Τεχνολογικά νέα, καινοτομίες... στις ΟΜ/Olympus

Λέτε να δούμε μονόχρωμο Α/Μ μοντέλο της ΟΜ3 αλλά Pentax K3/ Ricoh GR4 mono ?

Νομίζω πως όχι, τελείως άλλο πράγμα να αφαιρείς ένα ΑΑ φίλτρο μπροστά από τον αισθητήρα και να μετατρέπεις την μηχανή με το κατάλληλο φίλτρο ικανή για αστροφωτογραφια ή υπέρυθρη φωτογράφιση και άλλο να τοποθετείς ένα νέο μονοχρωματικό αισθητήρα στην μηχανή. Θα πρέπει κάποια εταιρία να στον φτιάξει και νομίζω ότι αυτό θα κοστίζει πολύ ακριβά σε σχέση με το τι θα εισπράξει από πωλήσεις

Last edited:
Ποτέ δεν κατάλαβα την εμμονή με τις monochrome εκδόσεις. Τις θεωρώ περιττές. Επίσης θα έχει η OM τώρα την κανονική OM3, την Astro και την BW; 3 εκδόσεις ίδιας μηχανής!;

Υπαρχει κοινο , ισως και μεγαλυτερο απο τις Astro / IR εκδοσεις, επισης εχε υποψην οτι το mono σωμα αφαιρωντας το color array απο τον αισθητηρα θα εχει 1-2 στοπ αβαντα

Δες την Ricoh GR IV mono και την Leica Q3 mono

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: Tmetal

Με βάση τις δικές μου πληροφορίες από τις τρεις επιλογές που λέει στο άρθρο έρχεται New entry level OM camera κάπου στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη ένα μοντέλο low budjet (πιθανώς σειρά ΕΜ10) με τιμή κάτω από το χιλιάρικο :geek: , εκεί που στην πράξη δεν υπάρχουν πολλά μοντέλα από τις εταιρίες

Με βάση τις δικές μου πληροφορίες από τις τρεις επιλογές που λέει στο άρθρο έρχεται New entry level OM camera κάπου στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη ένα μοντέλο low budjet (πιθανώς σειρά ΕΜ10) με τιμή κάτω από το χιλιάρικο :geek: , εκεί που στην πράξη δεν υπάρχουν πολλά μοντέλα από τις εταιρίες
Αρκεί να είναι κάτι ουσιαστικά καινούργιο και όχι "Το ίδιο που είχαμε πάντα, αλλά τώρα με USB C" όπως έγινε με ΟΜ5.
Μέχρι τώρα πολύ ψόφια πράματα, πέρα από τον 50-200, δεν έβγαλαν τίποτα άλλο.

Τόσο σε επίπεδο αισθητήρων όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας γενικότερα υπάρχει πλήρης θα έλεγα εξάρτηση από τη Sony, αν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία η οποία να είναι εμπορικά βιώσιμη, μην περιμένετε καινούργια πράγματα, βέβαια κατά την άποψή μου αρκούν αυτά που ήδη υπάρχουν.

* για μένα έχει μεγαλύτερη αξία η επανασχεδίαση μικρών φακών.

Last edited:
  • Like
Reactions: kbouk
Τόσο σε επίπεδο αισθητήρων όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας γενικότερα υπάρχει πλήρης θα έλεγα εξάρτηση από τη Sony, αν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία η οποία να είναι εμπορικά βιώσιμη, μην περιμένετε καινούργια πράγματα, βέβαια κατά την άποψή μου αρκούν αυτά που ήδη υπάρχουν.
Από αισθητήρα, ναι.
Από τεχνολογία στη κάμερα, είναι αποκλειστικά θέμα του πόσα έδωσαν σε R&D.
Κάτι που από ότι φαίνεται η ΟΜ δεν έχει επενδύσει ιδιαίτερα.

Προσωπικά κρατάω πολύ μικρό καλάθι για οιαδήποτε ανακοίνωση από αυτούς, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Έχω την εντύπωση πως προμηθεύεται και οθόνες και κυκλώματα από τη Sony, βασικά όλες οι εταιρείες όχι μόνο αυτή, εκτός από την canon

Από αισθητήρα, ναι.
Από τεχνολογία στη κάμερα, είναι αποκλειστικά θέμα του πόσα έδωσαν σε R&D.
Κάτι που από ότι φαίνεται η ΟΜ δεν έχει επενδύσει ιδιαίτερα.

Προσωπικά κρατάω πολύ μικρό καλάθι για οιαδήποτε ανακοίνωση από αυτούς, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.
Δεν μπορώ να συμφωνήσω με την άποψη σου

Σε επίπεδο R&D τι άλλο να φυτέψουν ? Εχουν ενσωματωμένες τις περισσότερες και τις πιο κορυφαίες λειτουργίες ηλεκτρονικές λειτουργίες ενώ σε κάθε νέα γενιά γίνεται και ένα update για να διορθωθούν τυχόν bugs , να διευρυνθούν σε λειτουργικότητα και να γίνουν πιο χρήσιμες για διάφορα φωτογραφικά σενάρια.

Το μεγάλο πρόβλημα παραμενει ότι ο μικρός αισθητήρας του συστήματος απαιτεί για να είναι σε απόδοση κοντά με μεγαλύτερους κορυφαία τεχνολογία για να συνδιάζει ποιότητα και ταχύτητα (που είναι απαραίτητη για τις άνωθεν ηλεκτρονικές λειτουργίες) και στο θέμα του αισθητήρα εξαρτάται καθαρά από την Sony κάθε εξέλιξη και κάθε παραγγελία να φτιάξει κάτι custom. Εκεί έχουν ενεργούς 2 αισθητήρες , τον stacked 20αρη αισθητήρα τωνΟΜ1, ΟΜ1.2 και ΟΜ3 και τον 20αρη αισθητήρα των ΕΜ1.2 , ΕΜ1.3 που φόρεσαν στην ΟΜ5 , ΟΜ5.2

Συμφωνώ με τον Γιώργο ότι η επανασχεδίαση των μικρών εξαιρετικών φακών της όπως π.χ. του 17/1.7 ΙΙ και του 25/1.8 ΙΙ είναι μια πολύ έξυπνη και σωστή κίνηση που πρέπει να συνεχίσει . Αναμένω να συμβεί το ίδιο κάποια στιγμή με τον 12/2 , τον 45/1.8 και τον 75/1.8.

Τώρα για το μοντέλο που έρχεται παρότι δεν έχω πληροφορίες το αποκλείω να ενσωματώνει κάτι νέο τεχνολογικά γιατί θα είναι entry level σώμα για να κάνει κάποιος είσοδο στο σύστημα χωρίς να πηγαίνει σε αγορά στο χιλιάρικο. Είναι το ψωμάκι για να επιζήσουν και τα φωτογραφικά καταστήματα αφού τα μοντέλα 1ιντσας ξεκινούν από το χιλιάρικο

Πιθανολογώ ότι θα είναι μια ΕΜ10 V που δεν θα είναι στεγανή (για να διαφέρει από την ακριβότερη ΟΜ5.2) αλλά θα έχει επιτέλους PDAF , πιθανόν να της δώσει κάποια στοιχεία από την EP7 (color/mono profiles) αλλά όχι σε επίπεδο ΟΜ3 για να δημιουργήσει ένα σκαλοπάτι για όποιον δείξει ενδιαφέρον για αυτά και θέλει να αναβαθμίσει

Συμφωνώ με τον Γιώργο ότι η επανασχεδίαση των μικρών εξαιρετικών φακών της όπως π.χ. του 17/1.7 ΙΙ και του 25/1.8 ΙΙ είναι μια πολύ έξυπνη και σωστή κίνηση που πρέπει να συνεχίσει . Αναμένω να συμβεί το ίδιο κάποια στιγμή με τον 12/2 , τον 45/1.8 και τον 75/1.8.
Κώστα πραγματικά είναι πολύ όμορφοι και ελαφρείς οι δεύτερες εκδόσεις των 17 & 25, αλλά είναι ακριβώς οι ίδιοι φακοί με την πρώτη έκδοση απλά σε διαφορετικό μικρότερο σασί.

Δεν ξέρω αν έχουν καινούργιες επιστρώσεις, θα ήθελα, όλοι θα θέλαμε να τους ξαναδούμε με καλύτερα οπτικά αποτελέσματα στα ανοιχτά διαφράγματα, δεν ξέρω κατά πόσο αυτό είναι εφικτό λόγω διαστάσεων, αυτό εννοούσα όταν έλεγα "επανασχεδίαση", νέα στοιχεία, νέα διάταξη, επιστρώσεις κλπ.

Εγώ θα ήθελα να τους δω φθηνότερους. Η σημαντική αλλαγή τους στην σειρά ΙΙ είναι η στεγανότητα που παρέχουν σε ένα σύστημα που τα 3/4 των σειρών τωνσωμάτων που διαθέτουν είναι στεγανά. Αυτό παλιότερα στις DSLR ήταν κάτι αδιαπραγμάτευτο για την τότε Olympus.

Νομίζω ότι έκαναν και κάποια ψιλό επέμβαση στην σειρά ΙΙ στις επιστρώσεις στο μπροστινό κρύσταλλο για την απουσία CA

Για πολύ καλύτερη οπτική απόδοση θα ανέβεις σε βάρος μέγεθος στη σειρά pro όπως γίνεται και στα άλλα συστήματα. O 75/1.8 οπτικά είναι ανώτερος από 12/2, 17/1.8, 25/1.8, 45/1.8 και κατηγορίας pro

Last edited:
Από φακούς νομίζω ότι είναι υπερκαλυμένο το σύστημα. Μικρά σώματα με ενσωμάτωση σύγχρονων αισθητήρων/τεχνολογίας, πιστά στο raison d'être του συστήματος λείπουν νομίζω. Έχουμε πήξει στα "κτήνη", μεγαλύτερα κι από μικρές FF, ενώ οι τιμές των μικρών μεταχειρισμένων δεκαετίας+ τραβούν την ανηφόρα...