Συγκριτικό Hi-tec Οκτωβρίου 2007 (40'-42' inch), BW AV,RF, Chroma
Είμαι και εγώ στο club των αναποφάσιστων εδώ και κανά μήνα. Ανοίγω καμιά 10αρια παράθυρα στον browser, από την μια τα post των μελών, από την άλλη site με reviews και site καταστημάτων. Με λίγα λόγια γίνεται της "πόπης" (και δεν έχω τίποτα με την κοπέλα) με ανοιχτά παράθυρα και tabs. Διαβάζω για χαρακτηριστικά, reviews, αναλύσεις, βάθος μαύρου κτλ. Εκεί λοιπόν που βρίσκω ένα καλό panel στο εύρος τιμής που θα ήθελα και ενθουσιάζομαι γιατί αρχίζω να καταλήγω, στο διπλανό tab του browser είναι ένα άλλο μοντέλο μιας άλλης εταιρίας είτε με ενθουσιαστικές review και με χαρακτηριστικά που δεν τα έχει η επιλογή μου. Φτου και από την αρχή. :twoguns:
Αφού απελπίστικα από ένα σημείο και έπειτα και άρχισα να τα καταγράφω σε ένα xls γιατί άπειρες φορές έβλεπα το ίδιο μοντέλο και ανακυκλωνόμουν.
Το κακό με όλα όσα διαβάζω στο net είτε είναι στο forum είτε σε reviews είναι ότι δεν έχουν μέτρο σύγκρισης. Εκεί γίνεται και το μπάχαλο. Σε μια κατάσταση απελπισίας εχθές το βράδυ στις 3.30 άνοιξα πάλι το hi-tec όπου έχει ένα συγκριτικό test σε panels 40-42 ιντσών. Εκεί λοιπόν ένα panel που είχα στο μυαλό μου ως "πολύ καλό" το βρήκα σε μια θέση "υπόγεια". Εντάξει βλέποντας κάτι τέτοιο σε προβληματίζει. Διάβασα και το post
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=15381 όπου με λίγα λόγια έλεγαν "to hitec τα πέρνει χοντρά και μαγειρεύει τα αποτελέσματα". Δεν θα διαφωνήσω ότι δεν ζούμε σε ένα αγγελικό κόσμο και ότι ένα περιοδικό εξαρτάται από τους διαφημιζόμενούς του για να επιβιώσει. Όταν όμως κάνεις μια επιστημονική μέτρηση και βασίζεσαι σε απόλυτους αριθμούς δεν μπορείς να γράφεις "παπαριές". Οι παπαριές έρχονται αργότερα....
Η κατάταξη των panels γίνεται βάση την βαθμολογία "Γενικός Δείκτης" ο οποίος υπολογίζεται με ποσόστωση των απολύτων μετρήσεων. Έτσι αν θέλουν να βγάλουν πρώτο ένα μάπα panel και απλά έχει καλό ήχο, θα βάλουν ποσόστωση στον ήχο πχ 30% ώστε να το ανεβάσουν στο Γενικό Δείκτη. Έτσι πχ στο συγκριτικό η #15 Toshiba 42WLT68 με δείκτη εικόνας 8,9 και ήχου 7,5 έχει μεγαλύτερο Γενικό Δείκτη από την #21 Panasonic TH-42PX70 με δείκτη εικόνας 9,1 και ήχου 8,0 σε ένα τεστ για Τηλεοράσεις. Εντάξει θα πεί κάποιος παίζουν και άλλοι δείκτες που συμμετέχουν στον γενικό αλλά όπως και να έχει όλοι οι δείκτες (γενικός, εικόνας, ήχου, ευκολιών, αποδ/τιμής) είναι υποκειμενικοί με την ποσόστωση που θεωρεί "ιδανική" ο συντάκτης.
Αυτό για μένα που διαβάζω ένα τέστ μου λέει ότι αυτή που θα βγεί πρώτη είναι κατά συνέπεια υποκειμενικό. Ωστόσο οι μετρήσεις που παραθέτονται στην επόμενη σελίδα, είναι απόλυτες μετρήσεις. Σε καμία περίπτωση δεν είναι υποκειμενικές γιατί αν ήταν τότε "θα πεσουν μηνύσεις" από τις θυγόμενες εταιρίες για παραπλάνιση.
Αυτή ήταν η αποψή μου, παρακαλώ τα σχολιά σας :ADFADF1:
Εγώ μια ερώτηση θέλω να κάνω μόνο σε αυτούς που κατέχουν κάτι παραπάνω στα τεχνικά μιας οθόνης. Τι στον π....ο είναι το BW AV και BW RF (γραμμές) στο PAL - Composite και τι είναι το Chroma AV; :ADFAD2: