Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

Προσφατα αγορασα ενα σετακι IRWIN τρυπανακια με επικαλυψη τιτανιου για μεταλλο για να τα συγκρινω με τα τρυπανια κοβαλτιου της Dewalt.

Οπως και να εχει το θεμα, τα συγκεκριμενα τρυπανια κοβαλτιου της Dewalt ειναι τα καλυτερα τρυπανια για μεταλλο που εχω δοκιμασει. Γρηγορα και αποτελεσματικα.
Αυτο που θα ειχε ενδιαφερον πλεον ειναι εαν υπαρχουν τρυπανια τιτανιου με αλλη γεωμετρια ωστε να τρυπουν ακομα γρηγοροτερα εκμεταλλευομενα την σκληροτητα του τιτανιου.

Μιχάλη καλησπέρα καταρχήν!!! Αν κρίνω καλά από τις κοντινές φωτό που βλέπω, τα Irwin είναι για μαλακά μέταλλα ενώ το Dewalt μοιάζει να ειναι για σκληρά (και μαλακά, βέβαια). Άσχετο με το τιτανίου ή του κοβαλτίου. Επίσης η μύτη του Irwin πρέπει να είναι 118 ενώ το Dewalt μοιάζει να είναι 135 μοίρες και να έχει μια ακίδα (???), που έτσι και αλλιώς (και χωρίς την ακίδα δηλαδή) έχει λιγότερο ή μηδενικό γλύστριμα. Θα πρέπει να βρεις να δοκιμάσεις και τα 8% της Bosch. Από όσο ξέρω δεν υπάρχουν σε σετ αλλα τα αγοράζεις ξεχωριστά. Από τότε που τα έμαθα δεν τα αλλάζω αν και θα τσιμπήσω και το σετάκι της Dewalt μια και με ιντριγκάρει αυτή η ακίδα. :BDGBGDB55:

Καλως τον Νικο, χαθηκες εσυ.. hope all are ok!

Η γωνια της ακιδας εχει σημασια η οποια ειναι αρκετα οξεια και κανει την πολυ δουλεια, κατι σαν προτρυπημα.
Δεν πιστευω οτι τα 8% κραμα κοβαλτιου της Bosch θα ειναι πιο γρηγορα σε διατρηση απο αυτα τα τρυπανια της Dewalt. Οπως τα βλεπω δηλαδη οπτικα, με την συγκεκριμενη γωνια.

Εχω την εντυπωση οτι αν δοκιμασεις τα συγκεκριμενα Dewalt, θα ξεχασεις τα Βοsch :))

Αυτού του είδους τα τρυπάνια της Dewalt με την ακίδα βοηθάνε πάρα πολύ στο να μη γλυστράει το τρυπάνι όταν δεν έχει ποντάρει τό μέταλο.
Είναι στην ουσία the next best thing μετά τον κεντραδόρο τόρνου.
Προσωπικά θα σας συνιστούσα ένα σετάκι κεντραδόρους για τη συλλογή σας, ειδικά όσους ασχολούνται με σίδερα. Δεν είναι ακριβοί, με 4-5 € παίρνεις ένα αξιοπρεπές σετάκι.

kentradoros-tornou-315-mm-hss.jpg

Το σετάκι αυτο της Dewalt το "χτύπησα" και εγώ οπότε όταν τα δοκιμάσω θα αναφέρω εντυπώσεις..

Χθές όλη μέρα είχα την ευκαιρία να κάνω ένα test drive μακράς διάρκειας στα συγκεκριμένα τρυπάνια κοβαλτίου σε σχέση με αντίστοιχα του εμπορίου.
Πριν απ´τα τρυπάνια όμως να αναφέρω την πολύ άσχημη εμπειρία μου από μια σέγα-σκουπίδι της Black & Decker.
Όταν με πήρε ο φίλος να πάω για βοήθεια τον ρώτησα τι μηχανήματα θέλει να πάρω μαζί μου... Μου ζήτησε μόνο καλά τρυπάνια για σίδερο και τα δραπανοκατσάβιδα.
Δυστυχώς τον άκουσα, κι ενώ ξέρω οτι η ά;ποψή του για τα εργαλεία είναι:
"-Έλα μωρέ, όλα ίδια είναι, τη δουλειά τους να κάνουνε. Σιγά, πόσες φορές θα το χρειαστώ;".
Το κατάλαβα πολύ καλά αυτό όταν ήρθε η ώρα να κόψω τις τάβλες... :furious3: Ο συνδιασμός σέγας και λάμας, κάτι Parkside και κάτι άλλες αγνώστου πατρός "made in France" ήταν τραγικός, πραγματικά για τα σκουπίδια.
Το καλύτερο κόψιμο που κατάφερα να κάνα ήταν αυτό της φωτογραφίας... Και με οδηγό παρακαλώ! :grandpa:
Έ, στο τέλος πήγα σ´ένα κοντινό μαγαζί και ψώνισα ένα πριόνι χειρός κι έκανα τη δουλειά μου (δεύτερη φωτογραφία). Με λίγο κόπο βέβαια αλλά τουλάχιστον την έκανα.
Με την "σέγα" απλά θα κατέστρεφα όλες τις τάβλες.

Attachments

• IMG_1427.jpg
    IMG_1427.jpg
    298.1 KB · Views: 173
  • IMG_1428.jpg
    IMG_1428.jpg
    197.4 KB · Views: 174
Πάμε τώρα στα τρυπάνια...
Ξεκίνησα με τα Dewalt. Πάρα πολύ καλό τρυπάνι, με το 12-βολτο GSB τρυπούσε εύκολα και με σχετική άνεση το στρατζαριστό της πόρτας. Όταν μάλιστα μπήκε και στο 18-βολτο Makita απογειώθηκε. Δυστυχώς όμως, από λάθος του χειριστή, μετά από 120 περίπου τρύπες το 6-άρι Dewalt έσπασε. Δούλευε χωρίς λίπανση και είχε ζεσταθεί αρκετά, του γύρισε και το χέρι σ´ένα μάγκωμα κι έγινε το κακό.
Αναγκαστικά χρησιμοποιήσαμε τρυπάνι εμπορίου, κοβαλτίου πάλι.
Η πολύ ευχάριστη έκπληξη είναι οτι το καινούριο τρυπάνι τρύπαγε το ίδιο γρήγορα και εύκολα τη λαμαρίνα όπως και το Dewalt. Στην ουσία δηλαδή δεν υπήρχε καμία διαφορά μεταξύ του ενός τρυπανιού και του άλλου εκτός απ´την ακίδα που είχε το Dewalt στη μύτη. Μ´αυτή αποφεύγεις το γλύστριμα του τρυπανιού, αν δεν έχει κάνει προηγουμένως πονταρισιά, στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως αυτό δεν βοηθούσε ιδιαίτερα αφού το τρυπάνι έμπαινε σε τρύπα που ήδη υπήρχε στο ξύλο κι έτσι δεν υπήρχε ´περίπτωση να γλυστρήσει.
Έγιναν συνολικά γύρω στις 250 τρύπες, ου 150 περίπου με το Dewalt και οι υπόλοιπες 100 με το εμπορίου. Διαφορά μεταξύ τους δεν είδα καμία.

Attachments

• IMG_1429.jpg
    IMG_1429.jpg
    307 KB · Views: 162
  • IMG_1431.jpg
    IMG_1431.jpg
    326.1 KB · Views: 164
Ωραία περιγραφή και κατατοπιστικά όσα γράφεις . Μπράβο Μπάμπη !!
Αλήθεια το τρυπάνι του εμπορίου τι είναι ; επίσης τα κοβαλτίου αυτά της Dewalt σε σύγκριση με τα Bosch έχεις κάποια γνώμη ;
Ρωτάω γιατί κοβαλτίου έχω μόνο Bosch και δεν τρελαίνομαι κιόλας. μόνο μπετού/πέτρας έχω Dewalt

Γιώργο, υπάρχουν τρυπάνια κοβαλτίου με διαφορετική περιεκτικότητα σε κοβάλτιο. Τα πιο συνηθισμένα είανι αυτά που έχουν 5% κοβάλτιο.
Υπάρχουν και τα 8% κοβάλτιο και πιο σπάνια θα βρείς και με 12%. Επειδή όμως όσο πιο μεγάλη περιεκτικότητα σε κοβάλτιο τόσο πιο σκληρό το τρυπάνι, άρα και πιο εύκολο να σπάσει, οι επαγγελματίες σπάνια ανεβαίνουν πάνω απ´το 8%, συνήθως κάνουν τη δουλειά τους μ´αυτά του 5%.
Προσωπικά θεωρώ οτι όλα τα κοβαλτίου είναι ίδια.
Αν δείς Bosch, Irwin, Milwaukee, Makita, Hilti κλπ μοιάζουν όλα σαν δυό σταγόνες νερού. Ακόμα και τα κουτιά τους ίδια είναι, μόνο χρώμα αλλάζουν.
Εγώ δεν έχω δεί καμία διαφορά πάντως, είτε χύμα εμπορίου είτε επώνυμο το ίδιο είναι.

Μπραβο Μπαμπη για το τεστ των τρυπανιων κοβαλτιου και σε πραγματικες συνθηκες μαλιστα!

Μου γλυτωσες τον κοπο (κοπος δεν ειναι αλλα λεμε τωρα..) να συγκρινω τα dewalt κοβαλτιου με τα απλα κοβαλτιου που εχει ο πατερας μου.
Το συμπερασμα δηλαδη ειναι οτι δεν υπαρχει ουσιαστικη διαφορα μεταξυ τρυπανιων κοβαλτιου.

Βεβαια εγω θα συνεχισω με dewalt που πρωτοπορει με την ακιδα. Μεγαλη δουλεια να μην χρειαζεσαι ποντα σε καθε τρυπημα.

Μιχάλη κι εγώ με τα Dewalt δουλεύω. Αυτή η ακίδα είναι πολύ εξυπηρετική, το κερασάκι στην τούρτα που αφού υπάρχει γιατί να μην το εκμεταλευτούμε;
Σαν απόδοση όμως είναι το ίδιο ακριβώς. Σε ελεύθερο τρύπημα ίσως σου φανεί οτι το Dewalt υπερισχύει γιατί, αφού δεν γλυστράει, θα μαγκώσει πιο γρήγορα και άρα θα τελειώσει και πιο γρήγορα.
Στην πραγματικότητα όμως η ικανότητα τρυπήματος είναι η ίδια.
Εγώ οπταν έσπασε το Dewalt έχωσα κάποια μπινελίκια, αφού η δουλειά ήταν σχεδόν στη μέση και είχαμε πολύ τρύπημα ακόμα.
Ευτυχώς όμως οι φόβοι μου δεν επαληθεύτηκαν. Συνέχισα να τρυπάω με την ίδια άνεση και ταχύτητα όπως και πρίν.

Ωραια δουλεια Μπαμπη, οντως αυτη η σεγα ειναι πολυ αχρηστη, απο ολες τις πλευρες, την ειχα πριν πολλααα χρονια

Μπάμπη πολύ καλό το τεστακι....

Για να σπάσει όμως το τρυπανακι της Dewalt,όπου έχω και εγώ πλέον στα χέρια μου,μήπως δεν φταίει τελικά η μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κοβαλτίο και είναι κάτι άλλο.. ;....Γενικός είναι πολύ ευαίσθητα όλα του μετάλλου...
Από την άλλη η ακιδα θα πρέπει να βοηθάει πολύ στο γρήγορο τρύπημα από τα περισσότερα τρυπανια μετάλλου αφού τα περισσότερα σπάνε κατά την αρχικη πίεση που άσκηται...
Θα συμφωνήσω μαζί σου οτι noname του εμπορίου οπότε τα χρειάστηκα μια χαρά έκανα την δουλειά μου....

Κώστα, η σκληρότητα με τη θραύση έχουν σχέση ευθέως ανάλογη στα μέταλα. Όσο πιο σκληρό τόσο πιο εύκολα σπάει.
Το μαλακό λυγίζει, στραβώνει. Το σκληρό σπάει.
Δεν είπα όμως οτι έσπασε λόγω κοβαλτίου. Αν διαβάσεις καλύτερα το post μου θα δείς οτι γράφω τα εξής:
"Δυστυχώς όμως, από λάθος του χειριστή, μετά από 120 περίπου τρύπες το 6-άρι Dewalt έσπασε".
Έσπασε επειδή ο φίλος στηριζόταν πάνω στο δράπανο και μόλις το τρυπάνι ξετρύπισε έχασε την ισοροπία του και το λύγισε σπάζοντάς το.
Επίσης τα σκληρά τρυπάνια συνήθως δεν σπάνε στην αρχή αλλά στο τέλος την ώρα του ξετρυπήματος. Γι´αυτό και πολλοί επαγγελματίες συστήνουν, κάτω απ´το σίδερο που τρυπάς, να βάζεις κάποιο άλλο σίδερο ώστε όταν ξετρυπήσει να μη βγεί στο κενό.