Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

Νικολα ειμαι σε μεγαλη σκεψη του τι να κανω στο μελλον...αφετερου δε καποια εργαλεια της Stanley με εχουν βγαλει ασπροπροσωπο(βλεπε Fmc627) και δεν εχω παραπονο απο την αλλη το ονομα Bosch φτανει και περισσευει για την αξιοπιστια...και αυτο ειναι που δελεαζει...
Ομως θα πρεπει η λογικη,το οικονομικο και αυτα που πραγματικα χρηζουν στο μελλον αγορας να μπουν στην εξισωση...οποτε προς ωρας εποιτα απο σκουπακι και φυσερο Bosch ειμαι οκ...βεβαια υπαρχουν κανα 2 εργαλεια που θα ηθελα να παρω αλλα δεν τα επιγομαι αμεσα...
Θα δειξει...

Τα στοιχεια που χρησιμοποιει η εταιρεια -νομιζω κατασκευης Samsung τα περισσοτερα- ειναι απο τα καλυτερα σε ποιοτητα και προδιαγραφες.

Α, ετσι εξηγειται.

αφετερου δε καποια εργαλεια της Stanley με εχουν βγαλει ασπροπροσωπο(βλεπε Fmc627) και δεν εχω παραπονο απο την αλλη το ονομα Bosch φτανει και περισσευει για την αξιοπιστια...και αυτο ειναι που δελεαζει...

κωστα οι εποχες ειναι δυσκολες. αφου κανεις τη δουλεια σου με τη στανλεη, και μαλιστα σε λογικο κοστος, ομαδα που κερδιζει μην την αλλαζεις.
ειδικα τουτη την εποχη της ανασφαλειας και του αγνωστου .
αλλωστε μην νομιζεις, εσυ θα το ξερεις καλυτερα, η μπος εχει βγαλει και καποια προβληματακια τα τελευταια χρονια που φτιαχνεται κινα.

αν κατι θα επαιρνα απο μπος αν ημουν επαγγελματιας οπως εσυ, και τα χρειαζομουν, θα ηταν τα πολυ ελαφρια της 12v για να μην πιανεται το χερι μου. και σιγα-σιγα θα εχτιζα (ΑΝ και οταν) μια παραλληλη δευτερη σειρα. ετσι κι αλλιως δεν τα επειγεσαι.

καπου ειχε παρει το ματι μου (δεν θυμαμαι αν ηταν εδω ή αλλου) ανταπτορες μπαταριων, οπότε ισως να μπορουσες να αγορασεις καμια μπαταρια μπος για το στανλεη σου αφου πραγματι ολοι λενε τα καλυτερα λογια για τις μπαταριες της bosch.

παντως τελευταια ειδα στο λιντλ γερμανιας οτι πουλαει καποια εργαλεια απο διαφορες εταιριες. B&D, bosch κλπ
μαλλον προσπαθωντας να μιμηθει την αμαζον? δεν ξερω. σε καλες τιμες.

επικεινται αλλαγες... ;)

Παρέλαβα χτες το ψηφιακό κλισιόμετρο του Banggood, για το οποίο είχαν γραφτεί θετικά λόγια στο φόρουμ. Γενικά, απογοήτευση...

Κάθε μέτρηση από τις παρακάτω, έγινε 4-5 φορές, με προσοχή να μετριούνται κάθε φορά τα ίδια σημεία, και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη διαφορές μέχρι +/- 0,2° που είναι μια αναμενόμενη απόκλιση για το επίπεδο ακριβείας ενός εργαλείου των 10 .

Κατ' αρχάς, την βασική δουλειά που είναι να μετράει τις 90 μοίρες δεν την κάνει.
Εδω με ακίνητο τον δίσκο, από την αριστερή πλευρά φαίνεται να γέρνει (/) στις 89,8° και από την δεξιά να γέρνει (/) στις 89,1°
At.jpg

Τελικά έφερα τον δίσκο στις 90° με άλλα εργαλεία (κυρίως με την βοήθεια του ψηφιακού γωνιόμετρου του λιντλ που είναι χιλιοδοκιμασμένο και έχει ακρίβεια +/-0,1°) και πήρα τις παρακάτω μετρήσεις, πάλι με ακίνητο τον δίσκο:
η αριστερή πλευρά φαίνεται να γέρνει (\) στις 89,6° και η δεξιά να γέρνει (/) στις 89,6°
Bt.jpg
Μέχρι εδώ καλά, καταλαβαίνω ότι το εργαλείο έχει ένα σταθερό σφάλμα 0,70°-0,80° στις 180° (ή αλλιώς δείχνει λιγότερο κατά 0,40° το κάθετο).

Στην συνέχεια δοκίμασα να μετρήσω τις 45° και έδειχνε συνέχεια 45,40° (αντί για 44,80° που θα περίμενε κανείς - το μισό του λάθους από το προηγούμενο βήμα).

Οπότε από μετρήσεις δείχνει αλλού γι´ αλλού, αλλά τουλάχιστο έχει συνέπεια: δείχνει τα ίδια λάθη κάθε φορά.

Τα υπόλοιπα που δεν μου άρεσαν ήταν:
-ο μαγνήτης δεν είναι δυνατός και συνέχεια γλυστρούσε από τον δίσκο του δισκοπρίονου (ενώ οι άλλοι μαγνήτες που έχω "καρφώνονται" στον ίδιο δίσκο)
-έχει μεγάλη καθυστέρηση. Όταν το κουνάς τα νούμερα αλλάζουν γρήγορα, αλλά αφού το αφήσεις σταματάει σε μια ένδειξη +/- 0,40° μακριά από αυτό που περιμένεις να δεις και μετά από 2-3 δευτερόλεπτα σου δείχνει την τελική τιμή.
-η ένδειξη που σου δίνει για απόλυτο επίπεδο (σαν αλφάδι δηλαδή) είναι λάθος

Τέλος, σίγουρος ότι είναι του πεταματού και δείχνει ότι νά ναι, έκανα για χαβαλέ το εξής πείραμα: πήρα ένα χοντρό κομμάτι αλουμινένιας βέργας, μέτρησα το μήκος της και μετά μέτρησα το ύψος από καμιά 10αριά αλενόβιδες (έχουν επίπεδο κεφάλι και κάθονται εύκολα όρθιες). Μετά έβγαλα στο excel τι γωνία σχηματίζεται αν σηκώσεις με την κάθε αλενόβιδα την μία άκρη της βέργας. Μου βγάζει το excel λοιπόν τιμές του στυλ 0,4 /2,4 /2,7 μέχρι 6 μοίρες και λέω εδώ έχει να πέσει γέλιο. Ε λοιπόν, τις μέτρησε ΑΚΡΙΒΩΣ όλες και με την πρώτη.

Τελικό συμπέρασμα, πάμε για refund και πέταμα. Να πω εδώ ότι για τις λάθος μετρήσεις ίσως να μου έτυχε το προβληματικό κομμάτι - και το γωνιόμετρο του λιντλ το πέτυχα αφού γύρισα πίσω το πρώτο. Αλλά για την καθυστέρηση και τον αδύναμο μαγνήτη θεωρώ ότι έτσι κι' αλλιώς δεν αξίζει. Αν είχε κάποιος καλύτερη τύχη με άλλη μάρκα να μας το πει να ξέρουμε από που θα πάρουμε το επόμενο.

Και για να εξαλειψουμε το ενδεχομενο σφαλματος απο την μερια σου, εχω ερωτησεις
Οταν μετρησες και τις 2 πλευρες του δισκου, το οργανο το μηδενισες στην καθε οριζοντια πλευρα ή μόνο στην μια?
Κατεβασες τερμα κατω τον δισκο να δεις οτι ειναι ακριβως επιπεδος ο παγκος? (λεω μηπως και υπαρχει αστοχια).
Επισης μπορεις να βαλεις μια γωνιά ορθια στον παγκο και να μετρησεις τις 2 πλευρες της ... εαν αθροισεις τις μετρησεις βγαινει 180?

Δημητρη το εχω τοσο καιρο και δεν εχω αξιωθει να το χρησιμοποιησω...βασιζομαι στα οσα μας λες ωστε να δω τι θα βρω μπροστα μου...συγουρα μια δοκιμη θα μας πεισει...
Το οτι ο μαγνητης ειναι αδυναμος με χαλαει αρκετα και εμενα...
Θα επανελθω ομως αφου το χρησιμοποιήσω πρωτα.

Ένα κινέζικο πραγματάκι των 10 είναι βρε παιδιά, βρίσκω απόλυτα λογική την απόκλιση του 0,2-0,3%
Και μάλιστα θα περίμενα πολύ παραπάνω για το συγκεκριμένο.

Το έχω κι εγώ αλλά δεν μπήκα σε τόση λεπτομέρεια.
Πράγματι έχει μια μικρή χρονοκαθυστέρηση στην απόλυτη μέτρηση του.
Ο μαγνήτης είναι όντως σχετικά αδύναμος αλλά αν θέλεις κάτι πιο δυνατό χρησιμοποιείς έναν επιπλέον και κάνεις τη δουλειά σου.

Ρε παιδιά, τι θα πεί "ένα Κινέζικο πραγματάκι των 10 είναι";
Αυτό είναι ένα όργανο ακριβείας, υποτίθεται. Αν αυτό δεν το κάνει τότε τι το θές;
Γι'αυτό το αγόρασες, δεν το πήρες για πρές-παπιέ.

Μπαμπη νομιζω οτι δεν μπορει να ισχυει σε ολες τις περιπτωσεις....δεν μπορει ενα οργανο μετρησης των 10 ευρω και μαλιστα ψηφιακο που εξαρταται απο πολλους παραγωντες κατασκευης να συγκρηθει με ομοιο του που κανει 200 ευρω...ειναι λογικο...και εν μερη συμφωνω με το Γιωργο....

Βρε παιδιά δεν γίνεται να αγοράζουμε βεσπάκικαι να αξιώνουμε ις επιδόσεις του Superbike.
Έχει γραφτεί πολλές φορές, οτι πληρώνεις παίρνεις.

Με την ίδια λογική ο φίλος dk31 δεν χρειαζόταν να παρει το Dewalt των 800 ενώ την ίδια ακριβώς απόδοση θα του προσέφερε το Einehell των 120.

Re: Απάντηση: Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

Και για να εξαλειψουμε το ενδεχομενο σφαλματος απο την μερια σου, εχω ερωτησεις
Οταν μετρησες και τις 2 πλευρες του δισκου, το οργανο το μηδενισες στην καθε οριζοντια πλευρα ή μόνο στην μια?
Κατεβασες τερμα κατω τον δισκο να δεις οτι ειναι ακριβως επιπεδος ο παγκος? (λεω μηπως και υπαρχει αστοχια).
Επισης μπορεις να βαλεις μια γωνιά ορθια στον παγκο και να μετρησεις τις 2 πλευρες της ... εαν αθροισεις τις μετρησεις βγαινει 180?
Και καλά κάνεις, επειδή κι εγώ ψάχνοντας πάω. Λοιπόν έχουμε και λέμε:
-Το οργανο το μηδενισα στην μία μόνο οριζοντια πλευρα, δηλαδή όπως είναι στη φωτογραφία.
-Ο πάγκος δυστυχώς δεν είναι τελείως επίπεδος, κάνει μια κοιλιά προς την μέση. Με το μάτι θεωρώ ότι είναι πολύ μικρή, αλλά ακόμα δεν έχω τα μέσα να την μετρήσω - θα το κάνω σε πρώτο χρόνο μόλις πάρω ένα σετ φιλερ. Όλες οι μετρήσεις/γωνιάσματα έγιναν με βάση την (μικρή) επιφάνεια του πάγκου που είναι ακριβώς δίπλα στον δίσκο (όπως φαίνεται στην φωτο). Η μικρή αυτή επιφάνεια αποκλείεται να μην είναι τελείως επίπεδη.
-Αυτό με την γωνία το έκανα, δείχνει πάλι απόκλιση 0,80° στις 180°, από πλευρά σε πλευρά δηλαδή. Μέτρησα και το πάχος της γωνίας με ψηφιακό παχύμετρο για τυχόν αποκλίσεις από εκεί και όλα οκ. Αλλα πιστεύω ρε συ και ότι αν απλά μετρήσεις τις δύο πλευρές του δίσκου θα πρέπει όπως και να 'χει να αθροίζουν στο 180°, αλλιώς θα σημαίνει ότι ο δίσκος έχει σχήμα "Λ".

Κατά τα άλλα θα συμφωνήσω με τον Μπάμπη. Απόκλιση πάνω από 0,20° κάνει το εργαλείο άχρηστο και το ίδιο ισχύει όταν πρέπει να μετρήσεις δύο/τρεις φορές για να καταλήξεις σε μια τιμή.
Για το φτηνό της υπόθεσης να δεχτώ τον αδύναμο μαγνήτη, την αργή απόκριση και μια απόκλιση 0,10°-0,20°. Αυτό σημαίνει για μένα φτηνό. Αντίθετα, αυτό που περιγράφω παραπάνω για μένα σημαίνει ότι το εργαλείο είναι για πέταμα.

Εγώ συντάσσομαι με τον Μπάμπη. Παίρνεις κάτι για να κάνεις τη δουλειά σου, αν δεν την κάνει δεν έχει λόγο ύπαρξης, τόσο απλά. Και δεν καταλαβαίνω από πότε τα 10 ευρώ είναι για πέταμα. Γι αυτό και όπως έχω ξαναγράψει σε άλλο νήμα αυτό το "για τα λεφτά του καλό είναι" μου σπάει τα νεύρα. Αν εννοεί ο ποιητής πως θα σου δουλέψει όπως πρέπει αλλά για περιστασιακή χρήση και δε θα το έχεις εφ' όρου ζωής, τότε ναι. Αν εννοεί ότι ο έχων εργαλείο 200 ευρώ θα μετράει 45 μοίρες ενώ ο έχων εργαλείο 10 ευρώ θα μετράει 43 μοίρες αντί για 45, τότε όχι, είναι κοροϊδία και λαμογιά.

ενας τροπος τσεκαρισματος που ειχα δει το γιουτουμπ, αν θυμαμαι καλα ηταν ο εξης:
γερνεις τον δισκο στις 45 μοιρες και κοβεις 4 τεμαχια περιπου 10-15 ποντους απο ενα καδρονι
και φτιαχνεις με αυτα ενα παραλληλογραμμο προσαρμοζοντας διαδοχικα το καθε κομματι μετα το αλλο.

αν η τελευταια γωνια ειναι σωστη και το τελευταιο κομματι πεφτει ακριβως καθετα στο πρωτο, τοτε ολα καλα.

με το τροπο αυτο το οποιο σφαλμα κοπης θα τριπλασιαστει και θα φανει στο ματι.
αν χανει 2 μοιρες σε καθε κοψιμο για παραδειγμα, θα σου βγαλει 6 μοιρες στο τελος!
αν τελικα η τελευταια γωνια σε ικανοποιει, τοτε το σφαλμα ειναι ασημαντο.

παντως το συγκεκριμενο οργανο το δικο μου το τσεκαρα με μια μεγαλη γωνια του λιντλ και μου εδειχνε 89.9 μοιρες οποτε θεωρω οτι ειναι μια χαρα
και ειχε και δυνατο μαγνητη!
ισως να ετυχε να πεσω σε καλο κομματι
παντως καθε φορα πριν την χρηση το μηδενιζω και περιμενω λιγα δευτερολεπτα να δω αν οντως μηδενιστηκε

Την πήρα και εγώ αυτή την μ@λακιούλα μαζί με ένα άλλο μαραφέτι ψηφιακό που μετράει το ύψος των κοπτικών και του δίσκου.
Δεν τα έχω τεστάρει ακόμα ...αλλά.... μπροστά σε μια καλή τεσταρισμένη γωνιά η το κλασικό ωραιότατο αναλογικό παχύμετρο δεν βάζω κανένα ηλεκτρονικό παιχνιδάκι.

Δεν ξερω με ποση ακριβεια μετρατε οι περισσοτεροι αλλα τωρα που το ξανασκεφτομαι εδω συζυταμε για διαφορα αποκλισης 1/5 η και παραπανω της μοιρας...προσωπικα το θεωρω υπερβολικα λιγο...βεβαια αυτοι που το χρειαζονται και το δουλευουν εξονυχιστηκα ενδεχομενος να εχουν προβλημα...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

...
-Αυτό με την γωνία το έκανα, δείχνει πάλι απόκλιση 0,80° στις 180°, από πλευρά σε πλευρά δηλαδή. Μέτρησα και το πάχος της γωνίας με ψηφιακό παχύμετρο για τυχόν αποκλίσεις από εκεί και όλα οκ. Αλλα πιστεύω ρε συ και ότι αν απλά μετρήσεις τις δύο πλευρές του δίσκου θα πρέπει όπως και να 'χει να αθροίζουν στο 180°, αλλιώς θα σημαίνει ότι ο δίσκος έχει σχήμα "Λ".

Μιλαμε για αποκλιση 0,45%, οταν αλλα κλισιομετρα με 50 ευρω (τιμη στην Ελλαδα) εχουν συμφωνα με τα χαρτια αποκλιση 0,05%
Απο την αλλη, ας δωσει ο Δημητρης 100 ευρω να αγορασει ενα καλο οργανο για να καλιμπραρει και να κοψει μια μελαμινη 20αρα, θα δει καπου διαφορα? ... και απανταω ΟΧΙ.
Ασε που δεν εχω δει κανεναν ξυλοργο να το ψαχνει τοσο πολυ.
Ο Δημητρης θα κοβει ξυλα δεν θα φτιαχνει εξαρτηματα για διαστημοπλοιο.

Ενα παρομοιο φτηνο οργανο εχω κι εγω, αλλα ειχα μετρησει μονο το φαλτσοπριονο και θυμαμαι πως ηταν ok

Πάντως αν το όργανο είναι μέσα στις προδιαγραφές που δηλώνει τότε το λάθος είναι του αγοραστή.
Αν όχι τότε είναι ελλατωματικό και πάει επιστροφή.

Το αν είναι άχρηστο ένα όργανο που δε μετράει στην ακρίβεια που μας αρέσει εμάς νομίζω ότι είναι τελείως λάθος.
Κάποιος μπορεί να αρκείται στο 0 κάποιος στο 0.00 και κάποιος στο 0.000
Θα πρέπει να υπάρχουν όργανα στις αντίστοιχες τιμές να καλύπτουν τους περισσότερους στις αντίστοιχες τιμές.

Θανάση, με το απλό δισκοπρίονο είχα φτάσει να βγάζω τις 90 και τις 45μοίρες με +/- 0,1 μοίρες απόκλιση. Τώρα με το καινούργιο εργαλείο τι να κάνω, να συμβιβαστώ με το λιγότερο;
Επίσης, δεν θα κόβεις μόνο μελαμίνη 20άρα. Σκέψου ένα τελάρο από καδρονάκια 30χιλ που τα έχεις κόψει στις 44,5 μοίρες αντί για 45. Ξεκινάς τις ενώσεις και η τελευταία ένωση σου βγαίνει 4x0,5=2 μοίρες εκτός. Στην πράξη έχεις μια χαραμάδα στην ένωση γύρω στο χιλιοστό. Για τον πάγκο που φτιάχνεις για το εργαστήρι είναι οκ αλλά για ένα επιπλάκι χτυπάει άσχημα - εγώ τουλάχιστο το έχω δει στην πράξη (από δική μου πατατιά) και μου χτύπησε.

Για πιο λες ότι έχει 50 με απόκλιση 0,05%? Μέχρι στιγμής έχω βρει αυτό του Τριανταφύλλου στα 45ε που λέει +/0,1 μοίρα (0,10%). Αν ισχύει αυτό που γράφει είναι μια χαρά, απλά έλπιζα σε κάτι φτηνότερο και κατά προτίμηση σε κάτι δοκιμασμένο.

Δημητρη σε καταλαβαινω απολυτα γιατι κι εγω την εχω πατησει ετσι, αλλα σε ενα φαλτσο τελαρο δεν παιζουν ρολο μονο οι μοιρες κοπης αλλα και το μισο χιλιοστο διαφορα του μηκους των αντικριστων πλευρων.

Δεν μπορει και στις 90 και στις 45μοιρες να χανει 0,1 μοιρες, εαν στις 90 χανει 0,1 στις 45 θα χανει 0,05.

Αυτο ειναι το κλισιομετρο για το οποιο αναφερθηκα πιο πανω που δινει αποκληση 0,1 μοιρες. Με το σκεπτικο οτι δινει μετρηση 180 μοιρες υπολογισα πως η αποκλιση ειναι 0,05555%. Κακως εκανα αγαγωγη σε ποσοστο, γιατι θα μπερδευτουμε περισσοτερο αλλα ηθελα να αναδειξω την ταξη μεγεθους.
Βεβαια καλο θα ηταν στα χαρακτηριστικα των κλισιομετρων να αναφερουν την αποκλιση σε σχεση με τις μοιρες.

Thanks για το λινκ. Στο site της IGM αναφέρει resolution 0.1 μοίρες και καμιά κουβέντα για ακρίβεια (accuracy) - το ίδιο και στον κατάλογό της εταιρίας. Μάλλον εδώ το χάσανε στην μετάφραση.
Κουβέντα να γίνεται βέβαια, γιατί ούτε 55 ούτε 45 (για το insize) δίνω στην παρούσα φάση. Προς το παρόν τις 90 και τις 45 τις έχω ρυθμήσει στο δισκοπρίονο να είναι στο τέρμα τις διαδρομής. Για τα υπόλοιπα, όταν χρειαστεί ,απλά με 2-3 δοκιμές σε καδρόνι και μέτρηση με το γωνιόμετρο βρίσκουμε τις μοίρες που θέλουμε. Πάντως αν υπήρχε κάτι σε πιο προσιτή τιμή θα το χτυπούσα να υπάρχει - θσ ήταν βολικό γκατζετάκι και για άλλα πράγματα πλην του δισκοπρίονου.