Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

Προσωπικά δεν με πείθει..
Και εννοείται δεν με πείθει μια εταιρεία που (προσωπικά εγώ) πρώτη φορά την ακούω ότι μπορεί να προσφέρει lifetime warranty 🤣

Eγω δεν μπορω να αμφισβητησω -μιλωντας θεωρητικα- την αντοχη του δισκου μεχρι να υπαρξουν πρακτικες δοκιμες που να αποδεικνυουν το αντιθετο.
Το οτι αυτη η Αμερικανικη εταιρεια μου ειναι αγνωστη, δεν λεει απολυτως τιποτα ουσιαστικο. H Αpple και η Αμαζον καποτε αγνωστες ηταν..

Υπαρχουν εκατονταδες νεες εταιρειες παγκοσμιως που παραγουν προιοντα και υλικα καινοτομιας και σιγουρα καποιες απο αυτες θα καταξιωθουν.

Απλα δεν θα αγοραζα ενα τετοιο δισκακι καθως ειναι ακριβο και δεν το χρειαζομαι σαν ερασιτεχνης.

• Like
Reactions: enduras1
1000006393.jpgΒρήκα στη δουλειά το Knipex και είπα να το συγκρίνω με του parkside που πήρα πρόσφατα. Καλύτερο το knipex. Μου φάνηκε πιο μαλακό στο άνοιξε κλείσε αλλά αυτό ίσως έχει να κάνει και επειδή έχει δουλέψει. Μου φάνηκε όχι πιο στιβαρό αλλά πιο προσεγμένο. Η διαφορά βέβαια δεν ήταν τρελή για να δικαιολογεί τη δεκαπλάσια τιμή. Όπως βέβαια φαίνεται πιο ψηλά προς τα πάνω έχει έξτρα λαμάκι για να απογυμνώνει κι εκεί καλώδια. Βέβαια αν και το πληρώνεις αυτό δεν το βρήκα πρακτικό αφού δεν έχει μεγάλη γκάμα μεγεθών.

Attachments

• IMG_20250402_141835.jpg
    IMG_20250402_141835.jpg
    2.3 MB · Views: 18
  • IMG_20250316_151136.jpg
    IMG_20250316_151136.jpg
    7.6 MB · Views: 19
Παρέλαβα πριν λίγες μέρες έναν τηλεχειριζόμενο διακόπτη από το AliExpress, στα 13,7€.
Πήρα αυτόν που είναι μια πρίζα με τηλεχειριστήριο.

Πρώτη φορά είδα αυτήν την έκδοση με το πλακέ χειριστήριο.
Είναι πραγματικά βολικό, γιατί συνοδεύεται από μια βάση που βιδώνει στον τοίχο. Το χειριστήριο μπαίνει σε αυτήν συρταρωτά και μοιάζει με διακόπτη.
Χωρίς τη βάση, το χειριστήριο έχει μαγνήτη και κολλάει σε οποιαδήποτε μεταλλική επιφάνεια.

Image8575985294236184436(1).jpg

Εντύπωση μού έκανε και η εμβέλειά του. Ακόμα και από την άλλη άκρη του σπιτιού, άνοιγε και έκλεινε την ηλεκτρική σκούπα κανονικά.
Έχω δοκιμάσει διάφορα τα τελευταία χρόνια. Κάποια είχαν άθλια εμβέλεια και κάποια εκνευριστικά μικρά κουμπιά. Αυτό είναι το πιο βολικό από όλα. (y)
(Αν αντέξει και στον χρόνο, θα είναι τέλειο!)

Παρέλαβα πριν λίγες μέρες έναν τηλεχειριζόμενο διακόπτη από το AliExpress, στα 13,7€.
Πήρα αυτόν που είναι μια πρίζα με τηλεχειριστήριο.

Πρώτη φορά είδα αυτήν την έκδοση με το πλακέ χειριστήριο.
Είναι πραγματικά βολικό, γιατί συνοδεύεται από μια βάση που βιδώνει στον τοίχο. Το χειριστήριο μπαίνει σε αυτήν συρταρωτά και μοιάζει με διακόπτη.
Χωρίς τη βάση, το χειριστήριο έχει μαγνήτη και κολλάει σε οποιαδήποτε μεταλλική επιφάνεια.

View attachment 249913

Εντύπωση μού έκανε και η εμβέλειά του. Ακόμα και από την άλλη άκρη του σπιτιού, άνοιγε και έκλεινε την ηλεκτρική σκούπα κανονικά.
Έχω δοκιμάσει διάφορα τα τελευταία χρόνια. Κάποια είχαν άθλια εμβέλεια και κάποια εκνευριστικά μικρά κουμπιά. Αυτό είναι το πιο βολικό από όλα. (y)
(Αν αντέξει και στον χρόνο, θα είναι τέλειο!)
Πρόσεξε μόνο μήπως ο δέκτης της πρίζας ενδέχεται να είναι ευαίσθητος σε παρεμβολές εκεί που τον τοποθέτησες. Στο αναφέρω γιατί παλιότερα είχα κι εγώ μια τηλεχειριζόμενη ανάλογη διάταξη (εμένα ήταν ντουί/αντάπτορας για λάμπα 220V), όπου κάθε φορά που έλειπα από το σπίτι για περισσότερες από 1-2 μέρες, έβρισκα τη λάμπα αναμμένη.

Τελικά εγώ κατήργησα τη συγκεκριμένη τηλεχειριζόμενη διάταξη και στη θέση της έβαλα μία ανάλογης λειτουργίας Sonoff η οποία λειτουργούσε μέσω του οικιακού δικτύου WiFi.

• Like
Reactions: markdim and nikfor
Μόλις έκανα μια δοκιμή στη δική μου τη μικρή.
Σε 4,5 cm σουηδικό δεν τα πήγε άσχημα, και στις δύο κοπές.
Σίγουρα παίζει ρόλο η ρύθμιση αλλα έχω την εντύπωση οτι τον καθοριστικό ρόλο το παίζει το τσαπράζι.

View attachment 231205

Έχω μείνει με την απορία.

Τι ρόλο παίζει το τσαπράζι στο κόψιμο; :unsure:

Μήπως όταν είναι ελάχιστο, ή και ανύπαρκτο, το μηχάνημα ζορίζεται λιγότερο; Ή τα λέω ανάποδα;

EDIT:
εντωμεταξύ ίσως να έχω καταλάβει λάθος τι είναι το τσαπράζι.
Εγώ νομίζω πως είναι η κλίση που έχουν τα δοντάκια δεξιά αριστερά από τον κάθετο άξονα της κορδέλας (ή μήπως εννοούμε τα tpi ; )
:unsure:

Last edited:
Σωστά κατάλαβες.
Το τσαπράζι ζορίζει περισσότερο το μοτέρ, η κοπή είναι πιό άγρια αλλά ταυτόχρονα και πιο γρήγορη και σταθερή και η κορδέλα στρίβει πολύ πιο εύκολα.

• Like
Reactions: newbie and nikfor
To τσαπραζι ειναι η εναλλαξ δεξια/αριστερη κλιση των δοντιων. Διευκολυνει τις κοπες (δεν κολλαει δηλαδη ευκολα η κορδελα κατα την κοπη), βοηθα πολυ στις καμπυλες κοπες (στριβει δηλαδη ευκολοτερα) και μειωνει την τριβη στο σωμα της κορδελας αρα και την θερμοτητα που οδηγει ενιοτε στο σπασιμο.

Στα αγγλικα ο ορος ειναι (bandsaw) blade set και μπορει ετσι κανεις να βρει ευκολοτερα πληροφοριες, οπως παρακατω:

BAND SAW BLADE SET
The teeth of a band saw blade are bent outwards from the band of the blade. This is called the ‘set’.

The ‘set’ gives the blade clearance and reduces friction, as the blade cuts through the material. The ‘set’ of the teeth help prevent jamming or over heating of the blade, which could lead to it breaking / snapping / jamming. The ‘set’ of a blade produces the clearance and allows for cutting curves.
With a standard set, the teeth are bent alternatively to the left / right. This is probably the most common type of blade used on band saws.
bandsaw11.png

Έκανα ένα μικρό test στο BOSCH GMS 120-27. Τα καλώδια στις πρίζες και στους διακόπτες τα βρήκε άμεσα, οπότε πήγα σε πιο δύσκολο test.

Καλώδιο μπαλαντέζας 3x1,5 κάτω από πλάκα πεζοδρομίου 4cm.
Με αργή μετακίνηση, το βρήκε εύκολα και ακριβώς. Αφήνω το μηχάνημα για να φωτογραφίσω, πουθενά η ένδειξη τάσης. Η ένδειξη μη μαγνητικού υλικού, πιθανολογώ ότι είναι το καλώδιο.
20250426_130059.jpg

Το ξαναπιάνω για να το μετακινήσω λίγο, αλλά μόλις το έπιασα εμφανίστηκε η ένδειξη
20250426_125954.jpg

Για να μην τα πολυλογώ, το έπιανα και είχα ένδειξη τάσης, το άφηνα χανόταν η ένδειξη.
Μονόδρομος πλέον η βοήθεια από το manual και όπως ήταν επόμενο, το αναφέρει αναλυτικά μαζί με πολλά άλλα, τα οποία πρέπει να γνωρίζεις αν θέλεις να έχεις σωστά αποτελέσματα:

Το όργανο μέτρησης πρέπει να είναι καλά γειωμένο. Κρατήστε το γι’ αυτό (χωρίς γάντια) σταθερά από την επιφάνεια λαβής (8). Προσέξτε, να έχετε οι ίδιοι καλή επαφή με το δάπεδο. Μονωτικά υποδήματα, κλίμακες ή εξέδρες μπορεί να εμποδίζουν την επαφή. Το ίδιο το δάπεδο πρέπει επίσης να είναι γειωμένο, διαφορετικά δεν μπορεί να εντοπιστεί ο αγωγός.
– Το σήμα 50 έως 60 Hz του ηλεκτρικού αγωγού πρέπει πάνω από τον αγωγό να είναι ισχυρότερο απ’ ό,τι στο άμεσο περιβάλλον. Εάν ο τοίχος είναι πάρα πολύ υγρός ή δεν είναι καλά γειωμένος, τότε το σήμα είναι το ίδιο ισχυρό σε ολόκληρο τον τοίχο. Το όργανο μέτρησης δείχνει μετά σε μια μεγάλη περιοχή, ότι βρέθηκε ένα σήμα, αλλά δεν μπορεί να εντοπίσει ακριβώς τον αγωγό.
Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει, όταν κρατήσετε το ελεύθερο χέρι σας σε απόσταση 20−30 cm από το όργανο μέτρησης πάνω στον τοίχο, για την απαγωγή του σήματος από τον τοίχο. Η θέση του ελεύθερου χεριού δεν πρέπει όμως να αλλάξει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της μέτρησης.
– Οι πολυφασικοί ηλεκτρικοί αγωγοί (γνωστοί ως τριφασικοί αγωγοί ή αγωγοί ισχυρού ρεύματος) δεν μπορούν να ανιχνευτούν ως ηλεκτροφόροι αγωγοί, επειδή τα σήματα των διαφορετικών φάσεων αναιρούνται μεταξύ τους. Αλλά τους πολυφασικούς ηλεκτρικούς αγωγούς μπορείτε να τους ανιχνεύσετε σε μικρό βάθος ως μεταλλικό αντικείμενο.
– Οι αγώγιμες επιφάνειες τοίχων, όπως π.χ. ορισμένα πλακίδια, μπορεί να προκαλέσουν τη μη εμφάνιση ηλεκτρικών αγωγών ή ο φωτεινός δακτύλιος (1) να ανάβει κόκκινος σε μεγάλη περιοχή.

– Οι ηλεκτρικοί αγωγοί που βρίσκονται σε μικρό βάθος (μέχρι το πολύ 2–3 cm βάθος) μπορούν επίσης να εμφανίζονται ως μεταλλικό αντικείμενο. Αυτό όμως δεν ισχύει τα πολύκλωνα καλώδια.

Για να πω την αλήθεια, όλα αυτά με τις γειώσεις με προβλημάτισαν κάπως γιατί δεν έχω ιδέα τι είναι πχ το γειωμένο δάπεδο. Αν κάποιος έχει τις γνώσεις και μπορεί να βοηθήσει............

Στα υπόλοιπα, αφου βρήκε εύκολα τα καλώδια στους τοίχους, είναι αυτό έψαχνα και έχει κάνει ήδη δουλειά. Στα συν, το ότι παίρνει επαναφορτιζόμενες μπαταρίες (το αναφέρει και το manual).

Στέλιο καλησπέρα...!!

Πράγματι σε ενδείξεις σε βάθος όσο αφορά τα ρεύματα είναι πολύ ακριβής ενδεικτικό της ποιότητας του μηχανήματος..

Όσο αφορά τις ενδείξεις μάλλον θα πρέπει να διαβάσεις το manual ξανά..

Στι manual έχει 2 φωτο...

20250427_175035.jpg

20250427_174941.jpg

Η ένδειξη τάση που αναφέρεις είναι η ένδειξη για ηλεκτροφόρο αγωγό που ειναι ενωμενο σε δικτυο ρευματος. δηλ το καλώδιο όταν είναι ενωμενο..

Η ένδειξη μη μαγνητικού υλικου δεν είναι το αμιγος καλώδιο αλλά υλικά όπως χαλκό(που εχει μεσα το καλωδιο) αλουμίνιο κ.τ.λ..
Το λέει και εδώ...
20250427_181917.jpg

Αυτά αναφέρει και έχω δει στην πράξη..

Όσο για τις γειώσεις είναι πολυσυνθετα αυτά που αναφέρονται ατό manual...ουτε και εγώ βγάλει άκρη εντελώς..
Επεισης με γάντια ΔΕΝ αναφέρει πουθενά, εκτός και αν δεν είδα, ότι πρέπει να χρησιμοπουνται ως μέτρο ασφαλείας..
Θαρρώ ότι η επαφή με το χερι δημιουργεί ηλεκτρισμό και σου βγάζει την ένδειξη τάσης .αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί..
Φαντάζομαι το τεστ με την μπαλαντεζα ήταν εκτός δικτύου για να σου βγάζει τα παραπάνω..

το όργανο χάνει την ένδειξη τάσης όταν απομακρύνεις το χέρι σου γιατι χάνεται η σύνδεσή του με τη γη.

είχαμε κάνει μια σχετική συζήτηση για τη γείωση του χρήστη παλιότερα... το ρεζουμέ για μένα ήταν ότι αρκεί η χωρητική σύνδεση με τη γείωση (δηλαδή δε χρειάζεται να πιάσεις γυμνό αγωγό με το χέρι, αλλά μπορείς να φοράς παπούτσια κλπ), η οποία όμως μπορεί να είναι κάποιες φορές οριακή και γιαυτό οι κατασκευαστές λένε ότι μπορεί να μην δίνει ένδειξη αν φοράς μονωτικά παπούτσια κλπ (αν δεν είσαι δηλαδή εντελώς γειωμένος). από τη στιγμή που πρόκειται για θέμα ασφάλειας, προτιμώ να μη μάθω αν υπάρχει 0,0001% πιθανότητα να συμβεί αυτό.

• Like
Reactions: lazarefa and newbie
Στέλιο καλησπέρα...!!

Πράγματι σε ενδείξεις σε βάθος όσο αφορά τα ρεύματα είναι πολύ ακριβής ενδεικτικό της ποιότητας του μηχανήματος..

Όσο αφορά τις ενδείξεις μάλλον θα πρέπει να διαβάσεις το manual ξανά..

Στι manual έχει 2 φωτο...

View attachment 251307

View attachment 251308

Η ένδειξη τάση που αναφέρεις είναι η ένδειξη για ηλεκτροφόρο αγωγό που ειναι ενωμενο σε δικτυο ρευματος. δηλ το καλώδιο όταν είναι ενωμενο..

Η ένδειξη μη μαγνητικού υλικου δεν είναι το αμιγος καλώδιο αλλά υλικά όπως χαλκό(που εχει μεσα το καλωδιο) αλουμίνιο κ.τ.λ..
Το λέει και εδώ...
View attachment 251310

Αυτά αναφέρει και έχω δει στην πράξη..

Όσο για τις γειώσεις είναι πολυσυνθετα αυτά που αναφέρονται ατό manual...ουτε και εγώ βγάλει άκρη εντελώς..
Επεισης με γάντια ΔΕΝ αναφέρει πουθενά, εκτός και αν δεν είδα, ότι πρέπει να χρησιμοπουνται ως μέτρο ασφαλείας..
Θαρρώ ότι η επαφή με το χερι δημιουργεί ηλεκτρισμό και σου βγάζει την ένδειξη τάσης .αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί..
Φαντάζομαι το τεστ με την μπαλαντεζα ήταν εκτός δικτύου για να σου βγάζει τα παραπάνω..

Κωστή τα γάντια τα έβαλα συνειδητά όταν διάβασα κάπου στις οδηγίες ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε γάντια 😁. Απλά η φωτογραφία είναι από τα test με γάντια. Δεν διαπίστωσα πάντως διαφορά με και χωρίς γάντια. Καμία σχέση με ασφάλεια, με την γείωση έχει να κάνει. Βέβαια το πιθανότερο είναι να εννοούν γάντια ηλεκτρολόγου.

Η μπαλαντέζα ήταν στο ρεύμα, για αυτό και είχα ένξειξη τάσης (2η φωτογραφία). Ήθελα να δω και τις ενδείξεις χωρίς ρεύμα, αλλά το ξέχασα.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι για να διαπιστώσουμε την ύπαρξη ρεύματος, πρέπει να το κρατάμε και επίσης σε κάποιες ειδικές περιπτωσεις να ακουμπάμε το άλλο χερι στον τοίχο.
Αν δεν είσαι ηλεκτρολόγος, πρέπει να αφιερώσεις αρκετό χρόνο για να βγάλεις επιβεβαιωμένα συμπεράσματα και πάλι όμως κάποιες περιπτώσεις δεν θα τις αντιμετωπίσεις ποτέ.
Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, γιατί η χρήση για την οποία το πήρα επιτέλους καλύπτεται πλήρως.
Εκκρεμούν και άλλα test (χαλκος, αλουμίνιο, σίδερο, ξύλο....) αλλά όταν βρω χρόνο.

το όργανο χάνει την ένδειξη τάσης όταν απομακρύνεις το χέρι σου γιατι χάνεται η σύνδεσή του με τη γη.
Δεν ξέρω κατά πόσο υσχιει αυτο στο μηχανάκι της Bosch...

Με αυτήν την λογική θα έπρεπε και στις 2 περιπτώσεις των παρακάτω φωτο να ανάβει η ένδειξη...

Είναι διαφορετικά σημεία που το πρώτο πιάνει ρευμα και σιδερο...και το άλλο μόνο σιδερο...πως γίνεται αυτό.. ;

20250110_191228.jpg
20250110_191047.jpg

Αναφερόμουν σε αυτό:
Για να μην τα πολυλογώ, το έπιανα και είχα ένδειξη τάσης, το άφηνα χανόταν η ένδειξη.

Στις συγκεκριμένες συνθήκες, ήταν στο όριο και χρειαζόταν να το πιάνει για τη μια λειτουργία αλλά και όχι και για την άλλη.

Αγόρασα χθες το κολλλητήρι συγκόλλησης πλαστικών που έφεραν για δεύτερη φορά (την πρώτη φορά πέρσι, δεν το πρόλαβα σε κανένα κατάστημα, χθές βρήκα 2 κομμάτια και τσίμπησα το ένα). Πλέον το εμφανίζουν sold out στη σελίδα τους.
Λοιπόν αφού δοκίμασα το συγκεκριμένο, κι έχοντας εμπειρία από άλλα 2 ανάλογα εργαλεία, μπορώ να πω ότι το Parkside είναι πάρα πολύ καλό.
Καταρχάς, παρότι 50W (ονομαστικά τουλάχιστον) ζεσταίνει τους συνδετήρες εξίσου γρήγορα αν όχι γρηγορότερα από το 100W κολλητήρι που έχω και μάλιστα θα έλεγα ότι το μέταλλο του συνδετήρα λαμπιρίζει πιο ζωηρά με το Parkside. Επίσης στα συν του και η λυχνία που δείχνει πότε έπιασε θερμοκρασία (κάτι που δεν έχω δει σε ανάλογα εργαλεία).
Τέλος ο συνδυασμός βάρους και (κυρίως) εργονομίας σχήματος/λαβής κλπ είναι πολύ καλός.
Όλα αυτά σε απόλυτα αποδεκτή ποιότητα κατασκευής, βαλιτσάκι αρκετά καλύτερο από των κινέζικων ανάλογων εργαλείων που κυκλφορούν με το κιλό, γύρω στα 200 τμχ συνδετηράκια (σε 4 σχήματα) και κοφτάκι (βασικής ποιότητας, δεν το δοκίμασα) και 3ετή εγγύηση, στα 20 ευρώ. Ε, πως να μη γίνει και πάλι, όπως πέρσι, sold out;

Δεν το πήρα προχθές που είχα πάει...και σήμερα δεν το βρήκα....ενδεχομενος να αξίζει τα 20ευρω που έχει...