Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

Τις μύτες ΔΕΝ τις τρίβουμε και γενικώς προσέχουμε να μην γρατζουνιστούν.
Τις επικασσιτερώνουμε απλά λιώνοντας πάνω καλάι όσο είναι ζεστές.
Αυτά για τις ΚΑΛΕΣ μύτες.

ΔΕΝ ισχύουν για τη μύτη που αναφέρεις γιατί είναι χάλια ποιότητας. Αυτή τρίψτη ή, ακόμα καλύτερα, πέτα τη. Θα γλιτώσεις μπόλικες εργατοώρες και πονοκεφάλους.
Τέλεια... εγώ τόσο καιρό την λιμάρω μέχρι να καθαρίσει πριν βάλω το κολλητήρι στην μπρίζα. Πρέπει να ξαναδώ κάνα βιντεο για αρχάριους.

Τέλεια... εγώ τόσο καιρό την λιμάρω μέχρι να καθαρίσει πριν βάλω το κολλητήρι στην μπρίζα. Πρέπει να ξαναδώ κάνα βιντεο για αρχάριους.
Οχι βρε Δημητρη, οταν ζεσταθει η μυτη την καθαριζεις προσεκτικα με ενα βρεγμενο (νωπο) σφουγγαρι.

Υποτίθεται πως βάζεις πάστα και καλάι, και επικασσιτερώνεται σα να ήταν ένα καλώδιο.
Όμως σε αυτή τη μύτη το καλάι γλιστράει ή μαζεύεται σε κόμπους και δεν πάει να καλύψει όμορφα όλη την επιφάνεια. Ας μας πει κάποιος πιο ειδικός. Αλλιώς θα το τρίψω λίγο να αγριέψει όπως θα έκανα με οποιαδήποτε μεταλλική επιφάνεια και θα το προσπαθήσω πάλι.
Kαλημέρα. Μάλλον είναι καλή ιδέα να αντικαταστήσεις τις τωρινές μύτες του Parkside σταθμού κόλλησης με τις παρακάτω (λογικά έχουν ίδιο σπείρωμα):

..... Γενικως με τις βιδωτες μυτες υπαρχει ενα θεμα, δεν ξερω εαν ταιριαζουν οι μυτες της Weller καθως ειναι ισως η μοναδικη επωνυμη που χρησιμοποιει τετοιες.....

Μάλλον είναι καλή ιδέα να αντικαταστήσεις τις τωρινές μύτες του Parkside σταθμού κόλλησης με τις παρακάτω (λογικά έχουν ίδιο σπείρωμα).....

....ΔΕΝ ισχύουν για τη μύτη που αναφέρεις γιατί είναι χάλια ποιότητας. Αυτή τρίψτη ή, ακόμα καλύτερα, πέτα τη. Θα γλιτώσεις μπόλικες εργατοώρες και πονοκεφάλους.

Όπως γράψαμε οι περισσότεροι, το μοναδικό σοβαρό πρόβλημα σε αυτό το κολλητήρι της Parkside είναι η άθλια μύτη του.

Έτσι ακολούθησα τις συμβουλές των παιδιών.και αγόρασα ένα πακετάκι Weller με 2€ τη μύτη.

Σιγά μη μας έκανε τη χάρη η Parkside να βάλει συμβατό πάχος και σπείρωμα με τις Weller :confused:

1111.jpg

Χονδρικά μετρώντας, η Parkside είναι γύρω στα 3.8 και η Weller γύρω στα 4.5 (και άλλο σπείρωμα φυσικά)

2222.jpg

3333.jpg

ΟΚ, ένα κολαούζο των 4mm βοήθησε την κατάσταση (δεν ξέρω αν υπάρχει και 4.5) , και η τρύπα έγινε ελαφρώς πιο ευρύχωρη και η μύτη της Weller βιδώθηκε (οι μισές βόλτες), με πολύ ζόρι μεν, αλλά πολύ σταθερά δε.
(Σα να δημιουργήθηκαν καινούργιες βόλτες μου φαίνεται. Δηλαδή, μετά τη δοκιμή, την ξεβίδωσα και την ξαναβιδωσα τη καινούργια μύτη (πάντα με ζόρι), χωρίς πρόβλημά).

4444.jpg

Το πόσο ωραία επικασσιτερώθηκε η Weller δεν λέγεται. Απόλαυση! 😅

6666.jpg
Καμία σχέση με την άθλια μύτη της Parkside.

Μετρήθηκε η θερμοκρασία, έγιναν κολλήσεις και όλα φαίνονται να λειτουργούν σωστά.

5555.jpg

Οπότε, με 10+2€ μοιάζει μια χαρά το πακετάκι.

Θα σας ενημερώσω αν προκύψει κάτι
:)

(καταλαβαίνω πως η "μπακάλικη" λύση μου δεν είναι για κάποιον που κάνει κάθε μέρα κολλήσεις, αλλά για μένα που κάνω αραιά και που, πιστεύω πως είναι ΟΚ)

Καταρχάς λυπάμαι για την ταλαιπωρία με τις μύτες γιατί εγώ ήμουν που πρότεινα (με επιφύλαξη βέβαια αν ταιριάζουν) τις μύτες της Weller. Ευτυχώς βέβαια που με την "πατέντα" που έκανες με το άνοιγμα μεγαλύτερου σπειρώματος κατάφερες και προσάρμοσες τις πολύ καλές και σωστές αυτές μύτες στη θέση των άθλιων Parkside. Επειδή δε, δεν κατάφεραν να βιδωθούν μέχρι τέλος οι Weller, θα έλεγα ότι εφόσον μέτρησες τις αναπτυσσόμενες θερμοκρασίες έτσι όπως βίδωσαν και είναι σωστές, μην προβληματίζεσαι περαιτέρω. Έκανες την καλύτερη κίνηση και μπράβο γιατί έδειξες και μια έξυπνη λύση για όποιον φίλο τυχόν θελήσει να αγοράσει το συγκεκριμένο σταθμό της Parkside, ώστε να ξεπεράσει το πρόβλημα με τις κακής ποιότητας μύτης με τις οποίες έρχεται ο συγκεκριμένος σταθμός.

• Like
Reactions: mikemtb and nikfor
Καταρχάς λυπάμαι για την ταλαιπωρία με τις μύτες γιατί εγώ ήμουν που πρότεινα (με επιφύλαξη βέβαια αν ταιριάζουν) τις μύτες της Weller.....

Ο Σόφρων τις πρότεινε πρώτος. Αυτός φταίει :p:ROFLMAO:

Ίσα ίσα σας ευχαριστώ γιατί - έστω και με πατέντα - μου δώσατε λύση στο πρόβλημα μου :)

• Like
Reactions: lazarefa
Πιθανο να ηθελε κολαουζο σε ιντσες αλλα για να σιγουρευτεις χρειαζεσαι σπειρόμετρο. Τα κιτ φιλιερων-κολαουζων του λιντλ περιεχουν τα τελευταια χρονια και σπειρομετρο.

• Like
Reactions: lazarefa and nikfor
Σήμερα έκανα τις πρώτες δοκιμές με τον καινούριο δίσκο στο παγκοπρίονο. Τα δόντια του έχουν μορφή TCG (triple chip grind) και αρνητική γωνία κοπής -3 μοίρες, οπότε υποτίθεται ότι είναι καλύτερος για σκληρά υλικά (αλουμίνιο, πλαστικά) αλλά πιο αργός.

Έκανα δύο βιαστικές δοκιμές με αλουμίνιο (2χιλ) και πλέξιγκλας (4χιλ) και πολλές δοκιμές με μελαμίνη (16χιλ). Και με τα 3 υλικά έκανε πολύ καθαρές κοπές: οι ακμές βγήκαν εντελώς καθαρές ενώ οι κομμένες πλευρές στο πλέξι και στο αλουμίνιο έχουν κάποια πολύ ελαφριά σημάδια από το δίσκο (θέλουν ένα απαλό πέρασμα με γυαλόχαρτο).
(Οι φωτογραφίες είναι σε μεγένθυση και με το φλας τονίζονται οι ατέλειες - το αλουμίνιο πχ που στην φωτο φαίνεται κακοποιημένο ενώ με το μάτι ίσα που βλέπεις τις πολύ μικρές γρατζουνιές).

Από αριστερά: μελαμίνη, αλουμίνιο και πλέξιγκλας
20210909_174615.jpg

και μια φωτογραφία από το πλάι , πάλι σε μεγέθυνση
20210909_174631.jpg

Αυτό που δεν περίμενα είναι πόσο καλά κόβει την μελαμίνη.

Οι προηγούμενες δοκιμές με μελαμίνη ήταν με τον μαμίσιο δίσκο του παγκοπρίονου έναν με 24 δόντια σε μορφή ATB. Ακατάλληλος για την δουλειά αλλά είπα να δοκιμάσω μέχρι που μπορεί να φτάσει σε ποιότητα κοψίματος. Είχα βάλει ταινία βαψίματος στην γραμμή της κοπής και έκοβα με δύο περάσματα: ένα πολύ ρηχό ~1 χιλιοστό ώστε να "χαραχτεί" το πλαστικό από την επιφάνεια και ένα δεύτερο κανονικό πέρασμα για το κόψιμο. Έκανα διάφορες δοκιμές με ταινία στην πάνω και στην κάτω πλευρά, μόνο στην κάτω, ταινία συσκευασίας, χάραγμα πάνω και κάτω και μετά κόψιμο. Τα αποτελέσματα ήταν μέτρια: μικρά σπασίματα της επιφάνειας μελαμίνης στην γραμμή της κοπής, κάποιες φορές λιγότερο κάποιες περισσότερο ορατά.

Ο κανουργιος κόβει καθαρά με την μία, χωρίς να χρειάζονται ταινίες ή διπλοπεράσματα. Διαφορά δεν υπάρχει στην πάνω πλευρά (συνήθως η καλή) με την κάτω. Επίσης δεν είδα διαφορά στην ταχύτητα που κόβει - ίσως να έδειχνε πιο αργός με πιο χοντρά υλικά. Τέλος, από το υλικό που υπάρχει στο διαδίκτυο θεωρητικά οι δίσκοι TCG διαρκούν περισσότερο ενώ οι άλλοι ταλαιπωρούνται πιο γρήγορα όταν κόβεις υλικά όπως μοριοσανίδες και MDF - ίσως αυτό δεν αφορά εμάς τους ερασιτέχνες.

Μια φωτογραφία με τη σύγκριση της κοπής των δύο δίσκων πάνω στο ίδιο κομμάτι (πάνω και κάτω πλευρα έχουν την ίδια εικόνα οπότε ανέβασα την φωτογραφία από μια τυχαία πλευρά).

20210909_195118.jpg

Και τέλος, δύο φωτογραφίες από τα συρτάρια που είχα φτιάξει (για το εργαστήρι) με τον παλιό δίσκο (24 δόντια). Να πω ότι τα σπασίματα που φαίνονται στις προηγούμενες φωτογραφίες χτυπάνε λιγότερο στο μάτι όταν μπει η σοκοροταινία, και βάζοντας τις επιφάνειες με την χειρότερη εμφάνιση εκεί που θα φαίνονται λιγότερο, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι αξιοπρεπές. Οπότε, αν κάποιος δεν θέλει να επενδύσει σε επιπλέον δίσκο, μπορεί να το επιχειρήσει με αυτόν που έχει συν λίγη ταλαιπωρία με τις ταινίες και τα διπλοκοψίματα. Αν πάλι κάποιος ψάχνεται για δίσκο μελαμίνης, ίσως αξίζει η αγορά ενός TCG που μπορεί να κόβει και άλλα υλικά.

Το καλύτερο που είχα καταφέρει (το μεγάλο σπάσιμο πίσω δεν έγινε από το κόψιμο):
20210909_195214.jpg

και το χειρότερο:
20210909_195137.jpg

Last edited by a moderator:
Αναμενομενη η υπεροχή ενος δισκου με 80 δοντια εναντι ενος με πολυ λιγοτερα. Σιγουρα αξιζει να υπαρχει ενας τετοιος δισκος.
Ωραια παρουσιαση Δημητρη (y)

Αναμενομενη η υπεροχή ενος δισκου με 80 δοντια εναντι ενος με πολυ λιγοτερα.
Εγώ δεν το περίμενα ότι θα κόβει τόσο καθαρά τις μελαμίνες. Βασικά τον πήρα για τα πιο σκληρά υλικά συν μια ελπίδα μπας και κόψει πιο καθαρά κάτι μελαμίνες που φτιάχνω. Τελικά κάνει και για αυτή την δουλειά.

• Like
Reactions: Χιωτης
Αν βαλεις καλαι, μετα που πας να την δουλεψεις δεν λιωνει αυτο να φυγει;

Αν και καθημενος, ορθως εμιλησες και απορησες :)

Υποτιθεται οτι προστατευει την μυτη αλλα θεωρω τεραστια υπερβολη να βαζεις καλαϊ σε ολη τη μυτη. Στην ακρη της μυτης αρκει, καθως εκει ειναι το μερος που θες να προστατεψεις περισσοτερο απο την οξειδωση. Επισης τα σφουγγαρακια με νερο πιστευω οτι ειναι ακαταλληλα καθως οι μεγαλες εναλλαγες θερμοκρασιας βλαπτουν το μεταλλο. Υπαρχει συρματακι που κανει αριστη δουλεια. Αν χρειαστει επιπλεον καθαρισμα, μπορει να χρησιμοποιησει κανεις ψιλο γυαλοχαρτο με προσοχη.

....Τα παραπανω ειναι η προσωπικη μου αποψη και πρακτικη περι συντηρησης κολλητηριων που εχει κατασταλαξει με τα χρονια.

• Like
Reactions: mastroxalastis
Μια πατεντα για κολλητηρια που εκανα εγω και με ικανοποιησε αρκετα ειναι η παρακατω: αγοραστε χρυσο συρμα για τριψιμο απο σουπερμαρκετ και βρειτε ενα πλαστικο ή μεταλλικό καπάκι στενο (πχ από σπρέι) και παραχωστε το συρμα μεσα για να σφιξει. Οπως ειναι ζεστή η μυτη τη βυθιζετε μεσα στο συρμα και τη στριβετε για να καθαρισει. Εγω το χρησιμοποιω και με κολλητηρι-πιστολι (εδω δεν στριβετε τη μυτη, αλλα την σπρωχνετε μεσα-εξω) και δουλευει αψογα.

surma-.jpg

Μιας και το νημα ειναι και για αναλώσιμα. Έχει λίγο καιρό που βρήκα τα γυαλοχαρτα (αν και δεν έχουν χαρτί) της 3Μ που έψαχνα χρόνια. Ο λόγος ήταν ότι online μονο από εξωτερικό τα έβρισκα και αυτα σε ολόκληρο πακέτο ανά νούμερο . Δηλαδη θα ήθελα 250€ να τα αγοράσω.... Τελικά με έφερε ο δρόμος στην αντιπροσωπεία της 3Μ και μπήκα να αγοράσω μεμονωμένα νουμερα. 2.5€ το ένα. Το καταπληκτικό με αυτά πέρα ότι έχουν καταπληκτικό αποτέλεσμα με εφάμιλλα ίδιου grit είναι ότι... πλένονται καθώς από πίσω έχουν υφασμα και οχι χαρτί. Σήμερα τα έπλυνα για πρώτη φορά έχοντας επάνω τους λάδι, βερνίκι και σκόνες , δηλαδή την κλασική βρωμιά που πιάνουν τα γυαλοχαρτα που αν δεν μπορούν να καθαριστουν με λάστιχο πηγαίνουν για πέταμα. Σαν καινούργια έγιναν. Ήδη έχουν βγάλει την ίδια δουλειά που έβγαζαν 5 απλά των 0,50€ και συνεχίζουν. Αν τα βρείτε να τα προτιμησετε . Βγαινουν σε Grit 400, 600, 800, 1000, 1200, 1500 .
20210910_151600.jpg

Ολα τα καλα υφασματινα γυαλοχαρτα πλενονται (τα λεγομενα" νερου"), το θεμα ειναι πως τα στεγνωνεις για μεινουν ισια,
Ετσι οπως τα εχεις εσυ θα γινουν κυματιστα. Εγω τα παταω με τζαμι και στον ηλιο

Ύφασμα δεν νομίζουν να έχουν αλλά πανί...Για αυτό και χρησιμοποιούνται και με νερό...
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Όντως κατά το στέγνωμα θέλουν σωστό πάτημα ώστε να επανέλθουν στην αρχική τους μορφή....

Ολα τα καλα υφασματινα γυαλοχαρτα πλενονται (τα λεγομενα" νερου"), το θεμα ειναι πως τα στεγνωνεις για μεινουν ισια,
Ετσι οπως τα εχεις εσυ θα γινουν κυματιστα. Εγω τα παταω με τζαμι και στον ηλιο
Δεν έχουν θέμα δεν πως ειναι τώρα που τα έβγαλα από την απλωστρα . Είναι όπως τα αγόρασα. Η υφή τους ειναι σαν δέρμα από μπροστά ενώ από πίσω ειναι έτσι . Δεν ξέρω πως ειναι τα άλλα "καλα" γυαλοχαρτα . Τέτοια από άλλη εταιρεία δεν έχω ξαναδεί.20210910_163822.jpg
Και δίπλα δίπλα το πλυμένο με ένα που έβγαλα από το κουτί.

View attachment 185085

Last edited: