Τελικα τι εργαλειο να επιλεξω? Συζητηση περι εργαλειων απο ερασιτεχνες

Δεν είναι μόνο.σαν.αυλακια...αλλά και λείο και σταμπωτο με.σχεδιο..
Το έχω κάνει 120μ στην ταράτσα μου λειο και.δεν.εχει πάθει τίποτα 20 χρόνια...
Εάν σκέφτεσαι να το κάνεις είναι μια καλή λύση απλώς αυτό έρχεται.μονο έτοιμο σε βαρελα..δεν φτιάχνεται επί.τοπου δηλαδή...
Για τον Σωκράτη λέω.
Προφανώς δεν συμφέρει γιατί χρειάζεται μικρή ποσότητα.
Ξέρω σίγουρα όμως ότι ρίχνεις ΠΡΟΣΘΕΤΑ μέσα στο χαρμάνι και γίνεται τούμπανο.

Για τον Σωκράτη λέω.
Προφανώς δεν συμφέρει γιατί χρειάζεται μικρή ποσότητα.
Ξέρω σίγουρα όμως ότι ρίχνεις ΠΡΟΣΘΕΤΑ μέσα στο χαρμάνι και γίνεται τούμπανο.
Ναι σας μπέρδεψα...!!!
Σαφώς και είναι ανώτερο και πιο συμπαγες..!!!
Εάν έχει φτιαχτεί και σωστά από εκεί που παρασκευαζεται δεν θέλει τίποτα από πάνω.

Θελω να αγορασω ενα πριονι ξυλου και να σας ρωτησω αν γνωριζετε
ποια η διαφορα μεταξυ αυτου και αυτου? Τι διαφερετικο μπορουν να προσφερουν η δυο λαμες στην κοπη ξυλου?

Last edited:
ποια η διαφορα μεταξυ αυτου και αυτου? Τι διαφερετικο μπορουν να προσφερουν η δυο λαμες στην κοπη ξυλου?

Έχω το πρώτο (με την κοντή λάμα) και πραγματικά από τότε που το πήρα δεν έχω χρησιμοποιήσει άλλο. Είναι ότι καλύτερο έχω, τόσο σε ευθείες κοπές όσο και σε καθαρές. Κόβει προς τα πίσω μεν, αλλά συνηθίζεται εύκολα. Ίσως αυτό με την φαρδιά λάμα, να είναι πιό σταθερό σε μεγάλα ξύλα.

Το συγκρίνω με αυτά που έχω εγώ. Σαφώς και υπάρχουν πολύ καλύτερα πριόνια, αλλά σε πολλαπλάσια τιμή.
1737238059343.jpeg

Επίσης, δεν θέλει πίεση για να κόψει.

Η κοπη του πρώτου γίνεται με τράβηγμα εξου και η χρήση προς τα πίσω..
Σε πριονισμα υπολείπεται του δεύτερου λόγου παχους λαμας..γίνεται αλλά θα παιδευτείς..
Εάν θέλω να κόψω προεξέχες και καβιλιες το.πρωτο είναι ταμάμ.. Είναι πιο ακριβές σε αυτό το κομμάτι..
Εάν θελω να μπω και σε πιο μακροστενες κοπες και βαθιες το δεύτερο...

Έχω και τα 2 ειδη και μπορω να πω ότι το καθένα έχει την χρήση του..

• Like
Reactions: newbie and skysound
Το πρωτο ειναι πιο ευλύγιστο και ειδικευεται στις κοπες προσωπο οπως το να κουρεψεις καβιλιες πρόσωπο με το ξυλο.
Παντως να ξερεις απο πριονια δεν μπορεις να εχεις μονο ενα.

Το πρώτο ακολουθεί την Ιαπωνική φιλοσοφία και κόβει όταν το τραβάς (σεγάτσα).
Το δεύτερο ακολουθεί την Ευρωπαϊκή (κυρίως Αγγλική και Ολλανδική)-Αμερικάνικη αντίληψη και κόβει σπρώχνοντας (σβανάς) και αναγκαστικά έχει μεγαλύτερη και παχύτερη λάμα για να μην στραβώνει.
Αν η λάμα είναι ισοδύναμης ποιότητας τότε το πρώτο κόβει γρηγορότερα και με καθαρότερη κοπή.

με τπροβληματιζει αυτομπου λρρι για τριγωνικα δοντια...αν ειναι ισοσκελη (αντε να βρες καλη φωτο), τοτε το πριονι ειναι για κοπες με την φορα των νερων του ξυλου (rip cut)

Το δευτερο κοβει σπρωχνωντας προς τα εμπρος?
Γιατι εδω και εδω μου φαινεται προς τα πισω.
Όχι...προς τα πίσω κυριως κόβει και αυτο με την διαφορά ότι στην παλιδρομικη κίνηση παιρνει υλικο και προς,εμπρός...
Προσωπικά εγώ θεωρώ ότι το δεύτερο κοβει πιο γρήγορα όσα μεγαλωβει το πάχος του ξύλου...

• Like
Reactions: skysound
Και τα δυο προς τα πισω κοβουν επερνα τα πλατια πριν χρονια κι απο οταν ανακαλυψα τα στενα δεν τα αλλαζω τα δουλευω επαγγελματικα το στενο πριονακι ειναι προεκταση του χεριου μου κοβει γρηγορα και καθαρα μπαινει σε δυσκολα σημεια κραταει πολλους μηνες η κοψη.Αν βρει χαλικι η μεταλλο παει για κοψιματα που δεν θες να βαλεις την καινουργια λαμα το κρατας για παλλιοδουλιες η εκει που θα κοψεις εχεις υποψια οτι θα χαλασεις το καινουργιο.

• Like
Reactions: newbie
Το δευτερο κοβει σπρωχνωντας προς τα εμπρος?
Γιατι εδω και εδω μου φαινεται προς τα πισω.
Μάλλον έχεις δίκιο. Στην δεύτερη φωτογραφία που έβαλες φαίνεται καλύτερα.
Εγώ σου έγραψα τι ισχύει γενικά με τα πριόνια.
Αν και τα δύο είναι της Ιαπωνικής φιλοσοφίας (που φαίνεται πως είναι) τότε απλά η διαφορά τους είναι πως το πρώτο είναι για μικρότερα ξύλα (θα δεις διαφορά όταν θα κόβεις μεγάλα ξύλα εγκάρσια) και κάνει καλύτερη δουλειά όταν θέλεις να κόψεις ένα ξύλο "πρόσωπο" όπως αναφέρθηκε ήδη.

Όχι...προς τα πίσω κυριως κόβει και αυτο με την διαφορά ότι στην παλιδρομικη κίνηση παιρνει υλικο και προς,εμπρός...
Προσωπικά εγώ θεωρώ ότι το δεύτερο κοβει πιο γρήγορα όσα μεγαλωβει το πάχος του ξύλου...
Ρε παιδια μην λεμε ανακριβιες.
Ιαπωνικα πριονακια ειναι και τα δυο κοβουν στο τραβηγμα.

Οσο πιο λεπτη και ευκαμπτη ειναι η λαμα τοσο περισσοτερο για flush κοπες ειναι.

Απο εκει και περα υπάρχει τρελλη εξειδικευση αναλογα αν θελεις σκληρη ξυλεια καθετα η παραλληλα με τα νερα με τους Ιαπωνες να τα εχουν τερματισει με τα εξαιρετικα Dozuki κλπ κλπ.

Ρε παιδια μην λεμε ανακριβιες.
Ιαπωνικα πριονακια ειναι και τα δυο κοβουν στο τραβηγμα.

Οσο πιο λεπτη και ευκαμπτη ειναι η λαμα τοσο περισσοτερο για flush κοπες ειναι.

Απο εκει και περα υπάρχει τρελλη εξειδικευση αναλογα αν θελεις σκληρη ξυλεια καθετα η παραλληλα με τα νερα με τους Ιαπωνες να τα εχουν τερματισει με τα εξαιρετικα Dozuki κλπ κλπ.
Δεν είπα κάτι άλλο...απλώς θεωρώ ότι το πλατυτερο πριονι έχει μεγαλύτερο ευρως χρήσης.. Αυτό ανεφερα εξ αρχής...
Είναι δυνατόν με αυτό που είχει πλατος 2.5εκ να κάνει το ιδιο ευκολη την κοπη με το αλλο που είναι σχεδόν 7 ποντους..;
Αν μπορείς να το κάνεις σου βγάζω το καπέλο..

Η κοπη του πρώτου γίνεται με τράβηγμα εξου και η χρήση προς τα πίσω..
Πως παιρνει και υλικο προς τα εμπρος?

Mπορει ενα στα τρια δοντακια να εχουν αντιθετη κατευθυνση για να μην πηγαινει εντελως χαμενη η 'εμπρος' κινηση. Λεω εγω τωρα :)

Αυτο το τελειο συστημα το εχουν τα κλαδου.
Ειναι ετσι το καθε δοντι που κοβει και προς τις δυο κατευθυνσεις.
Αν βρεις καποιο με μικρο TPi ειναι τελειο για τις εργασιες σε ενα εργαστηρι οπως τα δικα μας.

Πως παιρνει και υλικο προς τα εμπρος?
Το δοντια στα περισσότερα τετοια πριόνια εχουν κλίση προς τα πισω...

Αρα ο κυριος ογκος κοπης γίνεται προς τα πισω εξαιτίας της φοράς που κρατάμε το πριονι όμως είναι τέτοια η διάταξη του επιτρέπει και το κοψιμο και μπροστά..
Εάν δεν μπορούσε να.κοβει και προς τα εμπρός τότε το πριονι θα μαγκωνε και δεν επέστρεφε πισω...δηλ θα είχαμε κοπή από την μία φορά και θα μας έσπαγε τα νεύρα..
Είναι έτσι φτιαγμένα τα δόντια ώστε περνούν υλικό και από τις 2 φορές..
Δεν έχω δει βηματισμο δοντιών με συνδυαστική φορά...εγώ τουλάχιστον..

Το.μικρο δεν μπορεί να πάρει τα εμπρος γιατί το ύψος δοντιου είναι πολύ μικρό...

Εάν κανείς μια δοκιμή προς τα εμπρος θα καταλάβεις τις διαφορές...

Κωστα δεν ισχυει κατι τετοιο.
Δοκιμασε να κοψεις προς τα εμπρος και μονο γρατζουνιά θα καταφερεις.

Οσο για το αλλο με τον συνδυασμο φορας αν εχεις καποιο κλαδευτικο Samurai δες τα δοντια του.
SAMURAI-STRAIGHT-BLADE-SAW-WITH-SHEATHED-1.jpg

Μιχαλη το Samurai KS-240-SH/PS, μπορει να σταθει πολύ καλα σε ενα εργαστηριο.