Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

Re: Απάντηση: Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

Ρε μαστόρια, κάποιο από αυτά τα αυτοτροφοδοτούμενα forstner της Dewalt τα χρησιμοποιεί κανένας;
Εγώ τρία έχω πάρει και δεν κόβει κανένα... :furious3:

Μπάμπη πήρα πολύ πρόσφατα το 45mm και το πλήρωσα ένα εικοσάρικο,για χρήση σε κολωνάτο.Πρώτον δεν κόβουν όσο πρέπει,δεύτερο στο δικόμου κολωνάτο τουλάχιστον πρέπει να προτρυπήσω με τρυπάνι ελαφρώς μεγαλύτερο του οδηγού-τροφοδότη αλλοιώς μαγκώνει και δεν..Γενικά ούτε εγώ είμαι ικανοποιημένος.Ακονίζονται αυτά άραγε;

Λογικά ναί Νικόλα, ακονίζονται. Δεν ξέρω όμως αν θα κερδίσουμε και πολλά πράγματα, μου δίνουν την αίσθηση οτι είναι λάθος σχεδιασμενα, ή τουλάχιστον δεν είναι για τη δουλειά που τα χρησιμοποιούμε εμείς. Αναρωτιέμαι βέβαια για ποιά δουλειά είναι κατάλληλα, για γυψοσανίδα;
Κι εγώ εννοείται οτι κάνω προτρύπημα, δεν πάω κατ´ ευθείαν στο μεγάλο μέγεθος. Θεωρώ όμως απαράδεκτο να μην μπορεί να προχωρήσει ούτε ένα εκατοστό το το 56-άρι όταν ήδη έχεις προτρυπήσει με το 45-άρι Wolfcraft.

Ψηλα ειναι. Θελουν χαμηλοτερες στροφες και ροπη. Αυτος ειναι ο λογος μαλλον και ισως τα ςκαψες!
Θα συμφωνήσω απόλυτα! Ειχα παρει πρόσφατα και εγω ενα 51μμ και στον τορνο το δουλεύω στις λιγότερες στροφες και νομιζω τα παει μια χαρα! Σε αντίθεση με ενα κινεζικό που ειχα και καιγόταν η μαγκωνε ολη την ωρα.

Ρε μαστόρια, κάποιο από αυτά τα αυτοτροφοδοτούμενα forstner της Dewalt τα χρησιμοποιεί κανένας;
Εγώ τρία έχω πάρει και δεν κόβει κανένα... :furious3:

Update:
Σήμερα το καθάρισα με white spirit και όλα πήγαν καλύτερα.Όταν τρυπάς ξυλεία με ρετσίνι,εγώ πεύκο δηλαδή δούλευα,στομώνει και κολλάει λόγω σχεδιασμού.Επίσης μου είπε ένας γέρος μαραγκός σε ότι κόβουμε και με ότι το κόβουμε,ένα φλιτ με πετρέλαιο.Άλλη κοπή μου είπε,δοκιμάζω και σας ενημερώνω σήντομα.

Νίκο ή έχουν πρόβλημα ή είναι για άλλη χρήση κ τα δουλεύουμε εμείς λάθος.
Εδώ έχω πάρει forstner από Κινέζο κ δεν κολωνουν πουθενά κ έχουν 5 κ 7 το καθένα κ τεράστια μεγέθη.

Μάλλον η γεωμετρία τους είναι για ''επιθετική'' κοπή δηλαδή πρέπει να ξεκινάς την κατεργασία με μεγάλη ταχύτητα πρόωσης.
Μου είχε συμβεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, εάν η βύθιση ήταν αργή έπιανε ''φωτιά''.
Αυτό βέβαια σε 70αρι θέλει μηχάνημα με πολύ ροπή.

Tα forstner ειναι για χαμηλες ταχυτητες μεχρι 400 στροφες στο κολωνατο και στην χαμηλη ταχυτητα στο δραπανο. Οι ψηλες ταχυτητες θα το αναψουν και στο τελος δεν θα κοβει. Ουτε θελει και μεγαλη πιεση για να τρυπησει το ξυλο. Το ιδιο ισχυει και για τα φιδοτρυπανα.

Σημερα δοκιμαζα τα φιδοτρυπανα (auger bits) της Μακιτα.
Εκανα αρκετες δοκιμες σε καυσοξυλα οξιας και το αποτελεσμα μπορω να πω οτι με ικανοποιησε. Παρατηρησα μονο οτι το μικρο τρυπανι των 6μμ καποιες φορες δεν εκοβε τοσο ευκολα οπως τα υπολοιπα. Στο σημειο οπου δυσκολευοταν, δοκιμασα καποιo παλιo φιδοτρυπανo 6μμ της bahco το οποιο δεν ειχε προβλημα να τρυπησει.

Γενικως παντως για τα λεφτα τους ειναι οκ. Αυτο βεβαια που μενει και ειναι πολυ βασικο ειναι να δουμε πως θα συμπεριφερθουν στην πορεια του χρονου. Καποια διασπαρτα παλια φιδοτρυπανα δεκαετιων που εχω (απαλλοτριωσει) απο τον πατερα μου ακομα κοβουν σαν καινουρια.

Οι δοκιμες εγιναν με 18βολτα δραπανα τα οποια δεν ειχαν ιδιαιτερο προβλημα να τρυπησουν ουτε με το μεγαλυτερο τρυπανι των 19μμ. Στροφες χαμηλες και ροπη υψηλη χρειαζεται. Σε καποια σημεια η διατρηση ηταν ευκολη σε αλλα δυσκολοτερη, εξαρτωμενη απο τα νερα και την τοπικη πυκνοτητα του ξυλου που μπορει να διαφερει απο σημειο σε σημειο. Τα 12βολτα δραπανα δεν επαρκουν για τρυπανι 13μμ και πανω σε σκληρο ξυλο με αυτα τα τρυπανια, καθως δεν εχουν αρκετη ροπη.

Τα ξυλα ηταν ολα καυσοξυλα οξιας, δηλαδη σκληρο ξυλο. Σε πευκο και μαλακα ξυλα γενικοτερα, η διατρηση θα ειναι παιχνιδακι.
Επειδη η θερμοτητα καταστρεφει τα τρυπανια, ειναι καλο να κερωνουμε το φιδοτρυπανο πριν καθε μεγαλη διατρηση σε σκληρο ξυλο και να μην τρυπαμε μονομιας. Δυο τρεις φορες, αναλογα το μηκος που τρυπαμε, να τραβαμε το τρυπανι εξω για να καθαριζει το ξυλο.

Εδω καποιες τελευταιες δοκιμες στον παγκο.

Τρυπες σε καδρονι οξιας 6χ6 εκατοστων το οποιο κατεληξε σουρωτηρι στο τελος.
29176327218_7c74bac525_c.jpg

Και μια κατα μηκος διατρηση (κοινως τρυπημα σουβλακι) 8μμ σε ταπεινο πευκακι, σε ελαχιστα δευτερολεπτα.
42145995145_afe0cf9830_c.jpg

Συμπερασμα, για περιπου 20 ευρω με τα μεταφορικα τα Μακιτα ειναι ενα αξιοπρεπεστατο σετακι για ερασιτεχνες σαν και εμας. Μακαρι να εχουν και διαρκεια στην φθορα και στον χρονο που εχουν τα ακριβοτερα του ειδους.

ευχαριστούμε για την παρουσίαση Μιχάλη, άψογος όπως πάντα άλλωστε.
Τα έχω και εγώ αυτά τα φιδοτρύπανα αλλά ακόμα να τα χρειαστώ κάπου. δεν είμαι και πολύ του ξύλου άλλωστε αλλά ποτέ δεν ξέρεις...

Υπέροχο Μιχάλη, ευχαριστούμε.
Θα χρειαστεί να κάνω 24 τρύπες σουβλάκι σε δοκάρια πεύκου διατομής 15χ15. Τις βγάζουν ανετα λες; Με το 13αρι η το 16αρι. Βασικό εργαλείο θα είναι το 18ν GSB και εναλλακτικό το παλμικό του lidl.

Ευχαριστω πολυ συναδελφοι!

Τρυπες σε πευκακι? Kαι με το 18βολτο GSB? Θα εισαι κατι παραπανω απο αρχοντας! :))
Moνο θυμησου να το βαλεις στην ρυθμιση για τρυπημα και στην πρωτη ταχυτητα.

Eυχαριστούμε Μιχάλη,απόλυτα κατατοπιστικός μέ λεπτομέρεια όπως πάντα.

Συμπερασμα, για περιπου 20 ευρω με τα μεταφορικα τα Μακιτα ειναι ενα αξιοπρεπεστατο σετακι για ερασιτεχνες σαν και εμας.

Μιχαλιό πού τα βρήκες 20 να τρέξω?

Τα τρυπήματα από αριστερά προς τα δεξιά έγιναν εναλλάξ για κάθε μέγεθος με το GSB (τα πρώτα 5), με το παλμικό 20ν του λιντλ (τα επόμενα 3 - 6αρι, 8αρι και 13αρι) και με το 20ν δραπανοκατσαβιδο του λιντλ τα 2 τελευταία δεξιά (16αρι και 19αρι)
Το ξύλο είναι από παλιό ρεταλι περίσσευμα που είχα για τεσταρισματα διατομής 45χ75mm
Τρύπησα στο βάθος των 75mm και όλα το διαπέρασαν άνετα και γλυκά εκτός από την τελευταία τρύπα δεξιά με το 19αρι τρυπάνι που το δραπανο του λιντλ ΔΕΝ κατάφερε να την περάσει σουβλάκι.
Με το παλμικό του λιντλ ενοιωσα να μπαίνει κρούση στην 13αρα (τρίτη από δεξιά).

Εδώ είναι ένα ρεταλι από οικοδομικό μαδερι διαστάσεων 60χ125χ170mm
Δοκίμασα τρύπημα στο βάθος των 170mm με το 16αρι τρυπάνι και την έβγαλε άνετα, γλυκά και οριακα. Ίσα που βγήκε από την άλλη μεριά η κεφαλή του τρυπανιού (περίπου 10mm)
Άρα στα 200mm που είναι το μήκος του τρυπανιού, το οφελιμο βάθος τρυπήματος για καθαρό διαμπερές πέρασμα δεν πρέπει να είναι πάνω από 150-155mm
Όπως καταλαβαίνετε τα ξύλα δεν ήταν ποιοτικα, παλιά ρεταλι από κατασκευές αφημένα στην ταράτσα για τεστ. Η αίσθηση όμως των τρυπανιών στο τρύπημα (ειδικά με το bosch) ήταν υπέροχη. Πολύ πολύ πολύ πιο άνετη και γλυκιά από τα κλασικά τρυπάνια. Συνάντησα μόνο λίγο περισσότερη αντίσταση στο τράβηγμα (μετά το διαμπερές τρύπημα) από ότι τ κλασικά τρυπάνια. Χωρίς όμως να δημιουργήσει αίσθηση προβλήματος.
Γενικά είμαι ευχαριστημένος από την αγορά των τρυπανιών μακιτα.

Ωραιο πραμα να δοκιμαζεις και να τεσταρεις τα εργαλεια και τα αναλωσιμα. Ξερεις τι ακριβως να περιμενεις οταν ερθει η καταλληλη στιγμη :)

Δημητρη τα σετακια με τα bits για παλμικο ειναι ολα? Αν ναι, γιατι πηρες δυο σετακια? Και το Μilwaukee και το bosch μια χαρα ειναι.

Ναι ειναι ωραίο οντως. Σε ειχα ρψτησει αν θα μου βγαλουν την δουλεια που τα θέλω και μου ειχες πει "ανετα". τωρα το επιβεβειωσα.
Τα σετ ειναι οντως και τα δυο παλμικά και ο μονος λόγος που τα πηρα είναι καταναλωτισμός που μ' επιασε
Τα bosch τα ειχα στη λιστα του e-shop εδω και καιρο.
Τα μιλγουοκι τα εχει εκθειασει τοσο ο Κυριακος που μ' εψησε.
ε... πολυ θελει νομιζεις να υποκείψω;
Η αληθεια βεβαια είναι οτι οι 18 λιρες που τα ειχε το αμαζον ηταν εξαιρετικη περιπτωση
Δεν πηρα το σετ με τον ανταπτορα των 152mm γιατι τον εχω ήδη κι ετσι γλιτωσα 10 λιρες (τρομαρα μου) :BDGBGDB55:

Ωραίο τεστάκι. είδες τι μπορεί να κάνει το κάθε εργαλείο οπότε είσαι ενημερωμένος για το τι πρέπει πότε θα τα χρειαστείς.

Καλά μαστορέματα σύντεκνε. -bye-