Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις ΟΜ/Olympus

Οι φήμες επιμένουν ότι η αναβάθμιση θα είναι πολύ περιορισμένη, και θα διατεθεί σε τρία χρώματα - τα δυο κλασσικά μαυρο, ασημί και κάποιο είδος μπεζ:

https://www.43rumors.com/om-5ii-will-come-in-three-color-options/
Πολύ χοντρικά βλέπω να βγει η ίδια μηχανή με την Om5 απλά με Usb c, το οποίο θα έπρεπε ήδη να το έχει η Om5....βασικά ότι έκανε η panasonic με την G97 που είναι ίδια με την G90 απλά έβαλε Usb C και λίγο υψηλότερη ανάλυση στην οθόνη....νομίζω αυτή η κατηγορία έχει πεθάνει και απλά βγάζουν μοντέλα απλά για να βγάζουν....οι εταιρίες δίνουν βάση μόνο στις ναυαρχίδες πλέον...

Οι φήμες επιμένουν ότι η αναβάθμιση θα είναι πολύ περιορισμένη, και θα διατεθεί σε τρία χρώματα - τα δυο κλασσικά μαυρο, ασημί και κάποιο είδος μπεζ:

Στα βηματα της pentax. Ηταν η πρωτη εταιρεια που εβγαλε χρωματιστα σωματα γιατι απο τεχνολογικης αποψης ειχε ηδη αρχισει να στερευει....

Στα βηματα της pentax. Ηταν η πρωτη εταιρεια που εβγαλε χρωματιστα σωματα γιατι απο τεχνολογικης αποψης ειχε ηδη αρχισει να στερευει....
Ας περιμένουμε να την δούμε, βέβαια δεν ξέρω αν είναι έλλειψη ιδεών/τεχνολογίας κλπ. άλλα όσο ότι τα Low και Midrange σώματα έχουν καταρεύσει σε πωλήσεις και οι εταιρίες δεν διαθέτουν πολλούς πόρους σε αυτά. τα ίδια κάνει και η panasonic....τα ίδια και η Sony (ακόμα περιμένουμε τον αντικαταστάτη της Α6400 του 2019!!), τα ίδια και η Nikon με μέτρια σώματα σε Crop...κλπ. Η Canon κάτι προσπαθεί και η Fuji απλά δεν έχει σώμα πλέον με σκόπευτρο κάτω από 1.500 ευρώ...οπότε αν οι μεγάλοι παίκτες κάνουν αυτά που κάνουν, πόσο μάλλον από την OM που προσπαθεί να μαζέψει ότι μπορεί. Θα βγάλει την Om5ii με 2-3 αλλαγούλες, θα την δώσει και σε ένα φρέσκο χρωματάκι και ότι τσιμπήσει, στην τελική δεν θα έχει ξοδέψει και πολλά για την ανάπτυξή της.

Η αγορά των φωτογραφικών εκει πάει πλέον σε σώματα των 2Κ και πάνω και ότι υπάρχει πιο κάτω θα είνα καθαρά για να γεμίζει την γκάμα.

Last edited:
Πολύ χοντρικά βλέπω να βγει η ίδια μηχανή με την Om5 απλά με Usb c, το οποίο θα έπρεπε ήδη να το έχει η Om5....βασικά ότι έκανε η panasonic με την G97 που είναι ίδια με την G90 απλά έβαλε Usb C και λίγο υψηλότερη ανάλυση στην οθόνη....νομίζω αυτή η κατηγορία έχει πεθάνει και απλά βγάζουν μοντέλα απλά για να βγάζουν....οι εταιρίες δίνουν βάση μόνο στις ναυαρχίδες πλέον...

Δεν νομίζω να έχει πεθάνει η OM-5 πολύ τη χρησιμοποιούν φανατικά ! Είναι μια κατηγορία μόνη της , ελαφριά , μικρή ,στεγανοποίηση κορυφαία όπως η ναυαρχίδα, τώρα θα βάλει και usb-c οπότε θα διευκολυνθεί ο χρήστης και στην φόρτιση ,και καινούργια μενού , πιστεύω θα καθίσει στα 1300€ η τιμή της , άλλωστε τόσο δεν είχε και OM-5 !
Πιστεύω βγάζοντας την OM-3 νομίζω την έφαγε την μικρή , αλλαγές μεγάλες αν δεν κάνει τώρα που δεν το βλέπω θα της κάνει έπειτα όταν βγει η OM-1 III .

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Like
Reactions: isin and kbouk
Δεν νομίζω να έχει πεθάνει η OM-5 πολύ τη χρησιμοποιούν φανατικά ! Είναι μια κατηγορία μόνη της , ελαφριά , μικρή ,στεγανοποίηση κορυφαία όπως η ναυαρχίδα, τώρα θα βάλει και usb-c οπότε θα διευκολυνθεί ο χρήστης και στην φόρτιση ,και καινούργια μενού , πιστεύω θα καθίσει στα 1300€ η τιμή της , άλλωστε τόσο δεν είχε και OM-5 !
Πιστεύω βγάζοντας την OM-3 νομίζω την έφαγε την μικρή , αλλαγές μεγάλες αν δεν κάνει τώρα που δεν το βλέπω θα της κάνει έπειτα όταν βγει η OM-1 III .

Ξέρω ότι δεν είχε πάει καθόλου καλά σε πωλήσεις η Om5 λόγω κυρίως ότι είχε αστείες αναβαθμίσεις σε σχέση με την em5iii, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, πόσο μάλλον τώρα που θα ξαναβγάλει την ίδια ακριβώς μηχανή με πιο υψηλή τιμή, με λίγα λόγια δεν πουλιέται πλέον η om5 στα 900 ευρώ και θα πάει κάποιος να δώσει έχτρα άλλα 400 ευρώ για Usb c και νέο μενού???

Κάποιος που είναι διαθετιμένος να δώσει 1.300 ευρώ για σώμα m43 θα πάει παραπάνω και θα πάρει την Om3 ή θα ψάξει καμιά μεταχειρισμένη om1 ή έστω την παλιά Om5, την οποία είδα και έπαθα να την δώσω καθώς κανείς δεν την αγόραζε εδώ στην Ελλάδα που την έδινα μάλιστα και τιμή χώμα (την έφτασα μέχρι 500 ευρώ!!) και τελικά την έδωσα στο mbp 500 ευρώ και πάλι καλά να λέω...γενικά έχουν άθλια μεταπωλητική αξία τα m43 ειδικά της Olympus και θα ξαναγοράσω μόνο σε τιμές χώμα πιο πάτο και από πάτο..

Από την πρώτη ΕΜ10 το 2014 έβγαζε διαφορετικά χρώματα η Olympus. Ρίξε μια ματιά εδώ.

Αν 1399 ειναι επίσημη τιμή της ΟΜ5.2 τότε με τα cashback θα πέφτει συχνά 200-300 ευρώ.

• Like
Reactions: b_bil2
μονο κατι μικρες lumix θυμαμαι colorfull , αυτες δεν τις θυμομουν καθολου.

τώρα θα βάλει και usb-c οπότε θα διευκολυνθεί ο χρήστης και στην φόρτιση

το τελευταιο που πρεπει να ενδιαφερει τον χρηστη ειναι αυτο, για την ακριβεια θα επρεπε να αποφευγουν την εσωτερικη φορτιση οσο ασφαλης και να ειναι .

• Like
Reactions: Billy the Kid

το τελευταιο που πρεπει να ενδιαφερει τον χρηστη ειναι αυτο, για την ακριβεια θα επρεπε να αποφευγουν την εσωτερικη φορτιση οσο ασφαλης και να ειναι .
Σε κάθε περίπτωση usb c έχει εδώ και χρόνια και η κουτσή Μαρία, στην Olympus τώρα το ανακάλυψαν....πάντως βοηθάει, αν δεν έχει κάποιος δεύτερη ή και τρίτη μπαταρία, μέσα σε μια τσάντα την ώρα που κάνεις διάλειμμα από την φωτογράφηση με ένα PowerBank ρίχνεις ένα φορτισματάκι, π.χ. στην Nikon Z50ii που έχει και Fast Charge μέσω usbc μόνο με 10-15 λεπτά φόρτιση γεμίζεις την μισή μπαταρία....είναι σημαντικό προσόν αυτό!

Ενημερωτικά εβγαλε και σε 10.2 brown limited, 5.2 titanium, 1.2 titanium.

Όλα τα μοντέλα της Olympus/ΟΜ ακόμα και στην ΟΜ5 που έχω, δεν δινει φορτιστή αλλά μόνο καλώδιο. Και οι φορτιστές έχουν πάει και 80 οι BLS50-120+ ευρώ για τις ΟΜ1 +. Και εγώ δεν το θεωρώ ασφαλές το εσωτερικό φόρτισμα αλλά ίσως τα έχουν βελτιώσει πλέον και να μην ειναι θέμα.

Ενημερωτικά εβγαλε και σε 10.2 brown limited, 5.2 titanium, 1.2 titanium.

Όλα τα μοντέλα της Olympus/ΟΜ ακόμα και στην ΟΜ5 που έχω, δεν δινει φορτιστή αλλά μόνο καλώδιο. Και οι φορτιστές έχουν πάει και 80 οι BLS50-120+ ευρώ για τις ΟΜ1 +. Και εγώ δεν το θεωρώ ασφαλές το εσωτερικό φόρτισμα αλλά ίσως τα έχουν βελτιώσει πλέον και να μην ειναι θέμα.
Προσωπικά μην πω ότι όλες τις μηχανές σχεδόν μέσω Usb της φόρτιζα!!! Σε κάθε περίπτωση αφού δεν δίνουν που δεν δίνουν φορτιστή ας έχουν ένα γρήγορο fast charge usb c....η Om5 που δεν είναι και παλιά μηχανή άλλωστε, είχε το πανάρχαιο micro usb Και με ταχύτητα φόρτισης πιο αργή και απά χελώνα...και σιγά τώρα την τεχνολογία εδώ φορτίζουμε καθημερινά τα κινητά μας με φορτιστές 90-120W και δεν παθαίνουν τίποτα...που έχουν και μεγάλες μπαταρίες που δουλευουν 24/7 και ούτε τον όγκο των μηχανών για απαγωγή θερμότητας,...κανονικά με τις κούτσικες μπαταρίες των μηχανών έπρεπε με έναν γρήγορο φορτιστή max να κάναμε 5-10 λεπτά για πλήρη φόρτιση. Θετικό όπως είπα πριν στην Nikon Z50ii που είδα για πρώτη φορά γρήγορη φόρτιση μέσω usb, μακάρι να το δούμε σταδιακά σε όλες τις μηχανές.

Δεν είπα να το κάνεις συστηματικά , όποτε χρειάζεται όμως καλό είναι να υπάρχει …

Ξέρω ότι δεν είχε πάει καθόλου καλά σε πωλήσεις η Om5 λόγω κυρίως ότι είχε αστείες αναβαθμίσεις σε σχέση με την em5iii, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, πόσο μάλλον τώρα που θα ξαναβγάλει την ίδια ακριβώς μηχανή με πιο υψηλή τιμή, με λίγα λόγια δεν πουλιέται πλέον η om5 στα 900 ευρώ και θα πάει κάποιος να δώσει έχτρα άλλα 400 ευρώ για Usb c και νέο μενού???

Κάποιος που είναι διαθετιμένος να δώσει 1.300 ευρώ για σώμα m43 θα πάει παραπάνω και θα πάρει την Om3 ή θα ψάξει καμιά μεταχειρισμένη om1 ή έστω την παλιά Om5, την οποία είδα και έπαθα να την δώσω καθώς κανείς δεν την αγόραζε εδώ στην Ελλάδα που την έδινα μάλιστα και τιμή χώμα (την έφτασα μέχρι 500 ευρώ!!) και τελικά την έδωσα στο mbp 500 ευρώ και πάλι καλά να λέω...γενικά έχουν άθλια μεταπωλητική αξία τα m43 ειδικά της Olympus και θα ξαναγοράσω μόνο σε τιμές χώμα πιο πάτο και από πάτο..

Εγώ όλα τα σώματα και φακούς που είχα φεύγουνε πάντα σε λογικές τιμές !
Εντάξει δεν φεύγουν και αμέσως αλλά φευγουνε …
Μάλιστα την OM-1 ii και την OM-1 αμέσως έφυγε και σε καλή τιμή , και κάνα δυο άτομα μου προσφέρανε ημερών Fuji XT5 με καλό φακό 2.8 για αλλαγή και διάφορα από μέρους τους …
Για την OM5 δεν γνωρίζω εξαρτάται από που την πήρες αν είναι καινούργια την πήρες μεταχειρισμένη ; σε τι κατάσταση την είχες ;
Όλα παζουν ρόλο .. εγώ την τελευταία EM5 iii την είχα δώσει 750€ περίπου θυμάμαι.

@karamela συμφωνώ πολύ με αυτό που λες... Είναι πολυ εκνευριστικό το θέμα των μπαταριών στην ΟΜ5 με το micro usb κάνει ~4 ώρες να φορτίσει μια μπαταρία. Επιτέλους αυτό το Type C να μπει και να φορτίζει σε λιγότερο από ώρα.

Μου αρέσει πολύ αυτή η ΟΜ5, αν την κρίνουμε σαν μια entry level σειρά μόνο μικρές διορθώσεις χρειάζεται. Για την τιμή δεν αναλύω πλέον... έχει χαθεί πλέον η μπάλα σε όλες τις εταιρείες.

• Like
Reactions: karamela
@karamela συμφωνώ πολύ με αυτό που λες... Είναι πολυ εκνευριστικό το θέμα των μπαταριών στην ΟΜ5 με το micro usb κάνει ~4 ώρες να φορτίσει μια μπαταρία. Επιτέλους αυτό το Type C να μπει και να φορτίζει σε λιγότερο από ώρα.

Μου αρέσει πολύ αυτή η ΟΜ5, αν την κρίνουμε σαν μια entry level σειρά μόνο μικρές διορθώσεις χρειάζεται. Για την τιμή δεν αναλύω πλέον... έχει χαθεί πλέον η μπάλα σε όλες τις εταιρείες.
Ενα απλό παράδειγμα, σε ένα ταξίδι κάθεσαι να ξεκουραστείς 15-20 λεπτά για μια τουαλέτα, καφέ κλπ. Ε εκει γιατί να μην μπορώ με ένα powerbank να φορτίσω έστω την μισή μπαταρία τσακ μπαμ??? Σιγά τώρα την μεγάλη μπαταρία, πόσο είναι 1100mAh?? Κανονικά ούτε 10 λεπτά δεν θες για φόρτιση σε τέτοια μπαταρία.....σε κινητά φορτίζουμε 5000mAh σε 25-30 λεπτά!!! Και στις μηχανές 4 ώρες για 1000mAh, σου έρχεται να βάλεις τα κλάματα!!! Ας μην πάνε στα 10 λεπτά, άλλα έστω όπως είπες ας πάει για αρχή 1 ώρα, μιλάμε για τα απολύτως βασικά και αυτονόητα εν έτη 2025...

Η Om5 μια χαρά είναι σαν μηχανούλα, με την τιμή της έχω θέμα και αφού θα βγει νέα μηχανή θα ήθελα και κάποιες βελτιωσούλες, όπως τον πιο νέο αιθητήρα, τα jpeg simulations της Om3, μια καλύτερη μπαταρία ίσως, βελτίωση στην εστίαση σε Caf/Tracking, βελτίωση στο βίντεο με 4Κ60 χωρίς Crop κλπ.

Last edited:
Δευτερη, τριτη μπαταρια δηλαδη δεν κουβαλατε ?

Θελετε να σκισω τα πτυχια μου μεσημεριατικα ? :p

Εκτος και αν τραβας βιντεο ποια καμερα σας μενει απο μπαταρια οταν ξεκινας την ημερα σου με μπαταρια φορτισμενη ? αντε να αλλαξω μια μπαταρια αντε δυο αν ειμαι ολη μερα οξω....

• Like
Reactions: cacau

Εκτος και αν τραβας βιντεο ποια καμερα σας μενει απο μπαταρια οταν ξεκινας την ημερα σου με μπαταρια φορτισμενη ? αντε να αλλαξω μια μπαταρια αντε δυο αν ειμαι ολη μερα οξω....
Είναι επιπλέον κόστος, π.χ. στην Om5 μια γνήσια μπαταρία κάνει 60 ευρώ, και αν βάλεις και την αγορά του φορτιστή βάλε άλλα 80 ευρώ!! για 2 μπαταρίες και φορτιστή έχεις πάει στα 200 ευρώ!!! συν ότι κουβαλάς και επιπλέον βάρος ή κάποια στιγμή μπορεί να ξεχάσεις να τις φορτίσεις κλπ....ε για όλα αυτά ένα γρήγορο Usb C σου λύνει τα χέρια αφού λίγο πολύ όλοι έχουμε ένα γρήγορο powerbank, άλλα και να μην έχεις βρίσκεις ένα καλό με 20-30 ευρώ και πέρα από την μηχανή το έχεις και για άλλες χρήσεις...

Ας πάνε τις τιμές σε πιο λογικά πλαίσια που πουλάνε μπαταρέις 1.000mAh στα 60-70 ευρώ και φορτική με τέρμα αργή φόρτιση στα 80 ευρώ και να το ξανασυζητήσουμε!!

Υ.Γ. Εξαρτάται την χρήση π.χ. σε ένα ταξίδι μια Om5 αν είσαι όλη μέρα στους δρόμους θες 3 μπαταρίες εύκολα κιόλας...κάποιες άλλες μηχανές όπως η Om1 που έχει καλή μπαταρία ίσως την βγάλεις μια χαρά και με μόνο μια μπαταρία..

Σίγουρα οι Fujifilm X-T2, X-T20 και αντίστοιχες (άρα μάλλον και η Χ-Ε5 μιας και είναι επίκαιρη :P ) όχι η Fujifilm X-T4 που έχει τη μεγαλύτερη. Σίγουρα όχι η Α7IV που έχω τώρα.

Πάντως συμφωνώ απόλυτα, μαζί με τη μηχανή πήρα και εξωτερικό φορτιστή πριν φύγω από το κατάστημα. 80 ευρώ, οκ όσο είναι, ίσως είμαι γεροπαράξενος αλλά δε θέλω να τη φορτίζω απευθείας στη μηχανή. Είτε μέσω power bank είτε με φορτιστή απευθείας στην πρίζα, ειδικά το δεύτερο δηλαδή. Θα προτιμούσα να είναι σε πιο φυσιολογική τιμή και όχι στα 145 ευρώ ο φορτιστής μέσω usb παρά κλασικό καλώδιο αλλά τέλοσπαντων.

Και ναι σίγουρα δεύτερη μπαταρία, η οποία θα είναι αποκλειστικά επίσημη και όχι third party είναι κρίμα για 20-40 ευρώ σε σύνολα χιλιάδων ευρώ ή ακόμα και φθηνότερα.

Δε διαφωνώ με τα παιδιά ότι καλό είναι να υπάρχει, αλλά όχι να είναι η καθημερινότητα. Και εγώ θα το χρησιμοποιήσω μια φορά μάλλον στην πεζοπορία που θα κάνω αλλά μέχρι εκεί.

Τρεις γνησιες μπαταρίες με τίποτε. Είχα την ΟΜ5 Λονδίνο όλη μέρα φωτό και ζήτημα βαριά το απόγευμα βράδυ να ήθελε δεύτερη.

Η νέες ΟΜ1 ΟΜ3 βγάζουν ημέρα χαλαρά

Οι εταιρίες αποφεύγουν να βάζουν στα μικρά σώματα ταχυφορτηση , πρώτον η μπαταρία χάνει χρόνο ζωής , δεύτερον το σώμα υπερθερμαίνεται και ειδικά καλοκαίρι μπορεί να γίνει ζημιά.

Το βραδάκι όταν γυρίζεις βάζεις το σώμα για φορτιση και το πρωί είσαι τζετ. Αν γυρίζεις μεσημέρι για ξεκούραση σε ένα δίωρο πιάνει το 70%. Έχω μαζί μου πάντα ένα τούβλο ενέργειας και τζάμπα το κουβαλω , μόνο για το τηλέφωνο αν δουλέψω gps κάργα

Last edited: