Τελικά, που πάει το λευκό;

Απάντηση: Re: Τελικά, που πάει το λευκό;

Το λευκό είναι ανοησία...

Καλύτερα να ψηφίζεις ώστε αυτός που μετά θα μουτζώνεις να είναι δική σου επιλογή!

6a00d83452408569e2014e8742d564970d.gif
 
Εγώ δεν τα φοβάμαι, πηγαίνουν στα άκυρα.

:flipout:


Πάρτυ κάναμε στη διαλογή στις τελευταίες αυτοδιοικητικές σε κάθε άκυρο. Μας γλίτωνε από πολλή δουλειά..... να καταχωρήσουμε πέραν του συνδυασμού, και τους 4 (όλοι έβαζαν το ανώτατο, παναθεμά τους!) σταυρούς στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, και τους 3 σταυρούς στους τοπικούς.... ενώ το άκυρο ή το λευκό..... βούτυρο στο ψωμί μας.
 
Το λευκό είναι το καταφύγιο του απολίτικου, του καναπεδάκια, του ημιμαθή και του εγωιστή. Αυτού που αναρωτιέται συχνά πυκνά στις παρέες, τάχα μου αθώα και προπάντων με επιτηδευμένη "πατριωτική" αγανάκτηση "πότε θα έρθει ένας λοχίας να μας σώσει;"...
 
Τώρα που όλοι αυτοί έχουν βρει ασφαλές λιμάνι στο Ποτάμι, ελπίζω να απενοχοποιηθεί σε κάποια μυαλό η λευκή ψήφος.
 
Re: Απάντηση: Re: Τελικά, που πάει το λευκό;

Το άκυρο είναι ψηφοδέλτιο που παραβιάζει τη μυστικότητα της ψηφοφορίας, και δεν νοείται, λογικώς, να υπάρξει "άκυρος" βουλευτής. Για τη λευκή ψήφο, ωστόσο, θα διαφωνήσω, το ζήτημα δεν ανάγεται στη λογική (ασφαλώς και θα μπορούσαμε να φανταστούμε κενές έδρες στη Βουλή αντίστοιχες με το ποσοστό των λευκών ψήφων), αλλά στην πολιτική επιλογή της μη προσμέτρησης στην εξαγωγή των αποτελεσμάτων.
Πάντως όπως ορθώς επισημαίνεις, τα λευκά καταγράφονται χωριστά από τα άκυρα (αν και έχω μια ένσταση στο χαρακτηρισμό των λοιπών ψήφων ως "εγκύρων" από τη στιγμή που το λευκό δεν είναι άκυρο), οπότε αν μη τι άλλο καταγράφονται ως ένα σαφές, σαφέστατο μήνυμα αποδοκιμασίας όλων. Σαφήνεια που δεν μπορεί να έχει ούτε η άκυρη ψήφος, ούτε ασφαλώς η αποχή (η οποία εάν έχει καλό καιρό, μεταφράζεται συνήθως ως "οι Έλληνες προτίμησαν τα μπάνια").


Κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα έπρεπε να υπάρχει κάποια πρόβλεψη στον εκλογικό νόμο (εάν όχι συνταγματική) για την περίπτωση που η λευκή ψήφος ξεπεράσει ένα κρίσιμο ποσοστό.... θα μου ήταν αδιανόητο, για παράδειγμα, να έφταναν τα λευκά στο 1/3 του συνόλου των ψήφων, και αυτή η απόρριψη του συνόλου των συνδυασμών να είχε αξία μόνο ως "πολιτικό μήνυμα".... ειδικώς εάν μιλάμε για τόσο χοντρόπετσους παραλήπτες του μηνύματος. Φυσικά εάν ίσχυε τέτοια ρύθμιση, και δεν εξισωνόταν τα λευκά με τα άκυρα, να είσαι βέβαιος ότι τα ποσοστά της λευκής ψήφου θα ήταν εκθετικώς μεγαλύτερα.

Θα συμφωνούσα κι εγώ για την πρόβλεψη ορισμένου ποσοστού μη εγκύρων ψήφων οι οποίες θα επέβαλαν νέες εκλογές. Ούτως ή άλλως βέβαια, είναι εξαιρετικά απίθανο ακόμα και το 25% των ψηφισάντων να διαλέξει λευκό. Και σε κάθε περίπτωση, εάν εμφανιζόταν ένα τέτοιο φαινόμενο θα ήταν τόσο ανίσχυρη η νομιμοποίηση της κυβέρνησης που ενδεχομένως σχηματιζόταν, που θα έπεφτε από μόνη της κάτω από την πίεση των εξελίξεων.
 
Re: Απάντηση: Re: Τελικά, που πάει το λευκό;

Υπάρχει ισχυρό αντίβαρο στην άρνηση νομιμοποίησης μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, λέγεται πελατειακό κράτος. Ψηφίζοντας λευκό είναι σαν να παραιτείται κάποιος από το φυσικό δικαίωμα του να αμυνθεί απέναντι στον βιαστή της γειτονιάς και ακόμη χειρότερα να παραδίδει οικιοθελώς και τελετετουργικά τα κλειδιά του σπιτιού του για να επισκέπτεται τη γυναίκα του και τις κόρες του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
 
Δεν το νομίζω.... και με 1/4, 1/3, και με 1/2 λευκά, μια χαρά θα έβγαινε κυβέρνηση και θα δεχόταν να αναλάβει εξουσία.... για να μην μείνει ο τόπος ακυβέρνητος. Και δεν ξέρω εάν θα ήταν καλύτερη λύση οι νέες εκλογές ή η πρόβλεψη κενών εδρών.... θυμάμαι πως ο Βενιζέλος, ως καθηγητής γράφοντας, προσπερνάει πολύ εύκολα ένα τέτοιο ενδεχόμενο με την ισχνή αιτιολογία ότι θα προκαλούσε προβλήματα στις πλειοψηφίες.... ε και? Μια χαρά θα μπορούσε να θεωρηθεί η κενή έδρα ως ψήφος "παρών" σε κάθε ζήτημα, με πρακτικό αποτέλεσμα τον εξαναγκασμό των λοιπών σε συνεργασίες.
Προσωπικώς δεν νομίζω ότι είναι τόσο θεωρητικό το ζήτημα, από τη στιγμή που θα προέβλεπε ο εκλογικός νόμος τέτοιου είδους πρακτικές συνέπειες για το λευκό.... Σκέψου μόνο ότι, ενώ στις εθνικές εκλογές το ποσοστό των ακύρων/λευκών είναι συνήθως λίγο πιο πάνω από το 2%, στις τελευταίες περιφερειακές, στον Β' γύρο εκτινάχθηκε σε πάνω από 15%!!! Εκεί δηλαδή που ξεκάθαρα δήλωνε ο κόσμος ότι δεν θέλει κανέναν από τους μονομάχους του β' γύρου που του προσφέρονται ως επιλογή. Άρα, εάν είχε πρακτικό αποτέλεσμα η λευκή ψήφος, και δεν έμενε ένα "πολιτικό μήνυμα" σε ώτα χοντρόπετσων, προφανώς και δεν θα έμενε στο ισχνό 2% που κυμαίνεται τώρα. Το αστείο θα ήταν να έβγαινε το λευκό πρώτη επιλογή.... και να έπαιρνε και το μπόνους των 50!





* είπα λευκών, όχι ακύρων. Το άκυρο δεν λέει τίποτα. Εκτός εάν αρχίσουμε να μετράμε και ως ψήφους αγανάκτησης τα άκυρα με μούτζες, πολιτικά μηνύματα κλπ. Άκυρα όμως είναι και τα σημαδεμένα, οι κενοί φάκελοι, τα δύο ψηφοδέλτια σε έναν φάκελο κλπ κλπ αυτά δεν μπορούν να ερμηνευτούν κάπως. Όπως και η αποχή, κάποιος μπορεί να απέχει γιατί απορρίπτει, άλλος γιατί κατοικεί μακριά από εκεί που ψηφίζει, άλλος γιατί βαριέται να βγει έξω, άλλος γιατί πήγε για μπάνιο, άλλος γιατί δεν πιστεύει στις εκλογές κλπ.
Μόνο η λευκή ψήφος μπορεί να υποστηριχθεί πως έχει κάποιο σαφές μήνυμα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Υπάρχει ισχυρό αντίβαρο στην άρνηση νομιμοποίησης μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, λέγεται πελατειακό κράτος. Ψηφίζοντας λευκό είναι σαν να παραιτείται κάποιος από το φυσικό δικαίωμα του να αμυνθεί απέναντι στον βιαστή της γειτονιάς και ακόμη χειρότερα να παραδίδει οικιοθελώς και τελετετουργικά τα κλειδιά του σπιτιού του για να επισκέπτεται τη γυναίκα του και τις κόρες του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.


Ενώ εσύ μας λες, για να χρησιμοποιήσω το παράδειγμά σου, να ψηφίσει έναν καλύτερο βιαστή.
 
Last edited:
Re: Απάντηση: Τελικά, που πάει το λευκό;

Ενώ εσύ μας λες, για να χρησιμοποιήσω το παράδειγμά σου, να ψηφίσει έναν καλύτερο βιαστή.

Όχι φυσικά. Εγώ λέω ότι είτε πάρεις θέση είτε όχι, οι εκλογές θα δώσουν νόμιμο ή νομότυπο αποτέλεσμα. Οπότε ή επιλέγεις κάποιον που μπορεί ή υπόσχεται να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού μέσα στο ίδιο σύστημα ή δρας ενεργητικά με σκοπό να αλλάξει τελείως το υπάρχον σύστημα. Το να θέτεις τον εαυτό σου εκτός των διαδικασιών και να αρνείσαι θεωρητικά το εκλογικό αποτέλεσμα χωρίς να έχεις την πολιτική δύναμη να επιβάλεις σε πρακτικό επίπεδο αυτή την άρνηση είναι βούτυρο στο ψωμί των αρπακτικών.
 
Αν και οπως εχω ξαναπει δεν αναγνωριζω τον τροπο που γινονται αυτη τη στιγμη η εκλογες οπως και το αποτελεσμα που παραγουν, θεωρω πως το λευκο ειναι (ή τουλαχιστον θα επρεπε να ειναι) μια ισοτιμη ψηφος με τις υπολοιπες.

Θα συμφωνησω και με το Χρηστο που ειπε για κενες εδρες. Τοτε θα ειχε πραγματικο νοημα και η επιλογη.

Ειναι επιεικως απαραδεκτο να προσμετραται με τα ακυρα και την αποχη. Ειναι σαν να ευνουχιζεται η επιλογη του πολιτη.

Δεν νομιζω βεβαια οτι με 40% λευκο θα ιδρωνε κανενα απο τα καλοπαιδα που διεκδικουν την καρεκλα, ενω αν αντιστοιχουσε σε αδειες θεσεις, θα ειχε πολυ πλακα να προσπαθησει καποιος να βγαλει 151 βολευτες...

Τωρα για την αποχη... μεγαλη κουβεντα...

Παντως το οτι καποιος απεχει απο κατι που δεν πιστευει (αν το κανει για αυτο) δεν τον κανει αυτοματα καναπεδακια, μπορει να συμμετεχει καθημερινα στην κοινωνια.
 
Η στρατοπεδική αντίληψη θα πάψει να υπάρχει όταν σταματήσουν να υπάρχουν και αντικρουόμενα συμφέροντα. Το τι ισχύει σήμερα είναι κάτι που ανέφερε πολύ ξεκάθαρα ο Γουόρεν Μπάφετ (νομίζω) πριν από μερικά χρόνια.
 
Αυτός που ψηφίζει λευκό, δεν θέλει κανένα.
Αυτό δεν είναι ανόητο, αυτό είναι πολιτική θέση.
Ανόητο είναι να βγαίνει βουλευτής κάποιος με 1000 ψήφους και άλλος από την ίδια εκλογική περιφέρεια με 20.000 ψήφους να μη βγαίνει.

Ανοησία θα ήταν να κόβουν θέσεις από την βουλή.

Δηλαδή να έχουμε και ... λευκούς ανύπαρκτους βουλευτές.

Αυτό θα ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία και θα μας κορόιδευε όλος ο πλανήτης! Με το δίκιο του.
 
Δλδ τωρα εχουμε υπαρκτους βουλευτες. Η κοινοβουλευτικη τουλαχιστον εκδοχη της δημοκρατιας εχει πεθανει στη χωρα μας.
 
Όσο υπάρχει αυτοδυναμία, τότε αυτομάτως οι υπόλοιποι βουλευτές είναι διακοσμητικοί. Είναι τόσο απλό, και μαζί θλιβερό. Θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα γίνει Συνταγματική αναθεώρηση, και με κεντροαριστερή κυβέρνηση.
 
Το λευκό ψηφοδέλτιο είναι απομεινάρι της εποχής που έπρεπε υποχρεωτικά να πας να ψηφίσεις ή να παρουσιαστείς στο αστυνομικό τμήμα.

Σήμερα θα έπρεπε να καταργηθεί τελείως.

Έχει ακριβώς το ίδιο νόημα με το να μην ψηφίσει κανείς ή να ρίξει άκυρο.

Και θεωρητικά και πρακτικά είναι ακριβώς το ίδιο.

Θεωρητικά είναι το ίδιο γιατί η δήλωση "δεν μου κάνει κανένα από τα 20 κόμματα" δεν σημαίνει τίποτα απολύτως. Δεν εμπεριέχει καμιά "καταδίκη" κανενός "συστήματος", αφού έμπρακτα βοηθά το υπάρχων σύστημα! Πως γίνεται να "καταδικάσει" κανείς ένα σύστημα βοηθώντας το;;;

Πρακτικά προφανώς είναι το ίδιο, όπως συμφωνούν όλοι.

Άρα είναι παντελώς άχρηστο να υπάρχει πλέον λευκό ψηφοδέλτιο, μια που δεν χρειάζεται πλέον να πηγαίνουμε σε αστυνομικό τμήμα για "την σφραγίδα".
 
Προσωπικά συμφωνώ και δέχομαι την επιλογή του λευκού ψηφοδελτίου.

Αυτό που δεν δέχομαι είναι ότι αποτελεί ψαγμένη- συνειδητή κλπ επιλογή. Για εμένα μία οκνηρή επιλογή είναι του τύπου αφήστε με στην ησυχία μου που (νομίζω ότι) έχω.
Νοιώθω ασφαλής και δεν με αγγίζει τίποτα και δεν γουστάρω να μπω στο δίλημμα να ψάξω - ενημερωθώ - επιλέξω.

Προς απόδειξη του παραπάνω ρωτάω το εξής.
Αν μεθαύριο επιλέγαμε αρχηγό και ηγέτες της φυλής μας επειδή έξω από τα τείχη της πόλης μας (της Αθήνας για παράδειγμα) είναι οι Πέρσες με τον Δαρείο και τους βλέπαμε από μακριά να ανάβουν φωτιές και να στήνουν στρατόπεδο έχοντας δηλώσει ότι δεν θα αφήσουν κανένα ζωντανό. (το έχουμε δει το "εργο" με τον super 3d προβολέα μας - φανταστείτε το real όχι μόνο 3d)

ΘΑ ΕΠΕΛΕΓΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΛΕΥΚΟ .?

Ο σημερινός πολίτης μέσα στον μικρόκοσμο του σπιτιού του και του καναπέ του νοιώθει ασφαλής-προστατευμένος (χωρίς φυσικά να είναι) . Μία από τις συνέπειες αυτού είναι και το λευκό , όχι βέβαια η μόνη.
 
Last edited:
ίσως έχεις δίκιο, άλλα το θέμα είναι ότι αν δεν εμπιστεύεσαι κανέναν, πως να του δώσεις την ψήφο σου; Και περισσότερο, δεν θα ήθελα να δώσω την ψήφο μου, σε ένα κόμμα που θα ενωθεί για να κάνει κυβέρνηση με όποιον τελικά την σχηματίσει. Άρα, συνειδητά δεν θέλω να δώσω την ψήφο μου σε κανένα κόμμα. Το να το δώσω σε ένα μικρό κόμμα που δεν θα μπει στην βουλή, είναι σαν να το δίνω στο μεγαλύτερο κόμμα.
Πως αλλιώς μπορούμε να τους πούμε ¨φύγετε επιτέλους!!!! δε μας κάνετε!!!"