδικα γι αυτο το ειδος που σ ενδιαφερει.
Ασε που το μονταρεις κατευθειαν εκει και το ανεβαζεις αμμεσα στο ιντερνετ... μηπως να το κοιταγες ? :p

Γι αυτο ειπαμε, ο καθενας με τις προτιμησεις του!

αυτο που θες εσυ, το κανεις και με μια action camera.... το εκανα στα πρωτα χρονια μου ! :p

YΓ... αλωστε αυτα τα βιντεα τα κανεις πια με κινητο, δε χρειαζεσαι τετοιες μηχανες .

Τα κινητά και οι Action cameras έχουν όμως άθλια σταθεροποίηση και Gimbal απλά δεν κουβαλάω ούτε για αστείο!!! Επίσης ο ήχος που καταγράφουν ειδικά οι action cameras είναι άθλιος. Ενώ με μια μηχανή με καλό IBIS έχεις αυτά που περιγράφω πριν + άριστη φωτογραφία/εργονομία/σκόπευτρο κλπ.

Υ.Γ. Για να το ξεκαθαρίσω, για μένα καλή σταθεροποίηση σημαίνει τρέχω και το βίντεο βγαίνει σχεδόν ακλόνητο, οτιδήποτε λιγότερο απλά δεν το κοιτάζω.

κι επειδη το ζητησες, ενα με primes (αντιστοιχους 50mm 1.8 περιπου) ....

Το παραδοξο εδω ειναι οτι η m43 ειναι το πιο μεγαλο συστημα!View attachment 164790

Γιάννη δεν με ενδιαφέρει η αντιστοιχία σε FF, + το γεγονός ότι ο Olympus φακός που έβαλες δεν έχει σχέση με το ''μιξερ'' φακό της Fuji. Αν το πάμε με αυτή την λογική να βάλουμε στην εξίσωση και την σταθεροποίηση που η em1II ρίχνει και στις 2 στα αυτιά, με την ίδια λογική λοιπόν η em1II ρίχνει εύκολα 2-3 stop σε IBIS στις άλλες και αν βάλεις πάνω και τον Olympus 12-100 τους ρίχνεις 4-5, οπότε αντίστοιχα με έναν φακό f1,8 η Olympus οι άλλες πρέπει να βάλουν πάνω....μμμμ κάτσε να σκεφτώ f,08??? Κάπου εκει!!!! Αστειεύομαι προφανώς άλλα δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο.

Υ.Γ. Της X-H1 το ibis δεν ξέρω πως αποδίδει άλλα της A7III για τα δικά μου στάνταρντ είναι για κλάματα.

δες το νεο Iphone, εχει πολυ καλη σταθεροποιηση καιι σε τρεξιμο !

meta to 1:25

https://www.youtube.com/watch?v=HEDHr-MC0N8

Ναι άλλα δεν έχεις σκόπευτρο, δεν έχεις επιλογή να αλλάξεις φακούς, έχεις άθλια εργονομία, αστείο κράτημα, δεν έχεις σπαστή οθόνη και κυρίως δεν έχεις ποιότητα φωτογραφίας αντίστοιχη με μια Mirrorless/dslr. Οπότε να το βράσω ότι έχει καλό βίντεο....ααα κάνει και μια περιουσία...αν έκανε 200-300 ευρώ να το συζητάγαμε....

Υ.Γ. Ούτε καν μια ''αναθεματισμένη'' κάρτα μνήμης δεν παίρνει το άτιμο, ειδικά αν πάρεις το 64 και τραβάς 4Κ βίντεο μέχρι να πεις ''ζαμπονοτυρόπητα'' έχει γεμίσει η μνήμη και ψάχνεις σκληρούς, internet κλπ. να αδειάσεις!!!!.

Γιάννη δεν με ενδιαφέρει η αντιστοιχία σε FF, + το γεγονός ότι ο Olympus φακός που έβαλες δεν έχει σχέση με το ''μιξερ'' φακό της Fuji. Αν το πάμε με αυτή την λογική να βάλουμε στην εξίσωση και την σταθεροποίηση που η em1II ρίχνει και στις 2 στα αυτιά, με την ίδια λογική λοιπόν η em1II ρίχνει εύκολα 2-3 stop σε IBIS στις άλλες και αν βάλεις πάνω και τον Olympus 12-100 τους ρίχνεις 4-5, οπότε αντίστοιχα με έναν φακό f1,8 η Olympus οι άλλες πρέπει να βάλουν πάνω....μμμμ κάτσε να σκεφτώ f,08??? Κάπου εκει!!!! Αστειεύομαι προφανώς άλλα δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο.

Υ.Γ. Της X-H1 το ibis δεν ξέρω πως αποδίδει άλλα της A7III για τα δικά μου στάνταρντ είναι για κλάματα.

τι να τη κανεις τη τοσο καλη σταθεροποιηση σε κινουμενο θεμα ?

Το IBIS της fuji ειναι σαφως καλυτερο απο Sony.

Oλα σχετικα ειναι Νικο...ειπαμε ο καθενας με τις αναγκες του.
Εσενα πχ δεν σ ενδιαφερει το ρηχο βαθος πεδιου, εμενα ομως (και πολλους αλλους) ειναι πολυ βασικος παραγοντας επιλογης.

το ιδιο και το Dynamic range που δεν το θιξαμε καθολου...κι εκει υπαρχει παλι διαφορα.