Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

σε μια γρηγορη δοκιμη που εκανα με στριφωνι 8 αρι 16ποντο, σε παλιο μαλακο ξυλο (τακο) το 12v κινεζικο δραπανοκατσαβιδακι το εχωσε 5 ποντους, το παλιο εινχελ 18v με το τροφοδοτικο, εβαλε μεσα 8.5 ποντους και τα δυο 18βολτα με τις μπαταριες τους περι τους 10.5 .
το κρουστικο drillpro με τις type makita βγηκε λιγο πιο δυνατο απο το απλο κλασικο πρασινο παρκσαιντ. ετρεχε πιο ανετα, δεν κολωσε πουθενα, φαινεται λιγο ισχυροτερο αλλά περιοριστηκε απο την καστανια του.
ολα σε μοντ βιδωματος στην μεγιστη ροπη της καστανιας τους, πρωτη ταχυτητα.
φυσικα σε μοντ τρυπηματος εμπαιναν και αλλο, δεν ηθελα ομως να τα ζορισω πολυ ιδιαιτερα το εινχελ λογω τροφοδοτικου και μοντας που αντικατεστησα την ασφαλεια με καλωδιακι.

γενικα εμεινα πολυ ευχαριστημενος απο την μετατροπη, το "υβριδιο" αυτο πλησιαζει πιο πολυ στα 18βολτα παρα στο 12βολτο σε δυναμη.
με ελαχιστο κοστος με πολυ λιγοτερο βαρος (αφου λειπουν τα στοιχεια της μπαταριας), αποκτας ενα δραπανοκατσαβιδο παγκου.
χανεις βεβαια την φορητοτητα αλλά απο το να πεταξεις το παλιο σου εργαλειο, το αξιοποιεις ανετα με τροφοδοτικο που βρισκεις τσαμπα!

επομενο βημα να του προσαρμοσω μεσα στο κελυφος της κουφιας πια μπαταριας του, μια στρογγυλη 12 βολτη λιθιου απο τις δυο του κινεζικου, για να το ξανακανω φορητο :)

Last edited:
εκανα ενα τεστακι σε ετουτο εδω το γκατζετακι

με φτηνιαρικο παλιο κινεζικο τροφοδοτικο pc (force), με ενα δραπανοκατσαβιδο παλιο εινχελ 18v που επαιρνε μπαταριες παλιου τυπου ni-cd
συνδεθηκε στις μπορνες 12v και 0 και ζοριστηκε με 8αρι στριφωνι φυσικα. λιγο πριν σταματησει απο το ζορισμα το δραπανοκατσαβιδο, εκαψε την ασφαλειουλα του
του εβαλα την διπλανη της, ετσι κι αλλιως δεν χρησιμοποιω την εξοδο -12v

μου εκανε εντυπωση η δυναμη παρα το οτι το τροφοδοτικο ειναι μονο 22Α στα 12v οπως και το οτι δουλευε πολυ καλα στα 12 βολτ παροτι 18 βολτο το δραπανοκατσαβιδο.

παναλαφρο στο χερι επειδη δεν εχει μπαταριες μεσα το κελυφος της μπαταριας του. κολλησα εσωτερικα στα βυσματα του καλωδια δυομισαρια.
αυριο θα βαλω το πως τα πηγε σε σχεση με το 12 βολτο κινεζο, το 20v πρασινο παρκυ και το 18v drillpro type makita σε στριφωνια.
σε νοβοπανοβιδες , εξαρες μηκους (100) τις περασε μια χαρα χωρις να σταματησει. λιγο ψιλοζοριστηκε μονο.

μονο που θα του βγαλω την ασφαλεια και θα του βαλω ενα καλωδιακι στη θεση της γιατι θα μου την καψει παλι στα ζορισματα. ετσι κι αλλιως το γκατζετακι τουτο ενας ανταπτορας ειναι και τα επιμερους στοιχεια του μια χαρα θα αντεξουν μαλλον, οσο ρευμα και να τραβηξει.
αν δεν θελετε να καταστρεψετε τα βυσματα απο καποιο τροφοδοτικο, ειναι μια πολυ καλη και φτηνη λυση!
να ξερετε ομως οτι οι ασφαλιουλες του δεν αντεχουν ενα 18βολτο δραπανοκατσαβιδο οταν αυτο ζοριστει.

και αξιοποιεις ετσι παλια εργαλεια (ειτε τα εργαλεια σου ειναι 12 ειτε 18 βολτ) που δεν βρισκεις ή δεν συμφερει να αγορασεις μπαταριες παλιου τυπου.
παλια τροφοδοτικα απο ντεσκτοπ στα δινουν τσαμπα αν ζητησεις σε κομπιουτερομαγαζα :)
συνηθως ειναι χωρις πιστοποιηση , λιγα βαττ και κανουν φασαρια απο τον ανεμιστηρα για αυτο και δεν τα θελει κανεις.

ο θανασης εχει φτιαξει ωραιο μηχανηματακι βαζοντας και αντιστασεις για την πτωση τασης, και διακοπτες και ολα.
εγω θελω μονο να δω το πως θα τα παει σε σχεση με τα αλλα χωρις να του βαλω κατι εξτρα σε πρωτη φαση

εχω και αλλο πιο παλιο τροφοδοτικο και πιο μικρο 16Α , που του εχω κοψει τα βυσματα ενωνοντας τα καλωδια μεταξυ τους. αυτο , οταν το δραπανοκατσαβιδο ζοριζοταν εριχνε την εσωτερικη προστασια και σταματουσε. δεν του ειχα βαλει αλλη αντισταση, απλα χυμα.

για φορτία όπως μοτέρ καλύτερο θα ήταν να βάλεις slow-blow ασφάλειες για να μην καίγονται αμέσως (ίδια αμπέρ αλλά όχι τις γρήγορες που φαίνεται να έχει η πλακέτα)

Ηθελα να δοκιμασω τα ακονιστηρια που πηραμε προσφατα και τα δοκιμασα επαναφεροντας τις πετρες στον διδυμο τροχο του πατερα μου!

y1Q95ETh.jpg

Δυστυχως δεν εβγαλα φωτο απο την προτερη κατασταση των πετρων, αλλα ηταν αρκετα ταλαιπωρημενες καθως ο τροχος εχει μεγαλη χρηση.
Τις ειχα ξαναπερασει πριν καμμια πενταετια οταν ειχα πρωτοαγορασει τετοιο ακονιστηρι.

Πολυ καλη δουλεια σε ελαχιστα δευτερολεπτα.
UsPoRYlh.jpg

Μου εκανε εντυπωση η αντοχη της διαμαντοστρωσης του ακονιστηριου. Η φθορα ειναι σχεδον μηδενικη!!
Δεν λεω μηδενικη καθως κατι θα εχει φθαρει παρ'ολο που μπορει να μην φαινεται στο ματι.
5FiIxp0h.jpg

Φαινεται πολυ καλυτερη ποιοτητα απο το προηγουμενο παρομοιο ακονιστηρι που εχω.

Kαποια φτηνα εργαλειακια σαν και αυτα ειναι υπερπολυτιμα καθως οχι μονο σου κανουν τεραστια οικονομια στα αναλωσιμα, αλλα και βελτιωνουν κατακορυφα την αποδοση του τροχου η του τριβειου.

Στα αριστερα τα ακονιστηρια των πετρων και στα δεξια το λαστιχο για τον καθαρισμο των κυκλικων τριβειων και τριβειων ταινιας.
jY6kEYrh.jpg

Η πετρα στα αριστερα ειναι grit 20 και κανει δουλεια στην επαναφορα της πετρας αλλα φθειρεται/λειωνει σχετικα ευκολα.
Ειναι ομως προβλημα η ανομοιομορφη φθορα, κατι που καθιστα τα μεταλλικα διαμαντοακονιστηρια απαραιτητα.

Για το λαστιχο καθαρισμου δεν υπαρχουν λογια... Ειναι φτηνο, σωζει λεφτα και διαρκει για παντα!! Κανει τα γυαλοχαρτα σαν καινουρια!!
Το μεγαλο τεμαχιο, που το εχω κοψει για τα μικρα τριβειακια ταινιας και τα μικρα περιστροφικα της proxxon, το εχω πανω απο 7 χρονια.
Φροντιζει ανελλειπως πανω απο 10 κυκλικα τριβεια και τριβεια ταινιας!! Φθειρεται ελαχιστα, δεν χρειαζοταν να παρω το αλλο για spare :)

Ηθελα να δοκιμασω τα ακονιστηρια που πηραμε προσφατα και τα δοκιμασα επαναφεροντας τις πετρες στον διδυμο τροχο του πατερα μου!

y1Q95ETh.jpg

Δυστυχως δεν εβγαλα φωτο απο την προτερη κατασταση των πετρων, αλλα ηταν αρκετα ταλαιπωρημενες καθως ο τροχος εχει μεγαλη χρηση.
Τις ειχα ξαναπερασει πριν καμμια πενταετια οταν ειχα πρωτοαγορασει τετοιο ακονιστηρι.

Πολυ καλη δουλεια σε ελαχιστα δευτερολεπτα.
UsPoRYlh.jpg

Μου εκανε εντυπωση η αντοχη της διαμαντοστρωσης του ακονιστηριου. Η φθορα ειναι σχεδον μηδενικη!!
Δεν λεω μηδενικη καθως κατι θα εχει φθαρει παρ'ολο που μπορει να μην φαινεται στο ματι.
5FiIxp0h.jpg

Φαινεται πολυ καλυτερη ποιοτητα απο το προηγουμενο παρομοιο ακονιστηρι που εχω.
Για μένα πέρα από την εξαιρετική δουλειά που έκανε το ακονιστήρι, ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο συγκεκριμένο δίδυμο τροχό. Τρομερό εργαλείο, βαρέως επαγγελματικού (και άνω, που λέει ο λόγος) επιπέδου, έτη φωτός μακριά από τροχουδάκια τύπου Parkside και συναφών. Εργαλείο για πολλές ζωές, που το κληρονομεί ο πατέρας στο γιο κοκ...

Έγινε ένα σύντομο test καλής λειτουργίας στο Smart Battery Charger της Foxsur. Στο site γράφουν iMars Enusic 12/24V 8A/4A, όμως στην πράξη το αντικείμενο που ήρθε έγραφε στην πίσω πλευρά του, το brand name Foxsur, που φαίνεται πως είναι στην πραγματικότητα ο κατασκευαστής του.
Ως προϊόν έχει κυκλοφορήσει αρκετά στην αγορά, αφού με διαφορετικά brand names, και με διαφορετικά χρώματα πλαισίου (αλλά με τον ίδιο κατασκευαστή), έχει χιλιάδες reviews σε sites όπως το amazon, με μέσο όρο στα ratings 4,5 στα 5 αστέρια.
foxsur2.jpg
Δοκιμάστηκε σε μπαταρία αυτοκινήτου 12V / 45Αh, περίπου 3,5 ετών, που είχε αρχίσει να δείχνει την ηλικία της. Στη χρήση είναι αρκετά απλό, καθώς μπορεί να "διαβάσει" αυτόματα τον τύπο της μπαταρίας και να προσαρμόσει το πρόγραμμα φόρτισης σε αυτή. Αυτό και έγινε καθώς αναγνώρισε τον τύπο της και μπήκε σε πρόγραμμα φόρτισης για μπαταρίες αυτοκινήτου 12V. Κατά τη φόρτιση εμφανίζει στην οθόνη ενδείξεις τάσης / έντασης / θερμοκρασίας, αλλά και του ποσοστού φόρτισης της μπαταρίας. Κατά τη διάρκεια της φόρτισης δε, ακούγεται πολύ ήπια το εσωτερικό ανεμιστηράκι του φορτιστή που λειτουργεί ώστε να ψύχει τη συσκευή κατά το διάστημα λειτουργίας της. Το μήκος των καλωδίων είναι επαρκές και τα charger clamps είναι αρκετά καλοφτιαγμένα και πιάνουν εύκολα στους πόλους της μπαταρίας. Η ένδειξη προγράμματος που εμφανίζεται με ένα μικρό φωτάκι led κάτω από το εκάστοτε πρόγραμμα είναι λίγο υποφωτισμένη, και σε πολύ φωτεινό περιβάλλον ίσως χρειαστεί να σκιάσει κάποιος το μηχάνημα με το χέρι του για να τη διακρίνει.

Ο φορτιστής μεταβάλλει σταδιακά την εφαρμοζόμενη τάση και ένταση, ανάλογα με τον τύπο της μπαταρίας και την πρόοδο της φόρτισης. Μπορεί να ξεκινήσει από αρκετά Ampere και συνήθως προς την ολοκλήρωση της φόρτισης πλησιάζει προς το 1 Ampere. Για την ολοκλήρωση της φόρτισης χρειάστηκε περίπου 6 ώρες. Δεν παρατηρήθηκε οποιοδήποτε πρόβλημα λειτουργίας, και η θερμοκρασία του φορτιστή παρέμεινε χαμηλή κατά τη διάρκεια λειτουργίας του. Η δε μπαταρία και μετά από μέτρηση (αλλά και στην πράξη) παρουσιάζει εμφανή βελτίωση. Δυσκολότερο test θα γίνει όταν αποσυναρμολογηθεί UPS για δοκιμή του pulse repair mode σε πολύ παλαιότερη μπαταρία.

Ο φορτιστής είχε αγοραστεί γύρω στα 17 ευρώ πρόσφατα και συνήθως η τιμή του παίζει κοντά στα 25-30 ευρώ, όμως αξίζει να περιμένει κανείς γιατί κάποιες φορές το χρόνο τη ρίχνουν γύρω στα 20 ευρώ.
Αυτό το διάστημα υπάρχει διαθέσιμο σε τσέχικη αποθήκη με 22 ευρώ +2 μεταφορικά. (Από Κίνα βλέπω πως υπάρχει κουπόνι που ρίχνει την τελική τιμή στα 17,5 ευρώ. Το κουπόνι είναι το BGd0c8be ).

Last edited:
Έγινε ένα σύντομο test καλής λειτουργίας στο Smart Battery Charger της Foxsur. Στο site γράφουν iMars Enusic 12/24V 8A/4A, όμως στην πράξη το αντικείμενο που ήρθε έγραφε στην πίσω πλευρά του, το brand name Foxsur, που φαίνεται πως είναι στην πραγματικότητα ο κατασκευαστής του.
Ως προϊόν έχει κυκλοφορήσει αρκετά στην αγορά, αφού με διαφορετικά brand names, και με διαφορετικά χρώματα πλαισίου (αλλά με τον ίδιο κατασκευαστή), έχει χιλιάδες reviews σε sites όπως το amazon, με μέσο όρο στα ratings 4,5 στα 5 αστέρια.
View attachment 196937
Δοκιμάστηκε σε μπαταρία αυτοκινήτου 12V / 45Αh, περίπου 3,5 ετών, που είχε αρχίσει να δείχνει την ηλικία της. Στη χρήση είναι αρκετά απλό, καθώς μπορεί να "διαβάσει" αυτόματα τον τύπο της μπαταρίας και να προσαρμόσει το πρόγραμμα φόρτισης σε αυτή. Αυτό και έγινε καθώς αναγνώρισε τον τύπο της και μπήκε σε πρόγραμμα φόρτισης για μπαταρίες αυτοκινήτου 12V. Κατά τη φόρτιση εμφανίζει στην οθόνη ενδείξεις τάσης / έντασης / θερμοκρασίας, αλλά και του ποσοστού φόρτισης της μπαταρίας. Κατά τη διάρκεια της φόρτισης δε, ακούγεται πολύ ήπια το εσωτερικό ανεμιστηράκι του φορτιστή που λειτουργεί ώστε να ψύχει τη συσκευή κατά το διάστημα λειτουργίας της. Το μήκος των καλωδίων είναι επαρκές και τα charger clamps είναι αρκετά καλοφτιαγμένα και πιάνουν εύκολα στους πόλους της μπαταρίας. Η ένδειξη προγράμματος που εμφανίζεται με ένα μικρό φωτάκι led κάτω από το εκάστοτε πρόγραμμα είναι λίγο υποφωτισμένη, και σε πολύ φωτεινό περιβάλλον ίσως χρειαστεί να σκιάσει κάποιος το μηχάνημα με το χέρι του για να τη διακρίνει.

Ο φορτιστής μεταβάλλει σταδιακά την εφαρμοζόμενη τάση και ένταση, ανάλογα με τον τύπο της μπαταρίας και την πρόοδο της φόρτισης. Μπορεί να ξεκινήσει από αρκετά Ampere και συνήθως προς την ολοκλήρωση της φόρτισης πλησιάζει προς το 1 Ampere. Για την ολοκλήρωση της φόρτισης χρειάστηκε περίπου 6 ώρες. Δεν παρατηρήθηκε οποιοδήποτε πρόβλημα λειτουργίας, και η θερμοκρασία του φορτιστή παρέμεινε χαμηλή κατά τη διάρκεια λειτουργίας του. Η δε μπαταρία και μετά από μέτρηση (αλλά και στην πράξη) παρουσιάζει εμφανή βελτίωση. Δυσκολότερο test θα γίνει όταν αποσυναρμολογηθεί UPS για δοκιμή του pulse repair mode σε πολύ παλαιότερη μπαταρία.

Ο φορτιστής είχε αγοραστεί γύρω στα 17 ευρώ πρόσφατα και συνήθως η τιμή του παίζει κοντά στα 25-30 ευρώ, όμως αξίζει να περιμένει κανείς γιατί κάποιες φορές το χρόνο τη ρίχνουν γύρω στα 20 ευρώ.
Αυτό το διάστημα υπάρχει διαθέσιμο σε τσέχικη αποθήκη με 22 ευρώ +2 μεταφορικά. (Από Κίνα βλέπω πως υπάρχει κουπόνι που ρίχνει την τελική τιμή στα 17,5 ευρώ. Το κουπόνι είναι το BGd0c8be ).
Χριστός Ανέστη. Ευχαριστούμε για τηνπαρουσίαση.
Βλέποντας το λινκ που έβαλες και ψαχνοντας και για άλλα μοντέλα βρήκ και αυτό:

Είναι 12Α και λίγο ακριβότερο.Υπάρχει κάποια άποψη;

Τον φορτιστή που έβαλες δεν τον έχω στη διάθεσή μου, όμως τον είχα δει και συγκρίνει πριν την επιλογή αγοράς. Η πιο σημαντική διαφορά που έχει είναι η δυνατότητα φόρτισης μπαταριών 12/24V LiFePO4 .
Αν κάποιος χρησιμοποιεί τέτοιου τύπου μπαταρίες, τότε αυτή η δυνατότητα μπορεί να του φανεί χρήσιμη.

Αν όμως δεν έχει τέτοιου τύπου μπαταρίες, ο Smart Battery Charger που δοκίμασα είναι επαρκής και συμφέρει οικονομικά. Σε επίπεδο έντασης ρεύματος δεν υπάρχει ουσιώδης λόγος να κινηθεί κανείς σε υψηλότερα επίπεδα. (Αν θέλει κανείς περισσότερες πληροφορίες για φόρτιση μπαταριών Lead Acid, μπορεί να βρει υλικό εδώ.)
(Πάντως ο κατασκευαστής είναι και στα δύο μοντέλα κοινός και η ποιότητα παραγωγής φαίνεται αξιοπρεπέστατη).

Last edited:
Τον φορτιστή που έβαλες δεν τον έχω στη διάθεσή μου, όμως τον είχα δει και συγκρίνει πριν την επιλογή αγοράς. Η πιο σημαντική διαφορά που έχει είναι η δυνατότητα φόρτισης μπαταριών 12/24V LiFePO4 .
Αν κάποιος χρησιμοποιεί τέτοιου τύπου μπαταρίες, τότε αυτή η δυνατότητα μπορεί να του φανεί χρήσιμη.

Αν όμως δεν έχει τέτοιου τύπου μπαταρίες, ο Smart Battery Charger που δοκίμασα είναι επαρκής και συμφέρει οικονομικά. (Πάντως ο κατασκευαστής είναι και στα δύο μοντέλα κοινός και η ποιότητα παραγωγής φαίνεται αξιοπρεπέστατη).
Ευχαριστώ για την αμεσότητα.
Μπαταρίες LiFePO4 δεν έχω, αλλά σε AGM 95 Ah νομίζω πως τα 12 amperes θα βελτιώσουν το χρόνο φόρτισης σε σχέση με τα 8 του μικρότερου μοντέλου, αρκεί να ειναι πραγματικά το νούμερα του κατασκευαστή.

Από ένα σημείο και πέρα η χρήση πολλών Ampere για τη φόρτιση AGM, αυξάνει μεν λίγο την αρχική ταχύτητα φόρτισης, αλλά επαυξάνει και τη θερμοκρασία των στοιχείων επηρεάζοντας μακροπρόθεσμα τη διάρκεια ζωής τους. Στην πράξη είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς την πραγματική φθορά, αλλά αν θέλεις ρίχνεις μια ματιά σε άρθρα που καλύπτουν το θέμα των charging rates για μπαταρίες αυτού του είδους. Τυπική πρόταση για ρυθμό φόρτισης τέτοιων στοιχείων είναι το 0.1C, δηλαδή η μέγιστη προτεινόμενη ένταση για την μπαταρία που ανέφερες είναι τα 9,5 Amps.

(Ο ρυθμός φόρτισης σε μονάδες C δείχνει πόση από τη μέγιστη χωρητικότητα της μπαταρίας αποκαθίσταται κάθε ώρα, το ρεύμα φόρτισης σε Ampere είναι αυτό που ορίζει το ρυθμό φόρτισης και ο χρόνος φόρτισης είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να φτάσει το στοιχείο σε πλήρη φόρτιση.)

Σήμερα τα απόγευμα ασχολήθηκα λίγο με την χρησιμότητα σε σφιγκτηρες στο πτυσομένο πάγκο της Stanley...
Γενικότερα μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλους τους τύπους σφιγκτηρων...Οι σφιγκτηρες πιάνουν πολύ καλά καθώς από την κάτω πλευρά υπάρχουν πολλαπλά σημεία που μπορείς να τους πιάσεις..
20220507_191907.jpg
Αυτοί της σκανδαλης χωρούν από τις τρύπες αρκεί να ξεβιδωσεις την βίδα με το κεφαλι και να περάσεις το υπολοιπο σώμα από κάτω...
Οι υπόλοιποι F περνούν μόνο από το X..
Ακόμη και ο μεγάλος βαρέως τύπου χωράει από την χαραμάδα των 3 πόντων...
20220507_192203.jpg
Θα αγοραστούν 2 σετ σφιγκτηρων F σε διαφορετικά μεγέθη ώστε να εξυπηρετήσουν περισσότερο τις εργασίες..

Ο χώρος αρκετός και η διάταξη των τρυπων πολυπληθης...μπορείς να βάλεις και στα πλάγια σφιγκτηρες καθώς υπάρχουν και εκεί τρύπες για αυτο...
Μένει να χρησιμοποιηθεί και εργασιακά για να δούμε πόσο θα εξυπηρέτησει και αν χωλαινει κάπου...

Είχα αγοράσει κάποια στιγμή το χειμώνα το PPS 200 C2 τριβείο της Parkside γύρω στα 20€ αν θυμάμαι καλά,
γιατί σκέφτηκα πως θα με βοηθήσει στο τρίψιμο αυτών των παντζουριών με τις γρίλιες.

12.jpg

Πράγματι, η ευκολία του είναι τεράστια! Χώνεται μέσα στο κενό που αφήνουν οι γρίλιες και τρίβει τέλεια. Σε μερικές που είναι λίγο πιο στριμωγμένες βγάζω το τριγωνικό γυαλόχαρτο της μιας πλευράς, ώστε να χωθεί η άλλη.

11.jpg

Επειδή έχω κάνει την ίδια δουλειά και άλλες δυο χρονιές (το κάνω από φιλότιμο ως ανταπόδοση στο σπίτι που με φιλοξενεί δωρεάν τα καλοκαίρια), φέτος με αυτό το τριβείο η δουλειά γίνεται πολύ πολύ πιο άνετα.

Δεν βρήκα (δεν έψαξα και ιδιαίτερα) γυαλόχαρτα που να έχουν τις ακριβείς διαστάσεις που παίρνει, αλλά δεν με απασχολεί γιατί σε μισό λεπτό κόβω με το ψαλίδι από φυλλα και τα προσαρμόζω.

• Δεν κάνει πολύ θόρυβο, δεν έχει υπερβολικούς κραδασμούς.
  • Μαζεύει ικανοποιητικά στη σκόνη στο δοχείο που έχει.
  • Μετά από κάνα εικοσάλεπτο ζεσταίνεται λίγο, αλλά έτσι και αλλιώς και εγώ χρειάζομαι ένα διαλειμματάκι, οπότε μέχρι να πιω λίγο ουζάκι ... κρυώνει το εργαλείο :-p
10.jpg

Το συνιστώ θερμά. (y)

(υπάρχει και εναλλακτική από τη Makita στα 85€ περίπου)

Ηθελα απο καιρο να δοκιμασω της δυνατοτητες μιας σεγας να κοψει μεταλλα και σημερα ειπα να δοκιμασω. Προσφατα εκοψα κατι μακροστενες λαμες απο μεγαλο κομματι λαμαρινας με τροχακι 115mm, αλλα βγηκαν τελειως χαλια και στραβοκομμενες.
Σημερα δοκιμασα με τη σεγα του Lidl και μια λεπίδα HSS για μέταλλο που περιέχει στη συσκευασία (περιέχει 4 λάμες δωρο). Ειχα στην κατοχη μου αλλο 1 σετ με 4 λαμες μεταλλου απο Lidl, που περιεχει και 1 λαμα για αλουμινιο και μια για ΙΝΟΧ, αλλα ειπα να μην το ανοιξω.

Στερεωσα ενα μεγαλο κομματι λαμαρινα 2mm και το εσφιξα με 2 σφιγκτηρες. Σημαδεψα με μολυβι και αρχισα την κοπη στη σκαλα (3) της σεγας αλλα ειδα οτι κολωνε το μοτερ και επιβραδυνε την ταχυτητα. Δοκιμασα στην σκαλα (6) (μεγιστη) αλλα η ταχυτητα ηταν υπερβολικα μεγαλη και μη διαχειρησιμη. Τελικα στη σκαλα 4 ως 5 πηρα καλα αποτελεσματα, παρά το μικρο τρεμουλο που ειχε η λαμαρινα λογω στερεωσης στο τραπεζι.
Η κοπη εγινε λιγο χαβαλετζίδικα απο μερους μου, χωρις να προσεχω και πολυ την κοκκινη ακτινα λειζερ της σεγας, αλλα βγηκε καλη για τη δουλεια που τη θελω. Καποιες φορες που μου εστριβε η λάμα την επανεφερα στα ισια χωρις τα προβληματα που δημιουργουνται σε ξυλινες ταβλες (νοβοπαν, μελαμινες κλπ). Στο μεταλλο η ταχυτητα που προχωρουσε η κοπη ηταν σχετικα πιο αργη και οι διορθωσεις δεν δημιουργουσαν τοσο μεγαλα προβληματα οπως στα ξυλα.
Γενικα εμεινα ικανοποιημενος και θα χρησιμοποιω τη σεγα για κοπη μεταλλων.

20221003_125213.jpg
20221003_125242.jpg
20221003_125546.jpg

Για καποιες συγκεκριμενες κοπες ειναι πιο βολικη η σεγα απο την σπαθοσεγα και τον τροχο (y) .

Βεβαια, με μια καλυτερη λαμα για μεταλλα η δουλεια θα γινει γρηγοροτερα και ευκολοτερα και για σενα και για τη σεγα.

Με καλές λάμες της Bosch κόβεις άνετα.. Εγώ τις νότες στα όργανα, με Σεγα τις κάνω, (αρχικά με τροχό βέβαια για να μπορεί να μπει η λάμα της σεγας να συνεχίσει)

Attachments

• Screenshot_20221003-150609_Gallery_1.jpg
    Screenshot_20221003-150609_Gallery_1.jpg
    570.4 KB · Views: 50
Τι όργανο είναι αυτό στην φωτογραφία;
Λέγεται είτε Tank drum, είτε steel tongue drum..
Βγάζουν φοβερό ήχο (εξαρτάται και από το πόσο καλά τα φτιάχνεις βέβαια).. Χτύπα στο YouTube να δεις μερικά..

Αυτά τα φτιάχνουμε από μπουκάλα φρεον σκέψου, κάτι κοντοχοντρες αν έχεις δει από κάποιον ψυκτικό..

Γενικά είναι μαγεία να δημιουργείς από το μηδέν