Και οι νέες προσπάθειες μιά από τα ίδια.
Ερασιτεχνισμός που όμως απευθύνεται σε ερασιτέχνες...
Αλλά και το internet από το ίδιο πάσχει.
Οπότε όλα καλά! και συνεχίζουμε.
To ότι οι δοκιμαστές ανά τον κόσμο ακολουθούν μια πεπατημένη δεν τους κάνει απαραίτητα ερασιτέχνες. Πως θα ήταν δηλαδή οι "επαγγελματίες";
Η φύση της δουλειάς αυτής είναι εξαιρετικά πολύπλοκη ενώ και ο σκοπός της αμφιλεγόμενος από τη μεριά του αναγνώστη: διαβάζουμε κείμενα επί κειμένων, με την ελπίδα να καταλάβουμε αν το μηχάνημα τελικά θα μας αρέσει, κάτι που δεν θα διαπιστώσουμε αν δεν το ακούσουμε με τα αυτιά μας, και πάλι χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι αποδίδει τα βέλτιστα στο συγκεκριμένο σύστημα.
Τελικά, το αγοράζουμε και ρισκάρουμε, πράγμα που θα είχε αποφευχθεί αν η δουλειά γινόταν σωστά και μπορούσες να δανειστείς το οποιοδήποτε μηχάνημα για ένα ΣΚ. O έμπειρος τσεκάρει ένα μηχάνημα οπουδήποτε αλλά πως θα αποκτήσεις εμπειρία αν δεν ακούσεις μηχανήματα;
Eγώ, μετά από τόσα χρόνια δοκιμών, δεν χαίρομαι για τα κείμενα που έχω γράψει αλλά για τα μηχανήματα που έχω ακούσει από την άνεση του καναπέ μου. Ήμουν ο καλύτερος καταναλωτής, ενώ έπαιρνα και καλές τιμές στο 50-60% της λιανικής. Τώρα, ξέρω τι θα αγοράσω.
Πριν κρίνουμε βαριά τους δοκιμαστές, λοιπόν, ας σκεφθούμε ότι η δουλειά τους είναι μόνο συμβουλευτική και ότι εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να ακούσουμε αυτό που σκεφτόμαστε να αγοράσουμε.
Πάρτε για παράδειγμα το Stereophile. Στο τεστ των 1610 της Cary, ο δοκιμαστής παραμιλάει και ο Atkinson (μετρήσεις) γελάει. Τι μας προσφέρει αυτή η δημοσιογραφία; Πάντως, όχι την απόφαση στο πιάτο για το αν θα αγοράσουμε τα μονομπλόκ. Αυτό δεν τους κάνει ερασιτέχνες, αλλά απλώς καλούς δημοσιογράφους που μας προσέφεραν αφορμή για αναζήτηση και ακρόαση. Αν οι 1610 δεν μας αρέσουν δεν θα κατηγορήσουμε τον δοκιμαστή, ούτε θα θα κατηγορήσουμε τον Atkinson αν μας αρέσουν περισσότερο από τους ML2.
Εκείνο που ζητάμε, όμως, είναι όχι ψέμματα και λαμογιές σαν κι αυτά που αναφέρθηκαν καθώς και μια συνολική εικόνα των πραγμάτων. Πράγμα που σημαίνει οικονομική ανεξαρτησία, γερά αυτιά και εργαστήρια. Αλλιώς, φθάνει και περισσεύει η γνώμη του άσημου χρήστη στο φόρουμ. Και τα αυτιά μου.