Παρέλαβα χτες το
ψηφιακό κλισιόμετρο του Banggood, για το οποίο είχαν γραφτεί θετικά λόγια στο φόρουμ. Γενικά, απογοήτευση...
Κάθε μέτρηση από τις παρακάτω, έγινε 4-5 φορές, με προσοχή να μετριούνται κάθε φορά τα ίδια σημεία, και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη διαφορές μέχρι +/- 0,2° που είναι μια αναμενόμενη απόκλιση για το επίπεδο ακριβείας ενός εργαλείου των 10 .
Κατ' αρχάς, την βασική δουλειά που είναι να μετράει τις 90 μοίρες δεν την κάνει.
Εδω με ακίνητο τον δίσκο, από την αριστερή πλευρά φαίνεται να γέρνει (/) στις 89,8° και από την δεξιά να γέρνει (/) στις 89,1°
Τελικά έφερα τον δίσκο στις 90° με άλλα εργαλεία (κυρίως με την βοήθεια του ψηφιακού γωνιόμετρου του λιντλ που είναι χιλιοδοκιμασμένο και έχει ακρίβεια +/-0,1°) και πήρα τις παρακάτω μετρήσεις, πάλι με ακίνητο τον δίσκο:
η αριστερή πλευρά φαίνεται να γέρνει (\) στις 89,6° και η δεξιά να γέρνει (/) στις 89,6°

Μέχρι εδώ καλά, καταλαβαίνω ότι το εργαλείο έχει ένα σταθερό σφάλμα 0,70°-0,80° στις 180° (ή αλλιώς δείχνει λιγότερο κατά 0,40° το κάθετο).
Στην συνέχεια δοκίμασα να μετρήσω τις 45° και έδειχνε συνέχεια 45,40° (αντί για 44,80° που θα περίμενε κανείς - το μισό του λάθους από το προηγούμενο βήμα).
Οπότε από μετρήσεις δείχνει αλλού γι´ αλλού, αλλά τουλάχιστο έχει συνέπεια: δείχνει τα ίδια λάθη κάθε φορά.
Τα υπόλοιπα που δεν μου άρεσαν ήταν:
-ο μαγνήτης δεν είναι δυνατός και συνέχεια γλυστρούσε από τον δίσκο του δισκοπρίονου (ενώ οι άλλοι μαγνήτες που έχω "καρφώνονται" στον ίδιο δίσκο)
-έχει μεγάλη καθυστέρηση. Όταν το κουνάς τα νούμερα αλλάζουν γρήγορα, αλλά αφού το αφήσεις σταματάει σε μια ένδειξη +/- 0,40° μακριά από αυτό που περιμένεις να δεις και μετά από 2-3 δευτερόλεπτα σου δείχνει την τελική τιμή.
-η ένδειξη που σου δίνει για απόλυτο επίπεδο (σαν αλφάδι δηλαδή) είναι λάθος
Τέλος, σίγουρος ότι είναι του πεταματού και δείχνει ότι νά ναι, έκανα για χαβαλέ το εξής πείραμα: πήρα ένα χοντρό κομμάτι αλουμινένιας βέργας, μέτρησα το μήκος της και μετά μέτρησα το ύψος από καμιά 10αριά αλενόβιδες (έχουν επίπεδο κεφάλι και κάθονται εύκολα όρθιες). Μετά έβγαλα στο excel τι γωνία σχηματίζεται αν σηκώσεις με την κάθε αλενόβιδα την μία άκρη της βέργας. Μου βγάζει το excel λοιπόν τιμές του στυλ 0,4 /2,4 /2,7 μέχρι 6 μοίρες και λέω εδώ έχει να πέσει γέλιο. Ε λοιπόν, τις μέτρησε ΑΚΡΙΒΩΣ όλες και με την πρώτη.
Τελικό συμπέρασμα, πάμε για refund και πέταμα. Να πω εδώ ότι για τις λάθος μετρήσεις ίσως να μου έτυχε το προβληματικό κομμάτι - και το γωνιόμετρο του λιντλ το πέτυχα αφού γύρισα πίσω το πρώτο. Αλλά για την καθυστέρηση και τον αδύναμο μαγνήτη θεωρώ ότι έτσι κι' αλλιώς δεν αξίζει. Αν είχε κάποιος καλύτερη τύχη με άλλη μάρκα να μας το πει να ξέρουμε από που θα πάρουμε το επόμενο.